Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye'nin antidemokratik uygulamaları ve adaletsiz mahkeme kararları nedeniyle Avrupa Birliği'ne (AB) girişinin zor olduğunu belirtti. Amor, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin bir süre daha gündeme gelmeyeceğini ve Türkiye'nin her geçen gün AB'den uzaklaştığını ifade etti. Türkiye'nin AB'ye üyelik için uyması gereken altı kriteri vurgulayan Amor, bu kriterlerin terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele, Europol ile iş birliği, kişisel verilerin korunması, AB üyeleri ile adli yardımlaşma ve geri kabul anlaşması olduğunu belirtti.
23 Temmuz 2023

İtalya'da bir mahkeme, hademe Antonio Avola'nın bir öğrenciyi cinsel olarak taciz ettiği iddiasıyla açılan davada, tacizin 5-10 saniye sürdüğü ve şaka amaçlı olduğu gerekçesiyle suç teşkil etmediğine karar verdi. Bu karar, sosyal medyada ve kamuoyunda geniş çapta tepki topladı. Tepkiler, 'kısa süreli elleme' etiketiyle sosyal medyada yayıldı ve birçok kişi 10 saniyenin uzun bir süre olduğunu vurgulayan videolar paylaştı. Mağdur öğrenci Laura, karardan duyduğu öfkeyi ifade etti ve başkalarının da şikayet etmekten çekinebileceğini belirtti.
12 Temmuz 2023

Avrupa Komisyonu, dijital avro kullanımına yasal çerçeve oluşturmak için düzenleme teklifini açıkladı. Dijital avro, Avrupa Merkez Bankası tarafından çıkarılacak ve halkın kullanımına açık bir merkez bankası dijital para birimi olacak. Dijital avro, Avro Bölgesi’nde geniş çapta kabul gören, ucuz, güvenli ve resmi para birimi haline gelecek. Dijital avronun ne zaman çıkarılacağına ilişkin nihai kararı ECB alacak.
29 Haziran 2023

Avrupa Parlamentosu, Strazburg'da gerçekleştirilen Genel Kurul oturumunda, yapay zeka sistemlerine yönelik ilk kuralları içeren yasa taslağını görüştü ve 499 evet oyuyla kabul etti. Yasa taslağına göre, yapay zeka sistemlerinin insanlar tarafından denetlenmesi, ayrım yapmaması, güvenli, şeffaf ve çevre dostu olması gerekiyor. Ayrıca, insanların güvenliği için kabul edilemez risk içeren sistemler yasaklanacak ve halka açık alanlarda gerçek zamanlı uzaktan biyometrik tanımlama sistemleri kullanımı da yasaklanacak. ChatGPT gibi sistemlerin şeffaflık kurallarına uyması ve içeriklerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirtmesi gerekecek. AB üyesi ülkelerle müzakerelerin başlaması ve yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.
14 Haziran 2023

Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, Schengen vizesi başvuru sürecinin dijitalleştirilmesi konusunda siyasi bir uzlaşıya vardı. Yeni yönerge, resmi onay süreçlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek ve Schengen bölgesine vize almak zorunda olan ülkelerin vatandaşlarını etkileyecek. Vize başvuruları artık 'AB online vize başvuru platformu' üzerinden yapılacak ve vize ücretleri standardize edilecek. Dijital vize (şifrelenmiş 2D-Barkod) uygulaması ile sahte vizelerin önüne geçilmesi ve sınır güvenliğinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.
14 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, işgücü açığını kapatma amacıyla 'tek izin' adı verilen oturma ve çalışma izni düzenlemesini güncelledi. Yeni düzenleme, başvuru prosedürlerini kolaylaştıracak ve AB dışından gelen vatandaşlara AB içinde çalışırken daha fazla hak tanıyacak. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri sayıda kişiye bu hakkı verecek. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra netleşecek.
8 Haziran 2023

Avrupa Birliği, yatırımcıların şirketler ve yatırım ürünleri hakkında mali ve sürdürülebilirlik bilgilerine kolay erişim sağlamaları için 'Avrupa Tek Erişim Noktası' (ESAP) adında bir platform kurmayı planlıyor. Bu platform, sermaye piyasaları birliği eylem planı çerçevesinde oluşturulacak ve sürdürülebilir yatırım ürünleri ile şirketleri bulmayı ve karşılaştırmayı kolaylaştıracak. Platformun 2027 yazından itibaren aşamalı olarak kullanıma sunulması bekleniyor. Düzenleme, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin resmi onayının ardından yürürlüğe girecek.
23 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi' olarak bilinen İstanbul Sözleşmesi'ne Avrupa Birliği'nin katılımını onayladı. Bu onayla birlikte, altı yıllık bir sürecin ardından AB'nin sözleşmeye katılımı tamamlanmış oldu. Sözleşme, AB Konseyi tarafından onaylandıktan sonra AB müktesebatına dahil edilecek ve sözleşmeyi onaylamayan üye ülkeler için de bağlayıcı olacak. Türkiye ise İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021'de çekilmiş ve bu karar Danıştay tarafından onaylanmıştı.
10 Mayıs 2023

Avrupa Parlamentosu'nda Kosova vatandaşlarının Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat etmelerine olanak tanıyan anlaşma imzalandı. Törene Avrupa Parlamentosu Başkanı, AB dönem başkanı İsveç'in bakanı, AP'nin Kosova Raportörü, Kosova'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı katıldı. AP'nin Kosova Raportörü, Kosova vatandaşlarına yapılan haksızlığın sona erdiğini belirtti. 1 Ocak 2024'ten itibaren Kosova vatandaşları, 180 gün içinde 90 güne kadar Schengen Bölgesi'ne vize almadan seyahat edebilecek.
20 Nisan 2023

14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimlerde Millet İttifakı içindeki DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin Meclis'te grup oluşturabileceği belirtiliyor. CHP ve İYİ Parti arasındaki görüşmelerde belli bir uzlaşıya varıldığı ve bu dört partiye yaklaşık 20 milletvekili verilmesinin gündemde olduğu ifade ediliyor. Avrupa Parlamentosu modeline benzer bir yapılanma ile farklı siyasi partilerin ortak grup oluşturabileceği üzerinde duruluyor.
4 Nisan 2023

Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler Komitesi, Schengen vize başvurularının dijital ortamda yapılmasını ve süreçlerin hızlandırılmasını öngören bir raporu kabul etti. Rapor, 34 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu değişiklik için Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında yasal süreç gerekiyor. Anlaşma sağlanırsa, vizeler artık pasaportlara basılmayacak ve dijital sisteme işlenecek.
31 Ocak 2023

Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi, bankaların kripto varlıklarını tamamen karşılayacak kadar sermaye bulundurmalarını zorunlu kılan yasal düzenlemeyi kabul etti. Bu düzenleme, Basel III anlaşmasının uygulanmasına yönelik olup, AB bankalarını gelecekteki ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı hale getirmeyi amaçlıyor. Kripto para birimleri bulunduran bankalara katı kurallar uygulanacak ve bu kurallar 2025 başında tam olarak yürürlüğe girecek. Yasa taslağı, AP Genel Kurulu'nda oylanacak ve sonrasında AB üyesi ülkelerle müzakere edilecek.
25 Ocak 2023

AB Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu'nda İran'daki insan hakları ihlalleri konusunda konuştu. Reynders, AB'nin İran'daki duruma yanıt olarak Devrim Muhafızları Ordusunu da hedef alabilecek yeni yaptırımları değerlendirdiğini ve tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade etti. AB, İran'da insan hakları ihlalleri nedeniyle daha önce 24 kişi ve beş kuruluşa yaptırım uygulamış ve bu kişilerin varlıklarını dondurmuştu.
18 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'da savaş suçları işlediğini belirterek, bu suçların cezasız kalmaması adına bir uluslararası mahkeme kurulmasının gerekliliğini vurguladı. AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuyla ilgili konuşma yaptı. Reynders, Ukraynalı savcılara delil toplama konusunda yardım ettiklerini ve Uluslararası Ceza Mahkemesine destek verdiklerini belirtti. Ayrıca, Eurojust ve Europol'un da suçları cezalandıracak bir uluslararası mahkeme kurulması için çalışmalara katıldığını ve bir 'uluslararası soruşturma bürosu' kurulması için görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim