ABD'de işlem gören iShares MSCI Türkiye ETF'ye yatırımcılar tarafından 15,6 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi. Bu alım, fon için 18 ayın en yüksek girişini temsil ediyor. Türkiye ekonomisinde seçimler sonrası 'rasyonel politika' beklentileri artarken, yatırımcıların gözü Merkez Bankası'nın yapacağı faiz kararında. Daha önce 20 Aralık 2021'de fona 25 milyon dolarlık bir giriş yapılmış ve bu son yılların rekorlarından biri olarak kaydedilmişti.
21 Haziran 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, Türkiye Bankalar Birliği üyesi bankalarla yapması planlanan toplantı, 23 Haziran'a ertelendi. Toplantının amacı, bankaların yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara ilişkin beklentilerini dinlemekti. Ertelenme kararı, bankaların Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda dile getirdikleri sorunların teknik boyutlarının görüşüleceği bir zamana denk gelmesi nedeniyle önem kazanıyor.
19 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim belirsizliğinin ardından piyasaların odaklandığı yeni ekonomi yönetimi ve politikaları konusunda TÜSİAD üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. TÜSİAD yönetimi, bankacılık sektörüne getirilen regülasyonlar ve normalleşme adımları hakkında önerilerini sundu. Şimşek, iş dünyasının görüşlerini dinleyerek teknik detayları not aldı. TÜSİAD YİK Başkanı ve Başkanı toplantının verimli geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte TÜSİAD'ı eleştirdiği de hatırlatıldı.
16 Haziran 2023

Erdemoğlu Holding, geçtiğimiz yıl büyük bir değer artışı yaşayan Sasa Polyester şirketindeki hisselerinin yaklaşık yüzde 1,1'ini satacağını duyurdu. Satışla elde edilecek olan 3,55 milyar TL'lik hisseler, yurt dışında ikamet eden nitelikli kurumsal yatırımcılara sunulacak. İbrahim Erdemoğlu'nun yönetim kurulu başkanı olduğu holding, işlemden sonra Sasa'da yaklaşık yüzde 60 hisseye sahip olmayı planlıyor. İş Yatırım, ana ortağın hisse satışı nedeniyle Sasa'nın piyasada negatif ayrışmasını beklediğini ifade etti.
13 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, işgücü açığını kapatma amacıyla 'tek izin' adı verilen oturma ve çalışma izni düzenlemesini güncelledi. Yeni düzenleme, başvuru prosedürlerini kolaylaştıracak ve AB dışından gelen vatandaşlara AB içinde çalışırken daha fazla hak tanıyacak. Üye ülkeler, kendi belirleyecekleri sayıda kişiye bu hakkı verecek. Düzenlemenin son hali, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasındaki görüşmelerden sonra netleşecek.
8 Haziran 2023

Türkiye'de döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan önden prim ödemesi uygulaması sonlandırıldı. Bu değişiklik sonrasında TL bazında KKM'de son iki ayın en yavaş artışı görülürken, dolar bazında ise bir gerileme kaydedildi. Merkez Bankası, bankalara KKM'de önden ödemeli prim uygulamasını sonlandırmalarını istemiş ve 1 Haziran'dan itibaren yeni açılacak veya yenilenecek KKM hesaplarında prim ödemelerinin vade sonunda yapılacağını belirtmişti.
8 Haziran 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

Avro/TL kuru, bir önceki gün yüzde 8'lik bir artışla 25 sınırını aşarak günü 24,94 seviyesinde tamamladı. Günün ilk saatlerinde 25,2 seviyesine ulaşan avro, 25,5-25,7 bandında dengeli bir şekilde işlem görmeye devam ediyor. Bu durum, günlük yüzde 1,8'lik bir kayba işaret ediyor. Dolar/TL kuru ise 23,3 seviyesinde seyrediyor.
8 Haziran 2023

Türkiye'de yeni ekonomi yönetiminin belirlenmesi ve para politikasında normalleşme beklentileri, tahvil piyasasında satış dalgasına yol açtı. İki yıllık gösterge tahvil faizi 2 puan artarak %15,43'e çıktı. Ayrıca, beş yıllık tahvil faizlerinde de %15 seviyesine yaklaşan bir artış gözlendi. Bu hareketlilik, kabinenin açıklanmasını takiben ilk işlem gününde piyasalarda gözlemlendi.
6 Haziran 2023

Fransız bankası Societe Generale, yatırımcılara dolar/TL'de kısa pozisyon açarak yüzde 10 kar hedeflemelerini önerdi. Carry trade, düşük faizli para birimleriyle borçlanıp yüksek faizli para birimlerine yatırım yapma stratejisidir. Bloomberg'in 'EM-8 Carry Trade' endeksi yılbaşından bu yana yükseliş gösteriyor. Societe Generale, Türkiye'de ekonomi yönetiminin seçim sonrası belli olması ve ortodoks politikalara dönüş ihtimaliyle liranın cazibesinin artacağını öngörerek bu öneride bulundu ve politika faizinin 22 Haziran'da yüzde 15'e yükseltilmesini bekliyor.
5 Haziran 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor, ancak bu olumlu havanın ne kadar süreceği konusunda şüpheleri var. Nureddin Nebati'nin bakanlık döneminde ekonomide yaşanan sorunlara değinilirken, Şimşek'in atanmasıyla Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir 'U dönüşü' yapabileceği ancak bu durumun ne kadar sürdürülebilir olacağı tartışılıyor. Analistler, Şimşek'in bağımsızlığı ve ekonomi modelindeki potansiyel değişiklikler konusunda kuşkulu.
5 Haziran 2023

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği bir yazı ile 1 Haziran'dan itibaren açılacak veya yenilenecek kur korumalı mevduat hesaplarında önden prim ödemesine son verilmesini talep etti. Bu düzenleme, bankaların döviz hesaplarını TL'ye çevirme hedeflerine ulaşmaları ve döviz talebini kontrol altına almak amacıyla yapıldı. Bankalar, daha önce mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için bu hesaplara yüksek faizler teklif etmekteydi. Banka yöneticileri, bu ve benzeri konuları görüşmek üzere Merkez Bankası yetkilileriyle bir araya gelmişti.
1 Haziran 2023

Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 12 Mayıs haftasında 135 milyon dolarlık hisse satışı yaparak üç haftalık toplam satış miktarını 357 milyon dolara çıkardı. Bu satışlarla birlikte yılbaşından bu yana yabancı yatırımcıların net hisse satışı 1 milyar 142 milyon dolara ulaştı. Önceki haftalarda da yabancı yatırımcılar sırasıyla 178,4 milyon dolar ve 43,9 milyon dolarlık hisse satışı gerçekleştirmişti.
19 Mayıs 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın döviz kuru politikaları ve altın rezervlerindeki düşüş nedeniyle piyasada ikili bir durum oluştu. Kapalıçarşı esnafı, altın satışlarının son haftalarda iki katına çıktığını ifade etti. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı, ramazanın ikinci haftasından itibaren altın talebinin arttığını ve satışların yüzde 30 yükseldiğini belirtti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde altın üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 408 arttı. Dünya Altın Konseyi, Türkiye'nin altın talebinin rekor seviyelere ulaştığını bildirdi.
11 Mayıs 2023

ÇAYSİAD yöneticisi Mustafa Yılmaz Kar, çay üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, fiyatların yüzde 100'e yakın oranda artabileceğini belirtti. 2008 yılı ile kıyaslandığında çay fiyatlarında 14 kat artış yaşandığını, ancak alım gücünde yüzde 15 gerileme olduğunu ifade etti. Maliyet artışlarının üreticinin alım gücünü olumsuz etkilediğini ve bu durumun tüketici fiyatlarına yansıyacağını söyledi.
10 Mayıs 2023

Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcılar Nisan ayında toplamda 18 milyar doların üzerinde alım ve satım işlemi gerçekleştirdi. Net satışta en çok sattıkları hisse Ford Otomotiv olurken, Ereğli Demir ve Çelik ile Akfen Yenilenebilir Enerji sırasıyla ikinci ve üçüncü en çok satılan hisseler oldu. En çok alım-satım işlemi yapılan hisse ise Türk Hava Yolları olarak kaydedildi.
9 Mayıs 2023

Otomerkezi yöneticisi Ali Karakaş, Türkiye'de her 30 kişiden birinin ikinci el otomobil alım satımı yaptığını ve bu durumun piyasada arz talep dengesini bozduğunu ifade etti. Ekonomik göstergelerin bozulması nedeniyle iktidarın otomobil piyasasında sık sık düzenlemeler yaptığı, son düzenlemeyle araç satışını zorlaştıran bayilerin yetki belgelerinin iptal edileceği ve ifşa edileceği belirtildi. Karakaş, ayrıca tedarik problemleri ve Çin otomobillerine getirilen ek vergi nedeniyle yatırımcıların vazgeçtiğini ve seçimler öncesinde kurdaki artış beklentisiyle ikinci el otomobile olan talebin arttığını dile getirdi.
8 Mayıs 2023

Aura Portföy yöneticisi İsmail Erdem, borsanın düşmesi için bir neden olmadığını ve yatırımcıların temkinli hareket etmeleri gerektiğini belirtti. 2023 yılının ilk dört ayında borsada yüzde 20'lik bir kayıp yaşandığını ve dalgalı seyrin devam ettiğini ifade etti. Erdem, seçimlere kadar borsada büyük bir alıcı beklenmediğini, yabancı yatırımcıların çıkışının sürdüğünü ve belirsizliklerin fiyatlandığını düşündüğünü söyledi. Ayrıca, yatırımcılara mevcut hisselerini korumalarını, zarar eden portföylerin bir kısmını satmalarını ve seçim sonrası için kademeli yatırım yapmalarını önerdi.
8 Mayıs 2023

Dünya Altın Konseyi, Türkiye'de külçe ve sikke formundaki altın yatırımının 2023'ün ilk çeyreğinde 50 ton ile rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye'deki yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybı, altına olan talebi artırdı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023'ün ilk çeyreğinde üretilen altın miktarı geçen yılın aynı dönemine göre %408 artış gösterdi. Küresel altın talebinin altıda biri Türkiye tarafından karşılandı.
5 Mayıs 2023

İsviçre merkezli bankacılık hizmetleri şirketi Swisquote, Türkiye'deki seçimlerin yaklaşması nedeniyle müşterilerine 5 Mayıs'tan itibaren Türk Lirası işlemlerini askıya almalarını önerdi. Şirket, 14 Mayıs'taki seçimlere dair piyasa dalgalanmalarına bağlı riskleri azaltmak amacıyla bu tavsiyede bulundu. Swisquote, 5 Mayıs gün sonundan 15 Mayıs gün sonuna kadar TL ile bağlantılı paritelerde fiyat akışı sağlamayacağını da duyurdu.
2 Mayıs 2023
İşaretlediklerim