Çin Merkez Bankası, kamu bankalarına dolar almayı durdurmaları yönünde talimat verdi. Bu adım, ABD'nin Çin'e uyguladığı ek gümrük tarifeleri ve iki ülke arasındaki ticaret gerilimleri bağlamında atıldı. Çin, ABD'nin tarifelerine karşı misilleme yaparak ek tarifeler uygulamış ve Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açmıştı. ABD'nin Çin'e uyguladığı tarifeler yürürlüğe girerken, Çin Merkez Bankası döviz piyasasında istikrarı sağlamak için önlemler alıyor.
9 Nisan 2025

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CHP'nin boykot çağrılarının halk tarafından dikkate alınmadığını ve 2 Nisan'da alışveriş hacminin 1 Nisan'a göre iki kat arttığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar sonrası yapılan boykot çağrıları, hükümet tarafından eleştirilirken, halkın ekonomiye destek verdiği iddia edildi. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, 2 Nisan'da yapılan alışverişler, Mart ayı ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Bakan Bolat, boykot çağrılarının başarısız olduğunu ve halkın hükümeti desteklediğini savundu.
3 Nisan 2025

Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, küresel yatırımcılarla yaptığı görüşmede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi odaklı soruşturmalar sonrası döviz talebinin arttığını belirtti. Dolar ve altın fiyatları rekor seviyelere ulaşırken, bankalar Türk Lirası'nı korumak için 8 milyar dolar sattı. Şimşek, döviz talebinin büyük kısmının yabancı yatırımcılardan kaynaklandığını ve maliye politikası tarafında ilave sıkılaştırma önlemlerine ihtiyaç olmadığını ifade etti. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ise döviz piyasasının sakin seyrettiğini ve piyasa dostu önlemler aldıklarını söyledi.
25 Mart 2025

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankaların hisse geri alımlarında sermaye esnekliği tanıdı ve geri alımda alınan hisselerin çekirdek sermayeden düşülmemesine karar verdi. Bu karar, 17 Mart 2025 tarihinden sonra Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık bankaların geri alım yoluyla edindikleri hisseler için geçerli olacak. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da Borsa İstanbul'da açığa satış işlemlerini yasakladı ve halka açık ortaklıkların pay geri alımlarını kolaylaştırdı.
25 Mart 2025

Merkez Bankası, mart ayına ilişkin Finansal Hizmetler Güven Endeksi'ni (FHGE) açıkladı ve endeksin geçen aya göre 0,7 puan azalarak 170,3 seviyesine düştüğünü belirtti. Anket sonuçlarına göre, son üç aydaki iş durumu ve hizmetlere olan talep FHGE'yi artırırken, gelecek üç aydaki hizmet talebi beklentisi endeksi düşürdü. İstihdamda son üç ayda artış olduğu bildirilirken, gelecek üç ayda istihdam artışı beklentileri zayıfladı.
24 Mart 2025

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın döviz kurunun yükselmesini önlemek amacıyla piyasaya milyarlarca dolar döviz sattığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi odaklı soruşturmaların başladığı günlerde dolar ve altın rekor seviyelere ulaştı. Türkiye'de bankalar, Türk Lirası'nı korumak için 8 milyar dolar sattı ve borsa düşüşleri nedeniyle devre kesildi. Eğilmez, bu adımların Merkez Bankası'nın rezervlerini erittiğini ve Türkiye'nin risk priminin arttığını ifade etti.
24 Mart 2025

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası'nın kurdaki dalgalanmayı önlemek için milyarlarca dolar döviz sattığını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi odaklı soruşturmaların ardından dolar ve altın rekor seviyelere ulaştı. Türkiye'de bankalar, Türk Lirası'nı korumak için 8 milyar dolar sattı ve borsa düşüşleri nedeniyle iki kez devre kesildi. Eğilmez, bu adımların Merkez Bankası'nın rezervlerini erittiğini ve Türkiye'nin risk primini artırdığını ifade etti.
24 Mart 2025

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sermaye Piyasası Kurulu'nun Borsa İstanbul'a yönelik yeni tedbirler açıklamasının ardından, piyasanın sağlıklı işleyişi için gereken tüm adımları atmaya devam edeceklerini belirtti. Şimşek, asılsız haberlere itibar edilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, piyasalarda istikrar sağlama çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
23 Mart 2025

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği, ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla bir araya geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmalar ve belediye başkanlarının tutuklanması, piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. Dolar ve altın rekor seviyelere ulaşırken, borsa iki kez devre kesmek zorunda kaldı. Bankalar, Türk Lirası'nı korumak için 8 milyar dolar sattı.
23 Mart 2025

Bankalararası Kart Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, Türkiye'de şubat ayında kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yapılan toplam ödeme tutarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 50 artarak 1 trilyon 522,8 milyar liraya ulaştı. Kredi kartı sayısı yüzde 9, banka kartı sayısı yüzde 3, ön ödemeli kart sayısı ise yüzde 25 artış gösterdi. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 53, banka kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 35, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde ise yüzde 63 oranında artış kaydedildi.
20 Mart 2025

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kalkınma ve yatırım bankalarının bir kişi ya da gruba vereceği kredilerin ana sermayelerine göre sınırlandırıldığını duyurdu. İstanbul Takas ve Saklama Bankası ve İller Bankası bu karardan muaf tutuldu. Yeni düzenlemeye göre, bankaların risk gruplarına ve kaldıraç oranlarına göre kredi sınırları belirlendi. Ayrıca, 2020'den sonra kurulan bankalar için beş yıl boyunca daha düşük oranlar uygulanacak.
19 Mart 2025

Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre, 17 Mart'tan itibaren vadesiz hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan kaydi altın satış işlemleri kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek ve bu işlemler üzerinden binde 2 oranında kambiyo muamelesi vergisi alınacak. Bu karar, YapıKredi ve diğer bankalar tarafından müşterilere duyuruldu. Karar, altın satış işlemlerine ek bir maliyet getirerek, bankalar üzerinden yapılan altın işlemlerini etkileyebilir.
18 Mart 2025
İşaretlediklerim