TEAM tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı son bir ayda artış göstererek yüzde 37,5'e ulaştı ve MHP ile birlikte 'cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44 olarak ölçüldü. 'millet ittifakı' ise CHP'nin yüzde 26 ve İYİ Parti'nin yüzde 11,7 oy oranıyla yüzde 37,7 olarak belirlendi. HDP'nin oy oranı yüzde 11,1 olarak kaydedildi. Sekiz araştırma şirketinin anket ortalamalarına göre ise 'cumhur ittifakı' ile 'millet ittifakı' arasındaki fark 1,5 puan olarak hesaplandı. Araştırmada ayrıca seçmen duyguları ve siyasi iklimle ilgili değerlendirmeler de yer aldı.
21 Ocak 2023

Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde bir çiftlik sahibi, çiftliğinin karşısındaki boş tarlanın kenarında fermuarı kapalı bir sırt çantası içinde bebek cesedi buldu. Polis ve sağlık ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda, bir iki günlük olduğu tahmin edilen erkek bebeğin cenazesi, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
18 Ocak 2023

Piar Araştırma şirketi, 14 Mayıs'ta yapılması öngörülen seçimlerin 9 Mart'ta Resmi Gazete'de ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Bu durumda, 6 Nisan 2021'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanamayacağını savundu. Seçim kanununun sadece oy verme gününü değil, tüm seçim sürecini düzenlediğini ve seçim ilan edildiği tarihte yürürlükte olan kanunun geçerli olacağını ifade etti. Bu nedenle, 6 Nisan 2023'ten önce ilan edilen bir seçim için eski seçim kanununun uygulanması gerektiğini vurguladı.
18 Ocak 2023

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, ORC Araştırma şirketinin anket sonuçlarında MHP'nin oy oranını gerçekte olduğundan düşük gösterdiğini iddia etti. Yıldız, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bu durumu 'mantıksız ve boş bir gayret' olarak nitelendirdi ve 'manipülasyon' ifadesini kullandı. ORC Araştırma'nın sonuçlarına göre MHP'nin oy oranı Haziran 2018'deki yüzde 11,1'den Ocak 2023'te yüzde 6,2'ye düşmüş gözüküyor.
18 Ocak 2023

Japonya'nın başkenti Tokyo, ülkenin en düşük doğum oranına sahip eyaleti olarak, ikinci çocuklar için ücretsiz bakım hizmeti sunmaya başlayacak. Ekim 2023'ten itibaren gelir düzeyine bakılmaksızın 0-2 yaş arası ikinci çocuklar bu hizmetten yararlanabilecek. Tokyo Valisi Koike Yuriko, düşen doğum oranlarına karşı cesur önlemler alacaklarını belirtti. Ayrıca, Japonya'nın yaşlanan nüfus yapısı ve bu durumun gelecekteki demografik etkileri vurgulandı.
15 Ocak 2023

Saros Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oy oranı yüzde 8,5 olarak belirlendi. Ankette, seçmenlerin yüzde 6'sı Perinçek'e oy vereceğini, yüzde 2,5'i ise belki oy verebileceğini ifade etti. Kararsız seçmenlerin yüzde 20'sine yakını Perinçek'e yakın durduğu ve İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 6,8'i Perinçek'e oy vereceği belirtildi. Araştırmayı düzenleyen şirketin sahibi Burhan Merham Eptemli'nin Vatan Partisi ile ilişkili olduğu ve Perinçek'i destekleyen ifadeler kullandığı sosyal medya paylaşımları bulunuyor.
14 Ocak 2023

NASA'nın Mars'taki Perseverance keşif aracı, mini helikopter Ingenuity'nin 39. uçuşu için hazırlanırken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Ingenuity, 11 Ocak'ta yaklaşık 79 saniyede 140 metreyi kapsayan uçuşunu tamamladı ve şimdiye kadar Mars'ta toplam 7 bin 830 metre uçarak 64 dakikadan fazla havada kaldı. Perseverance, 18 Şubat 2021'de Mars'a iniş yapmış ve Ingenuity, 19 Nisan 2021'de başka bir gezegende uçurulan ilk hava aracı olmuştu.
14 Ocak 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

PwC Türkiye tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'deki tüketicilerin ekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirdiğini ve bu durumun tüketici harcamalarını etkilediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların %71'i ekonomik gelişmeleri olumsuz olarak değerlendirirken, %40'ı ekonominin önümüzdeki 10 yılda daha iyiye gitmeyeceğine inanıyor. Pandemi sürecinden bu yana makroekonomik gelişmeleri olumsuz değerlendirenlerin oranı %50'den %71'e yükseldi. PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan, pandeminin ekonomik etkilerinin ve Avrupa'daki savaşın küresel ekonomi üzerindeki olumsuzluklarının tüketim sektörü üzerinde belirleyici olduğunu belirtti.
12 Ocak 2023

NASA'nın TESS uydusu, Dorado Takımyıldızı'nda dünya büyüklüğünde ve yaşama elverişli bölgede bir öte gezegen keşfetti. 'TOI 700 e' adı verilen gezegen, yıldızına suyun sıvı halde kalabileceği bir mesafede bulunuyor. Bu keşif, daha önce aynı sistemde bulunan 'TOI 700 b, c ve d' gezegenlerine ek olarak, sistemi daha yakından inceleme konusunda bilim insanlarını heyecanlandırıyor. TESS'in yeni bulguları Amerikan Astronomi Derneği'nin yıllık toplantısında paylaşıldı.
11 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, Kasım 2022'de 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 23 bin artışla 3 milyon 576 bine yükseldi. Ancak işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak sabit kaldı. Erkeklerde işsizlik oranı yüzde 8,8 iken, kadınlarda bu oran yüzde 12,9 olarak ölçüldü. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 48,6, işgücüne katılma oranı yüzde 54,1 ve genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 17,8 olarak belirlendi.
10 Ocak 2023

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Endonezya'nın Maluku eyaletine bağlı Tanimbar Adaları'nın kuzeybatı açıklarında 7,6 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıkladı. Deprem 95,2 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin ardından ülkede tsunami uyarısı yapıldı, ancak henüz ölü veya yaralı bilgisi paylaşılmadı.
9 Ocak 2023

ORC Araştırma tarafından yapılan ve dört farklı cumhurbaşkanı adayı senaryosunu içeren anket sonuçlarına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışındaki adaylar (Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında önde görünüyor. Anket, 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında 45 ilde 3 bin 780 kişiyle yüz yüze yapılmış. ORC'nin önceki anketlerinde de İYİ Parti'nin diğer şirketlere göre daha yüksek oranlarda oy aldığı belirtiliyor.
9 Ocak 2023

Türkiye'de tüberküloz tedavisi ücretsiz olup, yabancı ülke doğumlu hastaların sayısı artmaktadır. 2005'te yüzde 6.8 olan yabancı hasta oranı, 2021'de yüzde 15.7'ye yükselmiştir. İstanbul'da her üç hastadan biri yabancı ülke doğumlu ve oran yaklaşık yüzde 25'tir. Göçmenlerin kötü yaşam koşulları hastalığın yayılmasını kolaylaştırırken, Türkiye'deki tüberküloz kontrol programı sayesinde tüm hastaların tedavileri ücretsiz yapılmaktadır. İstanbul Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören yabancı hastaların oranı bazen yatakların üçte birine ulaşabilmektedir.
8 Ocak 2023

Türkiye'de 2005 yılında tüberküloz tanısı alan yabancı hasta oranı %6,8 iken, 2021'de bu oran %15,7'ye yükseldi. İstanbul'da kayıtlı tüberküloz hasta sayısı 2 bin 954 olup, yabancı hasta oranı %25'e ulaştı. Sağlık Bakanlığı, yabancı ülke doğumlular dahil tüm hastaların tedavilerini ücretsiz yapıyor. Tüberküloz hastaları arasında sosyal destek sağlayan İstanbul Verem Savaşı Derneği, tedaviye uyumu artırmak için maddi ve sosyal destek sunuyor. Hastaların tedavi sürecinde karşılaştıkları zorluklar arasında dil engeli, maddi yıkım ve damgalanma bulunuyor. Göçmen hastaların tedaviye uyumu yüksek olmasına rağmen, tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan gecikmeler hastalığın başkalarına bulaşmasına neden olabiliyor.
7 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından platformda Afrika kökenlilere yönelik ırkçı ifadelerin kullanımında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Rutgers Üniversitesi Ağ Bulaşma Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, ırkçı bir kelimenin kullanımı yüzde 500 arttı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Musk'a ifade özgürlüğünün zararlı dezenformasyon için kullanılmaması gerektiğini vurgulayan bir mektup gönderdi. BM uzmanları ayrıca sosyal medya CEO'larına iş modellerinde insan hakları ve ırksal adaleti merkeze alma çağrısında bulundu.
7 Ocak 2023

MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankete göre, Türkiye'de halkın yüzde 59'u Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesini istiyor. Ankette 'hayır' yanıtını verenlerin oranı yüzde 28,9 iken, 'fikrim yok' veya cevap vermeyenlerin oranı yüzde 12,1 olarak belirlendi. Erdoğan, geçmişte Esad yönetiminin devrilmesini desteklemiş olmasına rağmen, son dönemde görüşme yapmak istediğine dair sinyaller vermişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Suriyeli mevkidaşlarıyla Moskova'da görüşmeler yapmıştı.
6 Ocak 2023

ORC Araştırma'nın 2-5 Ocak 2023 tarihleri arasında yaptığı ankete göre, AKP yüzde 32,0, CHP yüzde 23,5, İYİ Parti yüzde 19,1 oy alırken, HDP yüzde 7,3 ve MHP yüzde 6,2 oy oranına sahip. Cumhur İttifakı yüzde 38,2, Millet İttifakı ise yüzde 42,6 oy oranına ulaştı. ORC Araştırma'nın 19-22 Aralık 2022'deki anketinde ise Cumhur İttifakı yüzde 38,3, Millet İttifakı yüzde 41,7 oy almıştı. İki anket arasında İYİ Parti'nin oylarında yüzde 1,6'lık bir artış gözlemlendi. MetroPOLL araştırma şirketinin aralık ayında düzenlediği ankette ise AKP'nin oyunu bir önceki ankete göre yüzde 0,4 oranında artırdığı belirtildi.
6 Ocak 2023

ABD'de North Carolina Üniversitesi tarafından yapılan üç yıllık bir araştırma, gençlerin sosyal medyayı sık kontrol etme alışkanlığının beyin gelişimlerini ve sosyal geri bildirimlere olan hassasiyetlerini etkilediğini ortaya koydu. Araştırmacılar, Kuzey Carolina'daki devlet okullarına giden 169 öğrenciyi takip ederek, sosyal medya kullanım sıklıklarını ve beyin görüntülerindeki değişimleri kaydetti. Bulgular, gençlerin sosyal ödüllere ve cezalara karşı daha hassas hale gelebileceğini ve bu durumun sosyal medya kullanım ihtiyacını artırabileceğini gösteriyor.
6 Ocak 2023

Eski Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Taşköprü kadın kolları başkanı 41 yaşındaki Gizem Memioğlu, evinde ölü olarak bulundu. Eczanesine gelmemesi üzerine endişelenen yakınları tarafından evinde hareketsiz yatarken bulunan Memioğlu'nun cenazesi, incelemenin ardından Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Ölüm sebebi yapılacak otopsi sonrası belli olacak ve emniyet güçleri olayla ilgili inceleme başlattı. Memioğlu, daha önce 11 Aralık 2021'de herhangi bir açıklama yapmadan kadın kolları başkanlığı görevinden istifa etmişti.
5 Ocak 2023
İşaretlediklerim