ABD'de Jesse Kipf isimli bir adam, çocuğuna nafaka ödememek için Hawaii'deki ölü kayıt sistemini hackledi ve kendisini ölmüş gibi gösterdi. Kipf, başka bir eyaletteki doktorun kullanıcı adı ve şifresiyle sisteme giriş yaparak sahte bir ölüm belgesi hazırladı. Suçunu itiraf eden Kipf, dolandırıcılık ve ağır kimlik hırsızlığı suçlarından yaklaşık yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı.
21 Ağustos 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle soruşturma ile karşı karşıya kaldı. Özdağ, Adalet Bakanlığı'nın 'Suriye Aile Hukuku' isimli kitabı aile mahkemelerine gönderdiğini ve Suriyelilerle ilgili kararlarda bu kitabın esas alındığını iddia etti. Adalet Bakanlığı bu iddiayı yalanladı ve Ankara başsavcılığı, Özdağ'ın paylaşımı hakkında soruşturma başlattı.
16 Ağustos 2024

2013 yılında boşanan bir kadının yoksulluk ve iştirak nafakası için artış talebiyle açtığı dava sonucunda, Denizli 2'inci Aile Mahkemesi nafakalarda yıllık enflasyon oranında artış yapılmasına karar verdi. Bu karar istinaf mahkemesinde kesinleşti ancak Adalet Bakanlığı'nın temyizi üzerine Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi, davacının böyle bir talepte bulunmadığını belirterek kararı bozdu.
24 Kasım 2023

Eşinin kendisini aldattığını iddia eden bir kadın, eşinin sevgilisine 'kişilik değerlerine zarar verildiği' gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Mahkeme davayı reddetti ve kadın, 'aile hayatına saygı hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, başvurucunun hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu daha önce, manevi tazminatın sadece kusurlu eşten ve ancak boşanma davasıyla istenebileceğine karar vermişti.
1 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu'nun 286'ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan ve sadece koca ile çocuğa soybağının reddi davası açma hakkını tanıyan, ancak anneye bu hakkı tanımayan hükmü Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM, bu durumun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmadığını, anne tarafından soybağının reddi talebiyle yargı mercilerine başvurulamamasının hak arama özgürlüğünün ihlali olduğunu belirtti. İptal kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
20 Ekim 2023
İşaretlediklerim