Gazeteci Fatih Altaylı'nın yazısına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonrası kendisine yöneltilen bir soruya, cumhurbaşkanlığı dahil herhangi bir pozisyona bir daha aday olmayacağını söyleyerek yanıt vermiş. Kılıçdaroğlu'nun bu kararını yerel seçimlere kadar genel başkanlık görevini sürdüreceği ve yerel seçimlerden sonra genel başkanlığı bırakacağı şeklinde açıklaması önerilmiş, ancak Kılıçdaroğlu net bir yanıt vermemiş. Altaylı, CHP'de yerel seçimlerden önce bir değişiklik olmayacağının kesin olduğunu belirtmiş.
8 Haziran 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik eleştirileri nedeniyle partisinden gelen eleştirilere yanıt verdi. Tanrıkulu, kendisini hedef alan parti sözcüsü Faik Öztrak ve genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na 'Beni kurtlar sofrasına attılar' ifadesiyle tepki gösterdi. Tanrıkulu'nun bu sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açıldı ve dokunulmazlığının kaldırılması gündeme geldi. Tanrıkulu, CHP İstanbul kongresinde yaptığı konuşmada, kendisini hedef gösterenlere 'CHP Diyarbakır milletvekiliyim' diyerek yanıt verdi.
8 Ekim 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açıldı. Tanrıkulu'nun sözleri sosyal medyada geniş yankı buldu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Tanrıkulu'nun TSK'yi töhmet altında bırakan ifadelerini kabul edilemez olarak nitelendirdi ve konunun parti içinde görüşüleceğini belirtti.
9 Eylül 2023

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Halk TV'de yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde bazı bölgelerde MHP ile işbirliği yapabileceklerini belirtti. Özdağ, anket şirketlerinin Zafer Partisi'ni bilerek düşük gösterdiğini iddia etti ve partisinin Türk milliyetçiliğini siyasete taşıdığını savundu. Ayrıca, Tuğrul Türkeş'in 'milliyetçi lig' fikrine değinerek, bu tür bir tartışmanın Zafer Partisi çevresinde gerçekleşebileceğini ifade etti. Sinan Oğan'ın kabineye girebileceği iddiaları hakkında ise yorum yapmaktan kaçındı.
30 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarını ağır bir yenilgi olarak kabul etmediğini ifade etti. Seçim gecesi istifa etmeyi düşünmediğini ve pişmanlık duymadığını söyledi. CHP'nin demokrasiyi savunanları bir araya getirdiğini ve bir mutabakat metni hazırladığını belirtti. Kılıçdaroğlu, kırsal kesime yeterince ulaşamadıklarını ve seslerini duyuramadıklarını kabul etti. Ayrıca, genel başkanlık makamının kendisi için önemli olmadığını ve kurultayın yerel seçimlerden önce düzenleneceğini açıkladı.
9 Haziran 2023

CHP Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik, 8 Ekim'de yapılacak CHP İstanbul İl Kongresi öncesinde İstanbul il başkanlığına adaylığını açıkladı. Çelik'in adaylık toplantısına çok sayıda milletvekili, 27 ilçe başkanı ve partililer katıldı. Çelik, konuşmasında parti içi demokrasiyi güçlendirmek adına kadınların ve gençlerin siyasal alandaki varlığını artırmak için sesini yükseltmeye devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) başarılarını öne çıkararak, İBB'nin salgın, ekonomik kriz ve yoksullukla mücadelede ailelere destek olduğunu vurguladı.
23 Eylül 2023

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, partisi ve tabanı arasında oluşan duygusal kopuşa çare aradıklarını ve yaklaşan yerel seçimlerden güçlü çıkmayı hedeflediklerini belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP'li üst düzey isimlerin düzenlediği çevrimiçi toplantının bir kısmının Youtube'a sızdırılmasına ilişkin konuşan Özel, toplantının 'ihanet' başlığı altında yansıtılmasının partileri içinde ya da dışında kötücül bir aklın devrede olduğunu gösterdiğini ifade etti. Özel, görevinden istifa etmeyeceğini ve usulüne uygun yarışma taleplerinden kaçmayacağını belirtti.
19 Temmuz 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, seçimlere CHP listelerinden girmenin en son tercihi olduğunu ifade etti. Davutoğlu, seçim dönemi millet ittifakı listeleri hazırlanırken İYİ Parti'ye teklif götürdüğünü ve 'sağ seçmenin CHP'ye oy vermemesi için birlikte olalım' dediğini belirtti. Üçlü DEVA-Gelecek-Saadet ittifakı olmayınca İYİ Parti'yle ve Saadet Partisi'yle tekrar görüştüğünü, ancak sonuç alamadığını söyledi.
1 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, daha önce 14 Mayıs'ta yapılacağını işaret ettiği seçimler için kararnameyi 10 Mart Cuma günü imzalayacağı AKP yetkilileri tarafından belirtildi. Seçimlerin öne çekilmesi için Meclis'te en az 360 milletvekilinin kabul oyu gerekiyor ve şu an 'Cumhur İttifakı'nın 334 oyu bulunuyor. CHP ve İYİ Parti, 6 Nisan'dan sonraki bir tarihte seçim yapılmasına onay vermeyeceklerini, HDP ise 'Cumhur İttifakı' ile hareket etmiyor. Seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması şartken, 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.
19 Ocak 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan CHP, 14 Mayıs akşamından itibaren toplantılar yaparak stratejisini belirlemiştir. İlk turda yaşanan oy kaymaları ve sandık verilerinin girişinden sorumlu Onursal Adıgüzel'in istifası gibi konular ele alınmıştır. Parti, milliyetçi seçmenler ve sandığa gitmeyen seçmenler üzerinde durarak, büyük mitingler yerine toplumu birleştiren dil ve hedef gruplara yönelik net söylemler üretmeyi planlamaktadır. Ayrıca, seçimler nedeniyle ertelenen parti kongresinin ne zaman yapılacağı da tartışılmaya başlanmıştır.
16 Mayıs 2023

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını belirterek, kararsız genç seçmenlere ilk turda seçimi sonuçlandırma çağrısında bulundu. Özel, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ve ata ittifakı adayı Sinan Oğan'a oy vermeyi düşünen seçmenlere 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra yaşanan olayları hatırlatarak, seçimin ikinci tura kalma riskine dikkat çekti. Anketlere göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalma olasılığının yüksek olduğu belirtildi.
19 Nisan 2023

28 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun ardından CHP'de değişim talepleri artmış ve kurultay zamanlaması tartışılmaya başlanmıştır. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kaybetmesi sonrası parti içindeki değişim sesleri yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun kurultayda aday olmayı düşünmediği ve yerine bir isim işaret edeceği konuşuluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun adı genel başkanlık için geçerken, mevcut delege yapısında şansının düşük olduğu ancak değişebileceği ifade ediliyor. İmamoğlu'na yakın kaynaklar, siyasi yasak getirilmesi endişesi taşıyor ve bu durumda 'emanetçi' formülünün devreye girebileceği belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında seçimi kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliği sorgulanmaya başlandı. Parti içinde ve kamuoyunda değişim çağrıları yükselirken, Kılıçdaroğlu'nun yola devam etme kararlılığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun değişim mesajları dikkat çekiyor. Reuters haber ajansı, seçim sonrası CHP'deki durumu ve Kılıçdaroğlu'na yönelik artan baskıyı ele alan bir haber yayımladı. Haberde, uzman görüşlerine de yer verilerek, muhalefetin Mart 2024'teki yerel seçimler öncesinde büyük bir ittifak kurma zorluğu ve müttefiklerin Kılıçdaroğlu'na az katkıda bulunduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti'nin yerel seçimlerde ittifak kurmama kararına saygıyla yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, CHP Grup Başkanı Özgür Özel'in genel başkan adaylığını açıklaması konusunda, CHP'de her üyenin genel başkan olma hakkı olduğunu ve bu durumun demokrasiyi temsil ettiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında 'kamu görevlisine hakaret' iddiasıyla açılan davaya ilişkin olarak da haksızlığa boyun eğmeyeceğini ve yolsuzlukları takip etmeye devam edeceğini belirtti.
14 Eylül 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği tartışmaları yaşanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, seçimlerin ertelenmesi konusunda son kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) vereceğini ifade etti. CHP'li Erdoğan Toprak, iktidarın seçimleri ertelemekten vazgeçtiğini, Saadet Partili Bülent Kaya ise YSK'nın seçimleri zamanında yapmak için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu belirtti. YSK, Elâzığ'daki bir muhtarlık seçiminin ertelenmesi talebini reddederek emsal bir karar verdi.
24 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e yerel seçimler için iş birliği teklif ettiği, bu teklifin İYİ Parti Genel İdare Kurulu'nda görüşüldüğü ve İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu tarafından reddedildiği açıklandı. İYİ Parti, 81 ilde kendi adaylarıyla seçime katılma kararı aldı.
4 Aralık 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hürriyet gazetesinin yazarlarına verdiği röportajda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na kızgın olmadığını ve İmamoğlu'nun CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, 2024 yerel seçimlerinde 2019 seçimlerinden daha iyi bir sonuç alacaklarını iddia etti. Ayrıca, PKK/PYD/YPG, FETÖ ve İŞİD'in terör örgütü olduğunu bir kez daha vurguladı. Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının AK Parti'nin oyunun yüzde 49'lardan 35'lere düştüğünü gösterdiğini ve iktidarın kamu kaynaklarını fütursuzca kullandığını ifade etti.
23 Temmuz 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP Gençlik Kolları'nın 'Suriyeliler gidecek' yazısını paylaşarak, içişleri bakanı olması halinde sadece Suriyelileri değil, Türkiye'de sorun yaratan tüm yabancıları göndereceğini belirtti. Özdağ, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve bugün saat 11:00'de ortak bir basın toplantısı düzenleyecekleri bilgisini vermişti. Bu görüşme, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kimin destekleneceği konusunda kritik öneme sahip.
24 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimleri için takvimi açıkladı. 36 siyasi partinin katılacağı seçimlerde, siyasi partilerin aday tespiti, seçmen listelerinin güncellenmesi, seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı gibi önemli tarihler belirlendi. Ayrıca, yatağa bağımlı hastalar ve engelliler için seyyar sandık başvuruları da başlayacak.
2 Ocak 2024
İşaretlediklerim