TRT'nin Lefkoşa temsilcisi Sefa Karahasan, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Kıbrıs Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde yürütülen sahte diploma soruşturması çerçevesinde tutuklandı. Karahasan, üniversitenin mütevelli heyeti üyesi olarak görev yapıyordu. Tutuklanmasının ardından, Karahasan'ın yarın Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarılması bekleniyor.
5 Mayıs 2024

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024

Suriye'de görevli bir tuğgeneralin makam aracıyla insan kaçakçılığı yaptığı tespit edilerek emekli edildi. Savunma Bakanlığı, olayın emir astsubayı ve koruma personeli tarafından gerçekleştirildiğini belirtti ve savcılığa bildirdi. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma devam ederken, olaya karışan kişiler tutuklandı ve sözleşmeli personelin sözleşmeleri feshedildi. Ayrıca, sınır geçiş kapısından sorumlu birlik komutanının görev yeri değiştirildi.
23 Mayıs 2024

Suriye'deki birliklerde görevli Tuğgeneral B.Ç'nin emir astsubayı ve koruma çavuşu, tuğgeneralin makam aracıyla Suriye'den Türkiye'ye insan kaçakçılığı yaparken yakalandı. Bu operasyonlardan her seferinde binlerce dolar kazandıkları belirtildi. Milli Savunma Bakanlığı, Tuğgeneral B.Ç'nin ihmalinden dolayı soruşturma geçirdiğini ve emekliliğe sevk edildiğini açıkladı. Emir astsubayı ve koruma çavuşu hakkında ise savcılık soruşturması devam ediyor ve TSK ile ilişikleri kesildi.
20 Mayıs 2024

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

Afgan işçi Vezir Mohammad Nourtani'nin Zonguldak'ta ruhsatsız bir madende çalışırken yaralanmasının ardından cesedinin ormanlık alanda yakılmış halde bulunması üzerine, üçü tutuklu altı sanık hakkında müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Duruşmada sanıklar, olayın detaylarını ve birbirlerine karşı suçlamalarını anlattı. Nourtani'nin eşi, sanıklardan birinin eşinden böbreğini satmasını istediğini iddia etti. Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve bazı sanıklar için yurt dışı çıkış yasağına karar verdi.
30 Mayıs 2024

Giresun’un Alucra ilçesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 48 yaşındaki H.G. hayatını kaybetti. H.G., 30 Haziran’da Alucra Devlet Hastanesi’ne başvurmuş ve aynı gün Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmişti. Bu ölümle birlikte kentte KKKA hastalığı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ikiye yükseldi. Giresun’da 2024 yılı içinde toplam 17 KKKA vakası bildirildi.
4 Temmuz 2024

İstanbul'da ölümlü bir kazaya karıştıktan sonra annesiyle birlikte Mısır'a ve ardından ABD'ye kaçan Timur Cihantimur'un tutukluluğuna devam kararı verildi. Savcı, Cihantimur'un yeniden kaçabileceği gerekçesiyle serbest bırakılma talebine itiraz etti. Cihantimur, Türkiye'nin talebi üzerine ABD'de yakalanmış ve tutuklanmıştı. Duruşma 27 Haziran'a ertelendi.
20 Haziran 2024

Fransa'da 2017 ve 2018 yıllarında camilere ve Avrupa Parlamentosu binasına terör saldırıları planlamaktan suçlu bulunan neo-Nazi grubun lideri Alexandre Gilet, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Paris Ağır Ceza Mahkemesi, Gilet'ye geçen yıl verilen cezayı onadı. Gilet ve üç kişinin, göçmenlerin yaşadığı mahalleler ve camiler gibi hedeflere saldırı planladığı ortaya çıktı. Gilet'nin, 2019'da Yeni Zelanda'da Christchurch'deki camilere saldırarak 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant'ın söylemlerini kullandığı bir manifesto hazırladığı belirtildi.
24 Eylül 2024

Abdulkadir Selvi, bir suikast girişimi sırasında yaşanan olayları ve suikastçının öldürülmesinin arkasındaki nedenleri tartışıyor. Suikastçının tetiğe basmasına kadar beklenmesi ve ardından öldürülmesi, 'Omerta' yani 'Suskunluk Yasası' ile açıklanıyor. Selvi, bu kuralın mafya ve derin devletin altın kuralı olduğunu belirtiyor ve Kennedy suikastı örneğini veriyor.
23 Temmuz 2024

Rusya'da cezaevinde öldüğü açıklanan muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ailesine teslim edilmedi. Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmış, cesedin incelenmek üzere Rusya'nın Salehard kentine gönderildiğini ve ailenin morga giderek cesedi talep ettiğinde cesedin orada olmadığını öğrendiğini belirtti. Navalni'nin avukatlarına, cesedin bulunduğu yer ve incelenme süreci hakkında çelişkili bilgiler verildiği iddia edildi. Navalni, 2020'de zehirlenmiş ve tedavi için Almanya'ya gönderilmişti. AB, Navalni'ye yapılan suikast girişimine kimyasal silah kullanımı nedeniyle tepki göstermişti.
18 Şubat 2024

Adli tıp uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, adli tıp ve adli bilimlerin önemini vurgulayan 'Kusursuz Cinayet' isimli bir kitap yazdı. Kitap, adli bilimlerin ve adli tıbbın toplumsal yaşamımızdaki yerini, suçların çözümünde bilimsel gerçekliğin kullanımını ve bu alanlardaki bilimsel gelişmelerin hukuk, edebiyat, sinema gibi farklı alanlara yansımalarını ele alıyor. Dokgöz, kitabında kusursuz bir cinayetin olmadığını, çünkü kusurun cinayetin kendisi olduğunu belirtiyor. Ayrıca, adli tıp ve adli bilimlerin multidisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini ve toplumla doğru şekilde paylaşılmasının önemini vurguluyor.
21 Nisan 2024

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestoların ardından istifa eden ve Hindistan'a kaçan eski başbakan Şeyh Hasina'ya, bir eylemcinin polis tarafından öldürülmesi nedeniyle cinayetten dava açıldı. Ülkede işsizlik ve kamuda liyakat talebiyle başlayan protestolarda 400'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Başkent Dakka'daki mahkeme, polis hakkında da soruşturma başlattı. Hasina'dan önce hükümetten altı üst düzey yetkili hakkında da soruşturma açılmıştı.
14 Ağustos 2024

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi Müdürü Profesör Lorenzo Prendini, Türkiye'den ayrılırken bagajında akrep, örümcek, kırkayak ve benzeri böcekler ile plastik şişeler içinde böcek zehirleri bulundu. Gözaltına alınan profesör daha sonra serbest bırakıldı. Melih Aşık, profesörün iki haftada bu kadar çok böcek ve zehir toplamasının mümkün olmadığını, bu işin arkasında başka bir organizasyon olabileceğini öne sürüyor. Tarım Bakanlığı'nın bu konuda ne tür izinler verdiği ve olayın detaylarının açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.
18 Mayıs 2024

Meksika'nın Guanajuato eyaletinin Celaya kentinde suçları haberleştiren gazeteci Alejandro Martinez, silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Martinez, ölüm tehditleri aldığı için korumalarıyla birlikte seyahat ediyordu. Guanajuato'da cinayet oranları yüksek olup, özellikle Jalisco uyuşturucu karteli ile Santa Rosa de Lima çetesi arasındaki çatışmalar bu durumu tetikliyor. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, 2000 yılından bu yana Meksika'da 141 gazeteci öldürüldü ve bu cinayetlerin çoğu çözülemedi.
5 Ağustos 2024
İşaretlediklerim