AK Parti hükümeti, Suriye ile normalleşme adımları atarken, Suriye heyetinin Arap Birliği toplantısında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında salonu terk etmesiyle diplomatik bir kriz yaşandı. Ankara, Suriye topraklarındaki Türk askerlerini çekmeden önce bir formül geliştirmek için çalışıyor ve bu süreçte Rusya'nın arabuluculuğuna başvuruyor. Türkiye, Esad'dan rejim muhalifleriyle barışmasını ve PYD-YPG ile uzlaşmaktan kaçınmasını talep ediyor. Ancak Şam yönetimi, Türkiye'nin Suriye topraklarındaki varlığından rahatsız ve öncelikli olarak Türk askerlerinin geri çekilmesini istiyor.
16 Eylül 2024

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın konuşması sırasında Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını protesto ederek salonu terk etti. Mikdad, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti ve talepler karşılanmadığı sürece Türk tarafıyla herhangi bir anlaşma yapılmayacağını söyledi. Mısır'ın, Şam ile Ankara'yı yakınlaştırmada rol oynayabileceği konusunda ise Mikdad, Mısır'ın Suriye'nin çıkarına olan her şeyi yapacağından emin olduğunu ifade etti.
12 Eylül 2024

Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın adı anons edilince, Suriye heyeti salonu terk etti. Suriye heyeti, Fidan'ın konuşması bittikten sonra geri döndü. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal El Mikdad, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye ile ilişkileri normalleştirmek istiyorsa kuzeydeki Arap topraklarından çekilmesi gerektiğini belirtti.
10 Eylül 2024

Hamas, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı (İİT) Gazze için acil toplantıya çağırdı. Yapılan açıklamada, Gazze halkına karşı yürütülen soykırımın durması ve İsrail ile siyasi, ticari ve diplomatik ilişkilerin kesilmesi için etkin kararlar alınması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de acil toplantı düzenleme ve İsrail’i durdurmaya zorlayacak kararlar alma çağrısı yapıldı. Hamas, Gazze'deki ablukanın kırılması ve yardım girişlerinin sağlanmasını da talep etti.
11 Ağustos 2024

Britanyalı yazar Salman Ruşdi'yi 2022'de New York'ta bıçaklayan Hadi Matar, Hizbullah'a maddi destek vermekle suçlandı. Matar, cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklu bulunuyor ve avukatı yeni suçlamaları reddedeceğini belirtti. Hizbullah, Batılı devletler ve diğer bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor. Ruşdi, saldırının ardından sağ gözünü kaybetmiş ve ifade özgürlüğü üzerine bir kitap yazmıştı.
25 Temmuz 2024

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Başbakan Eymen Bin Abdurrahman'ın görevine son vererek yerine Özel Kalem Müdürü Muhammed Nezir el-Arbavi'yi atadı. Bin Abdurrahman, Temmuz 2021'den bu yana görevdeydi ve hükümeti teknokratlar ile Tebbun'u destekleyen partilerin temsilcilerinden oluşturuyordu. Arbavi ise mart ayından beri Özel Kalem Müdürü olarak görev yapıyor ve daha önce Cezayir'in çeşitli uluslararası temsilciliklerinde bulunmuştu.
11 Kasım 2023

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Arap ülkelerinin liderlerine bir mesaj yollayarak Gazze Şeridi'ndeki halkı desteklemek için bütçe ayırmaya çağırdı. Heniyye, Hamas'ın defalarca İsrail işgalini caydırma çağrısı yaptığını belirtti ve İsrail'e karşı acil baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail saldırılarına karşı Arap ve Müslüman ülkelerinin Filistin’in yanında olmasını istedi.
10 Ekim 2023

Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen Arap Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü konusunda anlaşma sağlandı. 7 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Suriye hükümet delegasyonlarının Arap Birliği toplantılarına katılımı yeniden başlatılacak. Ayrıca, Suriye meselesinin çözümünü takip etmek üzere bir takip komitesi kurulması kararlaştırıldı. Suriye'nin Arap Birliği üyeliği, 2011'deki iç savaş nedeniyle askıya alınmıştı.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim