İstanbul'da 10 bebeğin ölümüyle suçlanan ve aralarında sağlık çalışanlarının da bulunduğu 47 sanıklı yenidoğan çetesi davası başladı. Duruşma, Bakırköy Adliyesi'nde yapılıyor ve sanıkların kimlik tespiti tamamlandı. Çetenin, bebek acil hastalarını özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden olduğu ve haksız kazanç sağladığı iddia ediliyor. Dava, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, duruşma salonuna alınmayan avukatlar ve aileler tepkilerini gösterdi.
18 Kasım 2024

TBMM Adalet Komisyonu, Medeni Kanun'da yapılan değişiklikle boşanma davalarının reddi sonrası bekleme süresini üç yıldan bir yıla indirdi. Anayasa Mahkemesi, bu sürenin taraflara katlanamayacakları bir külfet yüklediği gerekçesiyle iptal kararı vermişti. Ayrıca, avukatlık stajı ve noterlik kanunlarında da değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler, avukatlık stajı sırasında sigortalı çalışmayı engellemeyecek ve noterlerin tatil günlerinde çalışma usullerini düzenleyecek.
23 Ekim 2024

İstanbul Barosu seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre Anayasa hukukçusu ve eski CHP milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu kazandı. Kaboğlu, 'Değişim İçin Avukatlar' grubunun adayı olarak seçime katıldı ve seçim zaferini sosyal medya üzerinden duyurdu. Kaboğlu, açıklamasında İstanbul Barosu'nun kazanmasının hukukun kazanması anlamına geldiğini belirtti ve kucaklayıcı bir yönetim kuracaklarını ifade etti.
20 Ekim 2024

Ankara Barosu'nun 68. olağan genel kurulunda, Demokratik Sol Avukatlar (DSA) adayı Mustafa Köroğlu yeniden başkan seçildi. Seçim, Atatürk Spor ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi ve Köroğlu, 4 bin 344 oy alarak başkanlık görevine devam etme hakkı kazandı. Seçimde farklı gruplardan birçok aday yarıştı, ancak mevcut başkan Köroğlu, meslektaşlarının desteğiyle yeniden seçildi.
14 Ekim 2024

Ankara Barosu'nun 68. Olağan Genel Kurulu'nda, Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar ile Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu arasında kavga çıktı. ÖÇAV üyesi kadın avukatlar, kadına şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla pankart açtı ve sloganlar attı. Türk Milliyetçisi Avukatlar Grubu ise bu duruma karşılık vererek kavgaya neden oldu. Olay sırasında bir avukat başından hafif yaralandı ve genel kurula 20 dakika ara verildi.
12 Ekim 2024

İstanbul merkezli bir sağlık çetesi, SGK'yı dolandırarak 1 milyar lira haksız kazanç elde etmekle suçlanıyor. Çetenin, 12 bebeğin ölümüne neden olduğu iddia ediliyor. Soruşturmayı yürüten savcı, çete üyeleri tarafından ölümle tehdit edildi ve bu tehditler savcının odasına yerleştirilen kamera ile kaydedildi. Dokuz kişi gözaltına alınırken, savcının kişisel bilgilerine erişim sağlayan üç jandarma personeli hakkında da soruşturma başlatıldı.
11 Ekim 2024

Türkiye Barolar Birliği, avukatlık ücretlerine yüzde 60 ila yüzde 102 oranında zam yapıldığını duyurdu. Yeni tarife Resmi Gazete'de yayımlandı ve çeşitli hukuki hizmetler için belirlenen yeni ücretler açıklandı. Örneğin, avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3 bin 500 lira, tüketici mahkemelerinde görülen davalar için 15 bin lira ve ağır ceza mahkemelerindeki davalar için 48 bin lira olarak belirlendi. Bu zamlar, avukatlık hizmetlerinin maliyetini önemli ölçüde artıracak.
3 Ekim 2024

Avukat Dilek Ekmekçi, 30 Ağustos'ta yaptığı bir paylaşım nedeniyle iftira ve kamu görevlisine hakaret iddialarıyla gözaltına alındı ve ardından tutuklandı. Ekmekçi, daha önce MHP ve Ülkü Ocakları'na bağlı bazı isimler hakkında Sinan Ateş cinayetinde rolleri olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Avukat Hakları Grubu, Ekmekçi'nin kaçma şüphesiyle tutuklandığını ve hakimin kararını savunmadan beş saniye sonra açıkladığını iddia etti.
1 Eylül 2024

Avukatlık mesleğindeki reklam yasağına ilişkin yönetmelik değiştirildi ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemelere göre, avukatlar çevrimiçi platformlarda reklam veremeyecek ve reklam yasağını delenler hakkında re’sen soruşturma başlatılacak. Ayrıca, avukatların mesleki kimlikleriyle ilişkilendirilecek şekilde yaşamları, kazançları ve mesleki faaliyetleri hakkında reklam niteliğinde paylaşımlarda bulunmaları yasaklandı. Bu düzenlemeler, avukatların mesleğin itibarını zedeleyici davranışlardan kaçınmalarını amaçlıyor.
9 Ağustos 2024

Avukat Deniz Bayram, deprem soruşturmaları kapsamında kaç kamu görevlisine soruşturma açıldığını öğrenmek için yaptığı bilgi edinme başvurusunun İçişleri Bakanlığı tarafından 'soruşturma gizli' yanıtıyla reddedildiğini belirtti. Adalet Bakanlığı'nın itirazı kabul etmesi üzerine İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı'na karşı dava açtı. Bayram, 6 Şubat depremleri sonrası yürütülen soruşturmalarda 34 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildiğini ve bilgi edinme taleplerinin çoğunun reddedildiğini söyledi.
28 Temmuz 2024

Video-haber ekibi Voys, Türkiye'de kullanımı hızla artan metamfetamin maddesiyle ilgili hazırladıkları 'Met Çıkmazı' adlı belgesel nedeniyle 'uyuşturucuya özendirme' suçlamasıyla dava edildi. Belgeselde, madde bağımlıları ve satıcılarıyla yapılan görüşmelerin yanı sıra uyuşturucu satıcılarının tedavi merkezlerine kadar girdiğine ilişkin iddialar yer alıyordu. Gazeteciler Tunca Öğreten ve Murat Baykara hakkında ayrıca 'suçu bildirmeme' suçlaması da yapıldı. Avukat Tuba Torun, belgeselin amacının kamuoyunu ve kamu görevlilerini uyuşturucunun tehlikeleri konusunda bilgilendirmek olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.
20 Temmuz 2024

Timur Cihantimur, ABD'de tutuklu bulunduğu tutukevinde saldırıya uğradı. Avukatları, Cihantimur'un ciddi şekilde yaralandığını belirterek ev hapsine çıkarılması için ikinci kez talepte bulundu. Cihantimur, Türkiye'de karıştığı bir trafik kazası sonrası ABD'ye kaçmış ve Türkiye'nin talebi üzerine yakalanarak tutuklanmıştı. Saldırı sonrası hastaneye kaldırılan Cihantimur, tedavisinin ardından tekrar tutukevine geri getirildi.
20 Temmuz 2024

9’uncu yargı paketi, Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Paket, Medeni Kanun’dan İcra ve İflas Kanunu’na kadar birçok değişikliği içeriyor. Kadının soyadı, soybağının reddi davaları, evlat edinme, icra ve iflas süreçleri, avukatlık kanunu ve hukuk mesleklerine giriş sınavları gibi konularda düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, idari yargılama usulü, hakim ve savcı yardımcılığı sınavları, trafik kanunu ve kamulaştırma kanununda da değişiklikler öngörülüyor.
12 Temmuz 2024

Fransa'da İslam karşıtlığı ve Arap dünyası üzerine bilinen siyaset bilimci François Burgat, Hamas'la ilgili bir paylaşımı nedeniyle gözaltına alındı. Avrupa Yahudi Örgütü'nün şikayeti üzerine 'terör propagandası' yaptığı gerekçesiyle ifadeye çağrılan Burgat, duruşmada suçlamalara yanıt verdi. Gözaltı kararı gün içinde kaldırıldı. Burgat, Fransa'nın insan hakları ve ifade özgürlüğü konusundaki tutumunu eleştirdi.
10 Temmuz 2024

Ardahan’ın Göle ilçesinde altı ayrı maden sahası oluşturulmuş olup, bu sahalardan bazıları Koza Altın ve Cemar Madencilik'e verilmiştir. Bölgedeki meralar, köyler ve ilçe merkezi madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altındadır. Devlet Su İşleri, taşkın riski olan alanların kullanılmaması gerektiğini belirtmiş, ancak bu alanlar Koza Altın’ın ruhsat sahasının büyük bir kısmını kapsamaktadır. Avukat Cömert Uygar Erdem, maden sahalarının deprem ve taşkın riskleri taşıdığını ve bu durumun doğal hayat ile can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu vurgulamaktadır.
20 Haziran 2024

İETT Metrobüs ve Elektrikli Ulaşım Dairesi Başkanı Ali Tuğrul Küçükalioğlu, Adalar İlçesi'nde yasadışı olarak minibüs kullandığı iddiasıyla barışçıl gösteri yapan vatandaşlara karşı sert bir tutum sergiledi. Küçükalioğlu, bir vatandaşa yönelik öfkesini kontrol edemeyerek, görevliye 'savcı gibi' talimat verip vatandaşın gözaltına alınmasını istedi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun kararlarına göre, Adalar'da motorlu taşıt trafiği kısıtlanmış durumda ve bu kararlar hala yürürlükte. Avukat İrem Berksoy, İETT'nin yasadışı olarak Adalar'a araç soktuğunu ve vatandaşların barışçıl gösteri haklarını kullanarak hukuku savunduklarını belirtti.
15 Haziran 2024

Bursa Valiliği, Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş’in ülkü ocaklarından kişiler tarafından takip edildiği iddiasıyla ilgili tahkikat yapıldığını ve bu iddiaların doğru olmadığını açıkladı. Selma Ateş, Bursa’da avukatıyla birlikte oturduğu kafede iki ayrı araçla evinden başlayarak takip edildiğini söylemiş ve şikayetçi olmuştu. Ateş, takip edenlerin Bursa Ülkü Ocakları mensubu olduğunu iddia etmişti. Valilik ise bu iddiaları yalanladı.
13 Haziran 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde düzenlenen mitingde gerçekleşen ve 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıda ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında yapılan bireysel başvuruları reddetti. Avukatlar, AYM'nin kararını dayanaktan yoksun ve kabul edilemez buldu. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, katliamda sorumluluğu olan emniyet amirleri hakkında ceza soruşturması başlatılması gerektiğini belirtmişti. AYM'nin kararıyla davada iç hukuk yolları tükenmiş oldu.
21 Mayıs 2024

Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir davada, sanık avukatı mahkeme heyetindeki başkan ve üye hakimin başörtülü olması nedeniyle reddihakim talebinde bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu talebi 'eski Türkiye kafası' olarak nitelendirdi ve Ankara başsavcılığının olayla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Tunç, kadınların inanç, eğitim ve çalışma özgürlüğünü gasbeden 28 Şubat zihniyetiyle hareket etmenin bir avukata yakışmadığını belirtti ve Türkiye'de son 22 yılda kadın hakları ve özgürlükleri konusunda önemli adımlar atıldığını vurguladı.
18 Mayıs 2024

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım nedeniyle dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Altun, Farsça bir şiir paylaştıktan sonra bir kullanıcının yorumuna sert bir yanıt vermişti. Beykoz 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı Altun'un İslam hukukuna alenen küfrettiğini belirterek üç yıl hapis cezası talep etti. Mahkeme, Altun'un pişmanlık göstermediği gerekçesiyle dokuz ay hapis cezası verdi ve adli kontrol hükümlerini kaldırdı.
16 Mayıs 2024
İşaretlediklerim