Rus hükümeti, yakıt ürünlerine getirdiği yasakta değişikliğe giderek, gemi yakıtı ve kırsal motorin ihracatını serbest bıraktı. Bu karar, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin tarafından onaylandı. Ülkenin benzin ve motorin fiyatlarındaki artış nedeniyle geçen hafta yakıt ürünlerinin ihracatını yasaklamıştı. Ancak bu yasak, gemi yakıtı ve kırsal motorin için kaldırıldı.
25 Eylül 2023

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşının ilk iki yılındaki iklim maliyeti, 175 ülkenin tek tek ürettiği yıllık sera gazı emisyonlarından daha yüksek oldu. Savaş, doğrudan çatışmalar, arazi yangınları, zorunlu göç ve fosil yakıt altyapısına yönelik saldırılar nedeniyle en az 175 milyon ton karbondioksit eşdeğeri emisyon üretti. BM Genel Kurulu, Rusya'nın savaş nedeniyle tazminat ödemesi gerektiğini belirtti ve Avrupa Konseyi, iklim emisyonlarını da içerecek bir hasar kaydı oluşturdu. Bu durum, küresel iklim acil durumunu daha da kötüleştirdi.
15 Haziran 2024

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol ve petrol ürünü satışının yasaklandığı kararnamenin süresini 2023 sonuna kadar uzattı. Bu karar, Avrupa Birliği ülkelerinin 2 Aralık 2022'de Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasında anlaşmaya varmalarının ardından geldi. Putin, tavan fiyat uygulamasına katılan şahıs ve şirketlere petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayan kararnameye imza atmıştı.
26 Haziran 2023

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), ağustos ayı itibarıyla doğalgaz fiyatlarına zam yapıldığını açıkladı. BOTAŞ'ın internet sitesinde paylaşılan tarifeye göre, konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38 oranında arttı. Ayrıca, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatı yüzde 33,1 oranında yükseldi.
31 Temmuz 2024

Türkiye'nin doğal gaz ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını azaltma çabası içinde, ABD'den LNG ithalatı artmış ve ExxonMobil ile yeni bir anlaşma yapılmıştır. Bu anlaşma, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme çabasının bir parçası olarak görülse de, bazı eleştirilere göre ABD'ye olan bağımlılığı artırıyor. Ayrıca, Türkiye'nin ABD ile olan ilişkileri, son dönemde NATO üyelikleri, F-16 satışı ve bölgesel politikalar açısından da yoğunlaşmış durumda. ExxonMobil anlaşması, bu geniş çerçevede Türkiye'nin ABD'den aldığı 'ev ödevlerinden' biri olarak değerlendiriliyor.
10 Mayıs 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz tahıl girişimi konusunda kendilerine yalan söylendiğini öne sürdü. Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya’nın 'Karadeniz tahıl girişimine yeniden katılma isteği'ni sorgulamasıyla ilgili bir soruya yanıt verdi. Lavrov, Batı'nın Rus gübre ve tahılının ihracatını kolaylaştırmak için yatırımların yumuşatılacağını söylediğini, ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Ayrıca, Guterres’in 'Karadeniz tahıl girişimi'ni canlandırma planını 'gerçekçi' bulmadığını belirtti.
24 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 1 trilyon dolar değerinde olduğunu açıklaması tartışma yarattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu değerin güncel piyasa fiyatlarına göre hesaplandığını belirtti. Ancak, doğalgazın çıkarılma maliyetinin bu hesaba dahil edilmediği ifade edildi. CHP ve MHP'den konuyla ilgili farklı tepkiler geldi.
9 Ocak 2023

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sanayide, elektrik üretim amaçlı ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde kullanılan doğalgaza yüzde 20 zam geldiğini duyurdu. Ekim ayının başlangıcında paylaşılan toptan satış listesine göre konutlarda kullanılan doğalgaza zam yapılmadı. Açıklamada fiyatların 'en makul düzeyde' belirlendiği ve 'Avrupa’da Ukrayna’dan sonra en düşük doğalgaz fiyatlarının Türkiye’de olduğu' savunuldu. Ayrıca, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine de yüzde 20 zam yapıldığı belirtildi.
1 Ekim 2023

Rusya'nın Ukrayna işgali sonucu duran Ukrayna tahıl ihracatının devamını sağlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'in anlaşmanın sürmesini isteyeceğine inandığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın anlaşmadan çekildiğini ve şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini açıkladı. Erdoğan, Putin ile telefon ve yüz yüze görüşmeler yapacağını duyurdu.
17 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlayan ve 17 Temmuz'da süresi dolacak olan Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik bir neden olmadığını açıkladı. Bakanlık, anlaşmanın asıl amacının ihtiyaç sahibi ülkelere yardım olmasına rağmen, Ukrayna tahılının ticari ihracatına dönüştüğünü ve Rus gıda ile gübre ihracatını engelleyen Batılı ülkelerin yaptırımlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Rusya'nın ihtiyaç sahibi ülkelere bağışlanması planlanan gübreden sadece iki parti sevkiyat yapabildiğini ve BM'nin bu konuda sessiz kaldığını ifade etti.
4 Temmuz 2023

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna tahıl koridoru anlaşmasının durdurulduğunu ve Rusya'nın anlaşmaya ilgili şartlar yerine getirildiğinde geri döneceğini belirtti. Anlaşma, Ukrayna'nın işgal altındaki limanlarından hububat ihracatını sağlamak için Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla temmuz ayında imzalanmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın süresinin 17 Temmuz'da dolduğunu ve uzatılması için bir neden olmadığını savunmuştu. Rusya'nın itirazı, Türk ve Ukrayna tarafları ile BM'ye resmen bildirildi.
17 Temmuz 2023

Türkiye, Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltma çabası içinde ABD ile enerji işbirliği anlaşmaları yapmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar, ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm ile görüşmelerde bulunmuş ve iki ülke arasında yeni bir enerji ve iklim diyaloğu başlatılması konusunda önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca, Türkiye BOTAŞ ve ExxonMobil arasında 10 yıl süreyle her yıl 2,5 milyon ton LNG alımı yapılmasını öngören bir anlaşma imzalamıştır. Bu işbirlikleri, Türkiye'nin enerji güvenliğini artırma ve enerji geçişini hızlandırma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
10 Mayıs 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararlarını olumlu karşıladığını belirtti. Zelenski, ayrıca menzilli füze, topçu sistemleri ve savaş uçaklarına olan ihtiyaçlarını vurgulayarak, bu savunma desteklerinin Rusya'nın saldırganlığını daha çabuk sona erdireceğini ifade etti. Ukrayna'ya gönderilecek tankların sürecinin hızlandırılması gerektiğini ve güçlü bir tank birliği oluşturulması için çaba sarf edildiğini de ekledi.
26 Ocak 2023

Uluslararası düşünce kuruluşu Ember'in raporuna göre, Türkiye 2022'de elektrik üretimi için kömür ithalatını iki katına çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 5,3 milyar dolar harcadı. Türkiye'nin kömür ithalatında en büyük pay sahibi Rusya olurken, Türkiye aynı zamanda doğalgaz, petrol ve nükleer enerji alanında da Rusya'ya bağımlı durumda. İthal kömürle elektrik üretimi yerli kömüre göre yüzde 25 daha fazla. Rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesindeki artışa rağmen, Türkiye güneş enerjisi potansiyelini tam olarak kullanmıyor. 2022'de doğalgazdan elektrik üretimi ise yüzde 35 oranında azaldı.
13 Mart 2023

Motorin ve benzinin ardından LPG'ye de zam yapıldı. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere LPG'ye 1 lira 76 kuruş zam geldi. Ayrıca, 3 Temmuz'da akaryakıt fiyatlarına bir zam daha yapılacağı belirtildi. 2024 Ocak-Mayıs döneminde ÜFE yüzde 17,87 olarak gerçekleşti ve bu oran doğrultusunda akaryakıtta maktu ÖTV artış oranı belirlenecek.
2 Temmuz 2024

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, beş ay önce 'Gıda ve temiz su hakkı temel insan hakkı ve küresel hedef olmalıdır' demişken, İsrail'in Gazze Şeridi'ne su, gıda, elektrik ve doğalgaz tedarikini kesmesine sessiz kaldı. Zelenski, çatışmaların ilk gününden beri İsrail'e 'tam desteğini' duyurdu. Ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak niteleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de İsrail'in Filistin'de aynı şeyi yapmasına sessiz kaldı.
13 Ekim 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın kontrol ettiği Zaporijya nükleer santralindeki varlığının azaldığını belirtti. Açıklamada, Rusya Devlet Nükleer Enerji Şirketi Rosatom'un üç personelinin santrali terk ettiği ve Ukraynalı çalışanların 5 Temmuz'a kadar santralden ayrılmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, santralde kalan personele herhangi bir acil durumda Ukrayna'yı suçlama talimatı verildiği iddia edildi. Zaporijya nükleer santrali, geçen yılın marttan itibaren Rusya’nın kontrolünde bulunuyor.
30 Haziran 2023
İşaretlediklerim