Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndaki Tesis Yönetim Hizmetleri mevzuatında değişiklik yaparak site yönetimlerinin bakanlıkça yetkilendirilmiş şirketlere devredilmesine olanak tanıyor. Bu düzenleme ile konut ve ticari alanı olan sitelerde yönetim işleri, sadece bakanlık tarafından yetkilendirilmiş ve denetlenen şirketler tarafından yürütülebilecek. Ayrıca, mülk sahipleri yönetimle ilgili bilgilere elektronik sistem üzerinden erişebilecek. Bu değişiklik, site yönetimlerinin daha profesyonel ve denetimli bir şekilde yürütülmesini amaçlıyor.
7 Mart 2025

Türkiye'nin ilk İklim Kanunu teklifi Çevre Komisyonunda kabul edildi, ancak İklim Ağı ve diğer sivil toplum kuruluşları teklifi eksik buldu. Eleştiriler, kanunun şeffaflık ve denetimden yoksun olduğu, sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerinin net olmadığı ve fosil yakıtların terk edilmesine dair bir plan içermediği yönünde. Ayrıca, adil geçiş mekanizmasının somut bir şekilde sunulmadığı ve ETS gelirlerinin toplum yararına kullanılmadığı belirtiliyor.
27 Şubat 2025

Danıştay 4. Dairesi, Kazdağları'nda Cengiz Holding tarafından yürütülen bakır madeni projesi için verilen ÇED Olumlu kararını iptal etmeyi reddetti. Çevre aktivistleri ve bölge halkı, projenin doğa katliamına yol açacağını savunarak karara itiraz etmişti. Proje kapsamında büyük bir ormanlık alanın tehlikede olduğu belirtilirken, bilirkişiler projede kamu yararı olmadığını ifade etmişti. Karar, çevre savunucuları tarafından eleştirilirken, köylüler ve aktivistler süreci Anayasa Mahkemesi'ne taşımayı planlıyor.
11 Şubat 2025

Ege ve Marmara Bölgeleri'ndeki kıyılar, özel işletmelerin projeleriyle işgal tehdidi altında. İstanbul'da sahil şeridinin özel işletmeler tarafından işgal edilmesi, halkın kıyılara erişimini kısıtlıyor. Çanakkale'de Deka Mineral Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin rıhtım projesi ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Çeşme-Şifne Yat Limanı projesi gibi yeni projeler, kıyıların özelleştirilmesi ve halkın erişim hakkı konusunda endişe yaratıyor. Bu durum, toplumsal, ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alınarak, halkın kıyılara erişim mücadelesinin önemini vurguluyor.
21 Mayıs 2024

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan bir altın madeninde 13 Şubat'ta meydana gelen büyük bir toprak kayması sonucu dokuz işçi hayatını kaybetti. Meclis'te kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri sorumlulukları kabul etmedi. Çevre Bakanlığı, madenin denetim ve izleme görevlerini yerine getirmediğini belirtti, Enerji Bakanlığı ise alanın Çevre Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.
2 Mayıs 2024

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında riskli yapılarda oturan malik ve kiracılara yapılan kira yardımını artırdı. Maliklere 18 ay boyunca aylık 4 bin 500 lira olan yardım 7 bin liraya, kiracılara 12 ay sağlanan 4 bin 500 lira yardım da 7 bin liraya yükseltildi. Binada ikamet etmeyen maliklere verilen aylık 3 bin lira yardım ise yüzde 50 artışla 4 bin 500 liraya çıkarıldı. Ayrıca, İBB'den yardım alanlar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sağladığı kira yardımından da faydalanabilecek.
22 Ocak 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Üsküdar Salacak'ta bulunan kaçak yapıları yıkma girişimi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından engellenmişti. İBB'nin mahkemeye başvurması sonucu, 12. İdare Mahkemesi İBB'nin lehine karar vererek yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bakanlığın itirazı da Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Bu süreçte İBB personeli, kaçak yapıların yıkımı sırasında saldırıya uğramış ve hukuki girişimlerde bulunulmuştu.
9 Ocak 2024

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Diyanet'te çeşitli düzeylerde görev değişiklikleri yapıldı.
4 Kasım 2023

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Hatay'da yaptığı asbest araştırması, depremzedelerin asbeste maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmada, depremden dokuz ay sonra bile bölgedeki enkaz kaldırma çalışmalarında halkın sağlığını tehdit eden asbeste karşı yeterli önlem alınmadığı belirtildi. Araştırmada, Hatay'ın çeşitli bölgelerinden toplanan 45 numunenin 16'sında asbest lifleri tespit edildi. Asbestin solunması, akciğer kanseri ve mezotelyoma gibi hastalıklara yol açabiliyor. Araştırmanın raporunda, bölgede alınması gereken acil önlemler sıralandı.
13 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi'nde kaçak olarak inşa edilen bir plazayı yıkmak istedi ancak polis tarafından engellendi. İBB İmar Müdürlüğü, 2021'de kaçak yapıyı tespit etti ve yıkım için encümen kararı aldı. Ancak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapıda plan değişikliğine gitti. Mahkeme, İBB lehine karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. Ancak, İstanbul Valiliği, mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle yıkımın durdurulmasını istedi.
29 Ağustos 2023

İktidar, sitelerdeki yüksek aidat artışını kontrol altına almak için yeni bir düzenleme hazırlığında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın birlikte çalıştığı düzenleme, aidatlara enflasyon oranı üzerinde zam yapılmamasını öngörüyor. Ayrıca, site yönetimleri konusunda da düzenlemeler yapılması bekleniyor. Bu düzenlemeler arasında, site yönetimlerine sadece sertifika almış tesis yönetim şirketlerinin talip olabilmesi ve sektöre mesleki standart getirilmesi bulunuyor.
13 Ağustos 2023

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinin tarihi merkezi, cumhurbaşkanlığı kararıyla 'riskli alan' olarak ilan edildi. Bu karar, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na olağanüstü yetkiler tanıyor ve bölge sakinleri ile sivil toplum kuruluşları endişeli. Avukat Can Terbiyeli, kararın mülksüzleştirme riski taşıdığını ve bölgenin turistik bir müzeye dönüşebileceğini belirtiyor. Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşanan benzer bir duruma atıfta bulunarak, tarihi yapılara TOKİ riski ve yerel mimarinin korunamayacağı konusunda kaygılarını dile getiriyor.
6 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla, büyükelçilikler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Basın İlan Kurumu, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevlere atamalar yapıldı ve bazı görevliler görevden alındı. Atamalar arasında büyükelçiliklere ve genel müdürlük pozisyonlarına yapılan değişiklikler bulunmaktadır.
1 Nisan 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla riskli yapılarda oturan kiracılara ve hak sahiplerine aylık 4 bin 500 lira kira yardımı yapacağını duyurdu. İBB Meclisi, bu kararı ve riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanmasını oy birliğiyle onayladı. Destekler, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilen ve KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılacak yapılara verilecek. İBB'nin sağladığı destekler, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası olası İstanbul depremine yönelik endişelerin artmasıyla gündeme geldi.
23 Mart 2023

ABD'nin büyük bankalarından JP Morgan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin bina ve altyapı maliyetinin 25 milyar dolar olacağını tahmin etti. Depremler sonucu 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapıldı ve can kaybı 36 bin 187'ye ulaştı. JP Morgan, Türkiye ekonomisine dair bazı tahminlerde bulunarak yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 45'e revize etti ve bütçe açığının GSYH'nin yüzde 4,5'i civarında olacağını öngördü. Ayrıca, Merkez Bankası'nın faizleri 100 baz puan düşürerek yüzde 8'e indireceğini tahmin ediyor.
16 Şubat 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verilerine göre, deprem etkilenen 11 şehirde 387 bin 410 binada hasar tespit çalışması yapılmış ve 50 bin 576 bina ağır hasarlı veya yıkık durumda tespit edilmiştir. İnşaat Mühendisleri Odası hasar seviyelerini ağır, orta ve az hasarlı olarak sınıflandırmıştır. Sektör uzmanları, yıkım ve enkaz kaldırma maliyetinin 12,6 milyar TL'yi bulabileceğini ve enkazın geri dönüşümünden 5 milyar liralık bir değer yaratılabileceğini belirtmiştir. Yıkım Uzmanı Mehmet Ali Bulut, enkaz kaldırma işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlara ve asbest uzmanlarının görevlendirilmesinin önemine dikkat çekmiştir.
16 Şubat 2023

Hatay'da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı bir müdürlüğün enkazında ve hasarlı binasında bulunan depremle ilgili kritik belgelerin güvenli bir yere alınmadığı ortaya çıktı. Avukat Ömer Meşe, savcılığın yer bulamadığını belirtmesi üzerine kendi imkanlarıyla belgeleri toplamaya başladı. Meşe, deprem raporları ve dayanıklılık test raporlarını içeren belgeleri kurtardığını ifade etti. Ayrıca, dijital belgelerin manipüle edilebileceğini ve ıslak imzalı belgelerin hukuki süreçte önemli olduğunu vurguladı. Enkazdaki belgelerin bir kısmı savcılık tarafından alınırken, avukat Meşe belgelerin imha edilmek istendiğini öne sürdü ve bakanlığın konuyla ilgili yaptığı açıklamaları eleştirdi.
15 Şubat 2023
İşaretlediklerim