Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, Hizbullah'ın İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara müdahil olmaması yönünde 'şartlı güvence' aldıklarını açıkladı. Buhabib, Hizbullah'ın İsrail'in Lübnan'a taciz ve saldırıda bulunmaması halinde savaşa müdahil olmayacağını belirtti. Bu açıklama, İsrail ordusunun Lübnan'dan İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı yapıldığını duyurduğu ve Lübnan'daki Hizbullah'ın İsrail sınırındaki askeri noktaya yapılan saldırıyı üstlendiği bir dönemde geldi.
9 Ekim 2023

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze'de savaşmak üzere 300 bin yedek askeri göreve çağırdı. Bu çağrı, Hamas'ın İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından geldi. İsrail'in Gazze'ye kara harekatı başlatması bekleniyor. Fransa'daki İsrailli yedek askerler de IDF'ye katılmak üzere ülkeden ayrılmaya başladı.
9 Ekim 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören Bizim Toptan Satış Mağazaları ve Platform Turizm Taşımacılık, bu hafta yatırımcılarına temettü dağıtacak. Bizim Toptan Satış Mağazaları bugün hisse başına 0,75 lira, Platform Turizm Taşımacılık ise 10 Ekim'de hisse başına 0,064719 lira kar payı ödeyecek.
9 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi birçok kamu kurum ve kuruluşunda atamalar yapıldı. Örneğin, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Gelir İdaresi Başkanlığı'na Bekir Bayrakdar, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na Ali Rıza Özdemir atandı.
7 Ekim 2023

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde 15 noktanın hava harekatıyla vurulduğunu duyurdu. Bu harekat, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Ankara'da İçişleri Bakanlığı'na düzenlenen bombalı saldırıyı gerçekleştiren iki PKK'lı'nın Suriye'den geldiğini belirtmesi ve 'Bundan sonra PKK'nın Irak ve Suriye'deki tüm tesisleri meşru hedeftir' demesinin ardından gerçekleşti. MSB, hava harekatının, Suriye Kuzeyi'nden halka ve güvenlik güçlerine yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
7 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını ifade etti. Ayrıca, Yargıtay'ın Gezi davası kararını yorumlayan Tunç, Gezi'nin bir suç olduğunu ve seçilmiş hükümete yönelik bir kalkışma hareketi olduğunu belirtti. Tunç, AİHM'in Kavala ve Yalçınkaya kararlarına ilişkin olarak ise Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamayan bir ülke gibi gösterilmek istendiğini, ancak bunun gerçeği yansıtmadığını savundu.
6 Ekim 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

Danıştay 8. Dairesi, havalimanlarına taşımacılık yapan araçların kalkış yerlerini belirleme yetkisini büyükşehirlerden alıp Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı il mülki idarelerine veren yönetmelik değişikliğini iptal etti. Kararda, kanunla verilen yetkinin yönetmelikle alınamayacağı vurgulandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu yönetmeliğe karşı açtığı dava sonucunda alınan karar, Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yapısını değiştiren yönetmelik davası için de emsal teşkil ediyor.
6 Ekim 2023

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ekim sonunda Brüksel'de bir araya gelecek. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bu görüşmeyi düzenleyeceklerini duyurdu. Bu görüşme, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine destek olacak. Liderler, sınır belirleme çalışmalarının ilerletilmesi, alıkoyulanların karşılıklı iadesi ve mayın temizleme dosyalarında ilerleme sağlanması konularını ele alacak.
6 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) iptalini reddetti ve kararın gerekçesini 'olağanüstü durumlarda ek vergi getirilebileceği' şeklinde açıkladı. Bu yıl bir defaya mahsus iki katı ödenmesi gereken MTV'nin iptali için CHP tarafından yapılan başvuru reddedildi. AYM, ek MTV'nin araç sahiplerine aşırı külfet yüklemeyeceğini ve olağanüstü durumlarda ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ek vergi getirilebileceğini belirtti.
6 Ekim 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya hesabı üzerinden yatırım tavsiyesi verdikten sonra mülkiyetindeki payları satan Halil İbrahim Babadağı'na 3 milyon 892 bin 770 lira idari para cezası verdi. SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, yatırım tavsiyesi veren ve eğitim adı altında hisse öneren hesaplara tedbir uygulanacağını belirtmişti. Bu, Gönül'ün bu tür uygulamaları takip ettiklerini belirttiği mesajından sonra uygulanan ilk ceza oldu.
6 Ekim 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

Türkiye'de Eylül ayında gerçekleşen konut satışları, Ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Eylül ayında ülke genelinde 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu satışlardan 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri elde edildi. Eylül ayında en çok gayrimenkul satışı 26 bin 627 ile İstanbul'da gerçekleşti.
5 Ekim 2023

Azerbaycan, Türkiye'nin de katılması şartının kabul edilmemesini gerekçe göstererek İspanya'da yapılacak olan Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya ile görüşmeye katılmama kararı verdi. Azerbaycanlı yetkililer, Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karşıtı bir atmosferin oluşturulduğunu iddia etti. Azerbaycan'ın bu formattaki müzakerelere katılma ihtiyacı hissetmediğini savundu. Ayrıca, Azerbaycan'ın Fransa'nın katıldığı hiçbir formatta yer almayacağını belirtti.
4 Ekim 2023

Rize'de etkili olan şiddetli yağış sonucu Salarha Deresi'nin debisi yükseldi ve Rize-Güneysu yolunun bir kısmı çöktü. Olay anında kara yolunda herhangi bir kaza yaşanmadı. Jandarma ekipleri Rize-Güneysu kara yolunun Güneysu istikametini trafiğe kapattı ve Karayolları ekipleri yolun ulaşıma açılması için çalışma başlattı. Yol yapım çalışmasının yağışların ardından başlayacağı belirtildi.
4 Ekim 2023

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Süleyman Soylu ve komisyon üyeleri, Ankara'da iki gün önce düzenlenen bombalı saldırı nedeniyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya 'geçmiş olsun' ziyaretinde bulundu. Ziyaretçiler arasında AKP, MHP ve İYİ Parti'den milletvekilleri de vardı. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da Yerlikaya'yı ziyaret etti.
3 Ekim 2023

AKP Ankara Milletvekili Osman Gökçek, 2024 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı adaylığı için adı geçmesi üzerine bir açıklama yaptı. Gökçek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine bir görev vermesi durumunda bunu reddetmenin saygısızlık olacağını belirtti. Ayrıca, adaylık yönünde bir çalışmasının olmadığını ve kamuoyuna yansıyan anketlerin partisinin genel merkezi tarafından yaptırılmadığını ifade etti. Gökçek, kendisine adaylık teklifi gelmediğini, ancak eğer gelirse bunu reddetmenin saygısızlık olacağını vurguladı.
3 Ekim 2023

Adana'da, Seyhan ve Çukurova belediyelerindeki imar usulsüzlükleriyle ilgili soruşturma kapsamında 34 şüpheli gözaltına alındı ve 13'ü tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik suçlarına karıştıkları iddia edilen şüpheliler arasında belediye yetkilileri de bulunuyor. Operasyon kapsamında şüphelilere ait mal varlıklarına da el konuldu.
2 Ekim 2023

2023 Nobel Tıp Ödülü, Macar asıllı Katalin Kariko ve ABD'li Drew Weissman'a verildi. Bu ödül, Covid-19'a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleosid baz modifikasyonlarına ilişkin keşiflerinden dolayı verildi. Nobel her yıl, insanlığa hizmet eden çalışmaları ödüllendiriyor.
2 Ekim 2023

Hollanda hükümeti, Amsterdam Schiphol Havalimanı çevresindeki 3 bin haneye gürültü kirliliği nedeniyle toplam 5,5 milyon avro tazminat ödeyecek. Tazminat, 2017 ile 2019 yıllarında gürültü kirliliğine maruz kalan hanelere yönelik olacak. Hane başı ortalama 1800 avroluk tazminatın ekim sonu veya kasım başında ödeneceği belirtildi. Ayrıca, gürültü kirliliği sebebiyle 2025'ten itibaren Schiphol'da gece ve özel jet uçuşlarının yasaklanacağı bildirildi.
2 Ekim 2023
İşaretlediklerim