Avrupa Birliği, Türkiye de dahil olmak üzere üçüncü ülkelerden ithal edilen ve hileli olduğu tespit edilen ballar için yeni bir etiketleme sistemi uygulamaya koyuyor. Bu düzenleme, bal kavanozlarının etiketlerinde balın menşei hakkında daha fazla bilgi verilmesini zorunlu kılıyor. Ayrıca, üye ülkelerin ürün denetimlerini sıkılaştırması çağrısı yapılarak, içine şeker karıştırılmış balların tespiti ve ürün menşeinin izlenmesi amaçlanıyor. Geçen yıl yapılan bir raporda, AB'ye ithal edilen balların yüzde 46'sının saf olmadığı ve Türkiye'den gelen 15 numuneden 14'ünün hileli çıktığı belirlenmişti.
31 Ocak 2024

Avrupa Parlamentosu, Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaya kalıcı bir çözüm bulunması ve ateşkes sağlanması için ilk kez çağrı yaptı. Bu çağrı, Parlamentonun daha önceki 'insani duraklama' talebinden bir adım öteye geçerek, siyasi çabaların başlatılmasını istiyor. Karar sembolik nitelikte olup yasal bir ağırlığı yoktur ve Strazburg'daki genel kurulda 312 lehte, 131 aleyhte ve 72 çekimser oyla kabul edilmiştir. Parlamentonun sol eğilimli ve merkezci grupları bu çağrıyı desteklerken, merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP) üyeleri çekincelerini dile getirmiştir.
18 Ocak 2024

Fransa'da Başbakan Elisabeth Borne'nin istifasının ardından Eğitim Bakanı Gabriel Attal başbakan olarak atandı ve ülkenin en genç ve ilk eşcinsel başbakanı oldu. Attal'ın yeni kabinesinde eski partneri ve Avrupa Parlamentosu üyesi Stéphane Séjourné dışişleri bakanı olarak yer aldı. Attal ve Séjourné'nin ilişkisi 2018'de başlamış ve 2023'te sona ermişti. Fransa'da bakanlar, başbakanın önerisiyle cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.
12 Ocak 2024

Avrupa Birliği, sığınmacıların Batı Avrupa'ya seyahatini zorlaştıracak yeni bir sığınma ve göç anlaşmasını kabul etti. 2015 sığınmacı krizinden bu yana kalıcı bir çözüm arayan AB, 2020'de hazırlanan ve Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde onaylanan bu anlaşmayla, sığınmacıların AB ülkelerine giriş ve kalış koşullarını yeniden düzenliyor. Anlaşma, 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek ve sığınmacı yükünün paylaşımı, hızlı tarama prosedürleri, güvenlik tehdidi değerlendirmeleri ve ortak veri tabanı oluşturulmasını içeriyor. İnsan hakları kuruluşları, anlaşmanın insanlık dışı bir sisteme yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
20 Aralık 2023

Avrupa Birliği, yapay zeka teknolojilerini düzenleyecek yeni bir yasada uzlaşma sağladı. Yasa, yapay zeka sistemlerinin güvenli, temel haklara ve birlik değerlerine saygılı olmasını gerektirecek ve risk temelli bir yaklaşımla düzenlenecek. Yüksek riskli sistemlere katı kurallar getirilirken, bazı kullanımlar yasaklanacak. Kolluk kuvvetleri, belirli durumlarda yapay zeka sistemlerini kullanabilecek. AB Komisyonu bünyesinde bir 'yapay zeka ofisi' kurulacak ve yasa ihlalleri için ağır para cezaları öngörülecek. Yasa, AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmi onayın ardından yürürlüğe girecek ve uygulamaya resmi onaydan iki yıl sonra başlanacak.
9 Aralık 2023

Oyuncu Melissa Barrera, Instagram hesabından Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları eleştiren bir mesaj paylaştıktan sonra 'Çığlık 7' filminin yapım şirketi Spyglass tarafından kadrodan çıkarıldı. Barrera'nın bu durumu eleştiren mesajı, Gazze'ye yapılan muameleyi toplama kampına benzetiyor ve soykırım ile etnik temizlik iddialarını gündeme getiriyor. Film eleştirmeni Zoe Rose Bryant ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Mick Wallace gibi isimler Barrera'ya destek verirken, 'Stranger Things' dizisinin oyuncusu Grace Van Dien Spyglass filmlerini boykot çağrısında bulundu.
25 Kasım 2023

Avrupa Parlamentosu, ambalaj atıklarını, özellikle plastik ambalajları azaltmayı hedefleyen bir yasal düzenlemeyi onayladı. Yönetmelik, 2040 yılına kadar genel ambalaj atıklarında yüzde 15, plastik ambalajlarda ise yüzde 20 azalma hedefliyor. Ayrıca, çok hafif plastik poşetlerin satışının yasaklanması ve tek kullanımlık ürün ambalajlarının kullanımının kısıtlanması gibi önlemler içeriyor. Gıda ile temas eden ambalajlarda bazı zararlı kimyasalların kullanımının yasaklanması da teklif ediliyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu ile AB Konseyi arasında uzlaşı sağlanması gerekiyor.
22 Kasım 2023

Eurostat verilerine göre, Türkiye 2022'de Avrupa Birliği'nden 319 bin ton ile en fazla geri dönüştürülebilir plastik atık ithal eden ülke oldu. AB'nin toplam geri dönüştürülebilir atık ihracatı 2021'e göre %8,4 artış gösterdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'deki plastik geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşadığını belirtti. Avrupa Parlamentosu, atık sevkiyatına yönelik daha sıkı prosedürler ve kontrol önlemleri içeren yeni bir yasa teklifini kabul etti.
15 Kasım 2023

Avrupa Parlamentosu, her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü'nü bu yıl Mehsa Emini ve 'Kadın, Yaşam, Özgürlük Hareketi'ne verme kararı aldı. İran'da 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren ve hastanede ölen Emini'nin ölümü, ülkede ve dünyada büyük tepki çekmişti. Ödül töreni, 13 Aralık'ta Strazburg'da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek.
19 Ekim 2023

Belçika'nın başkenti Brüksel'den yola çıkan ve Avrupa Parlamentosu milletvekillerini taşıyan hızlı tren, Fransa'nın Strazburg kenti yerine yanlışlıkla Disneyland Paris'e ulaştı. Tren, Fransa'da Roissy-Charles-de-Gaulle Garı noktasına vardığında yanlış bir hatta yönlendirildi. Fransız demir yolu şirketi SNCF'ten yapılan açıklamaya göre, trenin 45 dakika gecikmeyle Strazburg istikametine gittiği belirtildi.
16 Ekim 2023

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'nın Ukrayna'da su, elektrik ve yakıt kesmesini 'savaş suçu' olarak nitelendirdi. Ancak, İsrail'in Gazze'de benzer eylemler gerçekleştirmesine karşı sessiz kaldı. Leyen, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken, İsrail'in kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini belirtti. Bu durum, Leyen'in Ukrayna ve Gazze'deki benzer durumlara farklı tepkiler verdiğini gösteriyor.
12 Ekim 2023

Avrupa Parlamentosu (AP), Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'daki Ermenilere 'etnik temizlik' yapmakla suçladı ve Bakü'ye yaptırım uygulanmasını istedi. AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine, Dağlık Karabağ'daki saldırılar ve insan hakları ihlalleri iddiaları nedeniyle 'Azerbaycan hükümet üyelerini hedef alan yaptırımlar' uygulanması çağrısı yaptı. Ancak, AP'nin kabul ettiği metnin hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ve AB diplomatlarından alınan bilgilere göre, AB ülkeler arasında Azerbaycan’a yaptırım gündemde değil.
5 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB), florlu sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımını aşamalı olarak düşürecek. Bu kapsamda, hidroflorokarbonların tüketimi 2050'ye kadar tamamen sonlandırılacak. Ayrıca, hidroflorokarbon üretmek üzere tahsis edilen haklar, 2036'dan itibaren aşamalı olarak düşürülecek. Florlu sera gazları içeren ürünlerin satışı da kademeli olarak sona erecek.
5 Ekim 2023

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin içişleri bakanları, Brüksel'deki toplantılarında göç ve iltica konusunda bir kez daha uzlaşamadı. Toplantıda, AB Komisyonu'nun 2020'de önerdiği 'Göç ve İltica Anlaşması'nın son unsuru 'Kriz Yönetmeliği' üzerinde tartışmalar yapıldı. Anlaşma sağlanamamasının ardında, Almanya'nın Akdeniz'deki insani yardım ve arama-kurtarma hizmetleri sağlayan sivil toplum kuruluşları gemilerinin desteklenmesi önerisi ve İtalya'nın buna 'göçmenler için çekici bir faktör' olduğu gerekçesiyle karşı çıkması olduğu belirtildi.
28 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin 'demokratikleşme' olmadan başlatılmayacağına yönelik raporu Ankara'nın tepkisini çekti. Rapor, Türkiye'nin Rus sermaye ve yatırımları için bir sığınak haline geldiğini ve demokratikleşme, insan hakları ve hukuk devleti konularında eksiklikler olduğunu belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, raporun haksız ve önyargılı olduğunu savundu.
14 Eylül 2023

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile 'tam üyelik' müzakerelerinin yerine 'stratejik ortaklık' benzeri bir çerçeve çizilmesini öneren yıllık raporu onayladı. Rapor, Türkiye'nin 2005'ten bu yana devam eden, ancak son siyasi gelişmelerle tümüyle dondurulan üyelik müzakerelerinin ciddi bir tıkanıklık içinde olduğunu belirtiyor. Rapor, Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin 'gerçekler ışığında' yeniden düşünülmesi gerektiğini ve 'stratejik ortaklığa' ilerleyen bir yol haritasının çizilmesi gerektiğini öneriyor.
13 Eylül 2023

Almanya'da İslam ve göçmen karşıtı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) seçmen desteği artıyor. Son ankete göre AfD'nin oy oranı yüzde 21'e çıktı. Almanya'da İç İstihbarattan Sorumlu, Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, AfD içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyardı. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti.
1 Ağustos 2023

Almanya'nın İç İstihbarat Başkanı Thomas Haldenwang, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) içinde ılımlı siyasetçilerin etkisinin azaldığı ve anayasa karşıtı akımların etkisinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. Haldenwang, AfD'nin son parti toplantısında delegelerin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için tartışmalı adaylar seçmesinin endişe verici bir gelişme olduğunu belirtti. Ayrıca, parti içinde etkisi artmaya devam eden güçlü anayasa karşıtı akımlar olduğunu ifade etti.
31 Temmuz 2023
İşaretlediklerim