ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ülkesinin Ukrayna'ya enerji sisteminin onarımı, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için toplam 717 milyon dolarlık destek vereceğini açıkladı. Blinken, Kiev'deki temaslarında Ukraynalı yetkililerle cephedeki son gelişmeleri değerlendirdi ve uzun menzilli silahların kullanımı konusunu görüştü. Britanya Dışişleri Bakanı Lammy de Ukrayna'ya her yıl 3 milyar sterlinlik askeri yardım sağlama kararlılığını vurguladı ve ek askeri malzeme tedarikini hızlandıracaklarını belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD ve Britanya'ya destekleri için teşekkür etti.
12 Eylül 2024

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

NATO'nun Washington'daki zirve toplantısında, Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'ya askeri destek sağlamak amacıyla önümüzdeki bir yıl içinde asgari 40 milyar avro tutarında bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca, Ukrayna'ya NATO askeri yardımının ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi amacıyla Almanya'da özel bir karargâh kurulması kararlaştırıldı. Bu adımlar, cephede zorlanan Ukrayna için büyük önem taşıyor. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, NATO üyeliği için müzakerelerin resmen başlatılmasını bekliyordu.
12 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, önümüzdeki yıl için yaklaşık 100 milyar dolarlık acil finansman talebinde bulunacağını açıkladı. Bu yardım, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yapılacak yardımları da içeriyor. İsrail, ABD'den bugüne kadar en fazla askeri yardım alan ülke oldu. ABD'nin İsrail'e sağladığı askeri finansmanın toplamı 158 milyar doları buldu. 2023'te İsrail'e askeri finansman için 3,8 milyar dolar ayrıldı.
20 Ekim 2023

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkesinin Ukrayna'ya 400 milyon avroluk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını duyurdu. Yardım paketi, mühimmat, zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemlerini içerecek. Ayrıca kış için özel askeri kıyafetler, elektrik ve ısı jeneratörleri de gönderilecek. Almanya, son dönemde Ukrayna'ya verdiği askeri desteği önemli ölçüde arttırdı ve ABD'den sonra Ukrayna'ya en çok destek sağlayan ikinci ülke konumunda.
19 Eylül 2023

ABD Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın savaş alanı ihtiyaçlarını desteklemek için 1,3 milyar dolarlık yeni askeri yardım paketini duyurdu. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi kapsamında sağlanan yardım paketinin genel olarak kritik hava savunma kabiliyetleri ve mühimmat içerdiği belirtildi. Paketin içinde dört ulusal gelişmiş karadan havaya füze sistemi, mühimmat, top mermileri, mayın temizleme ekipmanı, TOW füzeleri, insansız hava sistemleri, elektronik harp tespit teçhizatları, akaryakıt kamyonları, taktik araçlar ve güvenlik ile iletişim sistemleri ekipmanları bulunuyor.
20 Temmuz 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı muharebe araçları vereceklerini ifade etti. İki lider, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteklerini yineledi ve Ukrayna'ya mali, insani, askeri ve diplomatik destek sağlama konusunda ortak kararlılıklarını dile getirdi. ABD de Ukrayna'ya Bradley tipi zırhlı muharebe araçları sağlayacağını ve her iki ülkenin Ukrayna kuvvetlerini eğitmeyi planladığını açıkladı.
6 Ocak 2023
İşaretlediklerim