İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında, Atatürk'ün en ünlü heykellerine imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'nın çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. Canonica, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türkiye'ye davet edilerek bugün önemli birer simge olan anıt ve heykelleri yapmıştır. Çalıştay, 3 Kasım'da İtalyan Kültür Merkezi'nde yer alan Casa di Italia Tiyatrosu'nda gerçekleşecek ve ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olacak.
30 Ekim 2023

Almanya için Alternatif'in (AfD) milletvekillerinden Daniel Halemba, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Halemba, ayrıca eski aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) yasak sembollerini kullandığı öne sürülen 'Prag’dan Würzburg’a Cermen Kardeşliği' adlı örgüte üyelikle suçlanıyor. Halemba'nın gözaltına alınmasının bir nedeni de parlamentonun açılışıyla birlikte dokunulmazlık kazanmasını önlemek.
30 Ekim 2023

Tokat'ın Zile ilçesine bağlı Çiftlik köyünde, okulun kapatılması nedeniyle Cumhuriyet'in 100. yıl kutlamaları zora girdi. Ancak köylüler, bayramı boş geçirmemeye karar verdi ve kendi etkinliklerini düzenledi. Kadınlar, çocukken öğrendikleri şiirleri yeniden ezberleyip okudu ve bayraklarla okul önünde toplandı.
30 Ekim 2023

Bilim insanları, bağışıklık hücrelerini hasarlı beyin hücrelerinin yerini alacak şekilde başarıyla yeniden programladı. Bu, inme hastaları için yeni bir tedavi olabilir. Japonya'daki Kyushu Üniversitesi'nden bir ekip, mikrogliya adı verilen bağışıklık hücrelerini nöronlara dönüştürmeyi başardı. Bu teknoloji, fareler üzerinde test edildi ve başarılı oldu. Ancak, insan beyni bir fareninkinden oldukça farklı olduğu için, bu yöntemin inme hastalarına uygulanabilirliğini doğrulamak için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.
30 Ekim 2023

Cumhuriyetin ilanının 100. yıl dönümünde, Birinci Meclis sabaha kadar ziyarete açık olacak. Meclis, her yıl özellikle Cumhuriyet Bayramı'nda çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bugün, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce kişi Meclis'i ziyaret etti. Akşam saatlerinde de yoğun ziyaretçi akınına uğrayan Birinci Meclis sabaha kadar açık kalacak.
29 Ekim 2023

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırılarla İran'ın bir ilgisinin olmadığını belirtti. ABD'li yetkililer, Hamas-İsrail savaşının kızışmasının ardından İran destekli güçlerin bölgedeki ABD üslerini hedef aldığını iddia etmişti. Abdullahiyan, bölgedeki herhangi bir grubun ABD hedeflerine saldırısının kanıtsız bir şekilde İran'la ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Ayrıca, bölgedeki insanların Filistin'deki gelişmelere karşı hassas ve öfkeli olduğunu, ancak İran'dan emir almadıklarını ve kendi kararlarıyla hareket ettiklerini savundu.
29 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze'deki çatışmaların durdurulmasını talep eden karar tasarısını kabul etti. Türkiye dahil 50'ye yakın ülkenin desteğiyle Ürdün'ün sunduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda 120 oyla kabul edildi. Kararda, İsrailli ve Filistinlilere yönelik 'terör faaliyetleri ve ayrım gözetmeyen saldırılar dahil her türlü şiddet' kınandı ve 'yasadışı olarak tutulan tüm sivillerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması ve uluslararası hukuk uyarınca söz konusu kişilere insani davranılması' istendi.
27 Ekim 2023

Anadolu Ajansı, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 100 yaşını aşmış 10 kadını fotoğrafladı. Bu kadınlar arasında Malatya'dan Fatma Göçer, Emine Yeşil, Güllü İçli, Hafi Can, Sultan Kaya ve Zeliha Boyraz, Eskişehir'den Elife Gündüz ve Meryem Şan, Ankara'dan Ümmügülsüm Gürsoy ve Erzurum'dan Aliye Göker bulunuyor. Kadınlar, fotoğraflar çekilirken Atatürk ve Cumhuriyet hakkındaki düşüncelerini ve anılarını paylaştılar.
27 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak 28-29 Ekim tarihlerinde İstanbul'da kişiselleştirilmiş kartlara ulaşımın ücretsiz olacağını duyurdu. İmamoğlu, bu bilgiyi Twitter hesabından paylaştı. Ücretsiz geçiş için vatandaşların kartlarını kişiselleştirmeleri gerektiğini belirtti.
27 Ekim 2023

İstanbul Valiliği, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı kutlamaları kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün trafiğe kapatılması planının iptal edildiğini duyurdu. Daha önce 26, 27, 28, 29 Ekim tarihlerinde belirli saatlerde köprünün trafiğe kapatılması kararlaştırılmıştı. Ancak, alternatif bir alan bulunduğu gerekçesiyle bu karar kaldırıldı.
26 Ekim 2023

Yönetmen David Fincher, 'Dünya Savaşı Z' devam filminin iptal edilmesinden memnun olduğunu belirtti. Fincher, devam filminin 'The Last of Us' ile benzer temaları ele alacağını ve bu nedenle iptalinin doğru bir karar olduğunu ifade etti. Fincher, 'The Last of Us'ın aynı temaları keşfetmek için daha fazla alanı olduğunu belirtti.
26 Ekim 2023

Güney Kore'de 82 yaşındaki bir adam, yerel bir lezzet olan 'canlı ahtapot' yemeğini yerken boğuldu ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yemeğin adı 'canlı ahtapot' olsa da, ahtapot servis edilmeden önce öldürülüyor ve dokunaçları porsiyonlar halinde kesiliyor. Ancak, dokunaçlar hala hareket ederken servis ediliyor ve bu nedenle yemeğin küçük parçalara ayrılması ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi öneriliyor. Bu kişi, 2007 ile 2012 arasında en az üç kişinin canlı ahtapot yemeği yemekten öldüğü belirtilen ülkede, bu yemeği yerken ölen ilk kişi değil.
26 Ekim 2023

İstanbul'da toplu ulaşım araçlarında kredi ya da banka kartıyla alınan bilet fiyatları yüzde 33,33 oranında indirildi. Yeni tarife, 1 Kasım 2023'ten itibaren geçerli olacak. İstanbulkart'ı bulunmayanların kullandığı kredi ya da banka kartıyla ödemelerde fiyat farkı alınması eleştirilmişti. Bu değişiklikle birlikte tek geçişlik bilet ücreti 30 liradan 20 liraya, iki geçişlik ücret 50 liradan 38 liraya, üç geçişlik bilet 80 liradan 60 liraya düşürüldü. Marmaray'da da tek geçişlik ücret 80 liradan 60 liraya çekildi.
26 Ekim 2023

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, beş saatliğine çift yönlü trafiğe kapatıldı. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, köprü saat 02.00 ila 07.00 arasında araç trafiğine kapalı tutuldu ve çift yönlü trafik akışı saat 07.00 itibarıyla yeniden başladı.
26 Ekim 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldığını duyurdu. Bu zam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını açıklamasının ardından geldi. Yapılan zamla birlikte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden hafif ticari araçların tek yönlü geçiş ücreti 8.5 liradan 15 liraya, Çanakkale Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücreti ise 205 liradan 295 liraya çıkarıldı.
24 Ekim 2023

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde oynanacak Galatasaray-Bayern Münih maçı nedeniyle Metro İstanbul, Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nda ek seferler düzenleyeceğini duyurdu. 24 Ekim Salı günü 17:45-19:30 saatleri arasında Yenikapı-Hacıosman seferlerine ek olarak 7,5 dakika aralıklarla Yenikapı-Seyrantepe arası aktarmasız seferler yapılacak. Maç sonrası taraftar yoğunluğu bitene kadar Seyrantepe istasyonundan 5 dakika aralıklarla aktarmasız Seyrantepe-Yenikapı seferleri icra edilecek.
24 Ekim 2023

Londra metrosunda anons sistemi üzerinden 'Özgür Filistin' sloganı atan makinist hakkında soruşturma başlatıldı ve görevden uzaklaştırıldı. Olay, 21 Ekim'de Londra'da düzenlenen Filistin'e destek gösterisine giden yolcuların bulunduğu bir trende gerçekleşti. Makinistin kimliği tespit edildi ve Londra Toplu Taşıma İdaresi (TfL) tarafından 'anons sistemini kötüye kullanmak' suçlamasıyla görevden alındı.
24 Ekim 2023

Fransa'da Versay Sarayı için sahte bomba ihbarında bulunan ve sarayın tahliyesine sebep olan 37 yaşındaki bir kişi, sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Versay Adli Mahkemesi, suçlu bulduğu kişiye ayrıca psikolojik tedavi görmesi yönünde karar verdi. Şahsın daha önce adli kaydı bulunmuyor ve şizofreni hastası olduğu belirtildi. Son zamanlarda Fransa'da sahte bomba ihbarları nedeniyle birçok kamusal alan tahliye edildi ve 64 ayrı soruşturma yürütülüyor.
24 Ekim 2023

Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yabancı yatırımcıların bir ülkede tutarlı politikalar, eğitilmiş insan gücü ve hukuk aradığını, genelde teşvik aramadığını belirtti. Eczacıbaşı, yatırım ikliminin kısa sürede değiştirilemeyeceğini, orta vadeyi hedef almak gerektiğini ve yatırımcıların sorunlarını çözmeyi hedeflemenin doğru yaklaşım olduğunu ifade etti. Ayrıca, yatırım ikliminin olmazsa olmaz koşulunun istikrar ve düşük enflasyon olduğunu belirtti. Eczacıbaşı, finansmana erişimin önemli olduğunu ve şirketler için finansmana ulaşmanın bir dönem neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade etti.
23 Ekim 2023
İşaretlediklerim