SpaceX, Polaris Dawn misyonu kapsamında insanlık tarihindeki ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi. ABD’li milyarder iş insanı Jared Isaacman, Dragon kapsülünden çıkarak uzay boşluğuna adım attı. Misyon ekibinden Sarah Gillis de uzay yürüyüşü yaptı. Polaris Dawn misyonu, en yüksek Dünya yörüngesine ulaşmayı ve bilimsel deneyler yapmayı hedefliyor.
12 Eylül 2024

İstanbul’un Şişli ilçesinde geri manevra yapan bir polis aracı, kaldırımda yürüyen iki kadına çarptı. 43 yaşındaki Ergül Kaya olay yerinde hayatını kaybederken, 24 yaşındaki Ayşegül Tufan yaralandı ve hastanede tedavi altına alındı. Kazaya karışan polis memuru işlemleri için emniyet müdürlüğüne götürüldü. Kaya'nın cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndaki işlemlerinin ardından defnedilmek üzere Çankırı'ya gönderildi.
10 Eylül 2024

Bakterilerin mevsim değişikliklerini sezerek hazırlık yapabildiği keşfedildi. Science dergisinde yayınlanan araştırmada, siyanobakterilerin gün uzunluğunu ölçerek kışa hazırlık yaptıkları gözlemlendi. Araştırma, bakterilerin biyolojik saatlerini kullanarak gün uzunluğunu ölçtüğünü ve fizyolojilerini buna göre değiştirdiklerini ortaya koydu. Bu buluş, bakterilerin evrimsel süreçte fotoperiyodizm yeteneğini geliştirdiğini gösteriyor.
10 Eylül 2024

Çin, Ay'da bir araştırma üssü inşa etmeyi test etmek amacıyla simüle edilmiş Ay toprağından yapılmış tuğlaları uzaya gönderecek. Bu tuğlaların aşırı koşullara dayanıklılıkları incelenecek. Wuhan'daki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Ding Lieyun, tuğlaların önümüzdeki ay Tianzhou-8 kargo uzay aracıyla Tiangong istasyonundan uzaya gönderileceğini belirtti. Çin, 2035'e kadar Ay'ın güney kutbu yakınlarında Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu kurmayı hedefliyor.
9 Eylül 2024

Çin Bilim Akademisi'ndeki bilim insanları, Ay'dan toplanan örnekleri inceleyerek dinozorlar Dünya'da yaşarken Ay'ın volkanik aktiviteye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Chang'e 5 uzay aracı tarafından yaklaşık dört yıl önce toplanan örneklerde, 120 milyon yıl önce oluşmuş volkanik cam parçaları bulundu. Bu bulgu, Ay'ın varoluş sürecinin çoğunda volkanik olarak aktif olduğunu gösteriyor. Araştırma, Science dergisinde yayınlandı.
6 Eylül 2024

Türkiye Otizm Meclisi, otizmli çocukları olan aileler için yeni eğitim öğretim yılında izlemeleri gereken adımları içeren bir yol haritası yayımladı. Açıklamada, ailelerin hak ihlalleri karşısında nasıl hareket etmeleri gerektiği ve resmi başvuruların yazılı olarak yapılmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, ailelerin yaşadıkları şehirlerdeki otizm dernekleriyle iletişime geçmeleri ve başvurularına yanıt alamadıklarında meclis sekreteryasına başvurmaları gerektiği belirtildi. Meclis, otizmli çocukların ve ailelerinin hak mücadelesini desteklemeye devam edeceğini ifade etti.
5 Eylül 2024
İşaretlediklerim