Nil Karaibrahimgil, İsrail-Filistin savaşına karşı sosyal medyada 'barış' çağrılı bir şarkı paylaştı. Şarkının sözleri Türkçe ve İngilizce olarak paylaşıldı. Evrencan Gündüz de bu şarkıyı seslendirdi ve destek verdi.
22 Ekim 2023

Ünlü piyanist Fazıl Say'ın İsviçre'deki dört konseri, İsrail-Filistin savaşı hakkındaki sosyal medya paylaşımları nedeniyle iptal edildi. Konserleri düzenleyen Migros firması, iptal kararının sebebini Say'ın bu konudaki görüşlerinin sosyal medyada yansıtılması olarak belirtti. Say, bu durumun Avrupa'daki ifade özgürlüğüne olan güvenini sarsıldığını belirtti. Say, daha önce İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni vurmasının ardından Erdoğan'ın bu konudaki mesajını övmüştü.
20 Ekim 2023

TBMM Başkanlığına sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Teklif, yargı süreçlerini hızlandırmak için savunma sürelerini kısaltmayı, yürütmenin durdurulması talebine itirazı engellemeyi, keşif ve bilirkişi sürelerini kısaltmayı ve duruşma yapılmasını mahkemenin takdirine bırakmayı öngörüyor. Ayrıca, riskli yapıların yıktırılması konusunda yetkiler Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na devrediliyor ve yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, maliklerin salt çoğunluğu ile alınan karara istinaden yapılacak.
20 Ekim 2023

Instagram, Filistinli anlamına gelen 'Palestinian' kelimesi, Filistin bayrağı emojisi ve Arapça 'Elhamdülillah' kelimesi bulunan bazı kullanıcıların biyografilerinin 'Elhamdülillah, Filistinli teröristler özgürlükleri için savaşıyor' diye İngilizceye çevrilmesi üzerine özür diledi. Instagram'ın çatı şirketi Meta, sorunun 'otomatik çeviri' kaynaklı olduğunu belirtti. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti ve Meta, 'Elhamdülillah' kelimesinin artık 'Allah’a şükür' diye çevrildiğini açıkladı.
20 Ekim 2023

MTV Avrupa Müzik Ödülleri (EMAs), İsrail-Hamas savaşı nedeniyle önümüzdeki ay yapılacak töreni iptal etti. Tören, Thirty Seconds To Mars, BTS’den Jung Kook ve Renée Rapp’ın katılımıyla 5 Kasım’da Paris’te gerçekleştirilecekti. İptal kararının, tören için dünyanın dört bir yanından gelen binlerce çalışan, ekip üyesi, sanatçı, hayran ve iş ortakları için tedbir amacıyla alındığı belirtildi. Taylor Swift, bu yıl da yedi ödülle en çok aday gösterilen isim olurken, Olivia Rodrigo ve SZA altışar ödülle ikinci sırada yer aldı.
20 Ekim 2023

Polonya'nın başkenti Varşova'da bir kişi, vitrin mankeni gibi davranarak dükkanın kapanış saatinden sonra mücevherat çalmakla suçlandı. 22 yaşındaki zanlı, güvenlik kameralarında elinde bir çanta tutarken vitrinde hareketsiz dururken görüntülendi. Polis, zanlının mağazanın birkaç bölümünde dolaştığını, ardından da mücevherat kısmında durakladığını açıkladı. Zanlı, başka bir mağazadan da ürün çalmakla suçlandı ve 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.
20 Ekim 2023

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese'nin en iyi 10 filmi, The Guardian tarafından sıralandı. Listede, Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri' de yer alıyor. Diğer filmler arasında 'Saatler Sonra', 'Komediler Kralı', 'Korku Burnu', 'Masumiyet Yaşı', 'Taksi Şoförü', 'Para Avcısı', 'Kızgın Boğa', 'Köstebek', 'Sıkı Dostlar' ve 'Casino' bulunuyor. Liste, Scorsese'nin farklı dönemlerinden ve farklı türlerden filmlerini içeriyor.
20 Ekim 2023

Bu hafta dördü yerli olmak üzere yedi film vizyona girdi. Bunlardan biri, Martin Scorsese'nin son filmi 'Dolunay Katilleri'. Diğer filmler arasında 'Testere X', 'Çözümler Kitabı', 'Serçenin Gözyaşı', 'Öğretmen', 'Her Şey Aşk İçin' ve 'İbi: Doğu Ekspresi’nin Gizemi' bulunuyor. Filmler, farklı türlerde ve konularda olup, hem yerli hem de yabancı yapımları içeriyor.
20 Ekim 2023

İstanbul'un Adalar ilçesindeki halk, yeni imar planının iptali için dava açacak. Planın ağaç kesimine, kıyı tahribatına, deniz kirliliğine ve kültürel mirasın kaybedilmesine sebep olabileceği belirtiliyor. Adalar'ın nüfusu plana göre iki katına çıkacak. Adalılar, planın iptali ve yeni bir planın hazırlanmasını istiyorlar. Ayrıca, planın kamu yararı değil, özel kişilerin çıkarları gözetilerek yapıldığına dikkat çekiliyor.
19 Ekim 2023

Eczacıbaşı VitrA'nın Bilecik'in Bozüyük ilçesindeki yeni seramik sağlık gereçleri üretim tesisinde, çalışanların yarısı kadın. Yeni tesisin toplam yatırım tutarı tamamlandığında 76,5 milyon avro olacak. Yeni yatırımlarla birlikte kampüsün toplam alanı yaklaşık yüzde 50 büyüyerek, 469 bin metrekareye ulaştı. Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, yeni yatırımla artan talebi karşılamayı, pazarı büyütmek için gerekli kapasiteyi yaratmayı, verimliliğini yükseltmeyi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla yararlanmayı hedefliyor. Yeni yatırımların bir diğer önemli hedefi ise kadın istihdamını artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak.
19 Ekim 2023

ABD Kongresi'nde İsrail-Filistin savaşına karşı bir oturma eylemi düzenlendi. Protestocular, İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti ve 'barış' talep etti. 'Ateşkes' yazılı bir afiş açan protestocular, 'Şimdi ateşkes' sloganları attı. Eyleme birçok savaş karşıtı Yahudi grubu da katıldı. Kongre binasına giren göstericiler oturma eylemi düzenledi ve polis tarafından onlarca kişi gözaltına alındı.
19 Ekim 2023

Kars'ın Selim ilçesinde, bir lise öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen polis memuru gözaltına alındı ve tutuklandı. İddia, ilçede görevli bir öğretmen tarafından jandarmaya bildirildi. Kız öğrencinin de şikayeti üzerine adli ve idari soruşturma başlatıldı. Açığa alınan polis memuru, gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.
18 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşı programına dahil etme sözü hala yerine getirilmiş değil. Türkiye'de rahim ağzı kanseri sıklığı 100 bin kadında 4,8 ve ölüm oranı 100 bin kadında 2,2. HPV aşıları 132 ülkede onaylı ve 87 ülkenin ulusal bağışıklama programında yer alıyor. Ancak Türkiye'de HPV aşısına hala ücretsiz ulaşılamıyor. Bakan Koca, 25 Kasım 2022'de yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınacağını ve HPV aşısının uygulanmasında bir çekinceleri olmadığını belirtmişti. Ancak o günden bu yana somut bir ilerleme sağlanamadı.
18 Ekim 2023

Samsun Atakum ilçesinin AKP'li belediye meclis üyesi Süleyman Sezen, bir meclis toplantısında Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'i 'rahmetle andı' ve 'Dünya Yahudilerden temizlendikten sonra barışa ve huzura kavuşacaktır' dedi. Bu sözler üzerine bir itiraz geldi ancak oturumu yöneten CHP'li belediye başkanı Cemil Deveci, 'Böyle, buna benzer tepki verebiliyoruz. İnsanız, gayet normal' şeklinde yanıt verdi.
18 Ekim 2023

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarda üç Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı ve silahlı gruplar yerleşim yerlerine girdi. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 2700'ü aştı.
17 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Twitter'da Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ndeki bir metro istasyonunda yürüyen merdivenin durdurulduğunu gösteren bir video paylaştı. Ongun, yürüyen merdivenleri durduran, bozan ve sabote eden kişiler hakkında rutin olarak suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. İBB daha önce de metroda yürüyen merdivenlerin durdurulduğuna dair görüntüler paylaşmıştı.
17 Ekim 2023

Şirket çalışanlarından oluşan müzik gruplarının katılabileceği 'Ofisten Sahneye' müzik yarışması için başvurular devam ediyor. Yarışma 20 Kasım 2023'te başlayacak ve en fazla 30 şirket katılabilecek. Büyük ödül, Fransa'nın Lyon şehrine seyahat ve Coldplay konseri biletleri olacak. Başvurular, şirketlerin insan kaynakları departmanları aracılığıyla 30 Ekim 2023 tarihine kadar yapılabiliyor.
16 Ekim 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'den yola çıkan ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerini taşıyan hızlı tren, Fransa'nın Strazburg kenti yerine yanlışlıkla Disneyland Paris'e ulaştı. Tren, Fransa'da Roissy-Charles-de-Gaulle Garı noktasına vardığında yanlış bir hatta yönlendirildi. Fransız demir yolu şirketi SNCF'ten yapılan açıklamaya göre, trenin 45 dakika gecikmeyle Strazburg istikametine gittiği belirtildi.
16 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, merkezi yönetim bütçesi Eylül ayında 129,2 milyar lira açık verdi. Bu, iki ay aradan sonra bütçede yeniden açık kaydedilmesi anlamına geliyor. Eylül ayında bütçe giderleri 570,5 milyar lira, gelirleri ise 441,3 milyar lira olarak kaydedildi. Aynı dönemde faiz giderleri yıllık yüzde 113,7 artışla 70,8 milyar liraya yükseldi. Vergi gelirlerinde ise yüzde 122,6 artış yaşandı ve 386,2 milyar lira olarak gerçekleşti.
16 Ekim 2023

ABD'nin Chicago kentinde Filistin asıllı Amerikalı altı yaşındaki Wadea al Fayoume, 'askeri tarzda bir bıçakla' 26 kez bıçaklandıktan sonra hayatını kaybetti. Annesi ağır yaralı olarak hastanede tedavi görüyor. Çocuğu öldüren 71 yaşındaki Joseph M. Czuba'nın 'İsrail-Filistin savaşının etkisiyle çocuğu Müslüman olması nedeniyle öldürdüğü' tespit edildi. ABD Adalet Bakanlığı, olayla ilgili federal bir nefret suçu soruşturması başlattı.
16 Ekim 2023
İşaretlediklerim