4’üncü veya 5’inci yüzyılda papirüs üzerine yazılan ve Almanya’nın Hamburg kentindeki bir kütüphanede saklanan el yazması, İsa’nın çocukluğuna dair bilinen en eski kayıt olarak belirlendi. İki uzman tarafından çözülen metin, Thomas’ın Bebeklik İncili’nin hayatta kalan en eski kopyası olarak tanımlandı. Papirüs, İsa’nın 12 kil serçesini canlı kuşlara dönüştürdüğü mucizeyi anlatıyor. Bu keşif, İsa’nın çocukluğuna dair bilinen en eski yazılı kaydın 600 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor.
13 Haziran 2024

Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) yarın başlıyor ve turnuvanın açılış maçı Münih'te oynanacak. Turnuvada 24 takım, dörderli altı grupta mücadele edecek ve grup maçları 26 Haziran'da sona erecek. Türkiye, F grubunda Portekiz, Gürcistan ve Çekya ile karşılaşacak. A Milli Futbol Takımı, şampiyonadaki ilk maçını 18 Haziran'da Gürcistan ile oynayacak.
13 Haziran 2024

Pera Film, onur ayına özel olarak 'Hiçbir şeyden korkmuyorum' adlı film programını duyurdu. Gösterimler, Pera Müzesi Oditoryumu'nda 28 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Programda, Stephan Elliott'un yönettiği ve 1994 yılında en iyi kostüm tasarımı dalında Oscar kazanan 'Priscilla Çöller Kraliçesi' ve John Cameron Mitchell'in çektiği 'Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı' filmleri yer alacak. Film gösterimleri indirimli müze giriş biletiyle izlenebilecek.
12 Haziran 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nin 3. haftasında Tayland'ı 3-0 mağlup etti. Hong Kong Coliseum'da oynanan maçta Türkiye, ilk iki seti 25-17, üçüncü seti ise yine 25-17 kazandı. Filenin Sultanları, bu galibiyetle organizasyonda dokuz maçta yedi galibiyet elde etti. Türkiye, üç hafta sonunda ilk 8'de yer alması halinde finallere katılma hakkı kazanacak.
12 Haziran 2024

Deniz Zeyrek, Mersin-Osmaniye-Gaziantep ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hatları ihalelerinde yüklenici firmaların Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sağladığı araç ve gereçleri ele alıyor. Rönesans İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın sözleşmelerinde, bakanlığa çok sayıda bilgisayar, tablet, yazıcı, ofis mobilyası ve toplamda 10 makam aracı tahsis edildiği belirtiliyor. Bu tür sözleşmelerin, belirli firmalara özel kolaylıklar sağladığı ve kamu kaynaklarının etkin kullanılmadığı eleştiriliyor.
12 Haziran 2024

TRT, 2024 yazında Avrupa Futbol Şampiyonası, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları, Paris 2024 Paralimpik Oyunları ve Wimbledon Tenis Turnuvası gibi önemli spor etkinliklerini yayınlayacağını duyurdu. Avrupa Futbol Şampiyonası Almanya'da, Wimbledon Tenis Turnuvası Londra'da, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ise Paris'te düzenlenecek. Bu etkinlikler TRT 1, TRT Spor, TRT Spor Yıldız ve TRT'nin dijital platformu tabii üzerinden canlı olarak izlenebilecek.
11 Haziran 2024

Akif Beki, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinin Türkiye için ne anlama gelebileceğini tartışıyor. Eski Almanya Şansölyesi Merkel'in Türkiye'nin istikrarının Avrupa için önemli olduğunu belirten sözlerine atıfta bulunarak, aşırı sağcı liderlerin de benzer bir yaklaşım sergileyebileceğini öne sürüyor. Ancak, bu durumun Türkiye üzerindeki baskıyı artırabileceği ve iç siyasette radikal sağa kayışı hızlandırabileceği belirtiliyor. Avrupa'nın siyasi istikrarsızlığının Türkiye'ye olumsuz etkileri olabileceği vurgulanıyor.
11 Haziran 2024

Almanya'da yaşayan Türklerin kurduğu Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak (DAVA) ve Yenilik ve Adalet için İttifak Partisi (BIG), 2024 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde milletvekili çıkaramadı. DAVA 148 bin 724 oy alırken, BIG 31 bin 141 oyda kaldı. Seçimlerde Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 30 oy oranıyla birinci oldu. Aşırı sağcı Alternatif Partisi (AfD) ise oylarını artırarak yüzde 15,9 ile ikinci sırada yer aldı. Seçim sonuçları Almanya'da siyasi tartışmalara yol açtı.
10 Haziran 2024

2024 yılı Mayıs ayında, ilk iki gün hariç 29 gün boyunca sıcaklık rekorları kırıldı. Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, Mayıs ayı ortalama yüzey hava sıcaklığı 15,91 derece olarak tespit edildi. Bu sıcaklık, 1991-2020 Mayıs ortalamasının 0,65 derece, 1850-1900 ortalamasının 1,52 derece ve 2020'de kaydedilen en sıcak Mayıs'ın 0,19 derece üzerine çıktı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliği nedeniyle her geçen mevsimin daha sıcak olacağını belirtti.
10 Haziran 2024

Ukraynalı yetkililer, ilk defa bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduklarını duyurdu. Bu olay, Moskova'nın en gelişmiş askeri uçağı olan Su-57'ye Ukrayna'nın bilinen ilk başarılı saldırısı olarak kaydedildi. Saldırının, Rusya'nın güneyindeki Akhtubinsk üssünde gerçekleştiği ve uçağın etrafında siyah is ve küçük kraterler görüldüğü belirtildi. Ukrayna'nın hangi mühimmatı kullandığı henüz netlik kazanmadı, ancak saldırının insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülüyor.
9 Haziran 2024

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ilk sonuçlarına göre, Almanya ve Avusturya'da aşırı sağ partiler önemli bir yükseliş gösterdi. Almanya'da Hristiyan demokrat CDU/CSU ittifakı birinci sırada yer alırken, aşırı sağcı AfD ikinci sıraya yerleşti. Avusturya'da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ilk sırada yer aldı. Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanmasının ardından, ulusal partiler Avrupa Parlamentosu'nda siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak.
9 Haziran 2024

Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), mayıs ayına ilişkin iltica verilerini açıkladı. Yılın ilk beş ayında toplam 103 bin 467 iltica başvurusu yapılırken, Türkiye'den yapılan başvurular 14 bin 451 olarak kaydedildi. Türkiye, Almanya'ya iltica başvurularında Suriye ve Afganistan'ın ardından üçüncü sırada yer aldı. Başvurularda genel bir düşüş eğilimi gözlemlense de Türkiye'den yapılan başvurular hız kesmiyor.
7 Haziran 2024

Avrupa Konseyi'nin 2023 yılına ilişkin raporuna göre, Türkiye nüfusa göre en fazla mahkum ve tutuklu bulunan ülke olarak Avrupa'da ilk sırada yer aldı. Türkiye'de toplam 348 bin 265 mahkum ve tutuklu bulunurken, bu sayıyla Britanya, Fransa, Polonya, Almanya ve İtalya'yı geride bıraktı. Ayrıca, personel başına mahkum oranının en yüksek olduğu cezaevi idareleri sıralamasında da Türkiye ilk sırada yer aldı. 2005'ten 2023'e kadar olan dönemde Türkiye'deki mahkum ve tutuklu sayısı yüzde 439 oranında arttı.
6 Haziran 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) başkanlığına seçildi. Ankara'da düzenlenen seçimlerde İmamoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile yarıştı ve 765 delegenin oy kullandığı seçimlerde 515 oy alarak başkan oldu. İmamoğlu, seçim sonrası yaptığı açıklamalarda kayyım meselesinin milletin zihninden uzaklaşması gerektiğini vurguladı.
5 Haziran 2024

Getir, salgın döneminde hızlı büyüme gösterdi ancak sonrasında finansal sıkıntılar yaşamaya başladı. Şirket, Fransa, İtalya, Portekiz ve İspanya'dan çekildikten sonra Almanya ve İngiltere pazarlarından da çıkmak zorunda kaldı. Bloomberg'in raporlarına göre, Getir'in Avrupalı yöneticileri arasında strateji anlaşmazlıkları yaşandı ve şirketin nakit yakma oranı ayda yaklaşık 50 milyon dolara ulaştı. Bu durum, yatırımcılarla çekişmelere yol açtı ve şirketin küçülmesine neden oldu.
5 Haziran 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e yönelik bıçaklı saldırıda yaralanan polis memuru hayatını kaybetti. Saldırıda beş kişi yaralanmış, saldırgan polis tarafından ateş edilerek etkisiz hale getirilmişti. Saldırının Afgan göçmen tarafından gerçekleştirildiği ve saldırının nedeninin henüz bilinmediği açıklandı. Diğer yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
3 Haziran 2024

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Milletler Ligi'nde ABD'yi 3-2 yenerek ABD etabını dörtte dört galibiyetle tamamladı. Milliler, sekiz maçta altı galibiyet alarak yenilmezlik serisini sürdürdü ve dünya sıralamasındaki liderliğini korudu. Takım, 11-16 Haziran'da Hong Kong'da oynayacağı üçüncü etap maçlarında Tayland, Dominik Cumhuriyeti, Çin ve Brezilya ile karşılaşacak. Üçüncü etap sonunda ilk sekizde yer alması halinde finallere yükselecek.
3 Haziran 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

Britanya'da binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlayacak. Bu denemeler, mRNA teknolojisini kullanarak kanser hücrelerini tanıyıp yok etmeyi ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmayı amaçlıyor. İlk hasta olan 55 yaşındaki Elliot Pfebve, bağırsak kanserine karşı kişiye özgü bir aşıyla tedavi ediliyor. Denemeler, 2027'ye kadar sürecek ve aşıların geleneksel kemoterapiye göre daha az yan etki yaratması bekleniyor.
31 Mayıs 2024

Almanya'nın Mannheim kentinde, aşırı sağcı Alman Özgürlük Partisi'nin eski lideri Michael Stürzenberger'e bir kişi bıçakla saldırdı. Saldırgan, bir polisi de boynundan bıçakladı ve polis saldırgana ateş etti. Skynews'ın haberine göre, çok sayıda yaralı var ve polis, yaralıların durumu hakkında henüz bilgi veremeyeceğini açıkladı. Saldırıyla ilgili operasyonun sürdüğü bildirildi.
31 Mayıs 2024
İşaretlediklerim