Bu hafta sekiz yeni film vizyona giriyor. 'Furiosa: Bir Mad Max Destanı', güçlü bir savaşçıya dönüşen Furiosa'yı anlatıyor. 'Şeytan Tohumları', kökenleri hakkındaki gizemi çözmeye çalışan bir adamın hikayesini ele alıyor. Diğer filmler arasında 'Gizlenen', 'Ammon', 'Biaz: Kara İyenin Laneti', 'Yapay Sevgilim', 'Karganın Uykusu' ve 'Keçigiller' bulunuyor.
24 Mayıs 2024

Yeşilçam'ın tanınmış oyuncularından Sevda Ferdağ, 81 yaşında Cihangir'deki evinde hayatını kaybetti. Uzun süredir hastalıklarla mücadele eden Ferdağ'ın ölüm haberini Film-San Vakfı duyurdu. 1942 doğumlu Ferdağ, 1958'de başladığı oyunculuk kariyerinde 'Kapıcılar Kralı', 'Gurbet Kuşları' gibi önemli filmlerde rol aldı ve 2009'a kadar yaklaşık 150 filmde yer aldı.
17 Şubat 2024

Yeşilçam'ın ünlü oyuncusu Murat Soydan, 83 yaşında hayatını kaybetti. Soydan, 'Dünyanın En Güzel Kadını', 'Kahveci Güzeli' ve 'Sana Dönmeyeceğim' gibi filmlerle tanınıyordu. Oyuncunun ölüm haberini kızı Mehveş Soydan sosyal medyadan duyurdu. Murat Soydan, 1960'larda başladığı sinema kariyerinde 200'e yakın filmde rol aldı ve birçok ödül kazandı.
11 Haziran 2024

Altın Palmiyeli yönetmen Nuri Bilge Ceylan, prömiyerini 71’inci Cannes Film Festivali’nde yapan Ahlat Ağacı filminin kamera arkası görüntülerini Youtube’dan paylaştı. Altı saatlik kamera arkası belgeseli üç bölüm halinde yayınlanacak ve Ceylan belgeselin ilk kısmını resmi Youtube hesabından paylaştı. Filmin başrollerinde Aydın Doğu Demirkol, Hazar Ergüçlü, Murat Cemcir ve Bennu Yıldırımlar yer alıyor.
3 Haziran 2024

Prime Video, ilk Türk orijinal belgeseli olan 'Arda Turan: Yüzleşme'nin galasını 13 Ağustos'ta gerçekleştirdi. Belgesel, Arda Turan'ın yaşamını, kariyerini ve kişisel yüzleşmelerini ele alıyor. Galaya spor ve sanat dünyasından birçok ünlü isim katıldı. Prime Video Türkiye Ülke Müdürü Alptuğ Çopuroğlu, belgeselin Prime Video kataloğuna eklenmesinden gurur duyduğunu belirtti.
15 Ağustos 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

Türkiye'de cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılığın toplumsal eşitsizlikte önemli bir etken olduğu belirtiliyor. Diken'in '8 Mart 8 Kadın' serisinde, gazeteci Ali Tufan Koç'un konuğu olan Lesli Karavil, kadın stand-up sanatçılarının karşılaştığı zorlukları ve bu alandaki deneyimlerini paylaşıyor. Karavil, çocukluğundan beri 'erkekler beğenmez, komiklik yapma' gibi cinsiyetçi yargılarla büyüdüğünü ve bu yargıların üstesinden gelme sürecini anlatıyor. Türkiye'de kadın stand-up sanatçılarının sayısının artması ve bu alanda yaşanan değişimlere değiniyor.
7 Mart 2024

Tuğçe Madayanti Şen, Albert Camus'nün 'Misafir' adlı kısa hikâyesinden esinlenerek David Oelhoffen tarafından yazılıp yönetilen 'İnsanlıktan Uzakta' filmini inceliyor. Şen, Camus'nün varoluşçu felsefesine ve düşünsel dünyasına aşina olanlar için bu filmin özellikle anlamlı olacağını belirtiyor. Film, Camus'nün felsefi derinliğini ve düşünsel dünyasını sinemaya taşıyan önemli bir yapım olarak değerlendiriliyor.
8 Haziran 2024

Türk sinema dünyasının tanınmış isimlerinden Tolga Savacı, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Savacı'nın gençliğinden son haline kadar olan fotoğraflarıyla anıldığı haberde, vefatının detaylarına dair ek bilgilerin ilerleyen zamanlarda paylaşılacağı belirtildi.
26 Şubat 2024

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen 30. Saraybosna Film Festivali'nde, Amerikalı sinema oyuncusu Meg Ryan'a 'Saraybosna'nın Kalbi' Onur Ödülü verildi. Ryan, ödülünü festival müdürü Jovan Marjanovic'ten aldı. Ayrıca, Ryan'ın başrolde oynadığı 1998 yapımı 'You’ve Got Mail' filmi, 25 yıl sonra festivalde yeniden gösterildi. Festival, savaşın izlerini silmek amacıyla düzenleniyor ve birçok ünlü ismi ağırlıyor.
21 Ağustos 2024

Cannes Film Festivali'nde Selena Gomez'in de rol aldığı İspanyolca müzikal drama 'Emilia Pérez' dokuz dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin yönetmeni Jacques Audiard, daha önce 2015'te 'Deephan' filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı. Filmde Gomez'e Zoe Saldaña ve Karla Sofia Gascón eşlik ediyor. Gascón'un canlandırdığı karakter, kadın olmak için gizlice cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırmak isteyen bir uyuşturucu karteli lideri. Film, oyuncuların performanslarıyla eleştirmenlerden büyük övgü aldı.
20 Mayıs 2024

Oyuncu ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye İyi Niyet Elçisi Demet Evgar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne özel bir kampanya başlattı. Kampanyayı Show Haber bülteninde, eksik kelimelerle haber sunarak duyurdu ve kadınsız bir hayatın eksik ve anlamsız olduğunu vurguladı. Evgar, #BenKadınım ve #EşitliğeYatırım adlı kampanyaları duyurarak, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekti.
8 Mart 2024

Türk sanat müziğinin önemli isimlerinden ve ‘Yaşa Fenerbahçe’ marşının unutulmaz sesi Nesrin Sipahi, 89 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ani bir rahatsızlık sonucu vefat ettiği bilgisi Türk sanat müziği sanatçısı Onur Akay tarafından duyuruldu. Sipahi, müzik kariyerine klasik batı müziği ve şan dersleri alarak başladı ve 1953'te TRT Ankara Radyosu'nda kadrolu sanatçı olarak göreve başladı. 1998 yılında devlet sanatçısı unvanını alan Sipahi, müziğe katkılarından dolayı 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görüldü.
16 Mart 2024

Ödüllü yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk İngilizce filmi 'A Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write about a Serial Killer' New York Tribeca Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapıyor. Film, boşanmanın ortasında bocalayan bir yazar ile yazara gündüzleri evliliği, geceleriyse yeni kitabında kaleme aldığı cinayetler için danışmanlık yapan emekli bir seri katilin tuhaf arkadaşlığını konu alıyor. Başrollerde Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower yer alıyor. Film, Sinan Eczacıbaşı, Alihan Yalçındağ ve Scott Aharoni'nin kurduğu yapım şirketi Curious Gremlin'in de uluslararası bağımsız film sektöründeki ilk imzası.
8 Haziran 2024

'Dream Scenario', Profesör Paul Matthews rolünde Nicolas Cage'in muhteşem performansıyla dikkat çeken, orijinal bir hikayeye sahip bir film olarak tanıtıldı. Film, parasosyal ilişkiler ve viral şöhretin karanlık yönlerini absürt kara komedi ve fantezi unsurlarıyla işliyor. Borgli'nin senaryosu, rüya ve şiddet içeren sahnelerle desteklenen, gerçeküstü ve bilinçaltı mesajlarla dolu bir anlatı sunuyor. Film, sıra dışı ve düşündürücü bir deneyim arayan izleyiciler için öneriliyor.
9 Mart 2024

Türk sinemasına yıllarca hizmet etmiş olan Türker İnanoğlu, 88 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir sağlık sorunlarıyla mücadele eden İnanoğlu, hastaneye kaldırıldığı gün doktorların tüm çabalarına rağmen vefat etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İnanoğlu'nun ölümü üzerine taziye mesajı yayınladı. İnanoğlu, sinema sektörüne yönetmen yardımcısı olarak adım attığı 1957'den itibaren, yönetmen, yapımcı, senaryo yazarı ve iş insanı olarak Türk sinemasına büyük katkılarda bulunmuştu.
2 Nisan 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın, 12'nci uzun metrajlı filmi 'Amrum'un çekimlerine Hamburg'da başladı. Filmde, Akın'ın daha önce 'Paramparça' filminde birlikte çalıştığı Diane Kruger başta olmak üzere, Laura Tonke ve Jasper Billerbeck gibi Alman oyuncular yer alıyor. 'Amrum', II. Dünya Savaşı'nın son günlerinde, Amrum adasında yaşayan 12 yaşındaki Nanning'in hayatını konu alıyor. Filmin senaryosu, senarist Hark Bohm'un çocukluk anılarına dayanıyor.
24 Nisan 2024

Türkiye'nin ilk ve tek milli kadın motosiklet yarışçısı İlayda Yağmur Yılmaz, cinsiyete dayalı mesleki ayrımcılıkla mücadele ederek, kadınların da yarış pistlerinde yer alabileceğini kanıtladı. Yılmaz, motosiklet yarışıyla tanışmasından bu yana karşılaştığı zorlukları, ekipman temin etme sürecinden, yarışlara katılma mücadelesine kadar detaylı bir şekilde anlattı. Ayrıca, kadınların bu alanda daha fazla yer alması için federasyonla iş birliği yaparak kadınlara yönelik bir yarış kategorisi oluşturdu ve bu sayede 40 kadın sürücüyü pistle tanıştırdı. Yılmaz, bu süreçte karşılaştığı engellemelere ve zorluklara rağmen vazgeçmediğini ve gelecek nesiller için rol model olmayı hedeflediğini belirtti.
7 Mart 2024

Moliere ödüllü Fransız yazar Denise Bonal tarafından yazılan ve Damla Kellecioğlu'nun Fransızcadan çevirdiği, Zeynep Özden'in yönettiği 'Kayıp Adımlar', ALAN Kadıköy'ün ilk yapımı olarak sahneleniyor. Oyun, hayali bir tren garında geçen ve çok dilli anonslar ile yolcuların birbirinden farklı hikayelerini konu alıyor. Seyirciler, oyunun başlangıcında fuayeden başlayarak, yönlendirmelerle oyun alanına geçiş yapıyor ve sonunda karşılıklı oturarak sahneyi izliyorlar. Oyun, vedalar, elvedalar, acı dolu öyküler gibi temaları işliyor.
21 Nisan 2024
İşaretlediklerim