CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kuruluşunun 100. yıldönümü etkinliğinde bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, konuşmasında CHP'nin etik ilkelere bağlı kaldığını, demokratikleşme hedefini taşıdığını ve tartışmaların partiyi güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Kılıçdaroğlu, istedikleri Türkiye'nin özelliklerini 13 maddede sıraladı. Bu maddeler arasında özerk üniversiteler, özgür düşünce, liyakat, adalet, ahlaki siyaset, kadın-erkek eşitliği, doğa hakları, özgür basın, şeffaf devlet yönetimi, barış, küresel gelişmeleri izleyen ve planlama yapan bir Türkiye, Milli Kurtuluş Savaşı'nı yöneten Gazi Meclis'in ruhuna dönüş ve eğitimde fırsat eşitliği yer alıyor.
9 Eylül 2023

Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Absut Yaylası'nda hayvan otlatırken kaybolan 13 yaşındaki Emirhan D'nin cesedi bir gölette bulundu. Olay yerine gelen ekipler, sudan çıkardıkları cesedin Emirhan D'ye ait olduğunu belirledi. Çocuğun cenazesi, olay yerindeki incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu'na sevk edildi. Ordu Valiliği, Emirhan D'nin gölete düşmüş olabileceği ihtimali üzerine çalışmaların bu bölgede yoğunlaştırıldığını belirtti.
9 Eylül 2023

Down Sendromlu Özel Futsal Milli Takımı, İtalya'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda Portekiz'i 2-1 yenerek şampiyon oldu. Maçın ilk yarısı 0-0 eşitlikle sona ererken, ikinci yarıda Türkiye'nin attığı iki golle maç 2-1 sonuçlandı. Maçın bitiş düdüğüyle büyük bir coşku yaşayan milli takım, hep birlikte 'Türkiye' tezahüratları yaptı.
9 Eylül 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma açıldı. Tanrıkulu'nun sözleri sosyal medyada geniş yankı buldu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Tanrıkulu'nun TSK'yi töhmet altında bırakan ifadelerini kabul edilemez olarak nitelendirdi ve konunun parti içinde görüşüleceğini belirtti.
9 Eylül 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesinde yapılan Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taramalarında 853 bin 445 kişide taşıyıcılık saptanmadığını, 22 bin 573 kişide ise taşıyıcılık şüphesinin tespit edildiğini açıkladı. Taramaların 27 Aralık 2021 ile 4 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildiği ve 1 milyon 834 kişiden numune alındığı belirtildi. Ayrıca, 1 Ocak- 04 Eylül 2023 tarihleri arasında Evlilik Öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı’nda numunesi alınan kişi sayısı 446 bin 563 olarak kaydedildi.
9 Eylül 2023

Hatay'ın Arsuz ilçesinde iki çocuk annesi Nazlı K'nin balkondan düştüğü iddia edildi. Olay yerine gelen sağlık ve polis ekipleri, kadının hayatını kaybettiğini belirledi. Polis, olayla ilgili çalışma başlatarak kadının eşi U.K'yi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, tutuklandı.
9 Eylül 2023

Fas'ın Marakeş kentinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 1037'ye, yaralı sayısının ise 721'e çıktı. Depremin merkez üssü, Marakeş kentinin El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Uzmanlar, meydana gelen sarsıntının daha da güçlü bir depremin habercisi olabileceğine dikkat çekti ve çok sayıda güçlü artçı şok beklendiğini belirtti.
9 Eylül 2023

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yönelik eleştirileri nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı. Tanrıkulu, bir televizyon programında TSK'nın geçmişteki darbe girişimleri ve köy yakma olaylarına dair eleştirilerde bulunmuştu. Ankara Başsavcılığı, bu sözler nedeniyle Tanrıkulu hakkında 'Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama' ile 'Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama' suçlamalarından soruşturma başlattı.
9 Eylül 2023

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde, freni boşalan bir kamyon cenaze namazı için toplanan kalabalığa çarptı. İlk belirlemelere göre dört kişi hayatını kaybetti, biri ağır olmak üzere toplam 25 kişi yaralandı. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda sağlık ekibi yönlendirildi. Kamyon sürücüsü gözaltına alındı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
9 Eylül 2023

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitrios Kairidis, Türkiye ile yeni bir mülteci anlaşması yapılması gerektiğini ifade etti. Kairidis, Türkiye'nin göçmenlerin Doğu Akdeniz rotasını kontrol etmesi sebebiyle göçte kilit ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye ile AB arasında 2016'da imzalanan ve göçle mücadele etmeyi amaçlayan anlaşmanın Türkiye tarafından uygulanmadığını savundu.
9 Eylül 2023

İzmir'in Gaziemir ilçesinde Sarnıç Göleti yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı beş uçak, sekiz helikopter, 21 arazöz, sekiz su ikmal aracı ve altı dozer yangına müdahale etmek için bölgeye yönlendirildi. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor.
9 Eylül 2023

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerini ve basın açıklamasını, 963'üncü haftada Galatasaray Meydanı'nda yapmak istedi. Ancak polis, Cumartesi Anneleri'ne müdahale etti ve en az 20 kişi gözaltına alındı. Olay, Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından duyuruldu.
9 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın'ı tanıdığını iddia ederek yakınlarını cezaevinden çıkarmak isteyen kişilere tahliye sözü karşılığında para alan Mehmet Erdem Özönder'e 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 7,5 yıl hapis ve 120 bin TL adli para cezası verildi. Özönder, sosyal medyada kendini 'hukuk müşaviri' olarak tanıtıyordu ve aynı suçlamadan iki sayfa adli sicil kaydı bulunuyordu. Özönder'in ofisinde çalışan avukatlar hakkında da sanıkların suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle 'dolandırıcılık'tan suç duyurusunda bulunuldu.
9 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), okulların açılacağı 11 Eylül Pazartesi günü 06:00-14:00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarının ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca, İETT'nin her gün 1636 ek sefer yapacağı, Metro İstanbul'un 375 ilave sefer planladığı ve Şehir Hatları'nın da ek vapur seferleri düzenleyeceği belirtildi. İBB ve ilgili eğitim kurumları, pazartesi günü Afet Koordinasyon Merkezi ve Ulaşım Yönetim Merkezinde toplanarak 3 gün boyunca nöbet tutacak ve İstanbul trafiği anlık takip edilecek.
9 Eylül 2023

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Tana Aslan, yeni eğitim-öğretim döneminde Covid-19, grip ve kızamık enfeksiyonlarında artış beklediklerini ifade etti. Aslan, çocukların eksik aşılarının tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte kızamık vakalarında daha da artış olacağını ve bu artışın nedeninin kızamık aşısı yaptırılmayan ya da eksik aşılı çocuklar olduğunu belirtti. Aslan, okulların açılmasıyla birlikte mevsimsel grip enfeksiyonlarının da artacağını ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.
9 Eylül 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'te düzenlenen 2023 Rugby Dünya Kupası'nın açılış töreninde yuhalandı. Macron, Fransa Stadyumu'nda konuşma yaparken, izleyicilerin bir kısmı tarafından yoğun şekilde ıslıkla protesto edildi. Macron'un konuşması zor duyuldu ve konuşmasını turnuvanın 10'uncusunun başladığını ilan etmesi ardından sonlandırdı. Rugby Dünya Kupası, tamamı Fransa'da düzenlenen ilk kupa olma özelliğini taşıyor.
9 Eylül 2023

Brezilyalı futbolcu Neymar, Dünya Kupası elemelerinde Bolivya'ya karşı oynanan ve 5-1 kazanılan maçta iki gol atarak milli takım kariyerinde 78. golüne ulaştı. Bu sayede Neymar, efsane futbolcu Pele'nin 'Brezilya milli takımında en çok gol atan oyuncu' rekorunu geçmiş oldu. Pele'nin milli takımda 77 golü bulunuyordu.
9 Eylül 2023

Borsa İstanbul BIST-100 endeksinde dün en çok yükselen beş hisse SKBNK, ISGYO, AKSA, BAGFS ve GENIL oldu. Öte yandan, en çok değer kaybeden hisseler TUKAS, BRYAT, BRSAN, ALFAS ve CIMSA olarak belirlendi. Borsa İstanbul, seçimlerin ardından yükseliş trendini sürdürüyor.
9 Eylül 2023

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, teknik öğretmenlerin tamamlama programlarına katılım şartları değiştirildi. Yeni düzenlemeye göre, tamamlama programına girebilmek için adayların ALES sayısal puan türünden en az 75 puan almaları gerekecek. Bu maddenin yayım tarihinden önce bir tamamlama programına yerleşmiş veya mezun olmuş adaylar, yeniden başvuru yapamayacak.
9 Eylül 2023

Fas'ta meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 296 kişi hayatını kaybetti, 153 kişi yaralandı. Depremin merkez üssü, ülkenin kuzeyindeki Marakeş’in El-Huz bölgesi olarak belirlendi. Deprem, Marakeş, Azilal, Agadir, Varzazat ve Chichaoua şehirlerinde ölümlere yol açtı. Kurtarma ekipleri, yıkılan binaların enkazında kalanları kurtarmaya çalışıyor.
9 Eylül 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit etti ve not görünümünü 'negatif'ten 'durağan'a çıkardı. Fitch, bu değişikliği 'kısa vadeli makro-finansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafiften daha geleneksel ve tutarlı bir politika karışımına dönüş' olarak açıkladı. Ancak, Merkez Bankası'nın politika faizini 2023 sonuna kadar yüzde 35'e çıkaracağı ve 2024'te de bu seviyede kalacağı belirtilirken, para politikası sıkılaştırmasının gelecekteki hızı ve süresi konusunda 'yüksek belirsizlikler' olduğuna dikkat çekildi.
9 Eylül 2023
İşaretlediklerim