AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İzmir'de bir sokak söyleşisinde Instagram'ın erişime engellenmesini eleştiren ve bu nedenle tutuklanan Dilruba K.'nın tutuksuz yargılanması gerektiğini belirtti. Zengin, Dilruba K.'nın üslup sorunu olduğunu ve söylediklerinin yanlış olduğunu ifade etti. Dilruba K., 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasından serbest bırakılmış ancak 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu devam etmektedir. İlk duruşma 3 Eylül'de yapılacaktır.
26 Ağustos 2024

Bilim insanları, demans riskini tahmin edebilecek bir araç geliştirmek amacıyla yapay zeka kullanarak bir milyondan fazla beyin taramasını inceleyecek. Edinburgh ve Dundee Üniversiteleri'ndeki araştırmacılar, NEURii adlı küresel bir araştırma projesi kapsamında İskoçya'daki hastalardan on yılı aşkın süredir elde edilen tomografi ve emar taramalarını analiz edecek. Bu çalışma, doktorların demans riskini daha iyi belirlemesine yardımcı olabilecek kalıpları tespit etmeyi hedefliyor. Ayrıca, toplanan veriler gelecekteki araştırmalar için kullanılacak ve demansın daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacak.
26 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 26 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 491 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve yargılanmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kavala'nın serbest bırakılması yönünde karar vermiş olmasına rağmen, Türkiye'deki mahkemeler tutukluluğunun devamına karar vermiştir. Kavala'nın yeniden yargılanma talebi de reddedilmiştir.
26 Ağustos 2024

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile normalleşme sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, müzakerelerin başarılı olabilmesi için güvenilir bir referansa ihtiyaç olduğunu vurguladı. Esad, Türkiye'nin teröre desteği durdurması ve Suriye'den kuvvetlerini çekmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Türkiye-Suriye ilişkilerini normalleştirme çağrısında bulunmuştu. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de uygun koşullar oluşması durumunda Suriye ile bakanlar düzeyinde görüşülebileceğini ifade etti.
25 Ağustos 2024

Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Fransa’nın başkenti Paris’te özel jetinden inerken gözaltına alındı. Fransız makamları, Telegram’ın uyuşturucu kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve dolandırıcılık için kullanıldığını ve Durov’un bu suçların ortağı haline geldiğini düşünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Batılı sivil toplum örgütlerinin bu duruma nasıl tepki vereceğini sorguladı. Telegram, kullanıcılar arasındaki şifreli konuşma hizmetiyle gizlilik sağladığını ve hükümetlerle mesaj paylaşımı yapmadığını savunuyor.
25 Ağustos 2024

Meta, ABD Başkanı Joe Biden’ın çalışma ekibi ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’la ilişkili bazı kişilerin WhatsApp hesaplarının İranlı gruplar tarafından hedef alındığını duyurdu. Trump’ın seçim kampanya ekibi, e-posta adreslerinin İran tarafından saldırıya uğradığını iddia etti. Meta, hedeflenen hesapların ele geçirildiğine dair kanıt bulunmadığını ve kötü niyetli hesapların kapatıldığını belirtti. Bu olay, ABD seçim kampanyalarına yönelik siber güvenlik tehditlerini gündeme getirdi.
24 Ağustos 2024

Mersin'de yapılan operasyonda yaklaşık 56 milyon lira değerinde çalıntı araç ele geçirildi. İstanbul ve Edirne'deki operasyonlarda ise yaklaşık 700 kilogram uyuşturucu madde ve 30 bin 700 elektronik sigaraya el kondu. İstanbul'da Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından takip edilen bir tırda metamfetamin ele geçirilirken, Edirne'de Kapıkule Gümrük Kapısı'nda bir tırda elektronik sigaralar bulundu. Her iki olayla ilgili savcılık soruşturması başlatıldı.
24 Ağustos 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,57 değer kaybederek 9.668,10 puandan tamamladı. Haftanın en çok prim yapan hissesi yüzde 17,65 ile Koza Altın İşletmeleri olurken, en çok değer kaybeden hisse yüzde 11,68 ile Anadolu Efes oldu. Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler arasında Koç Holding, Garanti BBVA ve Türk Hava Yolları yer aldı.
24 Ağustos 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 24 Ağustos 2024 itibariyle 2 bin 489 gündür hapiste. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılma kararına rağmen tahliye edilmemiştir. Yargıtay, Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onamış, yeniden yargılanma talebi ise reddedilmiştir. Kavala'nın serbest bırakılması için tek umut AİHM'dir.
24 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, metro projelerinin imza engeline takılmasına tepki gösterdi. İmamoğlu, Sefaköy-Küçükçekmece-Avcılar-Beylikdüzü-Büyükçekmece-TÜYAP metrosu için gerekli olan tek bir imzanın atılmamasının projeyi durdurduğunu belirtti. Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde bu durumu açıklamakta zorlandığını ifade eden İmamoğlu, bu engellemelerin İstanbul ve Türkiye'ye zarar verdiğini söyledi.
23 Ağustos 2024

İstanbul'da 30 Ağustos Zafer Bayramı provaları nedeniyle bu pazar günü bazı yollar trafiğe kapatılacak. Vatan Caddesi'nde yapılacak provalar nedeniyle 06:00'dan prova bitimine kadar D-100 kuzey ve güney yön, 10'uncu Yıl Caddesi, Oğuzhan Caddesi, Sofular Caddesi, Halıcılar Caddesi, Akdeniz Caddesi, Akşemsettin Caddesi, Edirnekapı Caddesi, Keçeci Meydan Sokak, Ordu Caddesi ve Atatürk Bulvarı trafiğe kapalı olacak. Sürücüler alternatif güzergah olarak Turgut Özal Millet Caddesi, Fevzipaşa Caddesi, Atatürk Bulvarı, D-100 kara yolu ve O-3 hal yolunu kullanabilecek.
23 Ağustos 2024

Ticaret Bakanlığı, karkas et fiyatlarını düşürmeyen kasapları incelemeye başladı. Fiyatları düşürmeyen kasaplara 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar cezai işlem uygulanacak. Karkas, hayvanın deri, iç organları, baş ve türüne göre kuyruk çıkartıldıktan sonra kalan gövdesine deniyor. Bu adım, et fiyatlarının kontrol altına alınması amacıyla atıldı.
23 Ağustos 2024

ABD’li teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyum kapsamında App Store, Mesajlar, Fotoğraflar, Kamera ve Safari gibi varsayılan uygulamaların silinebilmesine izin verecek. Apple, AB’deki kullanıcılar için yıl sonuna kadar iOS ve iPadOS’te tarayıcı seçim ekranında, varsayılan uygulamalarda ve uygulama silmede değişiklikler yapacağını duyurdu. Bu güncellemeler, Dijital Pazarlar Yasası (DMA) gerekliliklerine uyum kapsamında gerçekleştirilecek. Kullanıcılar, gelecekteki yazılım güncellemelerinde yeni varsayılan ayarlara sahip olacak.
23 Ağustos 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB), yılın son enflasyon raporunun yayınlanma tarihini 31 Ekim'den 8 Kasım'a erteledi. Erteleme gerekçesi olarak MB Başkanı Fatih Karahan’ın yurt dışı toplantısı gösterildi. MB, enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentilerini duyuruyor ve önceki raporda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak korumuştu.
23 Ağustos 2024

Elon Musk, eski Twitter çalışanlarının açtığı bir dava sonucunda X'in yatırımcılarını açıklamak zorunda kaldı. Kaliforniya'daki bir yargıç, sitenin sahiplerinin listesini kamuoyuna açıklama kararı aldı. Açıklanan listede Fidelity, Bill Ackman'ın Pershing Square Foundation'ı, Oracle'ın sahibi Larry Ellison, rapçi Sean Combs'un yatırım şirketi Sean Combs Capital, Suudi Prensi Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud ve kripto para borsası Binance'in yatırım kolu gibi tanıdık isimler yer alıyor. Musk, Twitter'ı Nisan 2022'de 44 milyar dolara satın almış ve ismini X olarak değiştirmişti.
23 Ağustos 2024

İtalya'nın başkenti Roma'da bir eve hırsızlık amacıyla giren kişi, ev sahibinin yatak odasında bulduğu bir kitaba dalınca yakalandı. 71 yaşındaki ev sahibi durumu polise ihbar etti ve polis hırsızı yakaladı. Hırsızın ilgisini çeken kitap Giovanni Nucci'nin 'Gli Dei Alle Sei' isimli eseriydi. Hırsız, ifadesinde hırsızlık yapmadığını iddia etse de çantasında başka yerden çaldığı tasarım kıyafetler bulundu.
22 Ağustos 2024

Küresel enerji tüketiminin yüzde 81,2'si fosil yakıtlardan karşılanıyor ve bu oran azalmıyor, aksine artıyor. 2023 yılında kömür ve petrol kullanımındaki artış, sera gazı emisyonlarını rekor seviyelere çıkardı. Enerji Enstitüsü'nün raporuna göre, fosil yakıt tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 1,5 arttı ve enerji kaynaklı emisyonlar ilk kez 40 gigaton karbondioksiti geçti. Fosil yakıtların artan kullanımı, iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendiriyor.
22 Ağustos 2024

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), su tüketiminde yüzde 40 tasarruf sağladığı belirtilen su aparatlarını (perlatör) dağıtmaya başladı. Bu aparatların musluk başlarına takılmasıyla suyun akışı havayla karışarak kullanım miktarı azalırken su basıncı korunuyor. Aboneler, 'Su Protokolü Kampanyası'na katılarak bu aparatları temin edebiliyor ve kampanyaya katılım için İSKİ'nin web sitesi veya 'İstanbul Senin' uygulaması kullanılabiliyor. Aparatlar, kampanyaya katılan abonelere İSKİ personeli tarafından adrese teslim ediliyor.
21 Ağustos 2024

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde, iki kız kardeşi taciz ettiği iddia edilen 26 yaşındaki şüpheli Y.E.E. gözaltına alındı. Olay, 19 Ağustos'ta bir kasap dükkanında meydana geldi. Çocukların ebeveyni, kızlarını et alması için kasaba gönderdiğini ve çocukların eve geldiklerinde kasaptaki kişi tarafından taciz edildiklerini söylediklerini belirterek şikayette bulundu. Şüpheli, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
21 Ağustos 2024

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024
İşaretlediklerim