TÜİK'in 2022 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye'de en zengin yüzde 20'lik kesimin toplam gelirden aldığı pay yüzde 48'e yükselerek 16 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin payı ise yüzde 6'ya düştü. Yıllık ortalama hane halkı geliri yüzde 28,3 artışla 98 bin 416 liraya çıkarken, gelir dağılımı eşitsizliğini gösteren Gini katsayısı 2009'dan bu yana en yüksek değer olan 0,415'e ulaştı. Ücretli çalışanların gelirlerindeki artış oranı diğer gruplara göre daha düşük kaldı.
4 Mayıs 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizlik oranlarına dair verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını iddia ediyor. 2023 genelinde dar tanımlı işsizlik oranının %9.4, geniş tanımlı işsizlik oranının ise %22.8 olduğunu belirtiyor. Muratoğlu, iş arayan işsizlerin 3.2 milyon, haftada 40 saatten az çalışanların 2.1 milyon ve iş bulmaktan umudunu kesenlerin 3.4 milyon kişi olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, çalışabilecek durumda olup çalışmayanların sayısının 33 milyon 793 bin olduğunu vurgulayarak, İstatistik Kurumu'nun verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını eleştiriyor.
26 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan işverenlere sağlanan destek ve teşvikler için ayrılan fon oranı %30'dan %50'ye yükseltildi. 2023 yılında fonun büyük bir kısmı işverenlere aktarılırken, işsizlik ödeneği alanların sayısı kayıtlı işsizlerin sadece beşte biri düzeyinde kaldı. İş ve İşçi Bulma Kurumu, Ocak 2024 itibarıyla 2 milyon 400 bin 827 kayıtlı işsiz olduğunu açıkladı.
27 Şubat 2024

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 8-9 Haziran'da düzenlenecek olan 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 26 Şubat'a kadar üç milyonun üzerinde aday başvurdu. Geç başvurular 5-7 Mart tarihleri arasında alınacak ve bu başvurular için ücret yüzde 50 daha fazla olacak. Geçen sene YKS'ye 3 milyon 498 bin 18 aday başvurmuştu. Aday sayısının netleşmesi için geç başvuruların tamamlanması bekleniyor.
1 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 2023 yılının ilk dört ayında toplam 881 genç hekimin yurt dışında çalışmak üzere iyi hal belgesi talebinde bulunduğunu duyurdu. TTB, ağır çalışma koşulları ve gelecek kaygıları nedeniyle hekimlerin yurt dışına göç ettiğini belirtti. 2012 yılından bu yana hekimlerin yurt dışına göç etmek için iyi hal belgesi taleplerinde ciddi bir artış olduğu gözlemleniyor. TTB, seçim sonrası oluşacak yeni siyasal düzlemde de bu sorunlarla mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
2 Mayıs 2023

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından YÖK'ün üniversitelerin bahar dönemini ertelediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurmasına rağmen, üniversitenin ders kayıt sistemini 14 Şubat'ta açma kararına tepki gösterdi. Öğrenciler, deprem bölgesindeki ve depremden etkilenen arkadaşlarının internet ve bilgisayar erişimi olmadığını, bu nedenle kayıt sürecinin ertelenmesi gerektiğini belirtiyor. Daha önce, deprem nedeniyle ders seçim süreci bir hafta ertelenmiş ve YÖK'ün 'üniversiteler ikinci bir duyuruya kadar kapalı' açıklaması yapılmıştı.
13 Şubat 2023

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Koç Üniversitesi, 2023-2024 eğitim yılı ücretlerini duyurdu. Üniversitenin sitesinde yer alan bilgiye göre, bu yıl ilk kez yerleşen öğrenciler için tıp fakültesi dışındaki programlar 520 bin lira olacak. Bu ücret geçen yıl 278 bin lira idi. Yabancı dil hazırlık programı ücreti de tüm bölümler için 520 bin lira olarak belirlendi. Tıp fakültesinin ücreti ise yarı burslu öğrenciler için 358 bin lira oldu.
20 Temmuz 2023

2023'ün ilk üç ayında 700 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu rakam, 2012'nin aynı dönemine göre büyük bir artış gösteriyor. Doktorlar, Türkiye'de yeterli koşulları bulamadıkları için yurt dışında daha iyi çalışma ve yaşam şartları arıyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Beyaz Reform' olarak adlandırdığı ve doktorların maaşlarında iyileştirmeler içeren düzenlemeler bile göçü durdurmaya yetmiyor.
4 Nisan 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarını internet sitesi üzerinden duyurdu. Adayların tercihleri doğrultusunda yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Adaylar, yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilecekler.
19 Ağustos 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2023 itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 38,21 olduğunu ve aylık artışın yüzde 3,92 olduğunu bildirdi. Altı aylık enflasyon oranı ise yüzde 19,77 olarak açıklandı ve bu oran memur ve emekli maaş zamları için bir gösterge niteliğinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon oranlarının açıklanmasıyla memur ve emeklilere verilen sözlerin yerine getirileceğini belirtti ve zamla ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Kahramanmaraş'taki depremler sonrası üniversitelerin hibrit eğitime geçeceğini açıklamıştı. Ancak bazı üniversiteler, YÖK'ün bu kararına uymayarak uzaktan eğitime devam etme kararı aldı. Selçuk Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi gibi kurumlar, farklı gerekçelerle uzaktan eğitim kararlarını sürdürüyor veya hibrit eğitime geçiş için farklı tarihler belirliyor. Öğrenciler ve akademisyenler bu duruma tepki gösteriyor ve eğitimdeki belirsizlik eleştiriliyor.
8 Nisan 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, üniversitelerin ikinci öğretim programları için alınan harç ücretlerine zam yapıldığı duyuruldu. Yapılan bu zam oranı, geçen seneki ücretlerle karşılaştırıldığında yüzde 63,7 olarak belirlendi. Bu artış, üniversite öğrencilerinin mali yükünü artıracak ve eğitim maliyetlerini etkileyecek bir gelişme olarak görülüyor.
15 Temmuz 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'ne (İSİG) göre, 2024'ün ilk altı ayında 878 iş cinayeti kaydedildi. En çok ölüm inşaat-yol, tarım-orman ve taşımacılık sektörlerinde gerçekleşti. Önde gelen ölüm nedenleri ezilme, göçük, trafik kazası ve yüksekten düşme olarak sıralandı. İstanbul, işçi ölümlerinin en çok olduğu kent olarak öne çıkarken, hayatını kaybeden işçilerden 33'ü çocuk, 36'sı ise mülteciydi.
11 Temmuz 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi rektörüyken adrese teslim kadro ilanları, hülle atamaları ve çeşitli usulsüzlükler yapmakla suçlanıyor. Rektörlük için gerekli olan 'en az üç yıl profesörlük yapma' şartı, Tekin'in atamasından kısa bir süre önce kaldırıldı. Üniversite, Tekin döneminde 175 kadro ilanı yayımladı ve bu ilanlarda adayların çalışma alanları ve tezleri belirtilerek YÖK ve Danıştay kararlarına aykırı hareket edildi. Sayıştay raporlarına göre, Tekin döneminde hülle atamaları ve ihalelerde usulsüzlükler yapıldı. Ayrıca Tekin, rektörlük görevi sırasında çift maaş aldı.
4 Haziran 2023

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olan Yusuf Ziya Öztürk, 2,5 yıl içinde beş farklı idari pozisyona atandı. İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu'nun göreve gelmesiyle birlikte, Koyuncu'ya ve iktidara yakın kişilerin hızla yükseldiği gözlemlendi. Öztürk, İTÜ'deki kariyerine genel sekreterlik kadrosunda memur olarak başladı ve kısa süre içinde rektör danışmanlığı, Kültür Hizmetleri ve Şube Müdürlüğü gibi görevlere atandı. Bu atamaların bazılarında gerekli şartlar sağlanmadan yapıldığı belirtildi.
20 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yükseköğrenim diplomasının gerçekliği uzun süredir tartışma konusu olmuştur. YSK'nın Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'dan diploma talep etmesi üzerine, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan'ın Marmara Üniversitesi'nden mezun olduğunu gösteren belgeleri Hürriyet gazetesi aracılığıyla paylaştı. Paylaşılan belgeler arasında geçici mezuniyet belgesi, diploma defteri ve askerlik şubesiyle yapılan yazışmalar yer alıyor. Marmara Üniversitesi Rektörlüğü de Erdoğan'ın üniversite yıllarına ait belgelerin üniversitede muhafaza edildiğini açıkladı.
25 Mart 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024
İşaretlediklerim