6 Şubat'ta meydana gelen depremde Hatay'ın Antakya ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından 22 gün sonra 'Aleks' isimli Sibirya kurdu cinsi köpek kurtarıldı. Köpeğin sahibi Murat Arıcı'nın sesini duyması üzerine kurtarma ekipleri harekete geçti ve yaklaşık iki saat süren çalışmalar sonucunda köpek enkazdan çıkarıldı. Bitkin durumda bulunan Aleks, tedavi için Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) sahra hastanesine götürüldü. HAYTAP gönüllüsü Osman Polat, köpeğin genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve kilo kaybettiğini belirtti.
1 Mart 2023

Güney Kore'nin Gyeonggi eyaletinde, bir kişinin kayıp köpeğini ararken başka bir kişinin mülkünde binden fazla ölü köpek bulunması sonucu hayvan istismarı şüphesiyle soruşturma başlatıldı. 60'lı yaşlardaki zanlı, terk edilmiş köpekleri topladığını ve aç bırakarak öldürdüğünü ifade etti. Hayvan hakları savunucuları, köpek yetiştiricilerinin zanlıya ödeme yaparak kullanamadıkları köpekleri ona bıraktığını iddia etti. Hayvanları koruma yasasını ihlal edenlerin üç yıla kadar hapis veya 23 bin ABD doları para cezası ile cezalandırılabileceği belirtildi.
8 Mart 2023

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Boğaziçi Üniversitesi hayvan barınağındaki 42 köpeğin okuldan çıkarılması için talimat vermişti. Ancak barınak gönüllülerinin itirazı üzerine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Üniversite, 22 yıllık hayvan barınağını bir senedir başka yere taşımak istiyordu. Ancak barınağın taşındığı yer okul sınırında ve civardaki konutlara çok yakın olduğu için konut sakinlerinin şikayeti de barınağın tekrardan yerinden edinmesine yol açabilirdi.
19 Temmuz 2023

Antalya'da, Sarıkaya Yaban Hayatı Geliştirme sahasında şüpheli hareketlerde bulunan kişiler tespit edildi. Jandarma tarafından yapılan incelemede, şüphelilerin taşıdığı satır ve bıçaklarda kan lekesi bulundu ve laboratuvar analizleri sonucunda bu kanın yaban keçisine ait olduğu anlaşıldı. Satırın sahibine, Kara Avcılığı Kanunu'na aykırı hareket ettiği gerekçesiyle 250 bin lira tazminat cezası uygulandı.
6 Kasım 2023

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Türkiye'de hayvanlara yönelik eziyetin arttığını ve cezaların yetersiz olduğunu belirtti. Konya'da bir köpeğin barınakta öldürülmesi olayına değinen Kadıgil, bu tür eylemlere verilen cezaların milletvekillerinin iradesine rağmen bakanlar tarafından düşük tutulduğunu ifade etti. Kadıgil, Meclis'te daha önce bu konuda uyarılarda bulunduğunu ancak dinlenmediğini söyledi.
20 Ocak 2023

İstanbul Eyüpsultan'da, toplam 20 kediye kezzap ve asit döktüğü belirlenen bir kişiye 91 bin 80 lira para cezası kesildi. Şüpheli Murat Ö., Eyüp Sultan Camisi çevresinde asit dökerken yakalandı ve Eyüpsultan Polis Merkezi Amirliğine getirildi. Şüphelinin toplamda altı suç kaydı bulunuyor.
7 Ağustos 2023

İstanbul Küçükçekmece'de kedilere saldırdığı görüntülerin ortaya çıkmasının ardından gözaltına alınan Aytuğ Koyuncu, emniyetteki işlemlerinin ve savcılık ifadesinin ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Koyuncu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Koyuncu daha önce de aynı sitede kedileri zehirlediği ve komşularını taciz ettiği iddiasıyla tepki çekmişti.
31 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde 22 yıldır faaliyet gösteren ve gönüllüler tarafından işletilen hayvan barınağı, okul yönetimi tarafından yıkıldı. Gönüllüler, hayvanların yeni alana taşınmasına rağmen şartların uygun olmadığını belirtiyor. Yıkım sırasında gönüllülere şiddet uygulandığı ve iki kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gönüllüler, barınağın taşınması için daha uygun koşullar ve güvenceler talep ederken, okul yönetimi ise gönüllülerin iddialarını yalanlayarak yasal işlem başlatacağını duyurdu.
28 Mart 2023

Sakarya'nın Karasu ilçesinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan su birikintisinde mahsur kalan iki köpek yavrusu, Karasu Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekipler, çalılık alanda mahsur kalan yavrulara ulaşmak için yol açtı. Kurtarılan köpek yavruları sağlık kontrolünden geçirildikten sonra iyileştiklerinde annelerinin yanına bırakılacak.
8 Temmuz 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Diyarbakır Bağlar ilçesindeki Hisami Apartmanı enkazından arama kurtarma ekipleri tarafından 124 saat sonra bir anne köpek ve iki yavrusu kurtarıldı. Hafif yaralı olan köpekler veterinere götürülerek tedavi altına alındı. Aynı şehirde, Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı enkazından ise 126 saat sonra bir sülün kuşu kurtarılarak çadıra götürüldü ve bakımı yapıldı.
11 Şubat 2023

İstanbul Anadolu Adliyesi'nde görevli savcı Ş.B. hakkında, bir kâtibi taciz ettiği iddiasıyla dava açıldı. Ş.B.'nin adliyede başka kişileri de sözlü taciz ettiği öne sürüldü. Katip, savcının ısrarla kendisini evine davet ettiğini ve evde yaklaşık bir saat kaldığını ifade etti. Mahkeme başkanı, savcı hakkında zorla getirme kararı verdi ve duruşma ertelendi.
24 Nisan 2023

Mersin'in Tarsus ilçesinde bir kamyonetin üzerinden geçtiği ihbarı alınan engelli köpek, belediye ekipleri tarafından kurtarılarak tedaviye alındı. Tarsus Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde veterinerlerce muayene edilen köpek, sağlığına kavuşması planlanarak sonrasında sahiplendirilecek. Olayla ilgili olarak kamyonet sürücüsüne idari para cezası kesildi.
15 Ocak 2024

İstanbul Esenyurt'ta bir ev sahibi, kira konusunda anlaşamadığı kiracısını dövdü. Olay, sosyal medya hesaplarından paylaşılan görüntüler üzerine polis tarafından incelendi ve ev sahibinin kimliği tespit edildi. Ev sahibi A.E, 'kasten yaralama' suçundan dolayı gözaltına alındı ve adli makamlara sevk edildi.
1 Ekim 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, emniyet birimleri ve çeşitli ekiplerin kontrolünde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, ses duyulması üzerine durdurulan çalışmalarda Terrier cinsi bir köpek canlı olarak kurtarıldı. Köpeğin, mahsur kaldığı yerde bulunan mama sayesinde hayatta kaldığı anlaşıldı ve veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Aynı çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu düşünülen bir kişinin cansız bedenine de ulaşıldı.
3 Mart 2023

İstanbul Bahçelievler'de, yeni doğan bebeğini dördüncü kattan atarak ölümüne neden olduğu iddia edilen Özbekistan uyruklu temizlik görevlisi kadın tutuklandı. Bebek, bir binanın bahçesinde poşet içinde ölü olarak bulundu. Kadın, hamile olduğunu bilmediğini ve bebeğin ölü doğduğunu iddia ederek suçlamaları reddetti. Emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayı'na sevk edilen kadın, nöbetçi hakimlik tarafından tutuklama kararı alındı.
2 Şubat 2023

Gazeteci Beyza Kural'ı haber takibi sırasında engelleyip ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polise verilen para cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İstanbul 35'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı. Duruşmada, sanık polislerin 'kasten yaralama' ve 'inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme' suçundan ifadelerinin alınması talebi hüküm kurarken değerlendirileceği belirtildi. Duruşma 15 Şubat 2024 tarihine ertelendi.
10 Ekim 2023

İstanbul Esenler'de kira nedeniyle tartıştığı ev sahibi S.A'yı bıçaklayarak öldüren S.B. tutuklandı. Olay, Tuna Mahallesi'nde gerçekleşti. S.B'nin daha önce 'kasten yaralama' ve 'güveni kötüye kullanma' gibi suçlardan kaydı olduğu belirlendi. S.B, 'kasten öldürme' suçundan adliyeye sevk edildi ve Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı.
12 Eylül 2023

İstanbul Bakırköy başsavcılığı, Büyükçekmece'deki bir Kuran kursunda çocuklara şiddet uygulayan bir şüphelinin 25 Şubat'ta tutuklandığını duyurdu. Olay, kursun İsmailağa Cemaati'ne ait olduğu ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gündeme geldi. Başsavcılık, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve şüphelinin 'kasten yaralama' suçundan tutuklandığını açıkladı.
11 Mart 2023

Van'ın İpekyolu ilçesinde 9 yaşındaki Mete Durna, oyun oynarken bir köpeğin saldırısına uğrayarak ağır yaralandı ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olayın ardından Van başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı ve köpeğin sahibi gözaltına alındı. Köpek, belediye ekiplerince yakalanarak hayvan bakım merkezine götürüldü. Emniyet Müdürlüğü, köpeğin 25 Ocak'ta sahiplendirildiğini ve olay günü sokağa bırakıldığını tespit etti.
30 Ocak 2023
İşaretlediklerim