Hatay'da dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağış, Antakya ve Defne ilçelerinde sele neden oldu. Birçok cadde ve sokak ulaşıma kapanırken, Antakya-Samandağ karayolunda araçlar suya gömüldü. AFAD ve itfaiye ekipleri bölgede çalışmalarına devam ediyor. İki ilçede eğitime ara verildi.
26 Mayıs 2024

Genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş, 'Sev Kardeşim' adlı yeni koleksiyonunu 24-25 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Galata Postane'de sergileyecek. Koleksiyon, Yeşilçam filmlerinden ve Hatay deprem bölgesindeki güçlü kadınlardan ilham alıyor. Ağırbaş, koleksiyonunda geleneksel el işçiliğine ve kadın dayanışmasına vurgu yapıyor. British Council desteğiyle ve ZEY markası altında hazırlanan koleksiyon, Hatay Deprem Dayanışması Derneği ve Rimmen Kadın Kooperatifi işbirliğiyle üretildi.
18 Mayıs 2024

Hatay'ın merkez ilçeleri Antakya ve Defne'de, sağanak yağışlar nedeniyle eğitime bir gün süreyle ara verildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, kentteki olumsuz hava koşullarının devam ettiği bildirildi. Bu durum, ilçelerdeki tüm okulları etkileyerek eğitim öğretime geçici bir duraklama getirdi.
13 Mayıs 2024

Yüksek Seçim Kurulu, Hatay'da AKP adayının seçimi kazandığını tescilledi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YSK'nın CHP'nin itirazlarını reddetmesi üzerine Hatay'da AKP adayının zaferini memnuniyetle karşıladı ve kente daha fazla hizmet götürme sözü verdi. Erdoğan, Hatay Antakya'daki bir iftar programında yaptığı konuşmada, Hatay'ın karanlık günlerini geride bırakacaklarını ve hizmetlerin artırılacağını belirtti. CHP'nin depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi ve Erdoğan'ın daha önceki eleştirileri de haberde yer aldı.
8 Nisan 2024

Fuat Seçkin Apartmanı'nın yıkılması sonucu eşi ve oğlunu kaybeden Gökhan Hezan, apartmanı inşa eden müteahhit Selahattin Yüksel'in hala kamu binaları inşa etmesine tepki gösteriyor. Yüksel, depremde yıkılan bina nedeniyle soruşturma altında olmasına rağmen Antakya'da önemli kamu projelerine imza atmaya devam ediyor. Bu durum, kamu ihale süreçlerindeki denetim ve adalet mekanizmalarının işleyişi hakkında soru işaretleri yaratıyor.
25 Mart 2024

Emre Kongar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hatay ve İstanbul'daki konuşmalarını eleştirerek, iktidarın halkın vergileriyle finanse edilen kaynakları kendi siyasi çıkarları için kullanmakta olduğunu iddia ediyor. Erdoğan'ın, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekerek, AKP'nin yerel yönetim adaylarını destekleme çağrısında bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'a destek verdiği aktarılıyor. Kongar, bu durumu halkın parasının siyasal şantaj aracı olarak kullanılması olarak değerlendiriyor.
5 Mart 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

Aytunç Erkin, Hatay'da Lütfü Savaş'ın oluşturduğu kadronun gücünden ve CHP'nin yereldeki konumundan bahsediyor. Hatay İl Örgütü, ilçe örgütleri ve vekillerin Lütfü Savaş dışında başka bir seçeneği olmadığını belirttiği bir toplantıdan ve AREA tarafından yapılan bir ankette Lütfü Savaş'ın yüzde 46.7 oy alarak önde olduğu bilgisinden söz ediliyor. Ayrıca, Savaş'ın anket sonuçlarındaki değişiklikler hakkında soruları ve Murat Karan ile yapılan bir görüşme detayları yer alıyor. Karan, Hatay'da yapılan anketin sonuçlarını ve Lütfü Savaş'ın siyasi stratejisini değerlendiriyor.
21 Şubat 2024

CHP'nin mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi kamuoyunda tartışma yarattı. Savaş, depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilmesine rağmen, yapılan anketlerde önde olduğunu ve bu yüzden adaylığının devam ettiğini belirtti. Savaş, iktidar kanadının kendisini istemediğini savunurken, CHP yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucunda adaylığının devamına karar verildiğini açıkladı. Savaş, Hatay'da seçimi kazanmaları durumunda, bu başarının CHP için önemli olacağını vurguladı.
21 Şubat 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Hatay Büyükşehir Belediyesi başkanlığı için mevcut başkan Lütfü Savaş'ı yeniden aday olarak belirledi. Bu karar, depremdeki sorumluluğu nedeniyle Savaş'a yönelik eleştirilerin ardından geldi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hatay'da yapılan anketlerde Savaş'ın en güçlü aday olduğunu ve alternatif bir aday bulunamadığını belirtti. Özel, son anketlerin, Lütfü Savaş'ın desteği ve onayıyla geliştirilen bir alternatifin seçimi kazanabileceğini gösterdiğini ifade etti.
20 Şubat 2024

Murat Ağırel, 6 Şubat depreminin birinci yıldönümünde, çocukluğunun geçtiği Hatay Antakya'yı ziyaret etti. Deprem sonrası kentin hala ciddi sorunlarla mücadele ettiğini, yıkılan binaların yerine yenisinin sadece yüzde 10'unun teslim edildiğini ve altyapı sorunlarının devam ettiğini belirtti. Ayrıca, konteynerlerde yaşamak zorunda kalan vatandaşların yaşadığı zorluklara ve Suriyelilerin sayısındaki artışa dikkat çekti.
13 Şubat 2024

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türk Tabipleri Birliği ve Hatay Tabip Odası'nın iş birliğiyle Hatay Antakya'da yapılan 30 günlük toz ölçümleri, havadaki toz miktarının olması gereken limitin dört kat üstünde olduğunu gösterdi. Deprem sonrası yıkılan binalardan kaynaklanan toz, halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle molozlardan demirin ayrıştırılması sırasında yüksek toz salınımı yaşanıyor ve bu durum bebek, çocuk, gebe kadınlar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanları etkiliyor. Ayrıca, PM2.5 için yasal bir limit değer tanımlanmaması eleştiriliyor ve acilen ulusal limit değerlerin belirlenmesi çağrısı yapılıyor.
9 Şubat 2024

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Hatay'da yaşananlar ve halkın tepkileri nedeniyle birkaç gün içinde 'kapsamlı bir anket' yapılacağını duyurdu. Depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi tartışmalara yol açmıştı. Daha önce yapılan anketlerde Savaş'ın alternatifinin bulunamadığı ve açık ara önde olduğu belirtilmişti. Ancak son tartışmaların ardından CHP, Hatay'daki durumu yeniden değerlendirmek üzere yeni bir anket yapma kararı aldı.
7 Şubat 2024

6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli çifte depremlerin ardından, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıkılan bölgelerdeki yeniden yapılanma ile ilgili yaptığı vaatlerin gerçekleşme durumu The Guardian tarafından incelendi. Erdoğan, depremlerden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, bir yıl içinde vatandaşlara evlerini teslim edeceklerini söylemişti. Ancak, The Guardian'ın izlenimlerine göre, bu vaatlerin gerçekleşmesi şüpheli görünüyor ve yıkılan binaların yeniden inşası konusunda somut bir ilerleme kaydedilemediği belirtiliyor. Ayrıca, depremlerin yol açtığı zararın ve inşaat firmalarının yolsuzluklarının altı çiziliyor.
6 Şubat 2024

Hatay'da, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 kişinin ölümüne neden olan Koray Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili olarak, binanın statik proje ve uygulama denetçisi T.Ş. tutuklandı. Hatay Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, depremde yıkılan binalardaki ölüm ve yaralanmalarla ilgili soruşturmalarını sürdürüyor. Binanın yapı denetim firmasına bağlı kontrol elemanı inşaat mühendisi S.K. de daha önce tutuklanmıştı.
6 Şubat 2024

Selçuk Candansayar, Türkiye'de şeriatın zaten var olabileceğini öne sürerek, bu durumun sadece geçici bir seçim manevrası olarak görülmemesi gerektiğini belirtiyor. RTE'nin iktidara geldiği günden bu yana şeriatı uygulama isteğini hiçbir zaman gizlemediğini ve fırsat buldukça bu yönde adımlar attığını ifade ediyor. Candansayar, muhaliflerin tutsaklıklarının ve Can Atalay gibi isimlerin milletvekilliğinin düşürülmesinin, Türkiye'de şeriat kurallarına göre hareket edildiğinin göstergesi olduğunu savunuyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki uygulamaların da bu durumu desteklediğini öne sürüyor.
5 Şubat 2024

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay'da 'Tarımsal Üretimde Onarıcı Dönüşüm Projesi'ni hayata geçiriyor. Proje, çiftçilere sürdürülebilir tarım yöntemleri konusunda eğitim, danışmanlık ve pazarlama desteği sağlamayı amaçlıyor. İki yıl sürecek olan projede, başlangıçta 70 çiftçi yer alacak ve özellikle kadın çiftçilerin ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesine öncelik verilecek. Hatay'ın tarımsal üretiminde öne çıkan ürünler üzerine odaklanacak olan proje, aynı zamanda diğer bölgeler için de model oluşturmayı hedefliyor.
29 Ocak 2024

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ve ekibi, Hatay'da kırılmamış fay hatlarını inceleyeceklerini duyurdu. Yapılan çalışmalarda, bölgede 450 kilometreye yakın yüzey kırığı tespit edildi ve birden fazla fay segmentinin aynı anda kırılması sonucu beklenenden büyük depremler meydana geldiği gözlemlendi. Antakya ve Ölüdeniz Fayları üzerindeki Yesemek, Narlı ve Sakçagöz segmentlerinde 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismoloji Projesi' kapsamında araştırmalar yapılacak. Ölüdeniz Fay Zonu'nun tarihi yıkıcı depremlerle ilişkili olduğu ve Antakya'nın güney ve doğusunda 7.3-7.7 büyüklüğünde depremler üretebilecek potansiyel taşıdığı belirtiliyor.
26 Ocak 2024

CHP'nin Hatay Belediye Başkanı adayı Lütfü Savaş, 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan binalarla ilgili sorumluluk iddialarına yanıt verdi. Savaş, ruhsat verdiği binalardan kaçının yıkıldığını bilmediğini söyledi ve deprem yönetmeliği ile teknik personel eksikliğine dikkat çekti. Ayrıca, bazı yıkımların AK Partili yöneticiler tarafından verilen izinlerle ilgili olduğunu ve kendisinin ova bölgesinde yapılaşmaya izin vermediğini belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise Savaş'ın anketlerde önde olduğunu ve alternatif aday bulamadıklarını ifade etti.
18 Ocak 2024

CHP'nin Hatay'da mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi, partinin diğer aday adayları tarafından eleştirildi. Aday adayları, değişim söylemiyle yola çıktıklarını ancak parti yönetiminin 'Alternatif bulamadık' açıklamasının ve Savaş'ın adaylığının, partinin ilke ve değerlerine uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, bu kararın Hatay'da seçimi peşinen kaybettireceğini ve partiden kitlesel kopuşlara yol açacağını ifade ettiler. Aday adayları, Hatay halkının iradesini yok sayan dayatmaları kabul etmeyeceklerini duyurdular.
16 Ocak 2024
İşaretlediklerim