Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), ayın 1’i ile 4’ü arasında ücretsiz yolcu taşıyacağını duyurdu. Bu karar, özel halk otobüsleriyle belediyeler arasındaki ücretsiz yolcu taşıma tartışması sonucunda alındı. TÖHOB üyeleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın özel halk otobüslerine desteğini yetersiz bulduklarını belirtti. TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş, ücretsiz seyahat hakkı olan 18 farklı gruptaki yolcuların her ayın 1’i ile 4’ü arası taşınacağını, geri kalan günlerde ise kamu araçlarını kullanmaları gerektiğini ifade etti.
15 Ekim 2023

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) eş genel başkanlığına Tülay Hatimoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan seçildi. Bu seçim, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nin 4. büyük kongresinde gerçekleşti. Kongrede ayrıca partinin ismi HEDEP olarak değiştirildi ve parti yönetimi belirlendi.
15 Ekim 2023

Sivas'ın Gürün ilçesinde bir yolcu otobüsü devrildi. İlk belirlemelere göre iki kişi yaşamını yitirdi, 25 kişi yaralandı. İstanbul-Van seferini yapan otobüs, Pınarbaşı-Gürün kara yolunda devrildi. Kazanın ardından sağlık, itfaiye, polis ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi.
15 Ekim 2023

Muhafazakar sivil toplum örgütlerinin İsrail-Filistin savaşını gerekçe göstererek iptalini istediği Sur Kültür Yolu Festivali'ndeki konser ve gösteriler iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı festivalin resmi Twitter hesabından iptal duyurusu yapıldı. Dokuz gün boyunca devam edecek olan festival bugün başladı.
14 Ekim 2023

Ankara Mamak'ta Yüksek Hızlı Tren (YHT) test sürüşü sırasında raydan çıktı ve dört çalışan hafif yaralandı. CHP Sivas milletvekili Ulaş Karasu, hattın eksiklerine rağmen açıldığını ve vatandaşın can ve mal güvenliğinin tehlikeye atıldığını belirtti. Kazadan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Ankara-Sivas arası YHT işletmeciliğinin Ankara-Kırıkkale arasında otobüs aktarmasıyla yapılacağını duyurdu.
14 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı ve şiddet içerikli paylaşımlar nedeniyle Twitter hakkında soruşturma başlattı. AB, Twitter'da şiddet içeren yasa dışı içerik ve dezenformasyonun yayıldığını ve bu tür içeriklerin uyarılara rağmen kaldırılmadığını belirtti. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlar ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını açıkladı. Ancak AB, bu açıklamanın yeterli olmadığını belirtti ve Twitter hakkında soruşturma başlattı.
13 Ekim 2023

Bu hafta sinemalarda beşi yerli olmak üzere toplamda dokuz film vizyona giriyor. Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de oyuncu kadrosunda yer aldığı komedi filmi 'Sur’da Devran' beyazperdede. Diğer vizyona giren filmler arasında 'Zübeyde, Analar ve Oğullar', 'Güven Bana', 'Bir Tutam Karanfil', 'Durdurulamaz', 'Keriz Parası', 'Tehlikeli Sular', 'Zuhur: Cinn-i Ayin' ve 'Bak Şu Leyleğe 2: Zümrüt Taşının Peşinde' bulunuyor. Ayrıca, Harry Potter serisinin devam filmleri 'Ateş Kadehi', 'Melez Prens' ve 'Zümrüdüanka Yoldaşlığı' da yeniden sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.
13 Ekim 2023

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, sosyal medyada dini değerleri aşağılayıcı paylaşımlar yaptıkları iddiasıyla üç çocuk gözaltına alındı. Nazilli Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sonucunda, bu çocuklardan ikisi tutuklandı, diğeri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
12 Ekim 2023

İsrail'in Ankara büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini ve bir Türk vatandaşının kayıp olduğunu bildirdi. Ancak, Türkiye bu bilgileri henüz teyit etmedi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 1200'ü aştı.
12 Ekim 2023

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Gazze Şeridi'nde rehin tutulan İsrailliler evlerine dönmeden Gazze'ye elektrik, su ve yakıt verilmeyeceğini belirtti. Bu açıklama, İsrail-Filistin savaşının altıncı gününde ve Gazze'ye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle artan insani yardım çağrılarına bir yanıt olarak geldi. Katz, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı toplu cezalandırma yöntemine yönelik uluslararası tepkilere de 'İnsani olana karşı insani. Kimse bize ahlak dersi vermesin' şeklinde yanıt verdi.
12 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin kararıyla İSPARK otopark ücretlerine yüzde 57'ye varan oranda zam yapıldı. Zam, birinci ve ikinci bölgedeki kapalı katlı ve açık otoparklarda, üçüncü bölgedeki otoparklarda ve yol kenarı otoparklarda uygulanacak. Ayrıca orman, koru ve mesire alanlarına giriş-çıkış ücretleri ve yıllık bisiklet kiralama ücreti de artırıldı. Yeni tarifeler 31 Aralık 2023'e kadar geçerli olacak.
12 Ekim 2023

Avrupa Birliği'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun üyesi Thierry Breton, Twitter'da İsrail-Filistin savaşıyla ilgili yanıltıcı paylaşımlara karşı önlem alması için Elon Musk'a 24 saat süre verdi. Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası, sosyal medya platformlarına yasadışı içerikleri kaldırma ve kamu güvenliğini tehlikeye atıcı risklerle mücadele etme yükümlülüğü getiriyor. Musk, Breton'a yanıt olarak açık kaynak kullanımının ve şeffaflığın şirket politikası olduğunu belirtti ve ihlallerin listesini talep etti.
11 Ekim 2023

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin verilerine göre, 2023'ün ilk dokuz ayında en az 1409 işçi, çalışırken hayatını kaybetti. Bu sayının içinde 44 çocuk ve 136 kadın bulunuyor. İş cinayetlerinin en çok yaşandığı sektörler ise inşaat, tarım ve taşımacılık oldu.
10 Ekim 2023

2014 yılında Okmeydanı Cemevi'nde cenaze törenine katılmak üzere bekleyen Uğur Kurt'u öldüren polis Sezgin Korkmaz'ın yargılandığı davada, mahkeme görüntülerin izlenmesi ve bilirkişi raporu alınması talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ihlal kararında olayla ilgili görüntülerin mahkeme heyeti tarafından izlendiği ancak bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılmadığı belirtilmişti. Duruşmada, Kurt'un eşi Narin Kurt, 'Görüntüleri izlemeden haklıyı haksızı nasıl ayıracaksınız? Biz dokuz yıldır adalet bekliyoruz' dedi.
10 Ekim 2023

Almanya'da darbe planı yaptığı düşünülen 'İmparatorluk Vatandaşları'na (Reichsbürger) yeni baskınlar yapıldı. Kendilerini 'Alman İmparatorluğu Vatandaşı' olarak gören bu grup, Almanya'yı meşru devlet olarak tanımıyor ve üyeleri arasında Nazi taraftarları da bulunuyor. Münih başsavcılığı, Wolfratshausen'de tutuklanan bir şüphelinin, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın kaçırılması amacıyla Hırvatistan'dan ateşli silah almayı planladığını itiraf ettiğini duyurdu.
10 Ekim 2023

Nijerya'nın Yobe eyaletinde difteri salgını nedeniyle 117 çocuk yaşamını yitirdi. Aralık 2022'den bu yana ülkede 7 binden fazla difteri vakası tespit edildi ve 450'den fazla kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, Nijerya'da artan difteri vakaları nedeniyle ülkede ikinci salgın dalgasının yaşandığını doğruladı. Nijerya Ulusal Sağlık Hizmetleri Ajansı Direktörü Faisal Shuaib, aşılama oranının düşük olmasının salgının yayılmasından sorumlu olduğunu belirtti.
10 Ekim 2023

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ekibi, Çubuk'ta 1402 Ankara Savaşı'ndan kalma toplu bir mezar buldu. Bu savaşta Osmanlılar ile Moğollar arasında meydana gelmiş ve 30 ila 40 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bulunan toplu mezar, savaşın Çubuk Ovası'nda gerçekleştiğini kesinleştirdi. AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Çubuk'un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı'na ait arkeolojik veriler topladıklarını belirtti.
9 Ekim 2023

Çağdaş sanat dünyasının önemli isimlerinden Haluk Akakçe, 53 yaşında hayatını kaybetti. Akakçe, bir süredir akciğer kanseri tedavisi görüyordu. Video enstalasyonları, duvar resimleri, akrilik ile ahşap panel ve kâğıt üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Akakçe, Türk sanatında önemli bir iz bırakmıştı. Eserleri, aralarında New York’taki MoMA PS1, Londra’daki Tate Modern, Graz’daki Thyssen-Bornemisza Art Contemporary ve İstanbul’daki Pera Müzesi’nin de olduğu pek çok müzede sergilendi.
9 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan sınırından İsrail içerisine bir grup şüphelinin sızdığına dair ihbar aldıklarını duyurdu. İsrail basını, ülkeye sızmaya çalışan iki kişinin öldürüldüğünü bildirdi. İsrail ordusu, bölgeye askerlerin sevk edildiğini ve konuyla ilgili detayların daha sonra paylaşılacağını belirtti. Lübnan makamlarından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim