Yerel seçimlerin ardından Türkiye'de siyasi dengeler değişti ve muhalefet birinci parti oldu. Bu yeni dengeler, yeni bir siyaset dili ve ilişki biçimi gerektiriyor. Erdoğan, diyaloğa dayalı yeni bir siyaset inşa etmek için adımlar attı. Bahçeli ve Özgür Özel, Erdoğan'ı ayrı bir yere koyarak, normalleşme sürecine katkıda bulundu.
18 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya dönüşü yaptığı açıklamalarda normalleşme sürecinin sona erdiğini belirtti. Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel'e yüklenerek siyasette yumuşama çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti. Mehmet Ocaktan, AK Parti'nin MHP'nin etkisi altında kalarak normalleşme iradesini gösteremediğini ve bu durumun parti içinde rahatsızlık yarattığını vurguladı.
17 Haziran 2024

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamaları, Cumhur İttifakı'nın geleceği hakkında soru işaretleri yarattı. Bahçeli, MHP'nin çekilebileceğini ve AK Parti-CHP koalisyonunu önerdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurtdışında olduğu bir sırada yapılan bu açıklama, AK Parti yetkililerini harekete geçirdi. Bahçeli'nin geçmişteki erken seçim çağrıları dikkate alındığında, bir sonraki açıklamasında erken seçim çağrısı yapmayacağının garantisi olmadığı belirtiliyor.
14 Haziran 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında başlayan normalleşme süreci ve Sinan Ateş davasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, siyasi partiler arasındaki diyalogların milletin huzurunda gerçekleştiğini ve MHP'nin bu diyalogları makul ve mantıklı değerlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Sinan Ateş davasının MHP'yi hedef alan bir karalama kampanyasına dönüştüğünü ve MHP'nin bu davanın duruşmasında hazır bulunacağını ifade etti. Bahçeli, Cumhur İttifakı'na bağlılıklarının devam edeceğini de vurguladı.
12 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Özgür Özel ile bir araya geldi. Bu ziyaret, Türk siyasetinde 'yumuşama' ve 'normalleşme' kavramlarıyla gündeme oturdu. Hüseyin Likoğlu, muhalefetin son 10 yıldır Erdoğan karşıtlığı üzerine kurulu olduğunu ve bu ziyaretin derin anlamlar taşıdığını belirtiyor. Likoğlu, siyasette düşmanlık yerine rekabet ve hizmet yarışının olması gerektiğini vurguluyor.
12 Haziran 2024

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Osman Kavala'nın avukatı Hilal Zengin'in 'kanun yararına bozma' talebiyle yaptığı başvuru üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na yolladı. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesi öncesinde yaşandı. Ayrıca, Kavala dosyasının kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de paylaşıldığı öğrenildi. Avukat Hilal Zengin, yeniden yargılama sürecinde Kavala'nın tahliyesini talep etti.
11 Haziran 2024

Almanya'da yaşayan Türklerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) ve Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG), 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde milletvekili çıkaramadı. DAVA 148 bin 724 oy alırken, BIG 31 bin 141 oyda kaldı. Seçimlerde Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 30 oy oranıyla birinci oldu. Aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) ise oylarını artırarak yüzde 15,9 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçları Almanya'da siyasi tartışmalara yol açtı.
10 Haziran 2024

Melih Altınok, İstanbul'un taksi sorununu ele alarak Ekrem İmamoğlu'na bu sorunu ne zaman çözeceğini sordu. Altınok, İmamoğlu'nun daha önce AK Parti'nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi'ni bahane ettiğini, ancak şimdi CHP'nin çoğunlukta olduğunu belirtti. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın benzer bir sorunu nasıl çözdüğüne dikkat çekerek İmamoğlu'nun bu konuda ne yapacağını sorguladı.
9 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan buğday alım fiyatlarının maliyetin altında kaldığını belirterek tepki gösterdi. Özel, bu fiyatların üreticinin ölüm fermanı olduğunu ve buğdayın kilogram fiyatının en az 15 lira olarak güncellenmesi gerektiğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı ise buğday ve türevi ürünler için alım fiyatlarını güncellediğini ve üreticilere destek ödemesi yapılacağını duyurdu. Ayrıca, buğday ithalatının 21 Haziran 2024'ten 15 Ekim 2024'e kadar durdurulduğu açıklandı.
7 Haziran 2024

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, 4 gün önce görevden alındı ve 4 gün sonra 'silahlı terör örgütünü yönetmek' suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Akış, aynı suçlamalarla 2014'ten beri yargılanıyordu. Görevden alınması ve yerine kayyum atanması, yargı kararının hemen ardından gerçekleşti. Bu durum, yargı sürecinin şekil şartlarına uyulmadan hızlandırıldığı eleştirilerine yol açtı.
6 Haziran 2024

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması, AK Parti'nin ilk dönemlerinde sıkça gündeme gelmiş ancak 2010'dan sonra bu konu unutulmuştu. Son dönemde, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Ankara ziyareti sırasında bu konu yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanı Tekin'in okulu ziyaret etmesi ve tadilat gerekçesiyle yapılan hazırlıklar, okulun açılmasına yönelik adımların atıldığını gösteriyor. Bakan Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da talimatıyla okulun açılmasını arzu ettiğini belirtti.
4 Haziran 2024

CHP, Rize'nin 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda 'Çay Mitingi' düzenledi. Miting, yoğun ilgi ve coşkulu bir kalabalıkla gerçekleşti. Bu etkinlik, CHP'nin klasik tabanının ötesine geçerek geniş bir kitleyi bir araya getirdi. Aynı zamanda, AK Parti'nin Kızılcahamam kampıyla eş zamanlı olarak gerçekleşen bu miting, CHP'nin artan siyasi etkisini ve 'sokağın geri alınması' sürecini simgeliyor.
3 Haziran 2024

Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'de ve politikalarında köklü bir değişime hazırlandığını belirtiyor. Bu değişimin sadece kadro değişikliği değil, bir paradigma değişikliği olacağı vurgulanıyor. Erdoğan'ın bu değişimi geniş bir perspektiften ele alması ve uluslararası alanda da etkili olacağı ifade ediliyor. AK Parti'nin değerleri üzerine inşa edilecek bu yeni yol haritasının, daha fazla demokrasi ve özgürlükler üzerine odaklanacağı belirtiliyor.
3 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Kızılcahamam’da düzenlenen AKP 31’inci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomiden güvenliğe, ulaştırmadan ticarete, savunmadan enerjiye kadar her alanda Cumhuriyet tarihinin altın yıllarını yaşadığını belirtti. Filistin-İsrail savaşı hakkında da konuşan Erdoğan, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu eleştirerek, Filistin halkına desteklerini sürdüreceklerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yeni anayasa çalışmaları ve terörle mücadele konularında kararlılığını ifade etti.
2 Haziran 2024

AK Parti, Kızılcahamam'da iki gün sürecek 31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nı düzenliyor. Toplantıda yerel seçim sonuçları ve parti çalışmaları değerlendirilecek, ekonomi, enerji, tarım, adalet, güvenlik ve dış politika konuları görüşülecek. Toplantıya parti organları, TBMM grubu, bakanlar ve diğer önemli üyeler katılacak. Toplantının, AK Parti'nin 2028 seçimlerinde yeniden iktidar olma hedefi doğrultusunda önemli adımlar atması bekleniyor.
1 Haziran 2024

Ortadoğu, İsrail'in Filistin'deki saldırıları, İran-İsrail gerilimi, Irak'taki çatışmalar, Yemen'deki savaş ve Suriye'deki istikrarsızlık gibi birçok sorunla karşı karşıya. Bu sorunlar, emperyalist müdahaleler, nüfuz kavgaları ve güç savaşları gibi nedenlerle daha da karmaşık hale geliyor. Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürtlerin düzenleyeceği seçimler, bölgedeki mevcut kaotik durumu daha da alevlendirebilir. Seçimlerin 11 Haziran'da yapılması planlanıyor ve bu durum Suriye, Türkiye, Irak ve İran'ı doğrudan etkileyebilir.
1 Haziran 2024

Mehmet Metiner, AK Parti'nin güç zehirlenmesine yakalandığını ve parti içindeki bazı aktörlerin millete yabancılaştığını belirtti. Metiner, bu kişilerin elitist tavırlarla hareket ettiğini ve partiyi milletten kopardığını iddia etti. Ayrıca, bu kişilerin kendisini ve benzer düşünenleri partiden uzaklaştırmaya çalıştığını ifade etti. Metiner, bu durumun devam etmesi halinde milletin faturayı AK Parti'ye keseceğini vurguladı.
31 Mayıs 2024

İsmail Saymaz, Mehmet Şimşek'in tasarruf tedbirlerinin Beştepe ve iktidara yakın aileler için geçerli olmadığını belirtiyor. Saymaz, devletin üst kademelerinde lüks harcamaların devam ettiğini, ancak işçi, memur ve emeklilerden tasarruf beklenildiğini vurguluyor. Ayrıca, AK Parti Genel Merkezi'nde çalışanların ikramiyelerinin kesildiğini ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ediyor.
30 Mayıs 2024

Fehmi Koru, Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel ve yönetimini eleştirdiğini belirtiyor. Kılıçdaroğlu'nun, seçim sonrası yaptığı açıklamalarda, parti içindeki bazı kişilerin kendisine ihanet ettiğini düşündüğünü ifade ettiğini aktarıyor. Koru, Kılıçdaroğlu'nun bu çıkışının CHP'nin yeni yönetimini zayıflatabileceğini ve partide yeni bir doğum sancısına yol açabileceğini öne sürüyor. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun bu süreçte Muharrem İnce'nin yaşadığı gibi bir ayrılık sürecine girebileceğini ima ediyor.
30 Mayıs 2024
İşaretlediklerim