2019 Dünya Bilim İnsanları İklim Acil Durum Uyarısı'nı güncelleyen 15 binden fazla bilim insanı, Dünya'daki yaşamın 'kuşatma altında olduğunu' ve bu konuda 'keşfedilmemiş bir alan'a girildiğini belirtti. Raporda, son dönemde kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin 'yaşamsal belirtilerine yönelik ciddi tehditler' oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, Covid-19 kapanmalarının kaldırılmasının ardından fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekildi. Bilim insanları, ekonomik büyüme fikri ile ekolojik hedefler arasındaki çatışmanın en büyük zorluklardan biri olduğunu belirtti.
25 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, ekonomi projelerini anlattığı bir basın toplantısını yarıda keserek, 'Kusura bakmayın acil durum odasına gitmem gerekiyor' dedi ve salondan ayrıldı. Biden, duruma ilişkin daha fazla ayrıntı vermedi.
23 Ekim 2023

Van Gölü'nde saat 08:05'te 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem Tuşba ilçesine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta ve derinliği yaklaşık 13 kilometre olarak ölçüldü.
21 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katılarak Gazze'ye yönelik her türlü kara harekatına destek olacağı sözünü verdiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da bulunduğu toplantıda, Biden'a Gazze'ye kara harekatı yapmaktan başka çarenin olmadığı iletildi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki Filistinli gruplara karşı ezici bir zafer elde etmemesi durumunda Tel Aviv'in Orta Doğu'daki konumunun zarar göreceği savunuldu.
19 Ekim 2023

Ali Yerlikaya'nın İçişleri Bakanı olarak atanmasının ardından bakanlıkta üst düzey atamalar gerçekleştirildi. İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı ve AFAD'ın çeşitli genel müdürlüklerine yeni atamalar yapıldı. Ayrıca, Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul görevden alındı ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu üyeliğine Yunus Emre Karaosmanoğlu atandı.
18 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'a karşı 'çökertme' sözü verdi. Bu açıklama, İsrail'de Hamas'a karşı açılan savaş nedeniyle kurulan 'acil durum kabinesi'nin ilk toplantısında yapıldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda 2 bin 329 kişi öldü, 9 bin 42 kişi yaralandı. Netanyahu, ulusal birlikle hem yurt içine hem yurt dışına hem de 'düşman'a net bir mesaj verildiğini belirtti.
15 Ekim 2023

Hatay'da 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak kamu kurumlarına açılan 'sorumluluk' davasına Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da eklendi. Hatay İskenderun'da depremde ölen dört çocuk babası M.T'nin ailesi, çeşitli kamu kurumları ve bakanlıklar aleyhine tazminat davası açmıştı. Hatay 3'üncü İdare Mahkemesi, AFAD'ı da 'sorumlu' listesine ekledi.
6 Ekim 2023

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.23'te gerçekleşti ve derinliği 11,03 kilometre olarak ölçüldü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamada bu bilgiler paylaşıldı.
5 Ekim 2023

Ankara Keçiören'deki bir apartmanda çıkan yangına müdahale eden dört itfaiye eri dumandan etkilendi. Müdahale sırasında bir itfaiye eri hayatını kaybetti, biri ise entübe edildi. Diğer iki itfaiye erinin durumu ise ağır. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi.
4 Ekim 2023

New York Valisi Kathy Hochul, aşırı yağışlar ve su baskınları nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Brooklyn bölgesinde dört metro hattında seferler aksadı ve New York Büyükşehir Ulaşım İdaresi metro hizmetinin sınırlı olduğunu duyurdu. Acil Durum Yönetim Komiseri Zach Iscol, vatandaşları su basmış yollara girmemeleri ve bodrum katında yaşayanların daha yüksek bir yere taşınmaya hazır olmaları konusunda uyardı. Hava tahmin raporlarına göre, cumartesi gününe kadar yağışlar sürecek ve yer yer 20 santimetreyi bulması beklenen şiddetli yağmur nedeniyle New York’un bazı kesimler için ani sel uyarısı yapıldı.
29 Eylül 2023

Kütahya'nın Gediz ilçesinde 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin 9,81 kilometre derinlikte olduğu belirtildi. Deprem uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, Gediz Fay Zonu üzerinde 1970 yılında 7,1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu ve bu depremde 1086 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
28 Eylül 2023

Samsun'un Canik ilçesinde, mesajına cevap vermeyen erkek arkadaşına kızan genç bir kız, yaklaşık 40 metre yüksekliğindeki bir yüksek gerilim hattı direğine çıktı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Genç kız, erkek arkadaşının getirilmesini talep etti ve erkek arkadaşı getirildikten sonra inmeye çalıştı ancak başaramadı. Yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından genç kız, itfaiye aracı merdiveniyle indirildi.
28 Eylül 2023

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da yarın sabaha kadar sürecek kuvvetli yağışlar için uyarıda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yağışların olumsuz etkileri için ALO 153'ün aranmasını istedi ve bazı metro seferlerini iptal etti. İstanbul'da yağışlı hava ve yağmur geçişlerinin hafta boyu aralıklarla devam etmesi bekleniyor.
28 Eylül 2023

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin 8,48 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, deprem sonrası olumsuz bir durumun bulunmadığı ve saha tarama çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
23 Eylül 2023

Polonyalı dağcı Daniel's Baranowski, Erciyes Dağı'nda izinsiz zirve tırmanışı yaparken mahsur kaldı. Uluslararası Acil Durum Koordinasyon Merkezi'ne ihbarda bulunan Baranowski, AFAD, JAK, UMKE ve HADAK Dağcılık Kulübünden oluşan 25 kişilik ekip tarafından 6,5 saat sonra bulundu. Sağlık durumu iyi olan dağcı, yaklaşık üç saatte indirildi ve sağlık ekiplerince kontrol edildi.
20 Eylül 2023

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesini füzelerle vurduğunu açıkladı. Saldırıda tarım arazileri ve tahıl deposu hasar gördü, ancak can kaybı yaşanmadı. Ukrayna, Rusya'nın gece saatlerinde seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve toplamda 12 hava hedefinin imha edildiğini belirtti.
17 Eylül 2023

İstanbul, Fatih'te bulunan tarihi Kapalıçarşı'nın Mercan kapısının olduğu bölümün çatısında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor.
16 Eylül 2023

Mersin'deki Morca Düdeni mağarasında araştırma yapan ABD'li mağarabilimci Mark Dickey, mide kanaması geçirerek mağarada mahsur kaldı. Türk ve uluslararası mağara kurtarma uzmanları, bin metre derinliğindeki mağarada mahsur kalan Dickey'ye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Dickey'nin durumunun istikrara kavuştuğu ve iyiye gittiği belirtiliyor. Kurtarma çalışmalarına 170'den fazla kişi katılıyor ve operasyonun iki ila üç hafta sürebileceği belirtiliyor.
8 Eylül 2023

İstanbul'da iki gün önce yaşanan şiddetli yağış, Başakşehir'deki Millet Bahçesi ve Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sel baskınına yol açtı. Nisan 2020'de açılan hastanenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, yağmur suyu drenajı koşullarının uygun olmamasının sel baskınına yol açabileceğini belirtmişti. Ayrıca, hastanenin yakınında planlanan bir alışveriş, otel ve lüks konut projesinin tanıtım dosyasında herhangi bir sel, su baskını veya afet riski bulunmadığı belirtilmişti. Ancak, yaşanan sel baskını bu iddiaları çürüttü.
7 Eylül 2023

Ege Denizi'nde, Kuşadası Körfezi'nde 4,4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, deprem Kuşadası Körfezi'nin 6,08 kilometre açıklarında ve 6,97 kilometre derinlikte meydana geldi.
4 Eylül 2023
İşaretlediklerim