Son yıllarda inşaat sektöründe işçi bulma sıkıntısı yaşanıyor. Şantiye şefleri 50 bin TL maaş alırken, vinç operatörleri 200 bin TL maaş alıyor. Kadıköy’ün ünlü mimarı ve AYİDER Başkan Yardımcısı Ahmet Erkurtoğlu, meslek okullarının sayısının azalması ve teşviklerin yetersizliği nedeniyle bu durumun yaşandığını belirtti. Bazı belediyeler kaynak ustası sıkıntısını gidermek için kurslar açıyor.
14 Mayıs 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AKP MYK toplantısının ardından yapılan bir açıklamada, kademeli emeklilik düzenlemesi ve staj mağdurları ile ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını belirtti. Bu açıklama, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden sonra emeklilik hakları konusunda mağdur olan ve yeni bir düzenleme bekleyen vatandaşlar için önemli bir gelişme. EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 ve öncesinde SGK'ya kayıtlı olanlara emeklilik hakkı tanımış, ancak bu tarihten sonra kayıtlı olanlar uzun süreler emeklilik için beklemek zorunda kalmıştı.
26 Şubat 2024

Erzincan İliç'te, siyanür kullanılarak yapılan altın ayrıştırma işlemi çevre ve insan sağlığı üzerinde ciddi riskler barındırıyor. İşçilerin zehirli atıklarla teması ve siyanürün Fırat Nehri'ne sızma ihtimali endişe yaratıyor. Anagold şirketi ve ortakları, yerel halkın ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen faaliyetlerine devam ediyor. AKP iktidarı ve ilişkili isimler, madencilik yasalarında yapılan değişiklikler ve verilen imtiyazlarla eleştiriliyor. Altın madenciliği, Türkiye genelinde çevresel ve sağlık sorunlarına yol açarken, iktidarın bu konudaki politikaları tartışma konusu olmaya devam ediyor.
16 Şubat 2024

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, fabrikalarda mühendislere 25 bin lira, işçilere ise 35 bin lira maaş verdiklerini belirtti. Topuz, Türkiye'deki işçi eksikliğine dikkat çekerek, en az 100 işçi eksikliğiyle çalışan fabrikaların olduğunu ve işçi ithalatının gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca, mühendislerin fiziksel işleri kabul etmediğini ve asıl ihtiyaçlarının vasıfsız işçiler olduğunu ifade etti.
23 Şubat 2024

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

Tunceli Valiliği, Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçinin toprak altında kalmasıyla ilgili eylem ve etkinlik düzenlemek isteyenlerin Erzincan'a geçişini yasakladı. Maden, ABD'li SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, madene 16,4 milyon lira ceza kesmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını savunarak faaliyete yeniden başladı.
14 Şubat 2024

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Çorum’un Dodurga ilçesindeki Alpagut Linyit Kömür işletmesinde çalışan 88 işçi, sendikalı oldukları için işten çıkarılmaya çalışıldıklarını belirterek yer altında eylem başlattı. İşçiler, yan haklarının verilmemesi ve sendikal baskılar nedeniyle bu eylemi gerçekleştirdiklerini ifade etti. İşveren şirket Yel Enerji Elektrik Üretim Sanayi A.Ş. henüz bir açıklama yapmadı. İşçilerin aileleri de alana gelerek yer altındaki yakınlarını beklemeye başladı.
23 Mayıs 2024

Türk-İş ve Hak-İş, uzun bir suskunluk döneminin ardından mitinglere başladı. İşçi-sendika eylemlerinde belirgin bir artış gözleniyor ve bu eylemlerin sonbaharda daha da artması bekleniyor. DİSK, uzun süredir 'geçinemiyoruz' sloganıyla eylemler düzenlerken, üç işçi konfederasyonu da vergide ve gelirde adalet talepleriyle ortak bir açıklama yaptı. İşçiler, zorlaşan geçim ve yaşam koşullarını iyileştirmek için sendikalaşmak istiyor ve bu taleplerle hükümete karşı eylemler düzenliyor.
23 Eylül 2024

Erzincan İliç'te bulunan Anagold Altın Madeni'nde yaşanan toprak kayması sonucu dokuz işçi kayboldu. Madeni işleten şirketlerden biri olan SSR Mining, yaşanan olay sonrası altın üretimini durdurduğunu açıkladı. Bu durum, şirketin Toronto Borsası'nda işlem gören hisselerinin yüzde 50'den fazla değer kaybetmesine yol açtı. Şirketin piyasa değerinde yaklaşık 1,4 milyar dolarlık bir kayıp yaşandı.
14 Şubat 2024

SGK, özel sektör işverenlerine 16 ayrı istihdam teşvik ve destekleri sunarak sigorta primi indirimleri sağlıyor. 2023 yılında işverenlere sağlanan SGK desteği 206 milyar TL'ye ulaştı. 2020-2023 yılları arasında özel sektöre sağlanan toplam teşvikler cari fiyatlarla 427,4 milyar TL olup, yeniden değerleme oranlarıyla güncellendiğinde 1,3 trilyona yaklaşıyor. Aziz Çelik, SGK'nin özel sektöre sağladığı bu devasa teşviklerin yerel yönetimlere neden sağlanmadığını sorguluyor.
29 Temmuz 2024

Türkiye, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold altın madeninde meydana gelen toprak kayması sonucu bir maden faciası daha yaşadı. Bu faciada 9 işçi toprağın altında kaldı ve yazı yazıldığı ana kadar kendilerine ulaşılamadı. Faciada, siyanür gibi çeşitli kimyasalların kullanıldığı ve bu durumun insanlar ve çevre üzerinde ciddi zararlara yol açtığı belirtiliyor. Her ne kadar yetkililer su ve toprağın temiz olduğunu iddia etse de, Türkiye'de daha önce yaşanan maden felaketlerinin akıbeti göz önünde bulundurulduğunda, bu olayın da benzer bir şekilde unutulup geçiştirileceği endişesi dile getiriliyor.
21 Şubat 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kayyım yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding’e ait HES Hacılar Elektrik ve Erciyes Çelik’i satışa çıkardı. 28 Ağustos 2024’te düzenlenecek ihaleyle Hazine payları satılacak şirket için 22 milyar lira muhammen bedel tespit edildi. Kayseri’deki iki fabrikada yaklaşık 1100 personelle üretim yapan HES Kablo, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde 91. sırada yer alıyor ve kablo ihracatının yüzde 10’unu gerçekleştiriyor.
19 Temmuz 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk ve yaşlı hastalar için gerekli olan ilaç ve mama ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çıkarıyor. Kurum, büyüme hormonu eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçları ve demans hastalarının mama ihtiyaçlarını kısıtlı şartlarda veya hiç karşılamıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, bu durumun hem hastaları hem de eczacıları mağdur ettiğini belirtiyor. SGK'nın ödeme politikaları, çeşitli bahanelerle hastaların tedavilerinin engellenmesine yol açıyor.
14 Mart 2024

Türkiye'nin madencilik sektörü, ekonominin temel taşlarından biri olmasına rağmen, işlenmemiş madenlerin düşük fiyatlarla ihraç edilmesi büyük gelir kayıplarına yol açmaktadır. Özellikle krom cevheri ve mermer gibi madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmeden satılması, ülkenin ekonomik potansiyelini düşürmektedir. Bu durumun önüne geçmek için katma değeri düşük madencilik ürünlerinin ihracatına vergi kesintileri uygulanarak Özel Kalkınma Fonları oluşturulması önerilmektedir. Bu fonlar ile maden işleme tesislerinin teknolojik altyapıları geliştirilebilir ve madenlerin işlenmiş ürünlere dönüştürülmesi sağlanabilir.
7 Haziran 2024

İliç ilçesinde bulunan ve Çöpler Anagold Madencilik tarafından işletilen bir altın madeninde toprak kayması meydana geldi, sonucunda dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından firmaya 16,4 milyon lira ceza kesilmiş ve maden çalışmaları durdurulmuştu. Şirketin web sitesinde, iş yerlerinde ölüm, yaralanma ve meslek hastalıklarının meydana gelmeyeceği iddia ediliyor.
13 Şubat 2024

Erzincan İliç'te bulunan altın madeninin büyük ortağı Kanadalı SSR Mining, tam üretime geçmeden Çalık Holding'i yüzde 20 hisse ile ortak olarak almıştı. Madendeki facianın ardından Çalık Holding, herhangi bir operasyonel sorumluluklarının olmadığını, sadece finansal yatırımcı olduklarını belirtti. Kanada'nın Ankara Büyükelçiliği de madenin Kanada'ya ait olmadığını açıkladı. Bu facianın olabileceği, 11 yıl önce yapılan bir programda belirtilmişti.
19 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz kişiye ulaşılamıyor. Maden, siyanür sızdırma şikayetiyle daha önce de gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından 16,4 milyon lira ceza almıştı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siyanür tehlikesi ve ihmal ile ilgili soruları Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönlendirirken, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun siyanürle ilgili bilgisinin olmadığını belirtti.
13 Şubat 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde toprak kayması yaşandı ve dokuz kişiye ulaşılamıyor. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, yaşanan toprak kaymasının ardından Fırat Nehri'ne herhangi bir sızma ya da akıntının olmadığını açıkladı. Maden, Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığı tarafından işletiliyor ve daha önce siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, madene 16,4 milyon lira ceza kesmiş ve çalışmalar durdurulmuştu; ancak maden, gerekli iyileştirmeler yapıldığını savunarak faaliyete yeniden başladı.
13 Şubat 2024

Murat Ağırel, BeinSport'un Türk futbolu üzerinden yıllardır elde ettiği kazançları eleştiriyor. Sayıştay'ın 2017 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) üzerinden yaptığı denetim raporunu temel alarak, bu kazançların detaylarını ve şeffaflık eksikliğini vurguluyor. Ağırel, özellikle Katarlı yatırımcıların bugünkü ihale sürecine nasıl katılabildiklerini sorgulayarak, mevcut durumun etik ve adil olup olmadığına dair soruları gündeme getiriyor.
20 Şubat 2024
İşaretlediklerim