Sezonun ilk grand slam tenis turnuvası olan Avustralya Açık'ta, 1 numaralı seribaşı Novak Djokovic, çeyrek finale yükseldi. Melbourne'de düzenlenen turnuvanın dördüncü tur maçlarında Djokovic, Fransız rakibi Adrian Mannarino'yu 6-0, 6-0, 6-3'lük setlerle mağlup etti. Ayrıca, 12 numaralı seribaşı ABD'li Taylor Fritz, 7 numaralı seribaşı Yunan tenisçi Stefanos Tsitsipas'ı 3-1 yenerek çeyrek finale çıktı.
21 Ocak 2024

Yaklaşık yarım yüzyıl önce Japonya'da pazarlama amacıyla ortaya çıkan 'günde 10 bin adım' kuralının bilimsel geçerliliği sorgulanıyor. Yapılan yeni bir araştırma, dört kıtadan elde edilen verilerle günde 6 bin adımın optimal olduğunu öne sürüyor. 2021'de ABD'de yapılan bir çalışma, günde en az 7 bin adım atmanın erken ölüm riskini azalttığını bulmuştu. 2022'de yapılan meta-analizler ise, günde 6 ila 8 bin adımın 60 yaş ve üzeri yetişkinler için yeterli olduğunu gösteriyor. Araştırmalar, günde 8 ila 10 bin adımdan fazlasının ömrü uzatmadığını, ancak diğer sağlık yararları olabileceğini belirtiyor.
17 Ocak 2024

ABD, İsviçre, Çin ve Avustralya'dan bilim insanları tarafından yapılan ve dünya genelinde 54 bin yetişkin ve çocuğu kapsayan 14 araştırmanın incelenmesi sonucunda, uzun süre video oyunu oynayan kişilerin işitme kaybı ve kulak çınlaması yaşama riskinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Odyolog ve epidemiyolog Dr. Lauren Dillard, yüksek sese uzun süre maruz kalmanın işitme kaybına veya kulak çınlamasına neden olabileceğini ve kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirtti. Araştırma sonuçları 'BMJ Public Health' dergisinde yayımlandı.
17 Ocak 2024

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırılar sonucu tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle Berlin-Brandenburg'daki Gigafactory'de 29 Ocak-11 Şubat tarihleri arasında üretimi askıya aldı. Yemen'deki Husilerin Hamas'a destek amacıyla Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırı düzenlemesi, gemilerin rotalarını değiştirmesine ve Süveyş Kanalı'nı kullanmalarına neden oldu. ABD ve İngiltere, Husilere ait hedeflere hava saldırıları düzenledi. Bu durum, küresel tedarik zinciri krizine dair endişeleri artırdı.
12 Ocak 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Kızıldeniz'deki Amerikan gemilerine yönelik saldırılar nedeniyle Yemen'de Husilere ait hedeflere hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Saldırılar, ABD ve Britanya orduları tarafından gerçekleştirildi ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle yapıldı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıda Husilere ait insansız hava araçları, balistik ve seyir füzeleri ile radar ve gözetleme kapasitelerinin hedef alındığını belirtti. ABD'li bir savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiltere gemilerine saldırdığı iddialarını reddetti.
12 Ocak 2024

Türk tenisçi Zeynep Sönmez, sezonun ilk grand slam tenis turnuvası olan Avustralya Açık'ta finale yükseldi. İlk turda Çinli rakibi You Şiaodi'yi yenerek turnuvadaki ilk galibiyetini elde etti. Dünya sıralamasında 155. sırada yer alan Sönmez, ikinci turda Sırp Olga Danilovic'i de mağlup ederek finale çıktı. Finaldeki rakibi İsviçreli Lulu Sun olacak.
11 Ocak 2024

22 grand slam şampiyonluğuna sahip İspanyol tenisçi Rafael Nadal, kasım ayında tespit edilen mikro yırtık nedeniyle Avustralya Açık'tan çekildiğini açıkladı. Nadal, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 5 setlik maçlarda maksimum seviyede mücadele etmeye hazır olmadığını ve hedefinin 3 ay içinde en iyi seviyesine ulaşmak olduğunu belirtti. Sakatlıktan yaklaşık bir yıl sonra kortlara dönen Nadal, Avustralya'daki Uluslararası Brisbane Turnuvası'nda çeyrek finalde elenmişti.
7 Ocak 2024

Avustralya'nın Sidney kentinde, dünyanın en zehirli eklem bacaklılarından olan huni yuvalı örümceğin en büyük erkek örneği keşfedildi. Avustralya Sürüngen Parkı tarafından bulunan ve 'Herkül' adı verilen örümcek, 7,9 santimetre uzunluğuyla 2018'de bulunan 'Colossus' adlı örümceğin rekorunu kırdı. Herkül'ün, parkın panzehir programına katkıda bulunması ve zehir sağılmasında kullanılması bekleniyor. Dişi huni yuvalı örümceklerin daha büyük olmasına rağmen, erkekler gibi ölümcül olmadıkları belirtiliyor.
4 Ocak 2024

Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, HPV aşısının yapılmaması gerektiğini iddia etti. Ancak Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı, HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede etkili olduğunu ve yan etki riskinin düşük olduğunu belirtiyor. Türkiye'de HPV aşısı henüz ulusal aşı programına alınmamış olmasına rağmen, birçok sivil toplum kuruluşu aşının ücretsiz yapılması için mücadele ediyor. Karatay'ın iddiaları, sağlık profesyonelleri tarafından bilimsel olmayan yaklaşımlar olarak eleştiriliyor ve halk sağlığını tehlikeye attığı vurgulanıyor.
3 Ocak 2024

CNN Travel, 2024 için dünya genelinde keşfedilmeyi bekleyen en iyi seyahat destinasyonlarını sıraladı. Listede, Türkiye'den Karadeniz kıyıları da yer alıyor. Karadeniz, iklimi, manzaraları, çayı ve tarihi mekanları ile öne çıkıyor. Diğer önerilen yerler arasında Endonezya'nın Sumba adası, Estonya'nın Tartu şehri, Tayvan'ın Tainan şehri, Michigan'ın kuzeybatısı, Balkanlar'daki Trans Dinarica Bisiklet Yolu, Porto Riko'nun Culebra adası, Angola, Kanada'nın Saint John şehri ve Güney Kore bulunuyor.
2 Ocak 2024

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Kırmızı Liste güncellemesine göre, tehlike altındaki canlı türü sayısı son dokuz yılda iki katına çıkarak 157 bin 190'a yükseldi. Turkana Gölü soyguncusu ve Atlantik somonu gibi türlerin durumları kötüleşirken, nesli tükendiği düşünülen kıvrık boynuzlu oriks yeniden görüldü ve sayga antilobu koruma çalışmaları sayesinde 'kritik tehlike' sınıfından 'yakın tehdit' sınıfına alındı. Tatlı su balıkları üzerine yapılan ilk kapsamlı değerlendirmede, bu balıkların yüzde 25'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu belirlendi. Türkiye'deki tatlı su balık türlerinin yaklaşık yüzde 33'ü tehdit altında bulunuyor.
26 Aralık 2023

Avustralya'nın Sydney şehrinde bir kadın, içinde 10 bin donut bulunan bir teslimat kamyonetini bir benzin istasyonundan çaldı. Polis, kamyoneti bir hafta sonra binlerce bozuk donutla birlikte terk edilmiş halde buldu ve güvenlik kamerası kayıtlarından yola çıkarak 28 yaşındaki kadını tutukladı. Kadın, hırsızlık ve ehliyetsiz araç kullanmak suçlarıyla karşı karşıya ve kefaletle serbest bırakılması reddedildi. Kadının kamyonetteki donutların farkında olup olmadığı ise belirsiz.
14 Aralık 2023

Avustralyalı kriket oyuncusu Usman Khawaja, 'tüm yaşamlar eşittir' ve 'özgürlük bir insan hakkıdır' yazılı ayakkabılarını giyerek sahaya çıkmak istedi, ancak Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) bu ifadeleri 'siyasi' bulduğu için izin vermedi. Khawaja, ICC'nin kararına saygı duyduğunu ancak onay almak için mücadele edeceğini belirtti. Daha önce Gazze'deki sivillere sosyal medya üzerinden destek veren Khawaja, kurallara göre onay almadan ayakkabı giymesi halinde ihraç edilebilir. Spor Bakanı Anika Wells, Khawaja'nın konuşma hakkını desteklediğini ifade etti.
13 Aralık 2023

National Geographic, 2024 yılında ziyaret edilmesi önerilen 30 şehri ve bölgeyi listelemiştir. Listede Arnavutluk, Çin'in Şian şehri ve Tayvan'ın Tainan şehri gibi popüler destinasyonlar yer alıyor. Avrupa'dan birçok şehir ve bölge öne çıkarken, Amerika Kıtası'ndan da çeşitli yerler seçilmiştir. Teksas, 2024'te gerçekleşecek tam güneş tutulması için önerilen yerler arasında bulunuyor. Afrika ve Asya'dan da dikkat çekici destinasyonlar listeye dahil edilmiş, Sierra Leone ve Sikkim gibi yerler turizm potansiyelleri ile öne çıkmaktadır.
10 Aralık 2023

2022 PISA araştırması sonuçlarına göre, Türkiye okuma, matematik ve fen alanlarında sırasıyla 36, 39 ve 34'üncü sıralarda yer alarak OECD ortalamasının altında kalmıştır. Türkiye'nin puanları 2018'e göre sabit kalmış veya değişmiş olsa da sıralamada yükselmiştir. Araştırmada Singapur tüm alanlarda birinci sırada yer alırken, dünya genelinde öğrencilerin performansında 2018'e kıyasla düşüş gözlemlenmiştir. PISA, OECD tarafından yürütülen ve 2000 yılından bu yana her üç yılda bir tekrarlanan bir değerlendirme programıdır.
5 Aralık 2023

Avustralya, nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için 1 Ocak'tan itibaren tek kullanımlık elektronik sigaraların ülkeye girişini yasaklayacak. 2021'den beri nikotin içeren elektronik sigaralar sadece reçeteyle satılabiliyordu, ancak bağımlılık seviyelerindeki artış endişe yaratıyor. Sağlık Bakanı Mark Butler, Mart'tan sonra tekrar doldurulabilir elektronik sigaraların da yasaklanacağını açıkladı. Araştırmalar, elektronik sigaraların akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor.
28 Kasım 2023

ABD, Almanya, Britanya, İtalya, Çekya, Estonya, Polonya, Avustralya, Şili, İsrail, Nijerya ve Singapur dahil olmak üzere 18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanılmasını engellemek için 20 sayfalık bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, şirketlerin yapay zekayı istismar edici şekilde geliştirmesini ve kullanmasını önlemeyi amaçlıyor. Güvenliğin tasarım aşamasında öncelikli olduğu belirtilen anlaşma, bağlayıcı olmamakla birlikte, yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanımının izlenmesi ve veri manipülasyonunun önlenmesi gibi genel tavsiyeler içeriyor. Avrupa ülkeleri, yapay zeka düzenlemeleri konusunda ABD'ye göre daha ileri bir noktada bulunuyor.
27 Kasım 2023

İngiliz müzisyen Robbie Williams'ın Avustralya'nın Sidney kentindeki Allianz Stadyumu'nda verdiği konserde 70'li yaşlarında bir kadın seyirci, koltuklar arasındaki boşluğa düşerek başından yaralandı. Kadın, olay yerine acilen çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Stadyum görevlisinin ifadesine göre kaza, konser sonrası izleyicilerin çıkışı sırasında meydana geldi ve kadın merdivenleri kullanmak yerine koltukların üzerinden geçmeye çalışırken düştü.
21 Kasım 2023

INSEAD işletme okulu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi'ne göre, İsviçre dünyanın en yetenekli insanlarını çeken ülke olarak ilk sırada yer aldı. Singapur ikinci, ABD ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada bulunuyor. Endeks, 134 ülkenin yetenekleri nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçüyor. Japonya'nın yerini Güney Kore'ye bırakması ve Çin'in 40'ıncı sıraya yükselmesi dikkat çekici değişiklikler arasında. Hindistan ise 103'üncü sırada yer alıyor ve bu durum, yetenek çekme kabiliyetindeki düşüşe bağlanıyor.
13 Kasım 2023

Avustralyalı çiftçi Colin Deveraux, Finniss Nehri yakınlarında bir gölde çit inşa ederken 3,2 metrelik bir tuzlu su timsahının saldırısına uğradı. Timsahın ayağına yapışıp suya çekmesi üzerine Deveraux, hayatta kalmak için timsahın göz kapağını ısırarak kurtuldu. Saldırı sonucu yaralanan Deveraux bir ay hastanede kaldı ve bu olayın yaşam tarzını gözden geçirmesi gerektiğini fark ettiğini belirtti. Yerel yönetime göre, timsahlar Kuzey Bölgesi için önemli bir endüstri ve turistik cazibe merkezi oluşturuyor ve yasalarla korunuyor.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim