Beypazarı, İsviçre'de maden sularının yüksek miktarda bor içerdiği iddiasıyla yasaklandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Şirket, ürünlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından denetlendiğini ve Dünya Sağlık Örgütü, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi, Avrupa Birliği ve ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar içinde olduğunu belirtti. Ayrıca, İsviçre'deki bir akredite laboratuvar tarafından yapılan analiz sonucunun bor içeriğinin kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu gösterdiğini paylaştı.
16 Nisan 2024

Avustralya'da Sydney Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, 40 yaş üstü 29 bin 836 obez bireyin sağlık verilerinin sekiz yıl boyunca izlenmesi sonucunda, akşam saatlerinde yapılan orta ila şiddetli fiziksel aktivitelerin erken ölüm ve kalp-damar hastalıklarından ölüm riskini düşürdüğünü ortaya koydu. Araştırmada, giyilebilir cihazlar kullanılarak katılımcıların egzersiz zamanları sabah, öğleden sonra ve akşam olarak sınıflandırıldı. Ayrıca, akşam egzersizlerinin tip 2 diyabete karşı da en koruyucu egzersiz olduğu belirlendi.
15 Nisan 2024

ABD, Asya-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı askeri varlığını ve işbirliklerini güçlendiriyor. Bu kapsamda, ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida ve Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. ile bir üçlü zirve düzenleyerek bölgede ortak savunma taahhütlerini vurguladı ve Çin'e karşı ortak devriye düzenleme planları açıkladı. Ayrıca, ABD ve Japonya ikili askeri işbirliklerini güçlendirme kararı alarak, Japonya ile ortak bir komuta yapısı kurma, bölgede ortak bir hava ve füze savunma ağı geliştirme ve üçlü askeri tatbikatlar yapma planlarını duyurdu.
13 Nisan 2024

ABD'nin FBI ve Avustralya Federal Polisi, Komançero Çetesi'ne sızarak ANOM adında bir şifreli haberleşme sistemi geliştirdi. Bu sistem sayesinde, suç örgütü üyeleri farkında olmadan FBI'ın tuzağına düştü ve 300 suç örgütüne ulaşan sistem üzerinden 27 milyon mesaj arşivlendi. Bu operasyon, 16 ülkenin katılımıyla 7 Haziran 2021'de başlatılan Truva Atı Kalkanı Operasyonu'na dönüştü ve 800 suç örgütü üyesi yakalandı. Ancak, operasyona Türkiye'nin katılmaması eleştirildi.
10 Nisan 2024

ABD yönetimi, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği hava saldırısında World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun çalışanlarının öldürülmesine 'öfkeli' olduğunu açıkladı. Saldırıda, ünlü şef Jose Andres'in kuruluşunda çalışan yedi kişi hayatını kaybetti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, daha kapsamlı bir soruşturma talep ederek, faillerin sorumlu tutulmasını beklediklerini belirtti. Kirby, ABD'nin İsrail'e insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlama konusunda baskı yapmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Nisan 2024

Gazze'de World Central Kitchen (WCK) çalışanlarından oluşan bir konvoy, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan hava saldırısı sonucu vuruldu ve yedi kişi hayatını kaybetti. Saldırıda Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşları da ölenler arasında yer aldı. İsrail ordusu, yaşananları 'trajik bir olay' olarak nitelendirerek, insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için çaba sarf ettiklerini belirtti. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, yaşananları bir insanlık trajedisi olarak nitelendirerek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.
2 Nisan 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde çöl tozları nedeniyle olumsuz koşulların beklendiğini ve tedbirli olunması gerektiğini duyurdu. Çöl tozları, hava kirliliğini artırarak solunum ve dolaşım sistemi sorunlarını şiddetlendirebiliyor. Sahra Çölü başta olmak üzere dünyanın çeşitli çöllerinden yıllık yaklaşık 2 milyar ton toz atmosfere karışıyor. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, toz taşınımının özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlar için solunum sorunlarını artırabileceğini belirtti.
1 Nisan 2024

World Wildlife Fund (WWF) tarafından organize edilen 'Dünya Saati' etkinliği, artan doğa kayıpları ve iklim krizine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde bir saatliğine ışıkların söndürülmesini içeriyor. Etkinlik, her ülkenin yerel saatiyle 20.30-21.30 arasında gerçekleştiriliyor. Yeni Zelanda ve Avustralya'da başlayan etkinlik, Ankara Çankaya'daki Atakule gibi simge yapıların ışıklarının kapatılmasıyla Türkiye'de de destek buldu. Bu hareket, 2007'den bu yana her yıl mart ayının son cumartesi günü düzenleniyor.
23 Mart 2024

Avustralya'da, Uber, piyasaya girişinin ardından taksi ve özel araç şoförlerinin yaşadığı ekonomik kayıplar için 178 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Sekiz bini aşkın şoförü temsil eden avukatlar, 2019'da Uber'e karşı dava açmıştı. Avukatlar, Uber'in bu kayıpları uzun süre telafi etmekten kaçındığını, ancak nihayetinde bir uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Uzlaşma bedelinin ödenmesi için yüksek mahkemenin onayı gerekmekte.
18 Mart 2024

Yeni Zelanda'nın Güney Adası açıklarında bulunan Bounty Çukuru'nda yapılan bir keşif gezisi sonucunda, 100'e yakın 'yeni veya yeni olduğu düşünülen' okyanus canlısı türü tespit edildi. Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü (NIWA), Te Papa Tongarewa Müzesi ve Britanya ile Avustralya'dan gelen uzmanlardan oluşan 'Ocean Census' ekibi, şubatta bu bölgede yeni türler bulmak amacıyla bir keşif gezisine çıktı. 4 bin 800 metre derinlikteki Bounty Çukuru'ndan toplanan 1800 kadar örnek üzerinde yapılan incelemeler sonucunda, yeni türler keşfedildi. Bulunan türler arasında düzinelerce yumuşakça, üç balık, bir karides ve bir kafadan bacaklı bulunuyor.
11 Mart 2024

Guinness Dünya Rekorları, Şubat 2023'te Bobi'ye verilen 'en yaşlı köpek' unvanını, yaşını kanıtlayan yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle geri aldı. Portekiz menşeli Alentejo çoban köpeği Bobi'nin, unvanı aldığı tarihte 30 yaşında olduğuna dair kanıt bulunamadı. Bobi, Ekim 2023'te 31 yaşındayken öldü. Unvanın önceki sahibi, 1939'da 29 yaş 5 aylıkken ölen Avustralya'dan 'Bluey' adlı köpekti.
23 Şubat 2024

Dünya genelinde yaklaşık 7 bin 150 dil konuşulmaktadır ve bu dillerin yüzde 40'ı yok olma tehlikesi altındadır. En çok dilin konuşulduğu ülke 839 dille Papua Yeni Gine olarak belirlenmiştir. Listede ayrıca Endonezya 704 dil, Nijerya 520 dil, Hindistan 424 dil ve diğer ülkeler yer almaktadır. Bu çeşitlilik, dilin kültürel zenginliğin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
21 Şubat 2024

Avustralya ve Şili'den bilim insanları, Şili'nin Atacama Çölü'nde bulunan teleskoplar yardımıyla 'J0529-4351' isimli, Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar keşfetti. Bu kuasar, Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor ve merkezindeki kara deliğin kütlesi Güneş'in 17 ila 19 milyar katı olarak tespit edildi. Araştırma sonuçları Nature Astronomy dergisinde yayımlandı.
19 Şubat 2024

Avustralya'da yerel ve federal hükümetler, vatandaşların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kırmızı ateş karıncalarıyla mücadele için ayrılan bütçeyi 500 milyon dolarlık ek yatırımla toplam 1 milyar dolara yükseltti. Queensland eyaletindeki karınca istilasını 2032'ye kadar sonlandırmayı hedefleyen yetkililer, ülkede yılda ortalama 8,6 milyon kişinin bu karıncalar tarafından ısırıldığını ve 43 ila 174 bin kişinin ısırılma sonrası alerjik reaksiyon göstererek tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kırmızı ateş karıncalarının 23 yıl önce Avustralya'ya giriş yaptığı ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor.
13 Şubat 2024

Dünya genelinde milyonlarca şeker hastası insülin iğneleri kullanmaktadır. Norveç ve Avustralyalı bilim insanlarının yürüttüğü ortak çalışma, insülin moleküllerini nanoteknoloji kullanarak çikolata tabletlerine yerleştirme potansiyelini göstermiştir. Bu yeni yöntem, insülin iğnelerine alternatif olarak kan şekerini ayarlamada kullanılabilir. Çalışmanın ilk sonuçları olumlu olup, gelecekte insülin iğnelerinin yerini alabilecek çikolata tadında tabletler veya kapsüllerin geliştirilmesi beklenmektedir.
3 Şubat 2024

Britanya hükümeti, 11 ila 17 yaş arasındaki gençler arasında elektronik sigara kullanım oranlarının artması sebebiyle tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Ayrıca, çocuklara pazarlanmasını ve reşit olmayanlara satışını engellemek için de önlemler alınacak. Başbakan Rishi Sunak, bu konunun çocuklar arasında endişe verici bir trend olduğunu belirtti. Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasağın bu yıl yapılacak genel seçimler öncesinde parlamentoda kabul edileceğini öngörüyor.
29 Ocak 2024

İskoçya, HPV aşısının etkinliği sayesinde 2040 yılına kadar rahim ağzı kanserini tamamen ortadan kaldırma hedefini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserinin aşı ile dünyada ortadan kaldırılabilecek ilk kanser türü olabileceğini belirtiyor. İskoçya'da yapılan bir çalışmada, 1988 ile 1996 arasında doğmuş ve aşılanmış kadınlar arasında rahim ağzı kanseri görülmedi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşılama programına dahil etme sözünü yerine getirmesi bekleniyor.
29 Ocak 2024

Avustralya'da bir polis teşkilatı, 'Barbie' filminin yıldızı Margot Robbie'nin 96. Oscar Ödülleri'nde en iyi kadın oyuncu dalında aday gösterilmemesi üzerine esprili bir 'soruşturma' başlattığını duyurdu. Robbie ve filmin yönetmeni Greta Gerwig'in aday gösterilmemesi eleştirilere yol açmış, Ryan Gosling ve Hillary Clinton gibi ünlüler akademiye tepki göstermişti. Victoria polisi, Robbie'nin 'çalınan' adaylığı ile ilgili Facebook üzerinden esprili bir paylaşımda bulundu.
26 Ocak 2024

Tenis sezonunun ilk grand slam turnuvası olan Avustralya Açık'ta, Jannik Sinner, geçmiş şampiyon Novak Djokovic'i 3-1 yenerek finale çıktı. Bu başarıyla Sinner, kariyerinde ilk kez bir grand slam finalinde oynama şansı yakaladı.
26 Ocak 2024

Amerikan elektrikli araç üreticisi Tesla'nın güncellenen Model 3 tasarımı, Avustralya'daki güvenlik standartlarını karşılayamadığı için satışları askıya alındı. Sorun, arka koltuklarda çocuk koltuğu bağlama aparatının bulunmamasından kaynaklanıyor. Tesla, sorunu çözmek için yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor ve araçların geri çağrılması konusunda henüz bir karar verilmedi. Yenilenen Model 3, aerodinamik yapısı ve menzili artırılmış olup, iç tasarımda da önemli değişiklikler içeriyor.
22 Ocak 2024
İşaretlediklerim