6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören Galeria Sitesi'nde mahsur kalan en az 13 hayvan için kurtarma çalışmaları yapıldı. Yıkım kararı alınan binada, itfaiye ve polis ekipleri dronlarla hayvanları tespit etmeye çalıştı, ancak yeterli uzunlukta bir nakliye asansörü bulunamadığı için hayvanlara ulaşılamadı. Yıkımın ertesi gün sabah saat 08:00'de kontrollü bir şekilde yapılacağı ve hayvanların kaçışı için fırsat yaratılacağı belirtildi.
21 Şubat 2023

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda etkilenen 10 şehirde can kaybı yaşandı. AFAD'ın yaptığı son açıklamaya göre, bu depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 42 bin 310'a ulaştı.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 21 Şubat itibariyle 11 şehirde incelenen 1 milyon 123 bin binadan 139 bininin yıkık veya yıkılacak durumda olduğunu belirtti. Bu binalarda 458 bin bağımsız birim bulunuyor. Deprem bölgesindeki 11 ilde toplam 270 bin konut ve köy evinin inşasına mart ayında başlanacak. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor.
21 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Adıyaman'da kurulan çadır kentte yaşayan depremzedeler, seyyar tuvaletlerin giderlerinin patlaması sonucu oluşan pis su baskınıyla karşı karşıya kaldı. Yetkililer, tuvaletlerin yanlış zemine kurulduğunu belirtirken, çadırda yaşayan bebekler, çocuklar ve yaşlılar bu koşullarda yaşamaya devam ediyor. Hijyen eksikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artarken, depremzedeler yaşadıkları sorunları dile getiriyor.
21 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Hatay'da yaşanan artçı depremler sırasında, çadır bulunamadığı için 'az hasarlı' evlerinde kalmak zorunda kalan vatandaşlar arasında Suriye uyruklu hamile Culya Keykuni de bulunuyordu. Deprem anında panikle dışarı çıkan Keykuni, jandarma ekiplerinin yardımıyla sahra hastanesine götürüldü ve burada erken doğum yaptı. Anne ve kız bebeğin sağlık durumu iyi olup, daha sonra Adana Şehir Hastanesi'ne sevk edildiler.
21 Şubat 2023

AKUT kurucularından Dr. Ferudun Çelikmen, deprem anında AFAD'ın önerdiği 'çök, kapan, tutun' yönteminin Türkiye şartlarına uygun olmadığını belirterek 'cenin pozisyonu' alınmasını tavsiye ediyor. Çelikmen, Hatay'da gerçekleştirdiği arama kurtarma çalışmalarında cenin pozisyonunun hayat kurtarıcı olduğuna şahit olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, deprem çantasının gereksiz olduğunu, bunun yerine yanında su bulundurulmasını öneriyor. Güvenlik ve organizasyon eksikliklerine de değinen Çelikmen, yeni yerleşim yerlerinin fay hattı olmayan bölgelere kaydırılması gerektiğini vurguluyor.
21 Şubat 2023

Trabzonspor, UEFA Konferans Ligi Play-Off turunda karşılaştığı Basel maçından elde edilen tribün gelirlerini deprem bölgesinde kullanılmak üzere AFAD'a bağışladığını açıkladı. Bağışlanan miktarın 6 milyon 196 bin 547 TL olduğu belirtildi. Kulüp, tüm takımların taraftarlarına gösterdikleri ilgi ve hassasiyet için teşekkür etti.
21 Şubat 2023

Hatay Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem sonucu Antakya ilçesinde bir bina yıkıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören ve eşya çıkarmaya çalışan dört kişi enkaz altında kaldı. AFAD, PAK ve UMKE ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmaları sonucunda üç kişinin cansız bedenine ulaşıldı ve bir kişi yaralı olarak kurtarıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamasına göre, bu olayla birlikte can kaybı altıya yükseldi.
21 Şubat 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay'da gerçekleşen 6,4 ve 5,8 büyüklüğündeki depremler sonucunda 294 kişinin yaralandığını, 18 kişinin durumunun ağır olduğunu ve bu kişilerin Adana ve Dörtyol'a nakledildiğini duyurdu. Ayrıca, deprem nedeniyle bazı sağlık kurumlarında çatlaklar oluştuğu ve hastaların tedbir amaçlı sevk edildiği bilgisini verdi. Sahra hastanelerinin hizmet vermeye devam ettiği belirtildi.
21 Şubat 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde koordinatör vali olarak görev yapan Şırnak Valisi Osman Bilgin, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremler sonrası yapılan yardım çalışmaları kapsamında, memurlar ve işçilerden bir aylık maaşlarını bağışlamalarını talep etti. Bilgin, vatandaşlara da mal varlıklarının yüzde 10'unu bağışlamaları çağrısında bulundu ve bu süreçte hep birlikte dayanışma gösterilmesinin önemini vurguladı.
21 Şubat 2023

Hatay merkezli 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremler Mersin'de de hissedildi ve sonucunda Mersin'de eğitime bir gün süreyle ara verildi. Mersin Valiliği, hamile ve engelli kamu çalışanlarının yanı sıra 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın personelin de idari izinli sayılacağını duyurdu. Depremler sonucunda en az üç kişi hayatını kaybetti, 213 kişi yaralandı.
21 Şubat 2023

Hatay, Defne ve Samandağ merkezli iki depremle sarsıldı. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, insanların çadır eksikliği nedeniyle hasarlı evlerine girmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölümlere yol açabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 213 kişinin yaralandığını ve üç kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Eryılmaz, daha önce hasar gören binaların yıkıldığını ve çadır ihtiyacının acilen karşılanması gerektiğini vurguladı.
20 Şubat 2023

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, deprem bölgesindeki 11 şehirde yapılan hasar tespit çalışmalarına göre 130 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu açıkladı. Bu binalar toplamda 430 bin bağımsız birimi kapsıyor. İnşaat Mühendisleri Odası, hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırıyor. Ağır hasarlı binaların hemen yıkılması gerektiği, orta hasarlı binaların güçlendirilmesi gerektiği ve az hasarlı binaların ise taşıyıcı sistemi hasar görmediği için geri dönülebileceği belirtiliyor.
20 Şubat 2023

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine işaret etti. Halk sağlığı uzmanları, tuvalet, temiz su ve hijyen sorunları nedeniyle salgın hastalık riskinin arttığını belirtiyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, su çiçeği vakası ve akut bağırsak enfeksiyonlarında artış olduğunu açıkladı. ECDC, özellikle gıda ve su yoluyla bulaşan hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları ve aşıyla önlenebilecek hastalıklar konusunda uyarıda bulundu ve Suriye'nin kuzeybatısında görülen kolera vakalarının deprem bölgesinde de artabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Hatay'ın Antakya ilçesindeki deprem enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Maruf Cilli Apartmanı'nın enkazında farklı milletlerden insanlar bulunuyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin gönderdiği iş makinesi enkazı kaldırmak için çalışıyor. Enkaz altında kalanlar arasında Hatay'da sayıları azalan Rum Ortodokslardan Doç. Dr. Betül Balıkçıoğlu da var. Arama kurtarma ekipleri, enkazdan ses alındığı için umutla bekliyorlar, ancak çalışmalar zorlu şartlar altında devam ediyor. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda, enkazdan canlı çıkarılma umudu bir poşetin rüzgarla sallanmasıyla son buluyor. Ertesi gün çorba dağıtımı yapılıyor ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Enkazdan çıkarılan cansız bedenler, bekleyen ailelere teslim ediliyor.
20 Şubat 2023

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında askerlerin kışladan geç çıkarılması ve arama kurtarma çalışmalarına geç katılımı nedeniyle yükselen eleştirilere cevap verdi. Akar, Milli Savunma Bakanlığının ilk andan itibaren milletin yanında olduğunu ve iddiaların gerçekleri yansıtmadığını belirtti. Ayrıca, deprem sonrası harekat merkezlerinin hızlı bir şekilde gerekli işlemleri yaptığını ve Türk Silahlı Kuvvetleri İnsani Yardım Tugay Komutanlığına hazır ol emri verildiğini ifade etti.
20 Şubat 2023

Elazığ'ın Palu ilçesinde son üç saatte altı artçı deprem meydana geldi. AFAD verilerine göre, bu depremlerin en büyüğü 4,8, en küçüğü ise 4,5 büyüklüğünde oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra artçı sarsıntı sayısının 6 bin 40'a ulaştığı ve artçıların devam edeceği belirtildi. AFAD yetkilisi Orhan Tatar, artçıların büyüklüğünün 6 ve üzerine çıkabileceğini ifade etti.
20 Şubat 2023

6 Şubat'ta yaşanan depremler sonucu 10 şehirde en az 41 bin 20 kişi hayatını kaybetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesindeki yeni konutların zemin artı üç-dört katı geçmeyeceğini ve sağlam zeminlerde inşa edileceğini açıkladı. Bakanlık, 927 bin binanın incelemesini tamamladı ve 118 bin binanın yıkık veya acil yıkılacak durumda olduğunu belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası, binaların hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırdı.
20 Şubat 2023

Adıyaman'da 2017 ve 2018 yıllarında meydana gelen Samsat depremlerinde ağır hasar gören 1884 yapının hala boşaltılmadığı tespit edildi. Resmi rapora göre, bu depremlerde toplam 4 bin 734 yapı ağır hasar almış, ancak yıkım ve enkaz kaldırma ihalesi vatandaşlar tarafından boşaltılmayan binalar nedeniyle sonlandırılmış. İmar affından ise 12 bin 485 yapı yararlanmış. 6 Şubat'taki büyük depremde Adıyaman da dahil olmak üzere 10 şehirde en az 40 bin 689 kişi hayatını kaybetmişti.
19 Şubat 2023
İşaretlediklerim