Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararlarını eleştirerek, AYM'nin TİP Hatay milletvekili Can Atalay ile ilgili 'hak ihlali' kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmeden Yargıtay'a destek çıktı. Erdoğan, Yargıtay'ın da yüksek bir mahkeme olduğunu ve AYM'nin yanlışlar yaptığını belirtti. Ayrıca, teröristlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gecikmesi nedeniyle yurt dışına kaçtıklarını ve Türkiye'yi tehdit ettiklerini ifade etti.
10 Kasım 2023

Almanya'da Mahmut Şahin'in evinin bahçesine düşen ve yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşında olduğu tespit edilen 3.5 kilogram ağırlığındaki göktaşı için ilk olarak 200 bin avro teklif edilmişti. Bilim insanlarının değerlendirmesi sonucunda göktaşının değeri 400 bin avro olarak belirlendi. Şahin, göktaşını Münih'teki bir maden fuarında sergiledi ve Hamburg'daki bir müzeyle satış için görüşmeler yapmaktadır. Şahin, satıştan elde edeceği geliri yatırıma dönüştürmeyi planlıyor.
9 Kasım 2023

Avrupa İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle tahıl üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Toplam tahıl hasadı 26,7 milyon ton azalarak 270,9 milyon tona geriledi. En çok tahıl üretimi yapan ülkeler sırasıyla Fransa, Almanya, Polonya, İspanya ve Romanya oldu. Üretimdeki bu düşüşün ana sebebi olarak kuraklık gösterildi.
8 Kasım 2023

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Almanya'nın Grünheide bölgesindeki fabrikasında 25 bin avro değerinde yeni bir elektrikli araç üretme planları yapıyor. Tesla CEO'su Elon Musk, 2020 yılında yeni geliştirilen batarya teknolojisi ile 25 bin dolarlık bir araç üreteceklerini açıklamıştı. Şirketin 2030 yılına kadar 20 milyon araç teslim etme hedefi bulunuyor. Ancak aracın üretimine ne zaman başlanacağı henüz netlik kazanmamış.
6 Kasım 2023

Almanya'da Hamburg Havalimanı'nda silahlı bir kişi çocuğunu rehin alarak aprona girdi ve uçak seferleri durduruldu. Şüpheli gözaltına alındıktan sonra hava trafiği normale döndü. Olay nedeniyle toplamda 27 uçak seferi ve 3 bin 200 yolcu etkilendi. Alman basınına göre, 35 yaşındaki baba, velayet anlaşmazlığı nedeniyle çocuğunu rehin alarak Türkiye'ye gitmek istiyordu.
5 Kasım 2023

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya planladığı ziyaret, Almanya'da tartışmalara neden oldu. Bazı Alman siyasetçiler, Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söylemleri ve Hamas ile dayanışması nedeniyle ziyaretin iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, bazıları da diyalogun devam etmesinin önemli olduğunu ve Türkiye'nin Ortadoğu'daki durumu stabilize etmede rol oynayabileceğini ifade etti. Ana muhalefetteki Hristiyan Birlik'in gençlik teşkilatı başkanı ise Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesi gerektiğini savundu.
3 Kasım 2023

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 2023 yılının ilk dokuz ayında Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı 51 bini aştı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Eski rekor, 2022'de 48 bin 615 başvuruyla kırılmıştı. Türk vatandaşlarının en çok iltica başvurusu yaptığı ülke ise Almanya oldu.
2 Kasım 2023

Bundesliga'nın güçlü takımlarından Bayern Münih, Almanya Kupası'nın ikinci turunda 3. lig takımı Saarbrücken'e 2-1 mağlup oldu. Maçın ilk yarısı 1-1 berabere tamamlandı. İkinci yarıda etkili savunma yapan Saarbrücken, 90+6. dakikada bulduğu golle maçı 2-1 kazandı ve Bayern Münih'i kupadan elendi. Saarbrücken ise 3. tura yükseldi.
2 Kasım 2023

Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve sığınmacıların ülkede çalışmasını kolaylaştırmayı amaçlayan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı, iltica talebinde bulunanların ve müsamaha belgesiyle ülkede yaşayanların iş piyasasına daha erken ve kolay erişmelerini sağlamayı hedefliyor. Tasarıya göre, ilk kabul merkezlerinde bulunan sığınmacılara en geç altı ay sonra, müsamaha belgesiyle ülkede bulunanlara genel olarak çalışma izni verilecek. Ayrıca, asgari haftalık çalışma süresi 36 saatten 20 saate düşürülecek.
2 Kasım 2023

İsrail heyeti, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına Nazi Almanyası döneminde Yahudilere taktırılan Davut yıldızıyla katıldı. İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, konseydeki konuşmasında örgütü Hamas militanlarının 7 Ekim saldırıları karşısında 'sessiz kalmak'la suçladı. Erdan, konuşmasının ardından 'Bir daha asla' yazılı sarı Davut yıldızını ceketine iliştirdi. Bu hareket, Holokost kurbanları için bir anıt merkezi bulunan Yad Vashem’in genel müdürü Dani Dayan tarafından eleştirildi.
31 Ekim 2023

Almanya için Alternatif'in (AfD) milletvekillerinden Daniel Halemba, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Halemba, ayrıca eski aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yasak sembollerini kullandığı öne sürülen 'Prag’dan Würzburg’a Cermen Kardeşliği' adlı örgüte üyelikle suçlanıyor. Halemba'nın gözaltına alınmasının bir nedeni de parlamentonun açılışıyla birlikte dokunulmazlık kazanmasını önlemek.
30 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

Hamas militanları tarafından kaçırılan ve bir kamyonetin arkasında sokaklarda gezdirilen Alman vatandaşı Shani Louk hayatını kaybetti. Louk, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıların ardından sosyal medyada paylaşılan görüntülerde dikkat çekmişti. Dövme sanatçısı olan Louk, Almanya'dan bir müzik festivaline katılmak için İsrail'e gelmişti. Louk'un ölümü, kız kardeşi Adi Louk ve babası tarafından doğrulandı.
30 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) zirvesinde Ukrayna'ya yapılacak mali yardımlar konusunda görüş ayrılıkları yaşandı. Macaristan ve Slovakya, 2024-2027 bütçesinden Ukrayna'ya toplam 50 milyar avro ayrılmasına karşı çıktı. Macaristan Başbakanı Victor Orban, AB'nin Ukrayna'ya para ve askeri yardım gönderme stratejisinin başarısızlıkla sonuçlandığını savundu. Slovakya Başbakanı Robert Fico ise Ukrayna'daki yaygın yolsuzlukları gerekçe gösterdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin Ukrayna'da istikrarın sağlanması için gerekli kararları alacağından kuşku duymadığını belirtti.
27 Ekim 2023

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, İsrail'in ablukada tuttuğu Gazze Şeridi'ne bir sağlık ekibinin girdiğini duyurdu. Acil savaş cerrahisi ve silahlardan kaynaklı kirlilik konusunda uzman 10 kişiden oluşan bir sağlık ekibi Gazze Şeridi'ne ulaştı. Refah Sınır Kapısı'ndan giren insani ve tıbbi yardım taşıyan 10 tırdan altısı Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesine teslim edildi. Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Danimarka ve İsviçreli 10 doktordan oluşan yabancı sağlık ekibi Gazze'ye girdi.
27 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İsrail-Hamas savaşı için ateşkeste anlaşamadı. İspanya'nın devreye girme önerisine Almanya'dan itiraz geldi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ateşkesin 'İsrail'in kendini savunma hakkını elinden alacağını' savundu. Ancak AB liderleri 'çatışmalara insani yardım molası' tanımında anlaştı. AB, sivil halkı korumak, yardım sağlamak ve gıda, su, tıbbi bakım ve barınağa erişimi kolaylaştırmak için bölgedeki ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
27 Ekim 2023

Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı'nın 13 ülkede yaptığı araştırmaya göre, AB'deki siyahların yaklaşık yarısı ırkçılığa maruz kalıyor. Araştırmaya göre, siyahların en çok ayrımcılığa uğradığı ülke Almanya. Almanya'daki katılımcıların yüzde 76'sı son beş yılda ten rengi, göçmenlik geçmişi ya da dini inançları nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. İkinci sıradaki Avusturya'da ise katılımcıların yüzde 72'si ırk temelli ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti.
25 Ekim 2023

Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu dijital yayın platformu Exxen, Galatasaray-Bayern Münih maçının başlamasıyla beraber çöktü. Bu, platformun Manchester United-Galatasaray maçında da benzer bir sorun yaşadığı ikinci kez oldu. Kullanıcılar, yaşanan teknik aksaklık nedeniyle tepki gösterdi.
24 Ekim 2023

3-16 Kasım tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek olan Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali (BOTİF), 23 farklı prodüksiyona ev sahipliği yapacak. Festival, Bodrum’a farklı sanat disiplinlerinin buluştuğu yeni bir paylaşma ve tartışma platformu kazandırmayı hedefliyor. Festival, çağdaş danstan performatif sunuma, dans tiyatrosundan konserlere ve müzikli edebiyat okumalarına uzanan geniş bir programı kapsamında Türkiye, Almanya, Belçika, Fransa ve Yunanistan’dan yedisi yabancı toplam 23 prodüksiyonu seyirciyle buluşturacak. Festivalin en sıradışı etkinliği ise, cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’da gerçekleşecek okuma tiyatrosu olacak.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim