İstanbul'da düzenlenen Kafes Operasyonu'nda uluslararası silahlı suç örgütü 'Comanchero' ile bağlantılı 39 şüpheli yakalandı. Comanchero, Avustralya merkezli küresel çapta faaliyet gösteren bir suç örgütüdür ve uyuşturucu ticareti, adam öldürme, silahlı yağma, kundaklama, adam kaçırma, suçtan elde edilen malvarlığı değerlerini aklama suçlarını işlemeye devam etmektedir. Operasyon sonucunda, çeşitli ülkeler tarafından çıkarılan kırmızı bültenle aranan birçok kişi yakalandı. Suç örgütünün işlediği suçlardan elde ettikleri geliri Türkiye'de aklamaya çalıştıkları belirlendi.
2 Kasım 2023

2034 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak tek ülke Suudi Arabistan oldu. Avustralya Futbol Federasyonu, adaylık sürecinin bitmesine birkaç saat kala başvurusunu çekti. Suudi Arabistan, 2018'den bu yana futbol, Formula 1, golf ve boks gibi birçok önemli spor etkinliğine ev sahipliği yaptı. Körfez krallığı, uluslararası itibarını artırmak için yüksek profilli etkinlikler düzenliyor.
31 Ekim 2023

MetroPOLL Araştırma'nın anketine göre, yurt dışında yaşamak veya okumak isteyenlerin ilk tercihi Almanya oldu. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 39,1'i yurt dışında yaşamak veya okumak istediğini belirtti. Yurt dışında yaşamak isteyenlerin yüzde 32,7'si Almanya'yı, yüzde 11,5'i ABD'yi tercih etti. İngiltere, İsviçre, Kanada, Fransa, Rusya, İtalya, Norveç, Hollanda ve İsveç diğer tercih edilen ülkeler arasında yer aldı.
30 Ekim 2023

400'den fazla Hollywood yıldızı, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için mektup yazdı. Mektupta, salıverilen İsrailli rehinelerden dolayı mutluluk duyulduğu, ancak geride kalan 220 İsrailli rehine için endişelerin devam ettiği belirtildi. Mektupta, Biden'a 'sarsılmaz ahlaki tutumu', 'liderliği' ve 'Hamas tarafından terörize edilen Yahudi toplumu ve Hamas'ın Gazze'yi yönettiği son 17 yıldır terörize edilen, baskı gören ve mağdur edilen Filistinliler' için teşekkür edildi.
25 Ekim 2023

Avustralyalı astronomlar, Dünya'ya ulaşması sekiz milyar yıl süren radyo dalgalarından kaynaklanan gizemli bir patlama saptadı. Hızlı Radyo Patlamaları (FRB) adı verilen bu dalgaların biri, sekiz milyar yıllık yolculuğunun ardından Dünya'ya ulaştı. Araştırmacılar, bu dalganın birleşmekte olan birkaç galaksinin yol açtığı patlama sonucu oluştuğunu belirtti. FRB'lerin, evrenin kütlesinin hesaplanmasında ve galaksiler arası iyonize olmuş materyalleri algılamada kullanılabileceği ifade edildi.
20 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın HPV aşısını ulusal aşı programına dahil etme sözü hala yerine getirilmiş değil. Türkiye'de rahim ağzı kanseri sıklığı 100 bin kadında 4,8 ve ölüm oranı 100 bin kadında 2,2. HPV aşıları 132 ülkede onaylı ve 87 ülkenin ulusal bağışıklama programında yer alıyor. Ancak Türkiye'de HPV aşısına hala ücretsiz ulaşılamıyor. Bakan Koca, 25 Kasım 2022'de yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınacağını ve HPV aşısının uygulanmasında bir çekinceleri olmadığını belirtmişti. Ancak o günden bu yana somut bir ilerleme sağlanamadı.
18 Ekim 2023

Avustralya internet güvenliği gözlemcisi, Elon Musk'ın X şirketine çocuk istismarına karşı yürütülen bir soruşturmada işbirliği yapmadığı gerekçesiyle 610 bin 500 dolar para cezası kesti. 2021'de yürürlüğe giren yasalar gereği, internet şirketleri çevrimiçi güvenlik uygulamaları hakkında bilgi vermeye zorlanabilir ya da para cezasına çarptırılabilir. X şirketi, Musk'ın şirketi devralmasından sonra iş gücünü yüzde 80 azalttığını ve Avustralya'da hiç kamu politikası personeli olmadığını doğruladı.
16 Ekim 2023

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, Yalçın Sabancı'nın kurucusu olduğu Yasa Holding'e ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir şirkete, Rus ham petrolünü belirlenen tavan fiyatın üstünde taşıdıkları gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. Bu uygulama, Rusya'nın petrol gelirlerini sınırlamak amacıyla yürürlüğe girmişti. Yasa Holding, bir yılı aşkın süredir şirket politikası olarak Rusya’dan ham petrol taşımacılığı yapmadığını belirtti. ABD Maliye Bakanlığı, bu adımla Rus hükümetinin petrol gelirlerinin azaltılmasının ve 'Rus savaş makinesinin dizginlenmesinin' hedeflendiğini belirtti.
13 Ekim 2023

Avustralya'daki araştırmacılar, Parkinson hastalığını fiziksel belirtiler görülmeden yıllar önce teşhis etme yöntemi geliştirdi. Melbourne'daki Florey Enstitüsü ve Austin Health'deki araştırmacılar, hastalara beyindeki bir proteine (VMAT2) bağlanmak üzere tasarlanmış sentetik bir bileşik (18F-AV-133) enjekte ederek Parkinson hastalığının belirtilerini tespit etmenin mümkün olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, Parkinson hastalığı olan 26 hasta, 12 kişilik bir kontrol grubu ve Parkinson hastalığının önemli göstergelerinden REM uykusu davranış bozukluğu bulunan 11 kişi üzerinde çalıştı.
11 Ekim 2023

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), yılın en iyi golüne verilen Puskas ödülü için adaylarını duyurdu. Toplamda 11 adayın bulunduğu listede üç kadın futbolcu da yer alıyor. Adaylar arasında Arjantin, Kolombiya, Paraguay, Güney Kore, Avustralya, Uruguay, Brezilya, İspanya, Portekiz ve Kazakistan'dan futbolcular bulunuyor.
22 Eylül 2023

Grönland'ın kuzeydoğusunda, çoğunluğu Avustralyalılardan oluşan 200'den fazla yolcu ve mürettebatı taşıyan bir lüks yolcu gemisi, çamurlu deniz tabanı nedeniyle mahsur kaldı. Geminin kurtulma girişimleri başarısız oldu. Danimarka ordusu ve İzlanda sahil güvenliği, yolcuların güvenliği ve kurtarma çalışmaları için hazır bekliyor. Geminin 15 Eylül'de bölgeye ulaşması beklenen bir Danimarka donanma gemisi tarafından kurtarılması planlanıyor.
13 Eylül 2023

Danimarka'daki Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları, Birleşik Krallık merkezli Biobank'teki genetik verileri inceleyerek sigara içmenin zihinsel hastalıklara neden olduğunu ve hastaneye yatma riskini yüzde 250 artırdığını belirtti. Araştırmada, sigara içenlerin genellikle 30'larından sonra zihinsel rahatsızlıklar nedeniyle hastanede tedavi gördükleri ve sigaranın özellikle depresyon ve bipolar bozukluğa yol açtığı tespit edildi. Ayrıca, sigarayla ilişkilendirilen genleri taşıyan ancak sigara içmeyen kişilerin, bu genleri taşıyan ve sigara içen kişilere kıyasla ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığının daha düşük olduğu gözlemlendi.
2 Eylül 2023

FIFA, Kadınlar Dünya Kupası final maçı sonrasında İspanyol oyuncu Jenni Hermoso'yu dudaklarından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında soruşturma başlattı. Soruşturma, Rubiales'in FIFA'nın disiplin yönetmeliğinin 13.1 ve 13.2 maddelerini çiğnediği iddiası üzerine açıldı. Bu olay sonrasında İspanya'da birçok kişi ve kuruluş, Rubiales'in istifasını talep etti. RFEF Genel Kurulu, Rubiales'in durumunu değerlendirmek için olağanüstü toplanacak.
24 Ağustos 2023

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalinde attığı golle İspanya'ya şampiyonluğu getiren Olga Carmona'nın babası, maçtan sonra hayatını kaybetti. Real Madridli sol bek Carmona'nın babası uzun süredir bir hastalıkla mücadele ediyordu. İspanya Futbol Federasyonu ve Real Madrid, Carmona ve ailesine başsağlığı diledi.
21 Ağustos 2023

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası final maçı Avustralya ve Yeni Zelanda'da gerçekleşti. İspanya ve İngiltere takımları karşı karşıya geldi. Maç, Avustralya'nın Sidney kentindeki Accor Stadı'nda oynandı. İspanya, İngiltere'yi 1-0 mağlup ederek şampiyon oldu.
20 Ağustos 2023

Covid-19'un Omicron varyantının alt varyantı olan Eris (EG.5.1), 51 ülkede tespit edildi. İlk olarak 17 Şubat 2023'te raporlanan bu varyant, 19 Temmuz 2023'te 'gözlem altındaki varyant' olarak belirlendi. Türkiye'de henüz saptanmamış olsa da, bu durumun bulunmadığı anlamına gelmediği belirtildi. Eris'in yol açtığı halk sağlığı riski küresel düzeyde düşük olarak değerlendirilse de, artan yaygınlık ve bağışıklıktan kaçış özellikleri göstermesi nedeniyle bazı ülkelerde hatta global olarak baskın hale gelebileceği ifade edildi.
17 Ağustos 2023

Sony'nin bu yıl Playstation 5'in ince versiyonunu çıkarabileceği konuşuluyordu ve bu söylenti resmi belgelere de yansımıştı. Microsoft'un Activision Blizzard'ı satın almak istemesi ve oluşabilecek 'haksız rekabet' ve 'tekelleşme' iddiaları mahkemelik olmuştu. Bu durumda, şirket temsilcileri Sony'nin bu yılın sonuna doğru 'PS5 Slim' çıkarmasını beklediklerini belirtmişlerdi. PS5 Slim'in ilk görüntüleri bir Çin forumunda sızdırıldı.
12 Ağustos 2023

Bilim insanları, yaklaşık 247 milyon yıl önce Avustralya'da yaşadığı düşünülen yeni bir amfibi türü keşfetti. Araştırmacılar, 1990'lı yıllarda Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan hayvanın fosilleşmiş kalıntıları üzerinde neredeyse 30 yıldır çalışıyor. Yeni keşfedilen türe, Latince'de 'kumda sırt üstü ilerleyen' anlamına gelen Arenaepeton supinatus ismi verildi. Bilim insanları, etobur olduğu düşünülen amfibinin bir zamanlar Sydney'in tatlı su göllerinde ve akarsularında yaşadığını söylüyor.
10 Ağustos 2023

Yeni bir araştırma, gününün çoğunu soğutulmuş ortamlarda geçirenlerin, aşırı sıcaklara maruz kaldıklarında ölüm oranının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, Avustralya'nın kuzey bölgesinde yaşayan yerli halkın ve sonradan yerleşenlerin aşırı sıcaklara bağlı ölüm oranları karşılaştırıldı. Yerli halkın, klimalı ortamlara erişimlerinin sınırlı olmasına rağmen sıcağa bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğu belirlendi. Buna karşın, klimalı ortamlarda çok vakit geçiren sonradan yerleşenlerin aşırı sıcaklara maruz kaldıklarında ölüm oranlarının daha yüksek olduğu tespit edildi.
8 Ağustos 2023

Avustralya'da eski bir çocuk bakıcısı, 91 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu, istismarı kayda aldığı ve içeriği internette dağıttığı iddiasıyla yargılanıyor. Zanlı, 15 yıl boyunca Avustralya ve yurt dışındaki bir düzine merkezde kız çocuklarını kurban seçtiği iddia ediliyor. Zanlı, çocuklara 246 tecavüz ve 673 saldırı suçlamasıyla karşı karşıya ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Zanlı, çocuk istismarını kaydetmek ve dağıtmaktan da yüzlerce suçlamayla karşı karşıya.
1 Ağustos 2023
İşaretlediklerim