Türkiye'de yılda 4 milyon ton pestisit kullanılıyor ve bu durum hem insan sağlığını hem de çevreyi olumsuz etkiliyor. Pestisitler, tarım zararlılarıyla mücadele amacıyla kullanılıyor ancak suyu, toprağı ve havayı kirletiyor. Dünyada her yıl 385 milyon pestisit zehirlenmesi vakası kaydediliyor ve 11 bin kişi hayatını kaybediyor. Pestisit kullanımı azalacağı yerde artıyor ve bu durum, üreticilerin daha çok ürün alma hırsı nedeniyle oluyor. Pestisitlerin tek kazanan tarafı ise üretici şirketler. Türkiye'de yasak olan pestisitler, ihraç edilen ürünlerde saptanıyor ve geri gönderiliyor.
12 Ekim 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda oynanacak maçlar için Beşiktaş Park Stadyumu'nu aday göstermeyen TFF'ye yönelik eleştirilere yanıt verdi. Büyükekşi, 'suyu bulandırmanın manası yok' dedi ve UEFA'nın kriterlerine göre en yüksek seyirci kapasitesi olan statları bildirmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, Galatasaray ile Fenerbahçe'nin Süper Kupa mücadelesinin Suudi Arabistan'da oynanmasının kesinleşmediğini de söyledi.
11 Ekim 2023

Beşiktaş, Türkiye'nin 2032 Avrupa Futbol Şampiyonası için Beşiktaş Park Stadyumu'nu aday göstermemesini Twitter üzerinden eleştirdi. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) etiketlendiği mesajda 'dünyanın en güzel stadı' olarak nitelendirilen Beşiktaş Park'ın fotoğrafları paylaşıldı. TFF'nin UEFA'ya sunduğu aday statlar listesinde Beşiktaş Park'ın yer almaması tepki çekti.
10 Ekim 2023

Türkiye'de 2021 yılının ilk dokuz ayında meydana gelen trafik kazalarında 2 bin 253 kişi hayatını kaybetti. Aynı dönemde 174 bin 610 kazada 269 bin 91 kişi yaralandı ve 235 bin 243 kaza maddi hasarla sonuçlandı. En fazla can kaybı Ankara'da yaşandı. Kazaların çoğu karşılıklı çarpışma, yandan çarpma ve yayaya çarpma şeklinde gerçekleşti.
8 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 31 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Kafes Operasyonu' ile 15 organize suç örgütü ve bu örgütlere silah ve malzeme temini sağlayan 24 farklı suç grubunun çökertildiğini belirtti. Operasyonlar sonucunda 307 şüpheli gözaltına alındı. Bakan Yerlikaya, operasyonların halkın huzurunu kaçıran organize suç örgütlerine nefes aldırmayacaklarını ve her an enselerinde olacaklarını ifade etti.
6 Ekim 2023

Türkiye'de son 42 yılda pestisit kullanımı yaklaşık yüzde 700 arttı. 1980'lerde yıllık pestisit kullanımı 7-8 bin ton iken, bu rakam 2020 ve 2021 yıllarında 53 bin, 2022'de ise 55 bin ton seviyelerine ulaştı. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre yasaklanan pestisit türlerinin Türkiye'de kullanımı halen yaygın. Bu durum, AB'ye ihraç edilen ürünlerde yapılan denetimlerde ortaya çıktı. 2022 yılında pestisit başta olmak üzere tarım zehiri kalıntılarının bulunmasıyla ilgili en çok bildirim yapılan menşe ülke Türkiye oldu.
6 Ekim 2023

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el otomobil fiyatlarının yüzde 15 oranında düştüğünü ifade etti. Bakan Bolat, otomotiv sektöründeki çalkantılı sürecin büyük ölçüde sona erdiğini, stokların ortadan kalktığını ve araç teslimlerinin hızlandığını belirtti. Ayrıca, sıfır araçlarda yüzde 10-15 civarında kampanyaların başladığını da ekledi.
5 Ekim 2023

Türkiye'de Eylül ayında gerçekleşen konut satışları, Ağustos ayına göre yaklaşık yüzde 16 azaldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Eylül ayında ülke genelinde 280 bin 58 gayrimenkul satış işlemi gerçekleşti. Bu satışlardan 4 milyar 808 milyon 937 bin 276 lira tapu harcı geliri elde edildi. Eylül ayında en çok gayrimenkul satışı 26 bin 627 ile İstanbul'da gerçekleşti.
5 Ekim 2023

Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 60 bin yaban hayvanı sağlığına kavuşturularak doğal yaşam alanına bırakıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerin korunması için çeşitli çalışmalar yürütüyor ve yaralı veya bakıma muhtaç yabani hayvanların bakım ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezleri kurdu. Türkiye'de 123 memeli, 141 sürüngen ve 386 kuş türü olmak üzere toplam 650 tür koruma altında. Nesli tehlike altında olan türlerin popülasyonunu artırmak için 24 adet üretme istasyonu kuruldu.
5 Ekim 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara Bölgesi'nde yarın sabah saatlerinden itibaren kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Tekirdağ'ın doğusu, Bursa ve Balıkesir'in kuzeyi ile Çanakkale'nin doğusunda yerel kuvvetli ve çok kuvvetli yağış öngörülüyor. Sel, su baskını, heyelan, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olasılıklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
29 Eylül 2023

Borsa ve yatırım forum sitelerinde 'ücretsiz forex eğitimi' vaadiyle dolandırıcılık yapan 38 şüpheliden 29'u gözaltına alındı. Şüpheliler, gerçek yatırım sitelerinin ara yüzünü kullanarak sahte borsa siteleri oluşturmuş ve yüksek kazanç vaadiyle birçok kişiyi dolandırmış. Elde ettikleri paraları yurt dışı kripto borsa hesaplarına transfer ederek izlerini kaybettirmeye çalışmışlar. Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 9 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmiştir.
26 Eylül 2023

Hepsiburada'nın 2023 yaz sezonu alışveriş verilerine göre, en çok sağlık ve güzellik, giyim, teknoloji ürünleri, temel tüketim, bahçe ve dekorasyon kategorilerinden alışveriş yapıldı. Spor malzemeleri satışları yüzde 161, mayo ve bikini siparişleri yüzde 150, serinletici ürünlerin siparişleri yüzde 275 ve cilt bakımı ürünleri satışları yüzde 203 artış gösterdi. En çok alışveriş yapan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Yazın öne çıkan teknoloji ürünleri taşınabilir şarj cihazları ve akıllı çocuk saatleri oldu.
18 Eylül 2023

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bursa Gastronomi Festivali'nde bir börek yeme yeme yarışması gerçekleştirildi. 52 yarışmacının katıldığı etkinlikte, yarışmacılar 10 dakika içinde önlerine konulan 11 metrelik peynirli böreği bitirmeye çalıştı. Yarışmayı 14 metreye ulaşan Ali Kılıç kazandı ve 10 bin lira hediye çeki kazandı.
17 Eylül 2023

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yaşayan Nurgül Demir, erkek arkadaşı Tuncay Şener tarafından öldürüldü. Şener, Demir'i öldürdükten sonra aynı tabancayla intihar etti. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, her iki kişinin de hayatını kaybettiğini belirledi. Demir ve Şener'in cenazeleri otopsi için Bursa Adli Tıp Kurumuna götürüldü.
16 Eylül 2023

'Müdafaa Hareketi' adlı sosyal medya hesabı, mültecilere yönelik bir bildiri yayınladı ve ülkenin çeşitli kentlerinde miting düzenleyeceğini duyurdu. Bildiride, hükümetin sorumluluklarını yerine getiremediği ve Türkiye'nin demografik yapısını tehlikeye atan yabancılara karşı mücadele etmediği iddia edildi. Ankara Başsavcılığı, bu bildiri hakkında 'Kanunlara uymamaya tahrik' suçundan soruşturma başlattı.
15 Eylül 2023

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na açılan kapatma davasının üçüncü duruşmasında mahkeme, davanın reddine karar verdi. Davanın reddi, salondaki kadınlar tarafından sevinçle karşılandı. Duruşmada, platform üyesi iki kadın, yanlarında bulunan gökkuşağı bayrağı sebebiyle gözaltına alındı. Duruşmada, erkek şiddetiyle yaşamını yitiren kişilerin yakınları tanık sıfatıyla ifade verdi. Mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen dernek ve vakıfların talebini reddetti ve yeterince tanık dinlendiği için bundan sonra tanık dinlenmeyeceğini duyurdu.
13 Eylül 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesi Eskikaraağaç Mahallesi'nde yaşayan balıkçı Adem Yılmaz'ın 12 yıllık dostu Yaren Leylek, göç zamanının gelmesiyle birlikte yuvasından ayrıldı. Yaren Leylek'in Türkiye'deki geliş ve gidişi her yıl çok sayıda doğasever tarafından takip ediliyor. Bu sene Yaren, Adem Yılmaz'ın yanına taşıdığı yuvasında dört yavru dünyaya getirmişti.
10 Eylül 2023

Çağan Irmak'ın yazıp yönettiği ve Netflix için hazırlanan 'Yaratılan' adlı dizinin ilk fragmanı yayınlandı. Dizi, Mary Shelley'nin 'Frankenstein' eserinden esinlenerek oluşturulmuş ve 20 Ekim'de izleyiciyle buluşacak. Başrollerini Erkan Kolçak Köstendil ve Taner Ölmez'in paylaştığı dizinin konusu, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde geçiyor ve 'ölüm ve sonrası' konusuna odaklanıyor.
7 Eylül 2023

Bursa'nın Mudanya ilçesinde ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangın devam ediyor. Yangın, henüz belirlenemeyen bir nedenle dün saat 16:00 sıralarında çıktı. Söndürme çalışmaları gece görüşlü helikopterler ile havadan, 132 araç ve 420 personelle karadan yürütülüyor. Bölgedeki şiddetli rüzgar, yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor.
3 Eylül 2023
İşaretlediklerim