Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık döneminde PKK kurucusu Abdullah Öcalan'ı serbest bırakma girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Yavaş, Erdoğan'ın imzasının bulunduğu 2003, 2006 ve 2013 yıllarına ait kanun tekliflerini göstererek bu iddialarını destekledi. Erdoğan'ın seçim kampanyasında muhalefeti 'terörle ilişkili' olarak gösterdiği ve bu konuda suçlamalarda bulunduğu belirtilirken, muhalefetin ise gerçek görüntüler ve belgelerle bu suçlamaları yalanlamaya çalıştığı ifade edildi.
21 Mayıs 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, G7 Liderler Zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukraynalı pilotlara F-16 dahil dördüncü nesil savaş uçakları konusunda eğitim verilmesini destekleyeceğini bildirdi. Bu eğitimlerin Avrupa'da verileceği ve yakın zamanda başlayacağı belirtildi. Eğitim tamamlandıktan sonra, uçakların ne zaman, kim tarafından ve kaç tane teslim edileceği konusunda müttefiklerle birlikte karar verilecek.
20 Mayıs 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan heyelan sonucunda ölü sayısının 56'ya çıktığı bildirildi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği, kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü ve toprak altında 30 kişinin daha olduğunu belirtti. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 60 ev tamamen yıkıldı. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, kapanan yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 'acil durum' ilan edildiğini duyurdu.
20 Mayıs 2023

Geçen yıl ABD'de bıçaklı saldırıya uğrayarak bir gözünü kaybeden Britanyalı yazar Salman Rüşdi, dokuz ay sonra ilk kez halka açık bir etkinlikte göründü. New York'taki Amerikan Ulusal Tarih Müzesi'nde düzenlenen 2023 PEN Amerika Edebiyat Galası'nda PEN Yüzüncü Yıl Cesaret Ödülü'nü aldı. Rüşdi, galada yaptığı konuşmada kendini harika hissettiğini ve PEN Amerika ile olan uzun ilişkisini, kitap yasakları ve sansüre karşı mücadeledeki önemini vurguladı.
19 Mayıs 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, 2019 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği ve 'Kabadayılık yapma, aptal olma' ifadelerini içeren mektubu, New York'taki Trump Kuleleri'nde bulunan '45 Wine and Whiskey' adlı barında çerçeveletip asmış. Mekan, Trump'ın kişisel tarzını yansıtan dekorasyonu ve objeleriyle dikkat çekiyor. Erdoğan, Trump'ın bu mektubu nedeniyle 'kırgın' olduğunu belirtmişti.
19 Mayıs 2023

ABD'nin New Mexico eyaletinde bulunan Farmington şehrinde bir silahlı saldırı meydana geldi. Saldırı sonucunda en az üç kişi hayatını kaybetti ve iki polis memuru yaralandı. Yaralı polislerin durumu stabil olup, saldırgan polis tarafından etkisiz hale getirildi. Olay nedeniyle şehirdeki okulların giriş ve çıkışları geçici olarak durduruldu ve öğrenciler ile okul çalışanları zarar görmedi.
16 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi'ne Avrupa Birliği'nin katılımını onayladı. Bu onayla birlikte, altı yıllık bir sürecin ardından AB'nin sözleşmeye katılımı tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak. Türkiye ise İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021'de çekilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.
10 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'da düzenlenen bir mitingde konuştu. Depremzedelere ev, iş yeri ve ahır inşa etme; gençlere işsizlikle mücadele, eğitimde iyileştirmeler ve ÖTV'siz araç alma imkanı gibi vaatlerde bulundu. Ayrıca, yolsuzlukla mücadele edeceğini ve yurt dışına kaçırılan paraları geri getireceğini söyledi. Uyuşturucu baronlarına karşı da sert bir tutum sergileyeceğini belirtti.
8 Mayıs 2023

Gun Violence Archive tarafından derlenen verilere göre, ABD'de yılbaşından itibaren gerçekleşen silahlı şiddet olaylarında 14 bin 600 kişi öldü. Bu olaylar arasında 199 toplu silahlı saldırı bulunuyor. Ölenler arasında 521 genç ve 93 çocuk var. Ayrıca, polislerin dahil olduğu olaylarda 487 kişi hayatını kaybetti.
7 Mayıs 2023

ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Allen Premium Outlets adlı alışveriş merkezinde bir saldırganın rastgele ateş açması sonucu sekiz kişi öldü, dokuz kişi yaralandı. Polis şefi Brian Harvey, saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Sosyal medyada olay yerinden görüntüler paylaşıldı. Teksas Valisi Greg Abbott, yaşananları 'tarif edilemez bir trajedi' olarak nitelendirdi.
7 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir video paylaşarak Tarihi İpek Yolu'nu canlandırma vaadinde bulundu. Yaklaşık 5 bin 500 km uzunluğunda olacak otoban ve demir yolu projesiyle Türkiye'yi Çin'e bağlamayı ve bölge ülkelerinin Avrupa ve Karadeniz limanlarına erişimini sağlamayı hedefliyor. Kılıçdaroğlu, projenin Türkiye'nin dış ticaretini yüzde 50 artıracağını ve ülkenin ekonomik ve stratejik önemini artıracağını belirtti. Ayrıca, projenin Türkistan'a uygulanan zulmün durdurulması şartına bağlı olduğunu ifade etti.
6 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Maltepe'de düzenlenen mitingde konuştu. Kılıçdaroğlu, 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağını belirterek, açlık ve yoksullukla mücadele, demokrasi, adalet ve eşitlik vurgusu yaptı. KHK'lılara bahar geleceğini, yurtdışına kaçırılan paraların geri getirileceğini ve uyuşturucu baronlarıyla mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, saray yerine Çankaya'da oturacağını ifade etti.
6 Mayıs 2023

Türk yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, fotoğrafçılık alanındaki ilk kişisel sergisi 'Hayat' ile Müze Gazhane L Binası'nda izleyicilerin karşısına çıkıyor. Sergi, Demirkubuz'un 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninde çektiği, dünyanın farklı coğrafyalarındaki anları kapsıyor ve varoluş ile modernizmin etkilerini yansıtıyor. Serginin küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz yapıyor ve 9 Mayıs'ta açılacak sergi, 8 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.
4 Mayıs 2023

ABD'nin dünya sinema sektörünün merkezi Hollywood'da, senaristler ve yayın platformları arasındaki ücret anlaşmazlıkları nedeniyle yazarlar 15 yıl sonra greve çıktı. Amerika Yazarlar Birliği'ne bağlı üyeler grevin ikinci gününde Netflix merkezi önünde toplandı. Grevin, sonbaharda gösterime girecek filmler ve dijital platformlardaki yapım süreçlerini etkilemesi, ayrıca bazı ünlü televizyon şovlarının yayından kaldırılması ihtimali bulunuyor.
4 Mayıs 2023

ABD'nin sinema sektörü merkezi Hollywood'da, senaristler ve yazarlar ücret anlaşmazlıkları nedeniyle greve gitti. Amerika Yazarlar Birliği (WGA) ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki anlaşma 1 Mayıs'ta sona erdi ve yeni sözleşme taleplerinde uzlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 11 bin WGA üyesi iş bırakırken, grevin hem sinema ve dijital platformlardaki yapımı hem de ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor. 2007'deki grev Kaliforniya ekonomisine 2 milyar dolar zarar vermişti.
2 Mayıs 2023

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA), toksin üreten bağırsak bakterilerinin yol açtığı enfeksiyonlar için kullanılacak olan ve insan dışkısından yapılan bir ilacı onayladı. Bu ilaç, genellikle antibiyotik kullanımı sonucu ortaya çıkan ve bağırsak mikroorganizmalarının dengesizliğinden kaynaklanan Clostridioides difficile enfeksiyonunun (CDI) tedavisinde kullanılacak. İlaç, 18 yaş ve üzeri yetişkinler için uygun olup, bağırsak florasını eski haline getirerek daha fazla hastalığın önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülüyor.
29 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih'te yaptığı bir konuşmada 14 Mayıs 2023 tarihini 'siyasi darbe girişimi' olarak tanımladı. Bir muhabirin bu ifadelerin anlamını sorgulaması üzerine Soylu, Amerika'nın Irak ve Afganistan'daki eylemlerine atıfta bulunarak yanıt verdi. Muhabir Filiz Gazi'nin ısrarlı soruları sonrasında Soylu'nun korumaları ve polisler tarafından muhabirin kimliği alındı, telefonuyla videoları silmeye çalışıldı.
28 Nisan 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir kahvaltı programında yaptığı konuşmada, LGBTİ+ bireylerin evliliklerine karşı olduğunu belirtti ve bu konuda aşırı ifadeler kullandı. Soylu, LGBTİ+ teriminin içerisinde hayvanlarla insanların evlenmesinin de olduğunu iddia etti ve bu durumu Batı'nın etkisi olarak nitelendirdi. Daha önce de benzer ifadeler kullanan Soylu'nun Şubat 2021'de Twitter'da yaptığı iki paylaşım, nefret söylemi içerdiği gerekçesiyle kısıtlanmıştı.
28 Nisan 2023

'Açlık Oyunları' serisinin yeni filmi 'Açlık Oyunları: Kuşların ve Yılanların Baladı', serinin önceki olaylarından 64 yıl öncesini konu alıyor. Filmde, gelecekte 'kötü adam' olarak tanınacak Coriolanus Snow'un gençliği ve akıl hocalığı yaptığı Lucy Gray Baird'in hikayesi anlatılacak. 17 Kasım 2023'te gösterime girmesi planlanan filmde Tom Blyth ve Rachel Zegler başrolleri paylaşırken, Peter Dinklage, Hunter Schafer ve Viola Davis gibi ünlü isimler de kadroda yer alıyor. İlk 'Açlık Oyunları' filmi 2012 yılında gösterime girmiş ve Suzanne Collins'in roman üçlemesinden uyarlanmıştı.
28 Nisan 2023

ABD'nin eski başkan yardımcısı Mike Pence, 2020 başkanlık seçim sürecini etkilemeye yönelik girişimleri inceleyen bir soruşturma kapsamında Washington D.C. Federal Mahkemesi'nde ifade verdi. Pence, beş saatten fazla mahkemede kaldı, ancak ifadesine dair detaylar paylaşılmadı. Bu olay, bir başkan yardımcısının görevdeki başkan hakkında soruşturma kapsamında ifade vermesi bakımından Amerikan tarihinde bir ilki temsil ediyor.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim