Amazon, CEO Andy Jassy'nin çalışanlara gönderdiği mesajda, 2025 itibarıyla çalışanların beş gün ofise gelmesinin zorunlu hale geleceğini duyurdu. Jassy, Kovid-19 salgını öncesindeki politikanın geri getirileceğini ve ekip üyelerinin ofisteyken daha iyi işbirliği yaptığını belirtti. Hastalıklar ve acil durumlar gibi bazı istisnalarda uzaktan çalışılabileceği bildirildi. Amazon'un bu kararı, daha önce çalışanlar tarafından protesto edilmişti.
17 Eylül 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, ücretli çalışan sayısı 2024 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 artarak 15 milyon 889 bin 385 kişiye ulaştı. Sanayi sektöründe çalışan sayısı yıllık olarak aynı kalırken, inşaat sektöründe yüzde 8,6 ve ticaret-hizmet sektöründe yüzde 4,3 artış görüldü. Aylık bazda ise ücretli çalışan sayısı yüzde 0,7 arttı.
16 Eylül 2024

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in Gazze'deki hastanelere yakıt ikmali başvurularına son bir haftada beş kez olumsuz yanıt verdiğini belirtti. Dujarric, bu durumun bazı hastanelerin 10 günden fazla yeni yakıt tedarikinden mahrum kalmasına yol açtığını söyledi. Ayrıca, Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu ve çocuk felci aşı kampanyasının sürdüğünü aktardı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Filistinli sağlık çalışanlarının işkence ve gözaltına alınmasıyla ilgili raporunu dikkatle takip edeceklerini ifade etti.
28 Ağustos 2024

Yeni bir araştırmaya göre, bisiklet kullananların erken ölüm riski araba kullanan veya trene binenlere göre yarı yarıya azalıyor. Ancak, bisiklet kullananların kazaya karışıp hastanelik olma ihtimalleri iki kat fazla. Araştırma, 16-74 yaş aralığındaki 82 bini aşkın Britanyalıyı 18 yıl boyunca izleyerek bu sonuçlara ulaştı. Bisikletle işe gitmenin kanserden ölme riskini yüzde 51, kalp hastalığı nedeniyle hastaneye yatma riskini yüzde 24 ve ruhsal sağlık sorunları nedeniyle ilaç reçete edilme riskini yüzde 20 oranında azalttığı tespit edildi.
21 Temmuz 2024

Emeklilerin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, emekli maaşları 12 bin 500 liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kabine toplantısında sunduğu alternatifler değerlendirildi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlangıçta önerilen 12 bin liralık maaş artışını 12 bin 500 liraya çıkardı. Bu artış, Meclis onayından sonra emeklilerin hesaplarına yatırılacak.
17 Temmuz 2024

Fehmi Koru, Ege Bölgesi'nde yaptığı bir haftalık gezide, otellerin boş olmasına rağmen denize girilebilen koyların dolu olduğunu gözlemledi. Dar gelirliler, asgari ücretle çalışanlar ve emekliler, belediye otobüsleri sayesinde otel masrafı yapmadan koylarda deniz keyfi yapıyor. Oteller müşteri bulmakta zorlanırken, yerli turistler çadır kurarak veya günübirlik gezilerle tatil yapıyor. Bu durum, turizmin otellerde değil, halkın denize erişiminde yoğunlaştığını gösteriyor.
12 Temmuz 2024

Koç Topluluğu, 1 Eylül 2024'ten itibaren ofise dönüş yapacağını duyurdu. Üst düzey yöneticiler haftada beş gün, diğer çalışanlar ise dört gün ofiste çalışacak. Covid-19 salgını sonrası yaygınlaşan uzaktan çalışma modelinden hibrit modele geçilmişti. Yeni düzenleme ile ofis günleri artırılıyor.
11 Temmuz 2024

Esfender Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının yalnızca zam oranları üzerinden tartışılmasının hükûmetin işine geldiğini belirtti. Hükûmetin bu tartışmayı popülizm politikasının bir aracı olarak kullandığını ve zamları kendi cebinden yapmış gibi gösterdiğini ifade etti. Korkmaz, maaş ve ücret artışlarının standarda bağlanması gerektiğini ve bağımsız sendika talebinin önemini vurguladı.
11 Temmuz 2024

Hatay'da 26 boş aile hekimliği pozisyonu için açılan ek yerleştirme kurasına sadece bir hekim başvurdu. Depremin üzerinden geçen 18 ay, aile sağlığı merkezlerinin toparlanması için yeterli olmadı. Hekimler, yaşam ve sağlık hizmetleri koşulları nedeniyle bölgeyi tercih etmiyor. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki durumu göz ardı ettiğini belirtti ve yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na bölgeyi ziyaret etmesi çağrısında bulundu.
4 Temmuz 2024

Eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, görevini İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na devretti. Koca, görev süresi boyunca sağlıkta şiddet sorununu önemli oranda çözdüklerini ve birçok sağlık sorununu ele aldıklarını belirtti. Koca, COVID-19 salgını, Elâzığ ve Kahramanmaraş-Hatay depremleri gibi zorlu dönemlerde sağlık sisteminin başarılı bir sınav verdiğini ifade etti. Ayrıca, Beyaz Reform ile sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler yapıldığını ve onaylı randevu sistemiyle randevu taleplerinin büyük oranda karşılandığını söyledi.
2 Temmuz 2024

Orhan Bursalı, yeni vergi paketinin çalışanların ve esnafın gelirlerini hedef aldığını, ancak borsada işlem hacminden vergi alınmadığını eleştiriyor. Borsada vergi alınmamasının büyük sermaye sahiplerinin tepkisinden kaynaklandığını belirtiyor. Bursalı, ABD ve Avrupa'da borsadan elde edilen kazançların vergilendirildiğini, Türkiye'de ise büyük sermayeye dokunulmadığını vurguluyor.
23 Haziran 2024

Adidas, isimsiz bir mektupla gelen 'üst düzey çalışanların zimmetine para geçirdiği' şikayetinden sonra Çin'deki işletmesinde rüşvet soruşturması başlattı. İhbarı yapan kişi, üst düzey bir yönetici de dahil olmak üzere çok sayıda Çinli çalışanın adını verdi. Adidas, 7 Haziran'da Çin'de kendisine gelen ihbarı doğruladı ve konuyu yoğun bir şekilde araştırdığını belirtti.
17 Haziran 2024

Havalimanı çalışanları, Meclis’te görüşülen havacılık yasasına tepki olarak iş yavaşlatma eylemi başlatacak. Sendikalar ve dernekler tarafından düzenlenen toplantıda, 6 Haziran’dan itibaren uluslararası standart ve mevzuatlara aykırı işlerin yapılmayacağı kararlaştırıldı. Talepler karşılanmazsa iş bırakma eylemi yapılacak. Eylemler, İstanbul Havalimanı'ndaki iş cinayetine tepki olarak da destekleniyor.
5 Haziran 2024

Murat Ağırel, 2023 yılında Türkiye'de yapılan kamu ihalelerinin detaylarını ve bu ihalelerin Türk halkının ekonomik durumuna olan etkilerini ele aldı. 2023 yılında toplam 82 bin 63 ihale yapılmış ve bu ihaleler kapsamında 1 trilyon 525 milyar 786 milyon 348 bin TL tutarında 124 bin 787 sözleşme imzalanmış. Ağırel, bu harcamaların halkın fakirleşmesine neden olduğunu ve insanların geçim sıkıntısı çektiğini vurguladı. İhalelerin büyük bir kısmının yapım işi ve hizmet alımı için yapıldığı belirtildi.
28 Mayıs 2024

İlber Ortaylı, varoş ve kasaba çılgınlarının sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarının ardından öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına da yöneldiğini belirtiyor. Özel okullarda öğretmenlerin velilerin tacizine maruz kaldığını ve otoritenin zayıfladığını vurguluyor. Ortaylı, geçmişteki kasabaların geleneklerini ve üretkenliklerini kaybettiğini, günümüz şartlarının bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ediyor.
19 Mayıs 2024

UNESCO, 1997'den beri verilen Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'nü bu yıl Gazze'deki savaşı takip eden tüm Filistinli gazetecilere verdi. Ödül, Şili'nin Santiago kentinde düzenlenen Dünya Basın Özgürlüğü Konferansı sırasında açıklandı. UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ödülün gazetecilerin bilgilendirme ve araştırma görevlerini sürdürebilmeleri için kolektif eylemin önemini vurguladığını belirtti. Ayrıca, UNESCO, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 26 gazeteci ve medya çalışanının öldürülmesini kınadı.
3 Mayıs 2024

Türk market teslimat uygulaması Getir, Almanya'daki 1800 çalışanını işten çıkardı ve 15 Mayıs'tan itibaren ülkeden çekilmesi bekleniyor. Şirket, Türkiye iç pazarına odaklanmayı planlıyor ve Avrupa pazarındaki faaliyetlerini de durduracak. Ayrıca, Getir'in büyük hissedarı Mubadala, şirketin iş modelinden memnun olmadığı ve Almanya'daki Gorillas operasyonlarını tek bir marka altında birleştirmediği için yönetime olan sabrının tükendiği belirtiliyor. Getir ayrıca Britanya'dan da çekilmeye hazırlanıyor ve e-ticaret sitesi N11'i satmayı düşünüyor.
25 Nisan 2024

Yeni Zelanda hükümeti, gençler arasında artan elektronik sigara kullanımını endişe verici bulduğu için tek kullanımlık elektronik sigaraları yasaklama kararı aldı. Sağlık Bakan Yardımcısı Casey Castello, bu adımın reşit olmayanları elektronik sigara kullanımından korumayı amaçladığını belirtti. Yeni düzenleme ile 18 yaş altına elektronik sigara satan işletmelere 60 bin dolara kadar ceza uygulanabilecek. Ayrıca, elektronik sigaralarda çocuk güvenlik kilidi zorunluluğu ve ürün pazarlamasında çekici isimlerin kullanımı yasaklandı.
20 Mart 2024

2024 yılında yapay zeka teknolojisi, iş dünyasında önemli değişiklikler ve gelişmeler getirecek. Engelli çalışanlar için yardımcı araçlar olarak kullanılacak, işe alma ve işten çıkarma süreçlerini daha adil hale getirecek, işyerlerinde çeşitliliği artıracak, çalışanların yapay zeka ile çalışma isteğini ve beceri geliştirme ihtiyacını artıracak. Ayrıca, teknolojiye ayak uydurmanın zorlukları devam edecek ve düzenleyicilerin, teknolojinin sınırlarını belirlemesi ve insan iş gücünün haklarını koruması gerekecek.
13 Ocak 2024

Yapay zeka şirketi OpenAI, beş gün önce görevden alınan kurucu CEO Sam Altman'ın yatırımcılar ve çalışanların baskısı sonucu görevine geri döndüğünü duyurdu. Ayrıca Salesforce'un eski CEO'su Bret Taylor, ekonomist Larry Summers ve Quora'nın kurucusu Adam D'Angelo'nun yönetim kuruluna katılacağı açıklandı. OpenAI'nin liderliğinde yaşanan bu değişiklikler, şirketin Microsoft ile olan ortaklığını güçlendirmeyi amaçlıyor.
22 Kasım 2023
İşaretlediklerim