Uluslararası Para Fonu (IMF), Fas'ın iklim değişikliğiyle mücadelesini desteklemek amacıyla yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir kredi onayladı. 18 aylık kredi programının, Fas'ın iklim kırılganlıklarını ele almasına, iklim değişikliğine karşı direncini artırmasına ve karbonsuzlaşma fırsatlarını yakalamasına yardımcı olacağı belirtildi. Ayrıca, bu desteğin Faslı yetkililerin doğal felaketlere karşı hazırlıklı olma durumunu güçlendirmesine ve sürdürülebilir kalkınma için finansmanı teşvik etmesine de katkı sağlayacağı ifade edildi.
28 Eylül 2023

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde denizde bir kadın cesedi bulundu. Sakarya'nın Serdivan ilçesinde 25 Eylül'de evinden ayrıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan 17 yaşındaki A.Y.'nin çantasının bulunmasının ardından başlatılan arama çalışması sonucunda ceset bulundu. Cesedin kimliği henüz belirlenemedi ancak A.Y'ye ait olabileceği değerlendiriliyor.
28 Eylül 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Yargıtay'ın Gezi davasında beş sanığın cezasını onamasına tepki olarak Hatay'dan Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu. Yargıtay, Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Baş, 1 Ekim günü Hatay'dan Ankara'ya doğru ilk adımını atacağını belirtti.
28 Eylül 2023

Kütahya'nın Gediz ilçesinde 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin 9,81 kilometre derinlikte olduğu belirtildi. Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, Gediz Fay Zonu üzerinde 1970 yılında 7,1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu ve bu depremde 1086 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
28 Eylül 2023

Gezi davasında mahkumiyet kararı bozulan mimar Mücella Yapıcı, tahliye olduktan sonra adalet sistemini eleştirdi. Yargıtay, Yapıcı'nın yanı sıra Ali Hakan Altınay ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin 18'er yıllık hapis cezalarını bozdu. Ancak Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'nun 18'er yıllık hapis cezasını onadı. Yapıcı, tahliye olduktan sonra 'Bu nasıl bir adalet, hala anlamış değilim. Ben burada canlarımı bıraktım çıkıyorum.' ifadelerini kullandı.
28 Eylül 2023

Süper Lig'in 3. hafta erteleme maçında Başakşehir'i konuk eden Fenerbahçe, rakibini 4-0 mağlup ederek galibiyet serisini 13'e çıkardı. Maçta Fenerbahçe'nin gollerini Alexander Djiku, Duarte (kendi kalesine), ve Szymanski (2 gol) attı. Bu sonuçla Fenerbahçe, bu sezon çıktığı 13'üncü resmi maçını da kazanmayı başardı.
28 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden ikinci kez çıkarıldı. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. İlk çıkarılmasının ardından festival jürisi ve sinema sektörü sansüre karşı çıkmış, festival yönetimi belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş ve belgesel yeniden seçkiden çıkarılmıştır.
28 Eylül 2023

Samsun'un Canik ilçesinde, mesajına cevap vermeyen erkek arkadaşına kızan genç bir kız, yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki bir yüksek gerilim hattı direğine çıktı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Genç kız, erkek arkadaşının getirilmesini talep etti ve erkek arkadaşı getirildikten sonra inmeye çalıştı ancak başaramadı. Yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından genç kız, itfaiye aracı merdiveniyle indirildi.
28 Eylül 2023

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay, Tayfun Kahraman, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'ya verilen 18'er yıl hapis cezalarını onadı.
28 Eylül 2023

Britanya'daki ikonik 'Robin Hood ağacı' bir gece ansızın kesildi ve polis bu durumu 'vandalizm' olarak nitelendirdi. 16 yaşındaki bir çocuk bu olayla ilgili olarak gözaltına alındı. Ağaç, 1991 yapımı 'Robin Hood: Prince of Thieves' filmine ev sahipliği yapmış ve 2016'da Yılın Ağacı ödülüne layık görülmüştü. Northumberland Ulusal Park İdaresi yetkilileri ağacın kasten kesildiğine inanıyor.
28 Eylül 2023

İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkisini artıran sağanak yağış, su baskınlarına neden oldu. Arnavutköy'deki bir okulun bahçesini su bastı ve öğrenciler, öğretmenler ve okul idaresi personeli binanın içerisinde mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri, öğrencileri dışarı çıkarmak için çalışma başlattı. Yağışın etkili olduğu diğer bölgelerde de su baskınları yaşandı ve araçlar mahsur kaldı.
28 Eylül 2023

Ege Üniversitesi, öğlen yemeği fiyatını 20 liradan 15 liraya düşürdü. Ancak, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği fiyatı 20 liradan 35 liraya çıkarıldı. Bu değişiklikler, öğrencilerin tepkisini çekti. Daha önce, üniversite yemek fiyatlarına yüzde 200'ün üzerinde zam yapmıştı.
28 Eylül 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Parkı'nı yapılaşmaya açacak SİT derecesi değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. İstanbul 9'uncu İdare Mahkemesi, Yıldız Parkı'nın ekolojik, fizyografik ve biyolojik yapısı itibariyle bütün olarak korunması gerektiğini belirtti. Yıldız Parkı, İstanbul'da koruma derecesi değiştirilen toplam büyüklüğü 58 bin hektarı geçen 506 doğal SİT alanından yalnızca biri.
28 Eylül 2023

ATV ekranlarında yayınlanan 'Bergen' filminin bazı sahneleri sansürlendi. Filmde geçen 'Adetim gecikti' cümlesi ve hamam sahnesi kesildi. Bu duruma tepki gösteren başrol oyuncusu Farah Zeynep Abdullah, Twitter hesabından ATV ve RTÜK'ü etiketleyerek sansürden dolayı izleyicilerden özür diledi.
28 Eylül 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da yarın sabaha kadar sürecek kuvvetli yağışlar için uyarıda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yağışların olumsuz etkileri için ALO 153'ün aranmasını istedi ve bazı metro seferlerini iptal etti. İstanbul'da yağışlı hava ve yağmur geçişlerinin hafta boyu aralıklarla devam etmesi bekleniyor.
28 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılarla görüşmek için Londra'ya gidiyor. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirmiş ve ilk gezisini Birleşik Arap Emirliklerine yapmıştı. Şimşek, Londra'da uluslararası sermaye ve yatırımının Türkiye'ye gelmesi için çaba sarf etmesi bekleniyor.
28 Eylül 2023

Çağdaş sanatın önemli etkinliklerinden biri olan 18'inci Contemporary İstanbul, Tersane İstanbul'da ziyarete açıldı. Etkinlik, 22 ülkeden 67 galeri ve 8 müzenin katılımıyla 591 sanatçının 1537 eserini sergiliyor. Etkinlikte ayrıca, fotoğrafın bir sanat formu olarak önemini vurgulayan 'CI Photo Focus', genç galerilere alan açan 'Project Spotlight', her sanatçının farklı vizyonuna özel bir bakış sunan 'Solo Shows' gibi bölümler yer alıyor. Etkinlik, 1 Ekim'e kadar sürecek.
28 Eylül 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk'ı TEKNOFEST'e davet etti. Kacır, Musk'ın Türkiye'ye gelmesi durumunda onu ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti. Bu davet, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın New York'ta Musk ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Erdoğan, bu görüşmede Musk'a Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurması için çağrı yapmış ve SpaceX ile Türkiye'nin uzay programı kapsamında işbirliği imkanlarının olabileceğini belirtmişti.
28 Eylül 2023

İstanbul Bahçelievler'de bir binanın beşinci katında patlama meydana geldi. Patlama sonucunda en az bir kişi hayatını kaybetti, dört kişi yaralandı. Patlamanın nedeni henüz belirlenemedi. Olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
28 Eylül 2023

İstanbul'da bir camide içki içtiğini gösteren fotoğraf paylaşan 19 yaşındaki S.Y.Ö. hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' ve 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlarından dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. S.Y.Ö., savunmasında paylaşımı mizah amaçlı yaptığını ve pişman olduğunu belirtti. Savcı İsmail Teker, S.Y.Ö.'nün daha önce de benzer paylaşımlar yaptığını belirterek, suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarına itibar edilemeyeceğini ifade etti.
28 Eylül 2023

Harry Potter serisinin sevilen karakteri Albus Dumbledore’u canlandıran İrlandalı oyuncu Michael Gambon, 82 yaşında hayatını kaybetti. 50 yıllık kariyeri boyunca birçok televizyon, radyo, sinema ve tiyatro işinde çalışan Gambon, beş BAFTA ödülü kazandı. 1998’de eğlence sektörüne hizmetlerinden dolayı şövalyelik unvanına layık görüldü. Ailesinin açıklamasına göre Gambon, zatürre geçirdikten sonra huzur içinde vefat etti.
28 Eylül 2023

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin lideri Samvel Şahramanyan, yeni yılda Ermeni yönetiminin varlığının sona ereceğini duyurdu. Azerbaycan'ın Eylül ayında başlattığı 'antiterör' operasyonun ardından Ermeni güçler teslim olmuş ve 'yasadışı rejim' sona ermişti. Şahramanyan, 1 Ocak'tan itibaren tüm devlet kurumlarını fesheden bir kararname imzaladığını açıkladı. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da önümüzdeki günlerde Dağlık Karabağ'da hiç Ermeni kalmayacağını belirtti.
28 Eylül 2023

Altın Portakal Film Festivali jürisi, 'Kanun Hükmü' belgeselinin festivalden çıkarılmasının ardından festivali desteklediğini açıkladı ve görevine geri döndü. Festival yönetimi, belgeselin seçkiye yeniden dahil edildiğini duyurdu. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'sanatın provokasyon olarak kullanılması' ve '15 Temmuz'un itibarsızlaştırılması' gerekçeleriyle festivalden çekildiğini açıkladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi. Sosyal medyada festival aleyhine bir karalama kampanyası başlatıldı.
28 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), aynı gün içinde üç genç doktorun yaşamına son verdiğini duyurdu. TTB, ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı ve sağlıkta şiddet gibi nedenlere dikkat çekti. Kaybedilen doktorlar arasında Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara bulunuyor.
28 Eylül 2023

Mali'de, Mali ve Rus paralı asker şirketi Wagner askerlerini taşıyan uçak pistten çıktı ve 140 kişi hayatını kaybetti. Kazanın yakıt deposundaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Uçakta ölenler arasında bir Rus pilot da bulunuyordu. Yaklaşık bir ay önce de Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin uçak kazasında hayatını kaybetmişti.
28 Eylül 2023

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ve Bitcoin ve Altcoin alım-satım platformu Bitexen, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi'nin ana sponsorluğu için anlaşma imzaladı. TBF Başkanı Hidayet Türkoğlu ve Bitexen Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cenk Erdem, İstanbul'da düzenlenen imza törenine katıldı. Türkoğlu, sponsorluk anlaşmalarının kulüplerin finansal olarak desteklenmesini sağladığını ve basketbolun daha geniş kitlelere ulaşmasının önünü açtığını belirtti.
28 Eylül 2023

Eski Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, televizyon, film, medya ve eğlence sektörüne girmek amacıyla Range Media Partners adlı yetenek ajansıyla sözleşme imzaladı. Bu ajans, Hollywood yıldızları dahil olmak üzere birçok ünlü sanatçı, oyuncu ve direktörle çalışıyor. Marin, daha önce Tony Blair Enstitüsü'nde stratejik danışman olarak görev yapmıştı.
28 Eylül 2023

İstanbul'da, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını kasığına sürttüğü için tutuklanan 17 yaşındaki lise öğrencisi A.E.S. hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan üç yıla kadar hapis cezası istendi. Sosyal medyada dolaşıma giren video sonrası tutuklanan A.E.S.'nin bu videoyu iki yıl önce çektiği belirtildi. A.E.S., 'fotoğraftaki kişinin Atatürk olduğunu bilmediğini' iddia etti. Savcılık, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçundan takipsizlik kararı verdi.
28 Eylül 2023

Çin'deki Yünnan Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, yasadışı ticareti yapılan pangolinlerin pul örneklerini inceleyerek yeni bir tür keşfetti. 'Manis mysteria' adı verilen bu yeni tür, genetik farklılıklarla belirlendi ve fiziksel özellikleriyle ayırt edilmesi zor olduğu için 'kriptik tür' olarak sınıflandırıldı. Araştırmacılar, bu keşfin pangolinlerin neslini koruma çalışmalarına yeni bir boyut kazandırabileceğini belirtti. Pangolinler, özellikle Asya'da yasadışı ticareti yapılan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir türdür.
28 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yönelik itirazı reddetti ve böylece ek MTV'yi onaylamış oldu. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin torba yasa teklifi temmuzda kabul edilmişti. Araç sahipleri bu sene bir-üç yaşındaki otomobilleri için en az 4 bin 240 lira MTV ödeyecek. CHP'nin hukuksuz olduğu gerekçesiyle yaptığı iptal başvurusu da Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.
28 Eylül 2023

DEVA Partisi'nin Spotify hesabı, kimliği belirsiz kişiler tarafından sahte belge kullanılarak ele geçirildi. Parti, hesabın geri alınması için ilgili birimler tarafından süreç başlatıldığını duyurdu. Hesabın profil fotoğrafına AKP logosu konuldu.
28 Eylül 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, blues sanatçısı Muddy Waters’ın 'Hoochie Coochie Man' şarkısını çalarak küresel müzik diplomasisi programını başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu inisiyatifin amacının müziği barış ve demokrasiyi teşvik etmek için bir araç olarak kullanmak olduğu belirtildi. Blinken, etkinliğe dair bir video paylaşarak müzik ve diplomasiyi bir araya getirme fırsatını kaçıramayacağını ifade etti.
28 Eylül 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, son 10 yılda en az 1803 tarım işçisi çalışırken hayatını kaybetti. 2013-2023 yıllarında çalışırken ölen tarım işçilerinin yüzde 33'ü trafik ve servis kazasında, yüzde 19'u ezilme ve göçük, yüzde 14'ü zehirlenme ve boğulma, yüzde 7'si şiddet ve yüzde 6'sı yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Çalışırken ölen işçilerin 235'i çocuk, 254'ü ise mülteci/göçmen olarak kaydedildi. Rapor, tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çeşitli önerilerde bulundu.
28 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

Japonya'nın Hokkaido bölgesinde, bozayı yavrularının yüzde 80'i somon kıtlığı nedeniyle öldü. Uzmanlar, somon kıtlığının ana nedenini iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıkları olarak belirledi. Pembe somon, bölgedeki yaklaşık 500 bozayı için önemli bir besin kaynağıdır. Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ada çevresindeki deniz suyu sıcaklığının 1980’lerdeki seviyelere kıyasla 2090’larda 10°C’ye kadar artacağı konusunda uyarıda bulundu.
28 Eylül 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan bir tebliğle okullarda öğrencilere ücretsiz yemek verilmesinin 2026'ya ertelendiği iddia edildi. Ancak, gerçek farklı. Aslında, okullarda öğrencilere satılan ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını sağlayıp logo almaya hak kazanması zorunluluğu ertelendi. Bu zorunluluk, öncelikle 11 Eylül 2023'e, daha sonra ise 14 Eylül 2026'ya ertelendi. Ücretsiz öğünlerle ilgili herhangi bir gelişme bulunmamaktadır.
28 Eylül 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 4-5 Kasım'da düzenlenecek kurultay öncesi İstanbul il başkanını belirleyecek kongre 8 Ekim'de gerçekleştirilecek. Kongrede aday olan Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik ve Cemal Canpolat'ın yarışı, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yakından takip ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun Canpolat'ı desteklediği ve genel başkan yardımcılarının İstanbul'da 'karargah' kurarak Canpolat için çalıştığı belirtiliyor. Ayrıca, Canpolat'ın adaylık açıklamasını duyurduğu Twitter hesabındaki yeniden gönderimler ve beğenilerin ücretli olarak yapıldığı iddia ediliyor.
28 Eylül 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler için seçmen listelerini 1 Ekim itibarıyla nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden alacak. Bu nedenle, seçmenlerin oy verme günü bulunacakları yerde oy kullanabilmesi için adres değişikliklerini e-devlet uygulamasından veya nüfus müdürlüklerinden 1 Ekim’e kadar yapması gerekiyor. Ayrıca, YSK, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen seçmenler için kolaylık sağlayacak ve yeni tedbirler alacak.
28 Eylül 2023

Merkez Bankası, vadesine en çok üç ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yıllık yüzde 30,75'e çıkardığını duyurdu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 31,75 olarak belirlendi. Bu oranlar daha önce sırasıyla yüzde 25,75 ve yüzde 26,75 düzeyindeydi. Yeni oranlar bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
28 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, artık gerçek zamanlı verilere erişim sağlayabilecek. Bu özellik, öncelikle 'premium' kullanıcılar için kullanıma açılacak ve bu kullanıcılar, sohbet robotuna güncel olayları da sorabilecek. OpenAI, bu özelliği yakın zamanda tüm kullanıcılara açmayı planlıyor.
28 Eylül 2023

Spot altın ons başına 1874 dolardan işlem görüyor ve gram altın 1648 lira seviyesinde. Dolar/TL kuru 27,36 seviyesinde, avro/TL ise 28,79 seviyesinde işlem görüyor. Bu değerler, döviz ve altın piyasalarının güncel durumunu yansıtmaktadır.
28 Eylül 2023

Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürüyor. Dolar/TL 27,36, avro/TL 28,79 seviyesinden işlem görüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesi döneme kıyasla yükseliş gösterdi. Dolar/TL seçim öncesi 20'nin altında seyrederken, seçimden bir hafta sonra 23'ü aştı. Avro/TL ise seçim öncesi 21,5'in altında iken, seçimden bir hafta sonra 25'i geçti.
28 Eylül 2023

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmıştı. Ancak, festival jürisi ve diğer film yapımcılarından gelen tepkiler üzerine belgesel, festival seçkisine geri alındı. Festival yönetimi, belgeselin geri alınmasının gerekçesini 'filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin' belgelenmesi olarak gösterdi.
28 Eylül 2023

Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen hisseler GESAN, GUBRF, KORDS, CIMSA ve AKSA oldu. En çok değer kaybeden hisseler ise GWIND, ULKER, YYLGD, AGHOL ve BRSAN olarak belirtildi.
28 Eylül 2023

Fransa'da hükümet, 2023-2027 bütçe planlamasına ilişkin yasa tasarısının oylanmadan geçmesi için Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye soktu. Bu adıma karşı muhalefet kanadından Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) meclise gensoru önergesi sundu. Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karşı muhalefetin gensoru önergesi vermesine olanak sağlıyor.
28 Eylül 2023

Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte, hükümet karşıtı gösterilerde 77 kişinin hayatını kaybettiği ve orantısız güç kullanımında rolü olduğu iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Boluarte'nin avukatı Joseph Campos, müvekkilinin olaylarla doğrudan bir ilişkisinin bulunmadığını ve soruşturmanın kapatılması gerektiğini belirtti. Hükümet karşıtı gösterilerde çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinin ardından soruşturma başlatan savcılık, 31 Mayıs'ta Boluarte'nin ifadesinin alınmasına karar vermişti.
28 Eylül 2023

Burkina Faso askeri yönetimi, 26 Eylül'de bir darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu. Darbe girişimiyle ilgisi bulunan çok sayıda kişi gözaltına alındı. Darbe girişimine karışan ancak kaçmayı başaranların güvenlik güçlerince arandığı belirtildi. Burkina Faso, bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana 10'a yakın askeri darbe gördü.
28 Eylül 2023

Beşiktaş'ın teknik direktörü Şenol Güneş, Süper Lig'in 3. hafta erteleme maçında Adana Demirspor'a 4-2 yenildikleri maçın ardından oyuncusu Salih Uçan'ı itekledi. Bu hareketi yayıncı kuruluşun ekranına yansıdı ve sosyal medyada büyük tepki çekti. Ayrıca, Beşiktaş'ın yıldız oyuncusu Abuobakar'ın maç sonu gülmesi de dikkat çeken bir diğer ayrıntı oldu. Sosyal medya kullanıcıları, Güneş'in aynı hareketi Abuobakar gibi oyunculara yapamayacağını belirterek duruma tepki gösterdi.
28 Eylül 2023

İngiltere Lig Kupası'nda Newcastle United, Manchester City'yi 1-0 yenerek dördüncü tura çıktı. Aynı turda Arsenal, Brentford'u 1-0 mağlup ederken, Liverpool, Leicester City'yi 3-1 yendi. Chelsea ise Brighton & Hove Albion'u 1-0 yendi ve kupada yoluna devam etti.
28 Eylül 2023

43 işçinin hayatını kaybettiği Amasya maden faciasında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yüzde 100 kusurlu bulundu. Bilirkişi heyeti, TTK'nın özellikle havalandırmadaki kusura dikkat çekti. Faciada yaşamını yitiren işçilerden Aziz Köse'nin ailesinin TTK aleyhine açtığı davada verilen bilirkişi raporu, Bartın 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın dosyasına girdi.
28 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarına yönelik 'Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil' şeklindeki açıklaması tepkilere neden oldu. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği gibi kuruluşlar, aşıların önemini vurgulayarak, Bakan Koca'nın açıklamalarını eleştirdi. Ayrıca, Birlik ve Dayanışma Sendikası da Koca'nın ifadelerine katılmadığını belirtti.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim