14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifak görüşmeleri yapması, parti içindeki Kürt milletvekilleri arasında iki farklı görüşe yol açtı. Bir grup milletvekili, HÜDA-PAR ile ortaklığın partiye zarar vereceğini ve Kürt seçmende 90'lı yılların travmalarını hatırlatacağını düşünerek, bu ittifakın oy kaybettireceğini savunuyor. Diğer bir grup ise, HÜDA-PAR'ın muhalefet tarafından parti programı üzerinden ele alınmasının muhafazakar Kürt seçmende kırılma yaratacağını ve cumhur ittifakına katkı sağlayacağını iddia ediyor. Parti yönetiminin ise ittifak konusunda kararlı olduğu ve milletvekillerinin itirazlarının adaylık listeleriyle ilgili kaygılardan kaynaklandığı belirtiliyor.
16 Mart 2023

AKP'nin seçim beyannamesinde, piyasa koşullarına aykırı bulunan ve yabancı yatırımları olumsuz etkileyen 'yeni ekonomi modeli'ne atıf yapılmadığı öğrenildi. Beyanname, serbest piyasa ekonomisi ve şeffaflık gibi eski AK Parti ilkelerine vurgu yapıyor. Bazı kaynaklar, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikalarına dönüş sinyali veren bu beyannameyle yeniden göreve gelebileceğini ve hatta Cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceğini belirtiyor. Piyasalar ve muhalefet, seçim sürecinde iktidarın ekonomi politikalarında değişiklik yapmasını bekliyor.
16 Mart 2023

AKP Meclis grubu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterme kararı aldı. Erdoğan, 14 Mayıs'ta yapılacak seçim için karar imzaladı ve bu karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa gereği üçüncü dönem adaylığı çoğu hukukçuya göre mümkün olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'un görüşüne göre yeni sistemle her şey sıfırlanmış durumda ve Erdoğan'ın adaylığına engel yok. Ancak bu görüş kanunda 'sıfırlanma' ile ilgili bir madde olmadığı için tartışmalı.
16 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Malatya'daki depremzedeleri ziyareti sırasında bir protesto yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, protestoyu gerçekleştiren kişinin MÜSİAD'ın Malatya şube eski başkanı ve AKP'den eski belediye meclis üyesi Hüseyin Kalan olduğunu belirtti. Özel, Kalan'ın kendisini depremzede gibi göstererek Kılıçdaroğlu'nu protesto ettiğini ve foyasının ortaya çıkınca Saadet Partililere yönelik eleştirilerde bulunduğunu ifade etti.
16 Mart 2023

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, IŞİD, El Kaide ve HTŞ örgütlerine mensup olduğu düşünülen ve 'yabancı terörist savaşçı' olarak nitelendirilen şüphelilerin yakalanması amacıyla bir ilçede 12 adrese operasyon düzenledi. Operasyon sonucunda 13 şüpheli gözaltına alındı ve emniyete götürüldü.
16 Mart 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP ile HÜDA-PAR arasında ittifak görüşmeleri devam ediyor. HÜDA-PAR'ın geçmişte Hizbullah ile ilişkili olduğu ve düşük oy oranına sahip olmasına rağmen ittifakın nedenleri sorgulanıyor. Geçmişte HÜDA-PAR ve PKK arasında çatışmalar yaşandı ve Hizbullah üyeleri tarafından saldırılar düzenlendi. AKP döneminde Hizbullah davalarından birçok kişi tahliye edildi ve Hizbullah'a yakın dernekler medreseler açtı. HÜDA-PAR, seçim güvenliğini sağlayacaklarını iddia ederek, muhalefet ittifakını suçluyor. Bu durum, sandık başında gerginlik yaratabilecek potansiyel bir risk olarak görülüyor.
15 Mart 2023

Türkiye Komünist Partisi (TKP), 14 Mayıs'taki seçimlere sosyalist bir güç birliği oluşturarak kendi ad ve adaylarıyla katılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardan ayrılması amacıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini belirtti. Parti, Millet İttifakı'nı 'düzen muhalefeti' olarak tanımlayarak, bu ittifaka kefil olamayacaklarını ifade etti. Ancak, Erdoğan iktidarının sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, Kılıçdaroğlu'na oy verilmesi çağrısında bulundu. TKP ayrıca sosyal medyada '#1oyErdoğanGitsinDiye1oyTKPye' etiketiyle bir kampanya başlattı.
15 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılma şartı olarak öne sürdüğü 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un değiştirilmesi talebi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık ve AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin tarafından itirazla karşılandı. Bu durum AKP tabanında rahatsızlık yarattı ve parti yönetimi tarafından konu hakkında sessiz kalınması yönünde talimat verildi. AKP'nin sosyal medya hesapları ve iletişim gruplarında Yanık ve Zengin'e yönelik tepkiler artarken, bazı partililer bu iki ismin yeniden seçilmemesi gerektiğini savundu. Ayrıca, 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Kanunu da parti içi iletişim gruplarında eleştirilmeye başlandı.
15 Mart 2023

Şanlıurfa'da yaşanan şiddetli yağışlar sonucu Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bazı konutlar ile iş yerleri su baskınına uğradı. AKP'li Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Twitter hesabından sahada çalıştığını gösteren fotoğraflar paylaşarak duruma müdahale ettiklerini belirtti. Ancak, belediyenin yetersiz kaldığı yönündeki eleştirileri içeren yorumlar, Beyazgül tarafından Twitter üzerinden gizlendi.
15 Mart 2023

HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıklaması ve AKP listelerinden seçime girebileceği iddiaları, AKP içinde ve ittifakta rahatsızlık yaratmıştır. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, Büyük Birlik Partisi HÜDA-PAR'ın ittifakta yer almasını eleştiriyor, AKP yönetimi ise ittifak protokolüne atıfta bulunarak eleştirilere yanıt veriyor. AKP'nin Kürt kökenli milletvekilleri özel sohbetlerde HÜDA-PAR konusundaki isteksiz tutumlarını dile getiriyorlar. HÜDA-PAR, geçmişte şiddet eylemleriyle bilinen Hizbullah örgütünün devamı niteliğinde ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacını taşıyor.
15 Mart 2023

Yaklaşan seçimler öncesinde AKP'nin, deprem sürecindeki eleştiriler nedeniyle düşen desteği toparlamak için yeni stratejiler peşinde olduğu belirtiliyor. Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat'a göre AKP, cumhurbaşkanı yardımcılığı için Hakan Fidan, İbrahim Kalın ve Mehmet Şimşek isimlerini değerlendiriyor. BBC Türkçe'nin haberine göre ise AKP'nin sürpriz hamlelerinden biri olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanı yardımcılığına getirilmesi düşünülüyor. Ayrıca mevcut bakanların bir kısmının milletvekilliğine aday gösterileceği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da milletvekili listelerinde yer alabileceği konuşuluyor.
15 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP) yetkilileri, 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu' olarak bilinen 6284 sayılı kanunun tamamen kaldırılmasını değil, bazı maddelerinin değiştirilmesini talep ettiklerini açıkladı. Parti, erkeklerin de şiddet mağduru olabileceğini ve süresiz nafaka konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. YRP'nin bu talebi, Cumhur İttifakı'na katılım şartları arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun önemine vurgu yaparak, varlığının tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğunu ifade etti. AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin ise kanunu 'kırmızı çizgi' olarak nitelendirdi.
15 Mart 2023

AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) cumhur ittifakına katılmak için şart koştuğu 6284 sayılı kadına şiddetle mücadele kanununun değiştirilmesi talebine karşı çıkarak kanunun kırmızı çizgileri olduğunu ifade etti. YRP'nin talepleri arasında İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin TBMM'de oylanması ve 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık ve AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da kanunun önemine vurgu yaparak YRP'nin taleplerine karşı çıktı.
15 Mart 2023

Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) Cumhur İttifakı'na katılma şartlarından biri olarak 6284 sayılı kadına şiddetle mücadele kanununun kaldırılmasını talep etmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, bu durumu eleştirerek mütedeyyin gençleri Millet İttifakı'na çağırdı ve Cumhur İttifakı'nı kadına şiddeti savunan bir birliktelik olmakla itham etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6284 sayılı kanunun önemini vurgularken, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım YRP'nin taleplerine karşı olmadıklarını belirtti.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaşanan arama kurtarma faaliyetlerindeki eksiklikler nedeniyle birçok kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. CHP, bu aksaklıkların araştırılması için TBMM'ye öneri sundu. Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Adıyaman'ın afet koordinasyonunda unutulduğunu ve bu durumun insanların ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Ancak CHP'nin araştırma önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
14 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir şart listesi sundu. Bu listede, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın tartışmaya açılmasını kabul edilemez bulduğu, aile bütünlüğünü koruma ve kadına karşı şiddeti önleme amaçlı 6284 sayılı kanun da bulunuyor. Kanun, ev içi şiddeti tanımlıyor ve şiddet mağdurlarına koruyucu tedbirler sağlıyor. YRP'nin talepleri arasında bu yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması yer alıyor. AKP içinde bu konuda farklı görüşler mevcut ve bazı üyeler, Bakan Yanık'ın açıklamalarının ittifaka zarar verebileceğini düşünüyor.
14 Mart 2023

Yargıtay Başsavcısı tarafından HDP'nin kapatılması için açılan dava devam ederken, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlerden önce kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti üzerinden seçime girmeyi değerlendirdiği belirtiliyor. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, bu ihtimalin yüksek olduğunu ifade etti. YSK'nın seçime girme yeterliliğine sahip partiler listesine Yeşil Sol Parti'yi eklemesi bu ihtimali güçlendirdi. HDP'nin seçim stratejisini belirleme kararının kısa süre içinde netleşeceği aktarıldı.
14 Mart 2023

Habertürk yazarı ve programcısı Fatih Altaylı, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş'ı programına konuk ettikten sonra, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ'ın programın tarafsızlığına yönelik eleştirilerine cevap verdi. Altaylı, köşe yazısında bir gazeteci olarak soru sorma görevini yerine getirdiğini ve Erkan Baş'ın yöneticisi olduğu partinin yetkili konuma gelmemiş olması nedeniyle sınırlı sorular sorabildiğini ifade etti. Ayrıca, bazı partilerin yetkililerinin programına katılmadığını ve Dağ'ın diğer programlar hakkında eleştiri yapmadığını belirtti.
14 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), cumhur ittifakına katılmak için 30 maddelik bir talep listesi sundu. Bu taleplerden biri, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılmasıydı. AKP Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kanunun varlığının tartışmaya açılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. AKP içinde bazı erkek üye ve yöneticiler, Yanık'ın açıklamalarının ittifak görüşmelerine zarar vereceğini ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, YRP ile ters düşecek bir durum olmadığını söyledi. AKP'li yetkililer, taleplerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılacağı toplantıda ele alınacağını ve 6284 sayılı kanundan geri adım atılmasının mümkün olmadığını belirtti.
14 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP), AKP ile ittifak görüşmeleri sırasında gündeme getirdiği 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik talebi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından kabul edilemez bulundu. AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım ise talebe olumlu yaklaştı. Bu durum, AKP içindeki Whatsapp gruplarında tartışmalara ve Yanık'a yönelik eleştirilere neden oldu. Parti genel merkezi, seçim sürecinde dikkatli bir dil kullanılması yönünde uyarılarda bulunarak tansiyonu düşürmeye çalıştı.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim