ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

Muğla Milas'ta, Çandır ve Kurudere köyleriyle beraber dokuz köyü etkileyecek olan boksit madeni projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi. Ancak bölgede antik kent ve 1'inci derece arkeolojik sit alanı bulunuyor. Ayrıca yüzlerce yıllık zeytin ağaçları da mevcut. Maden ocağını işletecek olan Yıldızlar Grup, 1908,79 hektarlık alan için ruhsat almış ancak sadece 24.32 hektarlık alan için ÇED kapsamında başvuru yapılmış. Köy halkı kararı mahkemeye taşıyacak.
11 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'çılgın projesi' Kanal İstanbul için İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki Çiftalan köyünde çimento limanı yapılması planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onay verdiği limanın inşa edilmek istendiği alan, balıkların yumurtlama, barınma ve beslenme alanı çıktı. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda liman çalışmalarının yapılacağı bölgedeki zeminin habitat yapısının olumsuz etkileneceği belirtildi. Çimento limanını yapmak isteyen YD Madencilik şirketi, söz konusu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden kiralamış.
23 Haziran 2023
İşaretlediklerim