Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

Eski maliye bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine AKP genel merkezinde bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Şimşek'in aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini ancak katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. Şimşek de sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, finans sektöründeki yurt dışı işleri nedeniyle aktif siyasete girmeyi düşünmediğini ifade etti. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni ekonomi modelinden vazgeçme ihtimaliyle bağlantılı olarak değerlendiriliyor.
20 Mart 2023

AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Cumhur İttifakı'na katılma şartlarından biri olarak 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesini talep etmesine karşı çıktı. Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın bu tutumu parti tabanında rahatsızlık yaratmıştı. YRP'nin ittifaka katılmayacağını açıklamasının ardından Zengin eleştirilere maruz kalmış, ancak kendisine yönelik saldırıların azınlıkta olduğunu ve çok sayıda destek aldığını ifade etmiştir.
20 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu eleştirdi ve Millet İttifakı olarak ülkeyi rekabetçi bir hale getireceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı görevden almanın ötesinde, Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilir bir konuma gelmesini ana hedef olarak gösterdi. Ayrıca, toplumu güçlendirip, devleti toparlayacaklarını ve dezavantajlı grupların durumunu iyileştireceklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, geleceğin liderlerine sağlam bir zemin hazırlayıp, siyasetten emekli olmayı planladığını da dile getirdi.
20 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Prof. Dr. Gamze Varol, 6 Şubat depremlerinin ardından geçen 42 gün sonrasında temel ihtiyaçların hala sorun teşkil ettiğini ve yanlış yerleşim alanı seçimleri nedeniyle yaşanan yağış ve selin sorunları derinleştirdiğini belirtti. Varol, barınma alanlarının hastalık yuvasına dönüşebileceği, güvenli içme suyu sağlanamadığı ve atık arıtma sistemlerinin yetersizliği gibi konularda uyarılarda bulundu. Ayrıca, bölgede dizanteri, gastroenteritler, hepatit ve leptospirozis gibi hastalıkların artışı beklendiğini ifade etti.
20 Mart 2023

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından işletilen ve erişim engeli getirilen haberleri duyuran EngelliWeb sitesi, Rize Sulh Ceza Hakimliği'nin 20 Mart 2023 tarihli kararıyla 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle erişime engellendi. Site, 500'den fazla erişim engeli duyurusunu içeriyordu.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonucu enkaz altından kurtarılan ve refakatsiz kalan çocuklarla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yeni bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, bakım kuruluşlarında kimliği belirlenemeyen 42 çocuk bulunuyor. Kimlik doğrulaması sonrasında 1718 çocuk ailelerine teslim edildi, 85 çocuk tedavi sonrası kuruluş bakımına alındı ve 110 çocuğun tedavisi devam ediyor. Daha önce bazı çocukların tarikatlara ait yurtlara yerleştirildiği ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile emniyetin verilerinin tutarsız olduğu eleştirilmişti.
20 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek AKP genel merkezine bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'ın uygulamaya koyduğu ve ekonomistler tarafından eleştirilen yeni ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği belirtiliyor. Reuters'a göre Erdoğan, yeni seçim beyannamesi hazırlıkları sırasında piyasa dışı uygulamalara yer verilmeyeceğini belirtmiş ve Mehmet Şimşek ile ekonomideki sıkıntıları aşmak istediği ifade edilmiş. Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Erdoğan'ın Şimşek'in dönüşü için baskı yaptığı kurumu yazdı.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 şehirde 50 bin 96 kişi hayatını kaybetti ve 301 bin bina yıkıldı ya da hasar gördü. Depremin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, 2 milyon 4 bin 276 kişi çadırda, 40 bin 788 kişi ise konteynerde yaşamaya devam ediyor. AFAD Başkanı Yunus Sezer, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu toplantısında bu bilgileri paylaştı ve 1 milyon 634 bin 866 kişinin deprem bölgesinden tahliye edildiğini belirtti.
20 Mart 2023

Adıyaman'ın Tut ilçesinde 15 Mart'ta yaşanan şiddetli sağanak sonucu oluşan selde kaybolan Fatma Tekdal ve bir buçuk yaşındaki kızı Zeynep Zümra'yı arama çalışmaları sırasında bir çocuk cesedi bulundu. Ceset, Havutlu köyü yakınlarından geçen kanaldan su ve balçık içinden çıkarıldı ve kimlik belirleme çalışmalarına başlandı. Daha önce aynı bölgede bir kadın cesedi bulunmuş ve Fatma Tekdal'ın yakınları tarafından teşhis edilmişti, ancak kesin kimlik tespiti için DNA örnekleri adli tıp kurumuna gönderildi.
20 Mart 2023

Vicdani Ret Derneği, zorunlu askerlik hizmetini kabul etmeyen ve bu nedenle seçilme hakları engellenen vicdani retçilerin Meclis'e temsilci gönderme hakkını kazanmaları için bir imza kampanyası başlattı. Kampanyada, seçilme haklarının engellenmesinin anayasaya ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, vicdani retçilerin yanı sıra askerlik yapmayan yüz binlerce insanın da seçilme haklarının ellerinden alındığı ifade ediliyor.
20 Mart 2023

Hatay'da deprem sonrası haberleşme çalışmaları için gelen Yunan gazetecilerin ekipmanları, Diyanet İşleri Başkanlığı personeli tarafından parçalandı. Gazeteciler, toplu gömü alanları yakınında çekim yaparken uyarıldı ve ekipmanlarına el konuldu. Beş saat bekledikten sonra ekipmanları parçalanmış olarak geri verildi. Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nden bir iletişim ateşesi, Anadolu Ajansı'nın yeni ekipman 'hediye' edeceğini söyledi, ancak gazeteciler bu sözün tutulmadığını belirtti. Gazeteciler, yaşananlar nedeniyle hukuki yollara başvuracaklarını ifade etti.
20 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin 14 Mayıs'taki seçimlerde Cumhur İttifakı'na katılmayacağını ve tüm şehirlerde seçime gireceklerini duyurdu. Bu açıklamanın ardından, YRP'nin kurucu üyesi ve Osmanlı hanedan soyundan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceklerini ilan etti. Osmanoğlu'nun bu açıklaması, YRP içinde ve AKP çevrelerinde farklı tepkilere yol açtı.
20 Mart 2023

Gazeteci Fatih Portakal, YouTube yayınında Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin kendisine programına katılmayacağını söyleyerek kırıldığını belirttiğini açıkladı. İnce ise Fatih Altaylı'ya verdiği demeçte, Portakal'ın program davetini reddettiği için Portakal'ın kendisine kızdığını iddia etti. Portakal, İnce'nin iddialarını yalanlayarak WhatsApp yazışmalarını gösterebileceğini söyledi ve İnce'ye kızmadığını, ancak kendisine üstüne gelinmemesi gerektiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Şair Ahmet Telli, 2015'te IŞİD'in Kobani'ye saldırısının ardından bir anma toplantısında okuduğu şiirler sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanmaktadır. Davanın ikinci duruşması 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Telli'nin yargılanmasına karşı sosyal medyada 'Ahmet Telli'nin Mısralarıyız' başlığı altında bir destek kampanyası yürütülüyor. Telli, 2017'deki toplantıda okuduğu şiir ve yaptığı konuşma nedeniyle 2020'de dava açıldığını ve yurtdışına çıkış yasağının ilk duruşma sonrası kaldırıldığını belirtti.
20 Mart 2023

7-18 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Film Festivali'nin seçkisinde, 73. Berlin Film Festivali'nde ödül kazanan birçok film yer alıyor. Nicolas Philibert'in 'Altın Ayı' ödülü kazanan 'Sur L'Adamant' (Küçük Evren) filmi ve Christian Petzold'un 'Roter Himmel' (Kızıl Gökyüzü) filmi gibi eserler festival programında izleyiciyle buluşacak. Ayrıca, Gümüş Ayı Ödülü kazanan 'Mal Viver' (Kötü Yaşamak) ve diğer ödüllü filmler de festivalde gösterilecek.
20 Mart 2023

Bir televizyon programında 'Çocuklar ölmesin' diyerek kamuoyunun dikkatini çeken ve bu sözleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılan Ayşe Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası beraat etti. Şimdi ise Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır milletvekili aday adaylığına başvurduğunu duyurdu. HDP'nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti'nin bir alternatif olarak değerlendirildiği ve HDP'nin seçimlere bu parti çatısı altında girebileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Yazar Yavuz Ekinci'nin 2014 yılında yayımlanan 'Rüyası Bölünenler' adlı romanı, İstanbul savcılığının talebi üzerine 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla toplatılma kararı aldı. Ekinci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, romanın kurgusal bir eser olduğunu ve edebiyata yapılan müdahalelerin geçmişteki sansür uygulamalarını hatırlattığını belirtti. Ayrıca, yazar Ahmet Ümit ve Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un eserlerinin de geçmişte sansürlendiği bilgisi verildi.
20 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesini talep ederek Cumhur İttifakı'na katılmayı reddetti. Bu durum, AKP içerisinde özellikle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin'e yönelik eleştirilere yol açtı. Zengin, partiden atılması yönünde çağrılara maruz kaldı ve sosyal medyada da hedef gösterildi. AKP'li bazı isimler, Zengin ve benzeri zihniyetlerin partide tutulmasının YRP'nin ittifak kararını etkilediğini iddia etti.
20 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde AKP'nin ittifak teklifini reddetti. YRP'nin ittifak şartları arasında 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi olduğu iddia edilmiş, bu talebe AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık sert tepki göstermişti. YRP'nin ittifaka katılmama kararının ardından, bazı AKP destekçileri ve 'ak trol' olarak bilinen Furkan Bölükbaşı, Zengin'i suçlayarak partide kalması durumunda AKP'ye oy vermeyeceklerini ifade etti.
20 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve ardından 21 Şubat'ta Hatay'da yaşanan depremler sonucunda ölü sayısı 50 bin 96'ya, yaralı sayısı ise 107 bin 204'e yükseldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından paylaşılan bu son verilere göre, deprem bölgesindeki yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı 301 bin olarak belirlendi.
20 Mart 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisinin 'Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, ben seçim çalışmalarına katılmayacağım' dediği iddiasını yalanladı. Millet ittifakında, altılı masada varılan mutabakata göre diğer beş liderin de milletvekili adayı olmayıp yeni hükümette cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alması beklenirken, Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu genel başkanların milletvekili olması gerektiğini düşünüyor. TV100 yazarı Erdoğan Aktaş'ın iddiasına göre Yavaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan randevu talep etmişti. Ancak Yavaş'ın ofisi bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), vatandaşların binalarının deprem risk durumunu ücretsiz öğrenebilmeleri için 'Depreme Yenilme Mobil Uygulaması'nı geliştirdi. Uygulama, ABD'nin AFAD'ı FEMA tarafından geliştirilen algoritma kullanılarak binaların zarar görebilme ihtimali ve dayanıklılığına ilişkin tahmin raporu oluşturuyor. Kullanıcılar, bina bilgilerini girerek 0-4 aralığında bir skor alıyorlar ve bu skor, binanın risk durumunu gösteriyor. Uygulama, resmi bir risk tespiti yapmıyor ve ileri seviye analizler için başvurulması gerektiğini belirtiyor.
20 Mart 2023

Demirören Holding, 2018 yılında büyük bir medya grubunu satın almak için kullandığı kredileri ödeyemeyince, İstanbul Beyoğlu'nda bulunan bir alışveriş merkezini Denizbank'a devretmek zorunda kaldı. Holding daha önce de Ziraat Bankası'na kredi borçları karşılığında İstanbul Göktürk'teki golf sahalarını ve Bağcılar'daki medya binasını ipotek etmişti. Devlet desteği ve vergi aflarına rağmen mülk kayıpları yaşayan şirketin, alışveriş merkezinin devri sonrası resmi web sitesi de kapatıldı.
20 Mart 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak üzere Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvurdu. Kendisinin yüzde 19-20 civarında bir oy oranına sahip olduğunu iddia eden İnce, seçimi ikinci tura taşımayı ve ikinci turda kazanmayı hedeflediğini belirtti. İnce, seçim kampanyasını yüzde 30'un üzerinde bir oy oranıyla tamamlayacağını ve ikinci turda yüzde 60'ın üzerinde oy alarak seçimi kazanacağını iddialı bir şekilde ifade etti.
20 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin cumhur ittifakına katılmayacağını ve Türkiye genelindeki tüm şehirlerde kendi adaylarıyla seçime gireceklerini açıkladı. Bu açıklama, AKP'nin ittifakı genişletme çabaları ve diğer küçük partilerle yapılan görüşmelerin ardından geldi. HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararı almasının aksine, Yeniden Refah Partisi bağımsız olarak seçimlere katılma kararı aldı.
20 Mart 2023

Netflix'in popüler dizisi 'La Casa de Papel'in karakteri Berlin'in hayatını konu alacak olan 'Berlin' dizisinin ilk tanıtımı yayınlandı. Sekiz bölüm olarak planlanan dizi, Pedro Alonso'nun canlandırdığı Berlin karakterinin yeni bir soygun macerasını anlatacak. Dizi, Aralık ayında izleyiciyle buluşacak ve bu kez hikaye, Paris sokaklarında geçecek.
20 Mart 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım boru hatlarının hasar görmesinin ardından Türkiye'de bir gaz merkezi kurmayı teklif etmiş ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu teklifi desteklemişti. Putin, projenin gerçekçi olduğunu ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceğini ifade etmişti. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, kararın 2023'te alınmasının beklendiğini söylemişti. Şimdi ise Kremlin, projenin zaman gerektiren karmaşık bir proje olduğunu duyurdu.
20 Mart 2023

Televizyon sunucusu Müge Anlı, sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan, kendisine AKP'den milletvekili adaylığı teklifi geldiği iddialarını programında yalanladı. Anlı, siyasetle ilgilenmediğini ve böyle bir teklif almadığını belirtti. Ayrıca, Twitter üzerinden yapılan spekülasyonlara da tepki göstererek, bu tür asılsız haberlerle gündeme gelmek istemediğini ifade etti.
20 Mart 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul'da beklenen büyük bir depremde yaklaşık 100 bin kişinin hayatını kaybedebileceğini ifade etti. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün araştırmalarına göre, gece saatlerinde meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki bir depremde ölü sayısının 14 binin üzerinde olacağı belirtiliyor. Şengör, depremin doğrudan etkilerinin yanı sıra yağma, yangınlar ve salgın hastalıklar gibi sonrasında ortaya çıkabilecek durumları da göz önünde bulundurarak tahminde bulunduğunu belirtti.
20 Mart 2023

Ünlü oyuncu Bülent Emin Yarar, Edmond Rostand'ın kült eseri 'Cyrano De Bergerac' karakteriyle tiyatro sahnesine dönüyor. Oyun, 24 Nisan'da Ataşehir'deki DasDas sahnesinde prömiyer yapacak ve 25, 26, 27 Nisan tarihlerinde de oynanacak. Yönetmenliğini Ahmet Sami Özbudak'ın yaptığı oyunda, müzik süpervizörlüğünü Harun Tekin üstleniyor ve dekor ile ışık tasarımını Cem Yılmazer yapıyor. Oyunda Bülent Emin Yarar'ın yanı sıra Caner Erdem, Ece Çeşmioğlu Ölmez gibi deneyimli ve genç isimler yer alıyor.
20 Mart 2023

Kahramanmaraş'ın Ekinözü ilçesinde yerel saat ile 12:57'de 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, depremin merkez üssü Ekinözü ilçesi olarak belirlendi ve sarsıntının 15,36 kilometre derinlikte olduğu tespit edildi. Depremle ilgili detaylar AFAD'ın sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile bir araya geldi. Görüşmede, sorunların çözümünün TBMM'de olduğu vurgulandı ve Millet İttifakı'nın beyannamesi, yerel yönetimler ve parti kapatma arayışları gibi konular ele alındı. Kılıçdaroğlu, toplumun ayrıştırılmaması gerektiğini ve her sorunun çözüm adresinin TBMM olduğunu belirtti. Buldan ve Sancar da görüşmenin yapıcı olduğunu ve çözümün Meclis'te aranması gerektiğini ifade ettiler.
20 Mart 2023

CHP Tunceli eski milletvekili Hüseyin Aygün, Twitter hesabı üzerinden, 2012 yılında PKK tarafından kaçırılmasının ardından yaşadığı bir olayı ve bu olay sırasında Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile aralarında geçen bir konuşmayı anlattı. Aygün, İnce'nin kendisine, kaçırılma olayını kullanarak kamuoyunda nüfuz kazanması gerektiğini söylediğini iddia etti. Aygün, İnce'nin tavsiyesini reddettiğini ve Kürt sorununun çözümünün kendisi için daha önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, İnce'nin siyasi tavırlarını eleştirdi ve Türk siyaset sahnesindeki diğer partilerde de benzer karakterlerin bulunduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı incelemelerde, 2000 yılından önce inşa edilmiş yaklaşık 29 bin binanın yarısının depremde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası başlatılan 'hızlı bina tarama testi' hizmeti vatandaşlara ücretsiz sunulmaya başlandı ve bu hizmete 140 binin üzerinde başvuru yapıldı. İBB yetkilileri, 318 binanın ise deprem olmaksızın bile çökebilecek durumda olduğunu ifade etti.
20 Mart 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 300 gram Ramazan pidesinin Halk Ekmek büfelerinde 5 TL'den satılacağını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL olacağını açıklamasının ardından geldi. Geçen sene aynı ürün Halk Ekmek'te 3 TL'den satılıyordu.
20 Mart 2023

Emin Alper'in yönettiği ve başrollerinde Mehmet Günsür ile Aslı Enver'in yer aldığı 'Arayış' dizisinin ilk görselleri paylaşıldı. Dizi, metropol hayatından sıkışıp kalmış ve mutsuz bir karakter olan Nisan'ın, kaybolan arkadaşının izini sürerken gizemli bir tarikatla karşılaşmasını ve bu tarikata rağmen bir maceraya atılmasını konu alıyor. Dizinin yayın tarihi henüz kesinleşmemiş olup 'çok yakında' ekranlarda olacağı belirtiliyor.
20 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, krizdeki Credit Suisse'yi satın aldı. Credit Suisse'in hisse senedi fiyatları, Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını açıklamasının ardından düşmüş ve piyasa genelinde satış baskısı oluşmuştu. İş Yatırım analisti Şant Manukyan, bu satın almanın hissedarlar için ideal olmadığını ve gelecekte davalara yol açabileceğini ifade etti. Manukyan, bu birleşmenin sorunları kısa vadede ötelediğini ancak ortaya çıkan bankanın yine de sorunlu olduğunu belirtti.
20 Mart 2023

Uzun süre Halk TV'de görev yapan sunucu Can Coşkun, Sözcü TV'ye geçtiğini duyurdu. Coşkun, yeni görevine yarın başlayacağını sosyal medya üzerinden paylaştı. Bu geçiş, Fatih Portakal'ın da Sözcü TV ile anlaşmasından dokuz gün sonra gerçekleşti. Ayrıca, Sözcü TV'de Yılmaz Özdil'in genel yayın yönetmenliği görevinden ayrılması ve yönetimdeki değişiklikler de medya gündeminde yer almıştı.
20 Mart 2023

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, sel felaketinin vurduğu Şanlıurfa'da çekpasla temizlik yaparken bir video çekti ve Twitter üzerinden paylaştı. Destici'nin 'Devlet millet el ele yaralarımızı beraber saracağız' notuyla paylaştığı video, sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi. Kullanıcılar, Destici'nin bu hareketini şov olarak nitelendirerek, devletin asıl görevinin afetleri önlemek olduğunu ve askerlerin arama kurtarma faaliyetlerinde daha etkin kullanılması gerektiğini belirttiler.
20 Mart 2023

TBMM'de seçim güvenliği konusunda yaşanan tartışmalarda, muhalefet milletvekilleri parmak boyasının yeniden kullanılmasını önerdi. İYİ Partili Şenol Sunat, özellikle deprem bölgesinde parmak boyası kullanılmasını talep etti. Ancak YSK AKP temsilcisi Recep Özel, Türkiye'nin Filipinler, Etiyopya ve Uganda gibi ülkelerle kıyaslanamayacağını belirterek parmak boyası kullanımına gerek olmadığını ifade etti. İYİ Partili Fahrettin Yokuş ise AKP'ye yönelik eleştiride bulunarak, 'Burası da Uganda oldu sayenizde' dedi.
20 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partisine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle 13 Mart'ta başlayan milletvekili aday adaylığı başvuru süresinin iki gün daha uzatıldığını açıkladı. Yeni son başvuru tarihi 22 Mart Çarşamba günü olarak belirlendi. Bu karar, CHP Genel Merkezi önünde aday adaylığı için yaşanan yoğun trafikten kaynaklandı.
20 Mart 2023

Seçil Türkkan'ın 'Seçim Güvenliği için Sandıkları Korumak' isimli kitabı, İletişim Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, farklı siyasal ve sosyal kimliklerden insanların seçim müşahitliği deneyimlerini içeriyor ve ilk kez müşahitlik yapacak kişilere yönelik bilgilendirme ve tavsiyeler sunuyor. Türkiye'de sandık güvenliğine olan ilgi, 2014 yılında 'Oy ve Ötesi' hareketinin kurulmasıyla arttı ve siyasi partiler de bu konuyu önemsemeye başladı.
20 Mart 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş başkanları Mithat Sancar ve Pervin Buldan ile TBMM'deki makamlarında bir araya gelecek. Görüşme bugün saat 12:00'de gerçekleşecek ve sonrasında bir basın toplantısı düzenlenecek. Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyareti, HDP'nin başka programları nedeniyle geçen hafta ertelenmişti.
20 Mart 2023

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 300 gram ağırlığındaki Ramazan pidesinin bu yıl 10 TL'den satışa sunulacağını belirtti. Bu fiyat, geçen seneki 330 gram pidenin 6 TL'ye satılmasına kıyasla yüzde 67'lik bir artışa işaret ediyor. Gramaj düşüşü de göz önünde bulundurulduğunda, zam oranının yüzde 83 olduğu hesaplanıyor. 2021 yılında ise 365 gram pide 4 TL'ye satılıyordu.
20 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'taki seçimlere ilişkin seçmen listelerini muhtarlıklarda askıya çıkardı. Seçmenler, e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulamak istediklerinde 'planlı bakım' nedeniyle hizmetten yararlanamadılar. Ancak, ilerleyen saatlerde e-devlet üzerinden seçmen kaydı sorgulama hizmeti tekrar kullanıma açıldı. Seçmen listeleri 2 Nisan'a kadar askıda kalacak ve bu süre zarfında itirazlar alınacak.
20 Mart 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası Aralık 2021'den itibaren döviz kurlarını dengelemek amacıyla piyasaya 128 milyar dolarlık bir müdahalede bulundu. Bu müdahaleler, Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden itibaren devam ediyor. Muhalefet partileri, bu satışların nereye gittiğini sorguluyor. 2023 yılında müdahalelerin hız kazandığı ve Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolarlık destekle artabileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Fahrettin Altun yönetimindeki İletişim Başkanlığı, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri öncesinde harcamalarını artırdı. Şubat 2022'de 50 milyon 415 bin lira olan harcama tutarı, Şubat 2023'te 188 milyon 810 bin liraya yükseldi. İki ayda toplam harcama 233,1 milyon TL oldu ve İletişim Başkanlığı, genel bütçe kapsamındaki bazı idareleri harcama miktarı açısından geride bıraktı. Ayrıca, 'temsil ve tanıtma' bütçesi de önemli ölçüde artış gösterdi.
20 Mart 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ordu, Giresun ve Samsun illerini sarı kod ile uyararak kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Ülke genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olurken, belirtilen bölgelerde yağmur ve sağanak yağışların yanı sıra karla karışık yağmur ve kar bekleniyor. Ayrıca iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı ile Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunuyor. Hava sıcaklıklarının iç ve batı kesimlerde artacağı, kuzeydoğu kesimlerde ise azalacağı tahmin ediliyor.
20 Mart 2023

Dolar/TL kuru 19 seviyesini geçmesinin ardından, ekonomi yönetimi tarafından ticari kurumsal müşterilerin günlük döviz alım limiti 5 milyon dolardan 2,5 milyon dolara indirildi. Ayrıca, yurt dışı para transferlerine 'sözlü' uyarı ile yüzde 5 komisyon uygulaması getirildi. Bu değişiklikler, döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmayı ve piyasayı dengelemeyi amaçlıyor.
20 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda uygulamalarda birlik sağlamak amacıyla Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SEÇSİS-SSPS) kullanılacağını duyurdu. Sistem, oy verme günü saat 17:00'den itibaren siyasi parti genel merkezleri, cumhurbaşkanı adayları ve yetkililer tarafından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, YSK tarafından belirlenen süre sonuna kadar paylaşılamayacak. Bağımsız adaylar, sonuçlara ve tutanaklara seçim çevresiyle sınırlı olarak erişebilecekler.
20 Mart 2023

Ekonomist Ali Ağaoğlu, Borsa İstanbul'da yaşanan dalgalı seyir ve fiyatlamaların sağlıklı olmadığını ifade etti. Ekonomi gazetesinin bir programında konuşan Ağaoğlu, borsanın kamu eliyle desteklendiğini ve seçimlerden sonra durumun değişebileceğini öne sürdü. Sağlıklı bir fiyat oluşumunun olmadığını düşündüğünü ve bireysel yatırımlar yerine ehil kişiler tarafından yönetilen fonlara yatırım yapılmasını önerdi.
20 Mart 2023

Hatay Valiliği, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında depremzedelerin barınma sorununu çözmek için konteyner kentler kurmayı planlıyor. Bu amaçla, bazı arazilere bedeli daha sonra ödenmek üzere geçici olarak el konulduğu duyuruldu. El koyma işlemi, afetlerle ilgili yasal düzenlemelere dayanarak gerçekleştirildi ve ilgili parsel listesi Hatay Valiliği'nin resmi internet sitesinde yayımlandı.
20 Mart 2023

ABD, Kanada, Britanya, Japonya, Avrupa ve İsviçre merkez bankaları, ABD doları swap hattı operasyonlarının sıklığını artırmak için koordineli bir adım attı. Bu karar, merkez bankalarının yedi gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarmayı içeriyor ve bugünden itibaren en az nisan ayı sonuna kadar devam edecek. Swap hatları ağının küresel fonlama piyasalarındaki baskıları hafifletmek ve kredi arzının üzerindeki etkileri azaltmak için önemli bir likidite desteği işlevi gördüğü belirtildi. Bu adım, İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in Credit Suisse'yi satın alacağını açıklamasının ardından ve ABD ile Avrupa'daki finansal sistemdeki endişeler artarken geldi.
20 Mart 2023

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde CHP yönetimi, partilileri 'yankı odası' etkisine kapılmamaları ve 'Bu iş bitti' düşüncesine girmemeleri konusunda uyardı. Parti yönetimi, sosyal medyada oluşan 'Muhalefet kazanacak' havasına karşı dikkatli olunması gerektiğini ve oy oranlarının 'bıçak sırtı' olduğunu belirtti. CHP teşkilatlarına saha çalışmalarına ağırlık vermeleri ve sosyal medyayla yetinmemeleri talimatı verildi. Kılıçdaroğlu'nun yakın bir kurmayı, seçim sürecinin son ana kadar önemli olduğunu ve rehavetin oluşmaması gerektiğini ifade etti.
20 Mart 2023

Hatay'ın İskenderun ilçesinde gece saatlerinde meydana gelen deniz seviyesi yükselmesi nedeniyle Atatürk Anıt Alanı, Mete Aslan Bulvarı ve Sahil Yolu Caddesi su altında kaldı. Su birikintileri trafikte ilerlemekte zorluklara yol açtı. Vatandaşlar ve araç sürücüleri etkilendi. İskenderun Belediyesi ekipleri, suyun tahliyesi için çalışma başlattı.
20 Mart 2023

İsviçre'nin en büyük bankası UBS, finansal krizle mücadele eden Credit Suisse'i satın almak için anlaşma sağladı. İsviçre Maliye Bakanlığı, FINMA ve SNB'nin desteğiyle gerçekleşen bu satın alma, UBS'nin küresel varlık yöneticisi konumunu güçlendirecek. Credit Suisse hissedarları, her 22,48 hisse için bir UBS hissesi alacaklar ve toplam alım bedeli 3 milyar İsviçre frangı olacak. İsviçre Merkez Bankası, UBS'nin satın almasını desteklemek için 100 milyar İsviçre frangına kadar likidite yardımı sağlayacağını duyurdu.
20 Mart 2023

ABD, TikTok'un Çin hükümetiyle kullanıcı verilerini paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişesiyle uygulamayı federal kurumlardaki resmi telefonlardan kaldırdı ve ülke çapında yasaklamayı düşünüyor. Kanada, AB ve Danimarka da benzer adımlar attı. Çin, ABD'yi yanlış bilgi yaymakla suçlarken, TikTok, ABD kullanıcı verilerinin korunması için bağımsız denetimler yaptığını ve verileri Oracle'a yönlendireceğini belirtiyor. ABD'de bazı senatörler, TikTok'a yönelik soruşturmaların hızlandırılmasını ve gerekirse ByteDance ile TikTok'un ayrılmasını talep ediyor.
20 Mart 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim