Elazığ'ın Salkaya köyünde Mehmet Emin Sualp, tarlasına vişne fidanı dikmek için çukur kazarken Roma veya erken Bizans dönemine ait bir taban mozaiği buldu. Mozaikte Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvan figürleri yer alıyor. Çevrede yapılan yeni kazılarda ise kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı tahmin edilen çeşitli duvar kalıntıları ve yapılar keşfedildi.
24 Eylül 2024

Yeni bir araştırma, Antik Mısır’da popüler olan 'Tazılar ve Çakallar' isimli masa oyununun kökeninin güneybatı Asya’da, özellikle Azerbaycan’da bulunduğunu ortaya koydu. Arkeologlar, Azerbaycan’daki kazı alanlarında M.Ö. 2000’li yıllardan kalma kaya oymalarını keşfetti. Bu bulgu, oyunun bölgedeki sığır çobanları arasında erken bir tarihte yayıldığını ve kültürler arası iletişimin bir göstergesi olduğunu gösteriyor. Oyun, iki kişiyle oynanan ve taşların delikli bir tahta üzerine yerleştirilmesiyle oynanan bir strateji oyunudur.
24 Eylül 2024

Uşak’ın Ulubey İlçesi sınırlarında bulunan Blaundos Antik Kentindeki kazı çalışmalarında Roma dönemine ait bir kadın heykeli bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz’da başlatılan kazı çalışmaları kapsamında Ceres (Demeter) Tapınağının batı kısmından çıkarılan heykelin baş kısmı eksik. Heykel, dönemin sanat anlayışını ve kültürel birikimini yansıtan bir örnek olarak değerlendiriliyor ve Uşak Müze Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarına alındı.
21 Eylül 2024
İşaretlediklerim