Yunanistan'ın ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) yeni lideri Stefanos Kasselakis, zorunlu askerlik görevine gideceğini açıkladı. 14 yaşından beri ABD'de yaşayan ve askerlik yükümlülüğünden muaf olan Kasselakis, SYRIZA'ya katılmak için Yunanistan'a döndü. Altı aylık zorunlu askerlik veya üç haftalık bedelli askerlik görevlerinden birini seçmek zorunda olan Kasselakis, Türkiye'yle kara sınırına yakın bir yerde veya Ege adalarından birinde hizmet etmek istediğini belirtti.
29 Eylül 2023

İspanya savcılığı, Kolombiyalı şarkıcı Shakira'yı 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçladı. Bu, Shakira'nın 2018'de İspanya maliyesinden 5,3 milyon avro vergi kaçırdığına dair ilk suçlamadan sonra gelen ikinci suçlama. Savcılık, Shakira'ya Miami'den video konferans yöntemiyle ifade verme olanağı tanıdı. 2012-2014 yıllarını kapsayan soruşturma kapsamında 8 yıl 2 aya kadar hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
26 Eylül 2023

İspanyol polisi, Real Madrid altyapısında oynayan üç futbolcuyu çocuk pornosu şüphesiyle gözaltına aldı. Bu durum, reşit olmayan bir çocuğun annesinin 6 Eylül'de Kanarya Adaları'nda polise yaptığı şikayet sonucu ortaya çıktı. Kulüp, konuyla ilgili olarak bir Castilla ve üç Real Madrid C oyuncusunun Whatsapp üzerinden özel bir video yayınladığı şikayetiyle polise ifade verdiğini belirtti ve gerçekler hakkında detaylı bilgiye sahip olduklarında önlemlerini alacaklarını ifade etti.
14 Eylül 2023

İstanbul Üniversitesi ve Küresel Denge Derneği tarafından yapılan bir çalışma, İstanbul ve İzmir'deki deniz seviyesi yükselmesinin olası etkilerini ortaya koydu. Çalışma sonucunda hazırlanan rapora göre, İstanbul'da 6 milyon kişinin yaşadığı 120 kilometrekarelik alan ve İzmir'de Kordon ve tatil beldeleri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Ayrıca, İstanbul'daki 16 atık su arıtma tesisinin 12'si ve İzmir'deki 20 atık su arıtma tesisinin dördü de tehdit altında. Deniz sularının yer altı sularına karışması durumunda, özellikle İzmir'deki tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenebilir.
7 Eylül 2023

CHP İstanbul'da ilçe kongreleri sürecinde sona yaklaşıyor. Değişim isteyenler, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yakın isimler, 130 delegeyle önde görünüyor. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve merkez yönetim kurulu üyeleri için 'İstanbul'un kaybedeni' yorumları yapılıyor. İstanbul'daki toplam sonuçlar değerlendirildiğinde, bu hafta sonu düzenlenecek kongrelerin sonuçları değiştirmeyeceği ve İmamoğlu'na yakın isimlerin önde olduğu belirtiliyor.
1 Eylül 2023

Türkiye'den yola çıkarak Yunanistan'ın Midilli ve Sisam adalarına gitmeye çalışan göçmenleri taşıyan iki bot battı ve en az beş kişi hayatını kaybetti. Sahil Güvenlik, botların göçmenler ya da insan tacirleri tarafından kasıtlı olarak batırıldığını iddia ediyor. Ancak, yüzme bilmeyen göçmenlerin olduğu durumlarda can kayıpları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 2022'de 343 kişi deniz yoluyla Yunanistan'a gitmeye çalışırken yaşamını yitirmişti.
28 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Adalar Belediyesi'nin Adalar için hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayladığı imar planı hakkında İBB'den açıklama geldi. İBB, imara açılan sit alanlarının derecesinin Bakanlık tarafından düşürüldüğünü belirtti. İmar planlarına göre, Burgazada'da sit derecesi düşürülen yerlere konut alanı ve günübirlik tesis alanı yapılması planlanıyor. İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, planlarla ilgili detayları paylaştı.
25 Ağustos 2023

Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara'da beklenen depremin İstanbul'u nasıl etkileyeceği hakkında dört farklı senaryo paylaştı. Senaryolara göre, sadece Adalar fayı kırılırsa 6,9 büyüklüğünde, Orta Marmara Fayı kırılırsa 7,2 büyüklüğünde, Batı ve Orta Marmara Fayı birlikte kırılırsa 7,5 büyüklüğünde, tüm faylar birlikte kırılırsa 7,6 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Tüysüz, depremin etkisinin yeri ve büyüklüğüyle ilgili olduğunu belirtti ve bu bilgilerin net olarak bilinmesinin zor olduğunu, bu yüzden senaryoların hazırlandığını ifade etti.
20 Ağustos 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planları, Adalar ilçesinde büyük bir tahribat yaratabileceği endişesini gündeme getiriyor. Ada sakinleri, planların adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı gelişmelere zemin sağlayacağını düşünüyor. Planlar, Adalar'ın doğal ve tarihi alanlarını yapılaşmaya açıyor ve bazı bölgelerde otel, lojistik alan ve heliport gibi yapılar planlanıyor. Ayrıca, planların deprem riskini göz ardı ettiği ve tescillenmeyi bekleyen yapıları koruma altına almadığı eleştiriliyor.
20 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hükümete ait Airbus A340 tipi uçaktaki arızanın tekrar etmesi üzerine Pasifik gezisini iptal etti ve tarifeli uçakla Almanya'ya dönmek zorunda kaldı. Baerbock'un uçağı, Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na gitmek üzere yola çıktıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'nde yakıt ikmali yaptıktan sonra arıza yaptı ve Abu Dabi'ye zorunlu iniş yaptı. Alman hükümetinin uçakları, sık sık arızalanmakla gündeme geliyor.
15 Ağustos 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Avustralya'ya gitmek üzere yola çıktığı uçak, yakıt ikmali yaptığı Abu Dabi'den havalanmasının ardından bir arıza sebebiyle zorunlu iniş yaptı. Uçak, arıza nedeniyle aldığı yakıtın büyük kısmını havada boşalttı. Alman hükümetinin uçakları son zamanlarda sık sık arıza yapmasıyla gündeme gelmişti. Bu durumun Baerbock'un Avustralya, Yeni Zelanda ve Fiji Adaları'na yapmayı planladığı ziyaretlere nasıl etki edeceği henüz belirsiz.
14 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararıyla doğal SİT derecesi düşürülerek imara açılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkisinden çıkarılan Adalar'a yeni bir imar planı yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan planlara göre, adalardaki nüfus 32 bine çıkacak. Planın amacı, mevcut yapıların geleneksel dokuya uyumunun sağlanması ve yeni yapılacak yapıların da geleneksel dokuya uyumunu sağlayacak kuralların oluşturulması olarak belirtiliyor. Ancak, planın olası tehlikeler arasında kütle kayması, deprem ve tsunami risklerini de içerdiği belirtiliyor.
9 Ağustos 2023

ABD tarihinin üçüncü büyük piyango ikramiyesi olan ve 1,58 milyar dolar değerindeki 'Mega Millions' piyangosu bir kazanan çıkardı. Kazanma ihtimali 302,6 milyonda 1 olan piyango, 31 çekiliş boyunca kazanan çıkmadığı için ikramiye miktarı artmıştı. Floridalı talihli, ödemenin 30 yıla yayılmasını kabul ederse paranın tamamını, toptan isterse 783,3 milyon dolarını alacak.
9 Ağustos 2023

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Şeyh Mansur Bin Zayed El-Nahyan'a ait olan ve Cayman Adaları bayraklı 160 metre uzunluğundaki 'Blue' isimli lüks yat, Muğla'nın Bodrum ilçesine demirledi. Yatta çift helikopter pisti, dokuz güverte, plaj kulübü, yüzme platformu, balkonlu kabinler, su arıtma sistemi, atıksu arıtması ve 80 mürettebat bulunuyor. El-Nahyan, aynı zamanda Manchester City futbol kulübünün de sahibi.
8 Ağustos 2023

İspanya'da düzenlenen erken genel seçimleri ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) kazandı. Ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyen PP'nin, hükümet kurması için aşırı sağcı Vox partisiyle koalisyon kurması gerekiyor. Seçimlere katılım oranı yüzde 53,12 oldu ve 2019'daki son seçimlere oranla yaklaşık 4 puan geride kaldı. İspanya'nın yeni bir genel seçime gitmesi uzak bir olasılık değil.
24 Temmuz 2023

İstanbul Adalar'da evcil hayvanların yasadışı üretimi ve satışı yapıldığı tespit edildi. Aktivistlerin ve bölge halkının ihbarı üzerine tarım müdürlüğü ve polis harekete geçti ve bir anne kurt köpeği ile dört yavrusu kurtarıldı. Evcil hayvanların kayıtdışı üretimi ve ticareti, sahipsiz hayvan nüfusundaki artışa neden oluyor ve hayvana karşı insanlık dışı muamele vakalarının başlıca kaynağı oluyor. Hayvanları Koruma Mevzuatı'na göre, evcil hayvanların, sahiplerince kısırlaştırılması esastır.
22 Temmuz 2023

İspanya'da bir dönem yaşayan Kolombiyalı şarkıcı Shakira hakkında vergi kaçırma iddiasıyla yeni bir dava dosyası açıldı. Shakira, 2018'de gelir ve mal varlığı vergilerinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla suçlanıyor. Ayrıca, aynı mahkemede açılan diğer bir davada, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında altı farklı suçla Maliye'den 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanıyor. Savcılık tarafından hakkında toplam sekiz yıl iki ay hapis ve 23,8 milyon avro para cezası talep ediliyor.
20 Temmuz 2023

İspanya'nın Tarragona kentindeki bir sahile sekiz aylık bir bebeğin cesedi vurdu. Bebeğin, üç ay önce Cezayir'den yola çıkan ve Balear Adaları açıklarında batan bir göçmen teknesindeki yolculardan olduğu belirlendi. Teknede bulunan 15 göçmenin tamamı hayatını kaybetti, aralarında bebeğin anne ve babası da vardı. UNICEF, Akdeniz'de her hafta ortalama 11 çocuğun göç sırasında yaşamını yitirdiğini rapor etti.
18 Temmuz 2023

İskoçya'nın Dış Hebridler takımadalarında 56 pilot balina kıyıya vurdu ve bunlardan 55'i öldü. Bu olay, Britanya tarihinin en büyük toplu balina ölümü olarak kaydedildi. Kurtarma ekipleri, hayatta kalan iki balinadan birini kurtarırken diğeri tekrar kıyıya vurarak öldü. Kurtarma çalışmaları sırasında bazı balinalara ötenazi uygulandı. Olayın nedeni araştırılıyor ve kıyıya vuran balinalar otopsi edilecek.
18 Temmuz 2023

İstanbul'da İSPARK tarafından işletilen otoparkların ücretlerine 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı. Beşiktaş, Beyoğlu ve diğer merkezi ilçelerde bir saatlik otopark ücreti 28 TL'den 33 TL'ye yükselirken, diğer ilçelerde de benzer oranlarda artışlar görüldü. Ayrıca, basın kartı sahipleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerinin otopark kullanım koşullarında da değişiklikler yapıldı.
13 Temmuz 2023
İşaretlediklerim