Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem felaketinin ardından, bir depremzede AFAD yetkilisinin çadır talebine alaycı bir yanıt verdiğini belirtti. Depremde evi yıkılan ve yatalak annesi olan vatandaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na yaşadığı durumu anlatırken gözyaşlarına boğuldu. Vatandaşın annesini Adana'da bırakıp Pazarcık'a döndüğü, ancak kendisine gösterilen yerde barınacak bir çadır bulunmadığı için mağdur olduğu ifade edildi. CHP'li yetkililer, depremzede için çadır kurarak ve diğer eksikliklerini gidererek yardımcı oldular.
2 Mart 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremde Dulkadiroğlu ilçesindeki Boğaziçi Apartmanı'nın enkazında mahsur kalan Mehmet Çabuk, üç gün sonra arama kurtarma köpeği Çakıl'ın yardımıyla bulunarak kurtarıldı. 12 saat süren kurtarma çalışmalarının ardından hastanede tedavi gören Çabuk, köpek korkusunu yendiğini ve Çakıl'ı çok sevdiğini ifade etti. Çabuk, enkaz altında yaşadıklarını anlatarak, ilk başta hırsız sandığı seslerin aslında deprem olduğunu fark ettiğini ve üç gün boyunca yardım beklediğini anlattı.
2 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, yaklaşık 13,5 milyon nüfuslu bölgeden 3,3 milyon kişi diğer illere göç etti. Bu süreçte 800 bin kişi köylerine geri dönerken, 811 bin kişi kara, hava ve demiryoluyla tahliye edildi. Depremler sonucunda 45 bin 89 kişi hayatını kaybetti ve 218 kişi tutuklandı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifası dışında, resmi bir istifa gerçekleşmedi.
2 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

23 gün önce meydana gelen depremin ardından Kahramanmaraş'ta temiz suya erişimde sıkıntılar devam ediyor. Bir depremzede, yardım istediği sırada bir AFAD yetkilisinin kendisine yardımların sona erdiğini ve ihtiyaçlarını karşılamak için yüzüğünü satmasını önerdiğini belirtti. Gazeteci Ruşen Takva'nın paylaştığı videoda vatandaşın bu durumu anlattığı ve çadırını da kendi imkanlarıyla kurduğunu ifade ettiği görülüyor. Ayrıca, bir yetkilinin olayı kaydeden gazeteciye çekim yapmamasını söylediği duyuluyor.
1 Mart 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremler sonucunda ölenlerin sayısı 45 bin 89'a çıktı. Yaralı sayısı hakkında yeni bir bilgi verilmezken, son bilgilerde 108 bin 68 yaralı olduğu belirtilmişti. Depremlerden bu yana 11 bin 20 artçı sarsıntı kaydedildi ve bölgeden 1 milyon 971 bin 589 kişi tahliye edildi.
1 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 11 şehirde 1 milyon 250 bin binanın incelendiğini ve bu binaların 4 milyon 511 bin bağımsız birimden oluştuğunu belirtti. Yıkık ve yıkılacak bina sayısının 202 bin olduğu, bu binalarda 582 bin bağımsız birimin bulunduğu açıklandı. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
28 Şubat 2023

İzmir Körfezi'nde 21:22'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Deprem sonrasında Bayraklı ilçesindeki vatandaşlar, yaşadıkları korku ve panik nedeniyle evlerine giremediler ve geceyi parklarda çadır kurarak veya araçlarında yatarak geçirdiler. Ayşenur Göçer ve Recep Göçer gibi mahalle sakinleri, deprem sonrası tedirginliklerini dile getirerek, evlerine dönmeden sabaha kadar dışarıda kalacaklarını belirttiler.
28 Şubat 2023

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 34,2 milyar dolarlık bir maddi zarar verdiğini belirtti. Bu zarar, Türkiye'nin 2021 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'sının yüzde 4'üne denk geliyor. Depremin bölgedeki altyapı, özel sektör ve kamu binalarına verdiği hasarın ölçüldüğü araştırmada, artçı şokların hasar tahminini artırabileceği ve deprem bölgesindeki yüksek yoksulluk oranı ile Suriyeli mülteci nüfusuna dikkat çekildi. Ayrıca, 1,25 milyon insanın geçici olarak evsiz kaldığı tahmin ediliyor.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden sonra Hatay'da yaşanan sorunlar hala çözülemedi. Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, devletin varlığının özel harekat ve asker ile sınırlı olduğunu, temiz su, elektrik, tuvalet ve sağlık hizmetlerinde ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. AFAD'ın kurduğu tuvaletlerin Asi Nehri'ne atık bıraktığı, çevre kirliliğine yol açabileceği ifade edildi. Hatay'da enkazların olduğu gibi durduğu, temiz su ve barınma imkanlarının yetersiz olduğu, sağlık hizmetlerinin gönüllü hekimler tarafından yürütüldüğü ve diğer illere göre devletin bakış açısında ciddi farklar olduğu aktarıldı.
27 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet bölgesi ilan edilen 11 ilde 1 milyon 430 bin 363 bina üzerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında, 144 bin 595 binanın ağır hasarlı olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası'na göre ağır hasarlı binaların yıkılması gerekiyor. Orta ve az hasarlı binaların durumu ise güçlendirme veya onarım gerektiriyor. Kilis'te hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, Gaziantep'te de büyük bir bölümde çalışmaların sona erdiği ve 11 ildeki kesin hasar tespit çalışmalarının bir hafta içinde tamamlanabileceği öngörülüyor.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından, Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde 5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha yaşandı. AFAD, depremin 27 Şubat 2023 tarihinde saat 05:51'de gerçekleştiğini ve depremin derinliğinin 8,5 kilometre olduğunu açıkladı. Bölgede artçı sarsıntılar devam etmektedir.
27 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, deprem bölgesine yardım götürmek veya ailelerine ulaşmak isteyen vatandaşların kullandığı Ankara-Adana arasındaki otoyolların çoğu ücretsiz hizmet verirken, Adana-İskenderun arasındaki otoyoldan geçenlerden ücret alındığı belirtildi. Adana'dan İskenderun'a gidip Hatay'a geçen vatandaşlar gidiş dönüş otoyol ücreti ödemek zorunda kaldı. Bir yurttaşın bu yolda yedi defa geçiş yaparak toplam 70 lira ödediği ifade edildi.
26 Şubat 2023

AFAD Başkanı Sezer, düzenlediği basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda 44 bin 374 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Depremin ardından 21 gün geçtiğini ve bu süre zarfında 9 bin 990 artçı sarsıntının yaşandığını belirtti. 21 bine yakın binada arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda enkaz kaldırma çalışmalarına yoğunlaşıldığını ifade etti. Ayrıca, 8 bin 182 arama kurtarma personelinin ve 230 bine yakın personelin çalışmalara devam ettiğini söyledi.
26 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında artçı sarsıntıların devam ettiği bölgelerde inşaatlarda beton dökmenin risklerini vurguladı. Görür, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, artçı depremlerin yoğun olduğu bu dönemde beton dökmenin betonun çatlak ve tahribat almasına yol açabileceğini belirtti. Bu durumun betonun görevini yerine getiremeyecek hale gelmesine sebep olabileceğini ifade etti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından Kızılay'ın, şarkıcı Haluk Levent'in yönetimindeki Ahbap Derneği'ne 46 milyon lira değerinde çadır sattığı öne sürüldü. Kızılay, bu alışverişi afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak ve çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla yaptığını açıkladı. Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel, Kızılay'ın aynı zamanda stoklarını ve yardımları cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiğini iddia etti. İskenderun Mimarlar Odası Başkanı, Kızılay'ın çadır taleplerini reddettiğini ve çadır satışı yapmadığını belirtti.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, depremde yıkılan iki binanın müteahhidi olan ve aynı zamanda ilçenin AKP'li belediye başkanı olan Ökkeş Kavak, İslahiye başsavcılığının kararıyla gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Bu olay, depremde yıkılan binaların müteahhitlerine yönelik geniş çaplı soruşturmanın bir parçası olarak görülüyor ve daha önce de aynı soruşturma kapsamında AKP'li belediye meclis üyesi Yunus Kaya tutuklanmıştı.
25 Şubat 2023
İşaretlediklerim