Gazeteci Sinan Aygül, Tatvan Belediyesi ile ilgili usulsüzlük iddialarını gündeme getirdikten sonra Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani'nin koruması ve bir belediye çalışanı tarafından saldırıya uğradı. Her iki saldırgan tutuklandı. Bu olayın ardından 25 basın meslek örgütü ve insan hakları kuruluşu saldırıyı kınayan bir açıklama yayınladı ve yetkililerden kapsamlı bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
21 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirme konusundaki kararlılıklarını vurguladı. Powell, enflasyonun yüksek seyretmeye devam ettiğini ve indirme sürecinin uzun bir yol olduğunu ifade etti. Fed'in faiz oranlarını geçen hafta yüzde 5-5,25 aralığında sabit tuttuğunu hatırlatan Powell, yıl sonuna kadar faiz oranlarının biraz daha yükseltilmesinin uygun olacağını düşündüklerini açıkladı.
21 Haziran 2023

Türkiye'de obezite ve diyabet sıklığının artmasıyla birlikte karaciğer yağlanması da yaygınlaşmaktadır. Her üç kişiden birinde karaciğer yağlanması görülüyor ve çocuklar ile ergenlerde de bu durum artış gösteriyor. Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ve alkol dışı karaciğer yağlanması ve iltihabı (NASH) en sık rastlanan karaciğer hastalıkları haline gelmiştir. NAFLD ve NASH, siroz ve karaciğer kanserine yol açabiliyor. Obezite ve tip 2 diyabet, karaciğer yağlanmasının en sık ve önemli sebepleri arasında yer alıyor. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kahve tüketimi gibi önlemler, karaciğer hastalıklarının önlenmesinde etkili olabilir.
21 Haziran 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Hartford Üniversitesinde düzenlenen Daha Güvenli Topluluklar Ulusal Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, silah endüstrisinin kar amacı güttüğünü ve sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti. Geçen yıl kabul edilen silah kontrolü yasasının önemine değinen Biden, bu yasanın silah kaçakçılığını federal bir suç haline getirdiğini ve son 30 yılda atılan en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, Meksika Devlet Başkanı ile yaptığı görüşmede, Meksika'ya gönderilen tehlikeli silahlar ve sınırda bu akışın durdurulması gerektiği konusuna değindi.
17 Haziran 2023

The Laringoscope dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Covid-19 geçiren 20 milyondan fazla Amerikalı koku ve tat duyusunu kaybetti ve bu kişilerin en az yüzde 25'i bu duyularını geri kazanamadı. Araştırma, yaklaşık 29 bin 700 yetişkinle yapılan bir anket sonucuna dayanıyor. Covid-19 geçirmiş katılımcıların yüzde 60'ının koku, yüzde 58'inin ise tat duyusu kaybı yaşadığı belirlendi. Koku ve tat duyusu kaybı yaşayanların sırasıyla yüzde 24'ü ve yüzde 20'si sadece kısmi iyileşme gösterdi.
13 Haziran 2023

ABD'nin Connecticut eyaletinde, gözaltındayken emniyet kemeri takılmadığı için polis minibüsünde yaralanarak felç geçiren Randy Cox, açtığı davada 45 milyon dolar tazminat kazandı. New Haven Belediyesi ile Cox'un avukatları arasında varılan anlaşma, iki polis memurunun görevden alınmasından iki gün sonra duyuruldu. Belediye Başkanı Justin Elicker, yaşananların kabul edilemez olduğunu belirtti ve bu tazminatın ABD'de bu alanda belirlenen en yüksek miktar olduğunu ifade etti. Cox, 19 Haziran 2022'de gözaltına alındıktan sonra emniyet kemeri takılmadan minibüste yaralanmış ve felç olmuştu.
11 Haziran 2023

Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın çevresinde Çin'e ait 37 askeri hava aracı ve beş savaş gemisinin görüldüğünü duyurdu. Bu araçların hava sahasının güneydoğu ve güneybatı bölümlerine girdiği belirtildi. Tayvan ordusu, hava araçlarını radar ve füze sistemleriyle takip etti. Bu olaylar, ABD'nin Tayvan'daki defakto büyükelçiliği başkanı Laura Rosenberger'in adayı ziyaret ettiği sırada gerçekleşti.
9 Haziran 2023

Kosta Rika'da bir hayvanat bahçesinde yaşayan 18 yaşındaki bir Amerikan timsahı, diğer timsahlardan izole bir şekilde yaşarken kendi kendine hamile kalarak bir fetüs üretti. Bu olay, timsahlarda ilk kez gözlemlenen bir 'bakire doğum' (partenojenez) vakası olarak kaydedildi. Yumurtanın içindeki fetüs tamamen şekillenmiş olmasına rağmen ölü doğdu. Araştırmacılar, bu fenomenin timsahlar ve hatta dinozorlar gibi soyu tükenmiş canlılarda daha yaygın olabileceğini belirtiyor.
7 Haziran 2023

Almanya'da yaşlanan nüfus nedeniyle ortaya çıkan nitelikli iş gücü açığı, 1 milyon 700 bin kişiye ulaşmış durumda. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yabancı nitelikli iş gücünün ülkeye çekilmesinin önemini vurgulayarak, Almanya'nın bu konuda yeterli sayıda insan çekemediğini belirtti. Bakanlar, Almanya'nın katı bürokrasisini eleştirerek, göç politikalarında değişiklik yapılması gerektiğini ve nitelikli iş gücünün ailelerinin de Almanya'ya taşınabilmesi gerektiğini ifade etti.
5 Haziran 2023

ABD'nin başkenti Washington D.C.'de yerel saatle 15:30 civarında büyük bir patlama sesi duyuldu ve bu durum paniğe neden oldu. Sosyal medya kullanıcıları patlamanın bir askeri tatbikatla ilgili olabileceğini öne sürdü. İçgüvenlik Bakanlığı ve Annapolis Acil Yönetim Ofisi, patlamanın Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri uçuş sonucu ses sınırını aşan bir uçağın neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Tennessee'den Long Island'a gitmekte olan ve uçuşa yasak bölgeye giren bir Cessna tipi uçağın düştüğü ve F-16'ların süpersonik hızda acil müdahalede bulunduğu bildirildi.
5 Haziran 2023

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 7 Haziran'da Iowa'da yapacağı konuşmada 2024 başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti'den adaylığını açıklayacağı belirtiliyor. Anketlere göre, Pence, eski başkan Donald Trump ve Ron DeSantis'in ardından Cumhuriyetçi Parti içinde üçüncü sırada popüler bir isim. Diğer Cumhuriyetçi adaylar arasında Nikki Haley, Vivek Ramaswamy ve Larry Elder gibi isimler bulunurken, Demokrat Parti'den ise Joe Biden, Robert F. Kennedy Jr. ve Marianne Williamson adaylıklarını duyurmuş durumda.
1 Haziran 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesine katılmak üzere Brezilya'ya gitti. Sekiz yıl sonra Brezilya'ya gelen Maduro, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından karşılandı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Maduro, Latin Amerika birliğinin önemini vurgularken, Lula ise Venezuela'nın BRICS grubuna dahil olmasını desteklediğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

CNN tarafından yapılan bir ankete göre, Joe Biden 2024 Demokrat başkan adayları arasında önde gelse de, Amerikalı seçmenlerin çoğunluğu Biden'ın yeniden seçilmesini ülke için olumsuz bir durum olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü Biden'ın zaferini olumlu bir adım olarak görürken, yüzde 66'sı bunun bir gerileme veya felaket olacağını düşünüyor. Biden'ın başkan olarak güven oyu oranı yüzde 40'ta kalırken, Demokrat ve Demokrat eğilimli seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ı, yüzde 20'si Robert F. Kennedy'yi ve yüzde 8'i Marianne Williamson'ı aday olarak görmek istiyor.
27 Mayıs 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Habertürk'te yaptığı açıklamada, HÜDA-PAR'ın AKP listelerinden seçime alınmasının, partinin CHP ve HDP tarafından 'yanına çekilmesini' önlemek amacıyla yapıldığını belirtti. Soylu, Amerika'nın Türkiye seçimlerine müdahale ettiğini ve Kılıçdaroğlu'nun Amerika'nın sözcüsü olduğunu iddia etti. Ayrıca, HDP'nin muhafazakar değerlerden uzak bir yapı olduğunu, HÜDA-PAR'ın ise anti Amerikancı olduğunu ve terörle iltisakının olmadığını ifade etti.
25 Mayıs 2023

ABD'nin Güney Carolina eyaletinden Cumhuriyetçi Senatör Tim Scott, başkanlık yarışına katıldığını duyurdu ve böylece eski başkan Donald Trump'a parti içi bir rakip çıkmış oldu. Scott, ABD tarihinde senatoda yer alan 11 siyah senatörden biri ve 150 yıl önce köle olarak getirilen atalarının torunu olarak siyasi bir kariyer inşa etti. Siyasete 1995'te başlayan Scott, Trump'a mesafeli bir tutum sergileyerek ve ırkçılık suçlamalarına maruz kaldığı halde Cumhuriyetçi Parti'de önemli bir figür haline geldi. Başkanlık kampanyasına 22 milyon dolarlık bir bütçe ile başlayacak.
23 Mayıs 2023

Türk Anadolu rock müziğinin öncü gruplarından Moğollar, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu nedeniyle 24 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında planlanan ABD turnesini sonbahara erteledi. Grup, oy kullanmanın önemine vurgu yaparak, bu kararı aldıklarını ve yeni tarihleri yakında duyuracaklarını belirtti. Ayrıca dinleyicilerini önce oy vermeye sonra da oylarına sahip çıkmaya davet etti.
22 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Antalya'da düzenlediği mitingde yabancı isimleri kullanarak yaptığı ve Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyen bir gaf sonrası, Hatay'da yaptığı konuşmada bu ifadelerini düzeltti. Bahçeli, Amerika ve Almanya'nın çocuklarına seslenerek, ne yaparlarsa yapsınlar, Anadolu'nun yiğidi Recep Tayyip Erdoğan'ı ezdirmeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Hatay'da 'yüzüncü yüzyıl' vurgusu yaparak, her Hataylının 28 Mayıs'ta yüz oyla yüzüncü yüzyılı karşılaması gerektiğini ifade etti.
21 Mayıs 2023
İşaretlediklerim