Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madencilik'e ait Çöpler Altın Madeni'nde çalışan işçiler, yığın liçi sahasında büyük bir yarık fark etti. Yığın liçi, altından ayrıştırıldıktan sonra kalan siyanürlü atık toprağı ifade eder. İşçilerin ve ustabaşının uyarısı üzerine iş durduruldu ve 100'ün üzerinde işçi sahadan çekildi. Ancak, çöküntü meydana geldiğinde dokuz işçi toprak altında kaldı. İlk bulgular, yığın liçinde kapasite artışı, eğri yüzeyde istifleme ve dinamit patlatmalarının heyelanı tetiklediğini gösteriyor.
15 Şubat 2024

13 Şubat'ta İliç'te bir madende meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprak altında kaldı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Fırat Nehri'nde şu an için bir kirlilik tespit edilmediğini açıkladı. Madenin sahibi şirket, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıkları meydana gelmeyeceğini iddia etmişti.
14 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde siyanür sızıntısı yaşandığı ve bu konuda Türk Tabipleri Birliği'nin Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtiliyor. 11 yıl önce yapılan bir televizyon programında da İliç'teki madencilik faaliyetlerinin çevresel etkileri saptanmıştı. Madencilik faaliyetlerine yönelik itirazlar ve Türkiye genelinde devam eden siyanürle altın arama çalışmaları eleştiriliyor. Yazıda, bu faaliyetlerin geniş bir çıkar ağı tarafından desteklendiği ve işçilerin susturulma süreçlerine de değiniliyor.
19 Şubat 2024

Anagold maden şirketi, İliç bölgesinde köylüleri taşeron ve işçi olarak kullanarak ciddi bir ekonomik rant elde ediyor. Şirket, aynı zamanda Erzincanspor'a sponsor olmakta ve kamu kurumlarına bağışlarda bulunmaktadır. Erzincan Barosu Başkanı Adem Aktürk, yerel basının şirket hakkında olumsuz haber yapmaktan çekindiğini belirtiyor. Bu durum, Anagold'a karşı bölgede ciddi bir muhalefetin oluşmasını engelliyor.
22 Şubat 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Koza-İpek Holding'e ait Bebek'teki yalıyı satışa çıkardı. Yalı, bağımsız değerleme şirketleri tarafından 750 milyon lira olarak değerlendirildi. Satış ihalesi 27 Haziran'da açık teklif ve açık artırma yöntemiyle gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve şartnameyi 25 Haziran'a kadar TMSF'ye ulaştırmaları gerekiyor.
28 Mayıs 2024

ERÇİMSAN A.Ş., milyonlarca dolarlık borçları nedeniyle fabrikalarını düşük fiyatlara satmak zorunda kaldı. Bu süreçte, şirketin en büyük ortağı olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin herhangi bir söz hakkı veya bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Belediye Başkanı Sekmen, şirket yönetiminin ve Lütfü Yücelik ailesinin, belediyenin hisselerini de değerinin altında satmaya çalıştığını iddia etti. Sekmen, durumu Cumhurbaşkanı'na ilettiğini ve sorunun çözülmesi için talimat verildiğini belirtti.
27 Nisan 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

Amasra'da 2022 yılında meydana gelen maden faciası sonucu hayatını kaybeden 43 işçi ile ilgili davada, yedi tutuklu sanıktan üçüne ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye kararı verildi. Diğer dört sanığın tutukluluğu devam edecek. Mahkeme, maden mühendisleri odasından bilimsel görüş alınmasını talep eden müşteki avukatlarının taleplerini değerlendirecek ve davanın sekizinci duruşması 6 Ağustos'ta yapılacak.
8 Mayıs 2024

Son yıllarda inşaat sektöründe işçi bulma sıkıntısı yaşanıyor. Şantiye şefleri 50 bin TL maaş alırken, vinç operatörleri 200 bin TL maaş alıyor. Kadıköy’ün ünlü mimarı ve AYİDER Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, meslek okullarının sayısının azalması ve teşviklerin yetersizliği nedeniyle bu durumun yaşandığını belirtti. Bazı belediyeler kaynak ustası sıkıntısını gidermek için kurslar açıyor.
14 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, fabrikalarda mühendislere 25 bin lira, işçilere ise 35 bin lira maaş verdiklerini belirtti. Topuz, Türkiye'deki işçi eksikliğine dikkat çekerek, en az 100 işçi eksikliğiyle çalışan fabrikaların olduğunu ve işçi ithalatının gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca, mühendislerin fiziksel işleri kabul etmediğini ve asıl ihtiyaçlarının vasıfsız işçiler olduğunu ifade etti.
23 Şubat 2024

Çayırhan Termik Santrali'nde 500 işçi, santralin özelleştirilmesine karşı yeraltında eylem başlattı. İşçiler, varlık satışı kararının iptal edilmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. Eylem sırasında bir kontrol ekibi, madenin fiziki durumu ile işçilerin sağlık ve güvenlik koşullarını değerlendirmek üzere madene indi. İşçilerin aileleri ve yer üstünde kalan işçiler, eyleme destek veriyor.
22 Kasım 2024

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

Tunceli Valiliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kalmasıyla ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek isteyenlerin Erzincan'a geçişini yasakladı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, madene 16,4 milyon lira ceza kesmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını savunarak faaliyete yeniden başladı.
14 Şubat 2024

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Çorum’un Dodurga ilçesindeki Alpagut Linyit Kömür işletmesinde çalışan 88 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarılmaya çalışıldıklarını belirterek yer altında eylem başlattı. İşçiler, yan haklarının verilmemesi ve sendikal baskılar nedeniyle bu eylemi gerçekleştirdiklerini ifade etti. İşveren şirket Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. henüz bir açıklama yapmadı. İşçilerin aileleri de alana gelerek yer altındaki yakınlarını beklemeye başladı.
23 Mayıs 2024

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, vergi adaleti talebiyle başlattıkları eylemin 30’uncusunu gerçekleştirdi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, ASM çalışanlarının yüksek vergi oranlarından şikayetçi olduğunu belirtti. Çalışanlar, vergi oranlarının yüzde 15 ile sınırlandırılmasını ve yıl içinde sabit kalmasını talep ediyor. Ayrıca, sabit gelirli oldukları için sabit vergi ödemek istediklerini vurgulayan çalışanlar, adaletsiz vergi uygulamalarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.
2 Ekim 2024

Türk-İş ve Hak-İş, uzun bir suskunluk döneminin ardından mitinglere başladı. İşçi-sendika eylemlerinde belirgin bir artış gözleniyor ve bu eylemlerin sonbaharda daha da artması bekleniyor. DİSK, uzun süredir 'geçinemiyoruz' sloganıyla eylemler düzenlerken, üç işçi konfederasyonu da vergide ve gelirde adalet talepleriyle ortak bir açıklama yaptı. İşçiler, zorlaşan geçim ve yaşam koşullarını iyileştirmek için sendikalaşmak istiyor ve bu taleplerle hükümete karşı eylemler düzenliyor.
23 Eylül 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024
İşaretlediklerim