Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebini değerlendirecek mahkemenin heyeti, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 23’üncü maddesi gereğince değiştirildi. Yeni heyette başkan olarak 24’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şenol Kartal, üye hakimler olarak ise Mücahit Kemal Yamak ve Enes Budak yer alacak. Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında çeşitli suçlamalarla tutuklanmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması yönünde karar verilmişti. Ancak, Türkiye'deki mahkemeler bu kararı uygulamamış ve Kavala'nın tutukluluğu devam etmişti.
14 Mayıs 2024

İstanbul Alibeyköy'deki bir özel lisede öğrenim gören Y.K., okul müdürü İbrahim Oktugan'ı silahla vurarak öldürdü. Olay, Y.K.'nin okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu müdüre yönelik gerçekleşti. Türk vatandaşlığına geçmiş Irak asıllı Y.K., çocuk bürosunda işlemleri tamamlandıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, öğretmenler arasında şiddete karşı eylemlere yol açtı.
8 Mayıs 2024

İstanbul ve Ankara'da yapılan ev baskınlarında dokuz gazeteci gözaltına alındı. Bu gazetecilerin çoğu Mezopotamya Ajansı ve Yeni Yaşam çalışanlarıydı. Gözaltına alınan gazetecilerden üçü 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla tutuklanırken, diğer altı gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan gazetecilerden Esra Solin Dal Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ne, Erdoğan Alayumat Metris Cezaevi'ne, Mehmet Aslan ise Sincan Cezaevi'ne gönderildi.
27 Nisan 2024

31 Mart yerel seçimlerde Aydın'ın Kuşadası ilçesinden İYİ Parti adına belediye meclis üyesi seçilen Y.D., basit adam yaralama suçlaması nedeniyle 2,5 aylık hapis cezasının infazının kesinleşmesi üzerine tutuklandı. Y.D., mazbatasını almadan Söke cezaevine teslim oldu. Bu olay, yerel siyaset ve hukukun kesişim noktasında önemli bir gelişme olarak kaydedildi.
6 Nisan 2024

Silivri Başsavcılığı, 15 yıl önce Münevver Karabulut'u öldürdükten sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanan Cem Garipoğlu'nun otopsi kaydını istedi. Garipoğlu'nun ölmediği ve kaçırıldığı iddiaları üzerine, mezarının açılması ve cesedin incelenmesi talepleri bulunuyor. Bu talepler daha önce reddedilmişken, son başvuru Ekim 2023'te yapıldı ve süreç devam ediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan otopsi sırasında çekilen fotoğraf ve video kayıtlarının istenmesiyle, bilirkişi heyetinin raporuna göre mezarın açılıp açılmayacağına karar verilecek.
12 Mart 2024

Hrant Dink'in katili Ogün Samast, mahkemede verdiği ifadede, cinayetten önce Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in kendisine 'Devlet arkamızda' dediğini iddia etti. Samast, 2006'da Erhan Tuncel'in evinde yapılan bir toplantıda bu konuşmaların geçtiğini ve Yasin Hayal'in kendisini tehdit ettiğini belirtti. Samast, ayrıca Samsun'da polis tarafından yakalandıktan sonra kendisine destek gösterildiğini ve 'Rahat ol' denildiğini ifade etti. Duruşma sonrası Samast için adli kontrol uygulamasının devamına ve bir sonraki duruşmanın 29 Mayıs 2024'te yapılmasına karar verildi.
6 Mart 2024

Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ölümünden bir hafta sonra ailesine teslim edildi. Navalni, cezaevinde yürüyüş yaparken rahatsızlanmış ve doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamamıştı. Annesi, oğlunun cesedini almak için uzun süre mücadele etmiş, sonunda ceset aileye teslim edilmiştir. Navalni, Kremlin'e muhalefeti ve zehirlenme iddiaları sonrası tutuklanmış ve aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
24 Şubat 2024

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 11 Şubat 2024 itibariyle 2 bin 294 gündür hapiste bulunuyor. 18 Ekim 2017'de gözaltına alınan Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etti ve Kavala, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay, Kavala'nın cezasını onayladı.
11 Şubat 2024

Başak Demirtaş, DEM Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığı beyanını geri çektiğini duyurdu. Açıklamasında, adaylık beyanının başvuruya dönüşmemesi konusunda partisiyle ortak görüş birliğine varıldığını belirtti. İsmail Saymaz'ın yazısına göre, bu kararın Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan eşi Selahattin Demirtaş ve DEM Parti tarafından alındığı anlaşılıyor. Selahattin Demirtaş, eşinin aday olmayacağını belirten bir mektup yazarak bu kararı DEM Parti'ye bildirmiş.
8 Şubat 2024

Selahattin Demirtaş'a yönelik olarak geçmişte 'Selo'ya idam' sloganları atıldığı, ancak zamanla kamuoyunun algısının değiştiği belirtiliyor. Demirtaş, yıllardır Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olmasına rağmen, kendisine yönelik iftira ve tehditlere rağmen adil davranacağını ifade ediyor. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Demirtaş'ı 'terörist Selo'dan 'mağdur, sempatik ve gençlerin rol modeli' olarak nitelendiriyor. Bu değişim, Demirtaş'ın toplumdaki algısının zamanla nasıl değiştiğini gösteriyor.
7 Şubat 2024

Cumhur İttifakı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki yerel seçimlerde kaybettikleri büyükşehir belediyelerini, özellikle İstanbul'u geri almayı hedefliyor. Muhalefet cephesinde ise, özellikle Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve diğer sol, sosyalist partilerin tutumu merak konusu. DEM Parti, İstanbul seçimlerine kendi adaylarıyla gireceklerini açıkladı. Selahattin Demirtaş'ın DEM Parti'nin bağımsız bir tutum sergilemesi gerektiğine dair ifadeleri ve parti içi stratejiler, siyasi tartışmaların odağında yer alıyor.
7 Şubat 2024

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han ve eşi, başbakanlık döneminde aldıkları hediyeleri açıklamadıkları ve sattıkları gerekçesiyle yolsuzluk davasında suçlu bulunarak 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Han, 10 yıl siyasetten men edildi. Han ve eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi, daha önce 'devlet sırlarını ifşa etmek' suçlamasıyla da 10'ar yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmran Han, 5 Ağustos 2023'te tutuklanmış ve bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı, ancak tutukluluk süresi daha sonra uzatılmıştı.
31 Ocak 2024

Dokuz aydır Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı ve Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu, mesleki faaliyetlerinin kriminalize edildiğini belirterek açlık grevine başladığını açıkladı. Müftüoğlu, 29 Nisan'da gözaltına alınmış ve 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklanmıştı. İkinci duruşmada tahliye edilmeyen Müftüoğlu, Türkiye'de düşünen ve konuşan herkesin hapsedildiğini ifade ederek herkesi 'ses yükseltmeye' çağırdı.
29 Ocak 2024

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, annesi Sadiye Demirtaş'ın rahatsızlanması üzerine, Edirne F Tipi Cezaevi'nden Diyarbakır'a götürülerek annesini ziyaret etti. Demirtaş, bir önceki ay babasını kaybetmiş ve siyasi rehinelik durumunu protesto etmek amacıyla babasının cenaze törenine katılmamıştı. DEM Parti tarafından yapılan açıklamada, Sadiye Demirtaş'ın hastanede müşahade altında olduğu ve Demirtaş'ın talebi üzerine annesini ziyaret ettiği belirtildi.
23 Ocak 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olduğu için babası Tahir Demirtaş'ın cenazesine katılmama kararı aldı. Demirtaş, avukatları aracılığıyla Adalet Bakanlığı'ndan cenazeye katılım talebinde bulunmamalarını istedi. Tahir Demirtaş Mardin Kapı Mezarlığı'na defnedildi. Selahattin Demirtaş, cezaevinden gönderdiği bir mesajla taziyeleri kabul etti ve teşekkürlerini iletti.
31 Aralık 2023

Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, bir haberde savcının ismini açık yazdığı gerekçesiyle 'terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' suçlamasıyla tutuklandı. Karakola tebligat almak için çağrıldıktan sonra gözaltına alınan Karabay, terör şubeye götürüldü ve avukatlarıyla görüştürüldükten sonra sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Karabay'ın tutuklanmasına karar verdi ve cezaevine gönderildi. Daha önce de polis tarafından evinden alınarak ifadeye götürülmüştü.
29 Aralık 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir'in Buca ilçesindeki Belenbaşı İlkokulu'na 12 Eylül darbesi sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde işkenceler yapmakla bilinen ve 1988'de PKK tarafından öldürülen Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesini 'tasvip edilemez bir hata' olarak nitelendirdi. Bakanlık, bu kararın toplumun adalet duygusunu inciten ve vicdanını yaralayan bir dönemi hatırlattığını ve bu nedenle kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, ad verme yetkisi olan valiliğe gerekli bilginin verildiği ifade edildi.
26 Aralık 2023

Gazeteci Nazlı Ilıcak, 'FETÖ'nün medya yapılanması' davasında daha önce 'örgüte yardım' suçundan aldığı ceza sonrası tahliye edilmişti. Ancak, 2016'da yazdığı bir yazı nedeniyle 'iftira' suçundan aldığı 2 yıl 6 ay hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından onaylandıktan sonra Sakarya 1 No'lu Cezaevi'ne teslim oldu. Avukatı, Ilıcak'ın yaklaşık 2-3 hafta kapalı cezaevinde kalacağını ve ardından açık cezaevine geçerek denetimli serbestlikle salınacağını belirtti.
4 Aralık 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sekiz yıl önce öldürülen avukat Tahir Elçi için 'Elçi'ye Ağıt' isimli bir şarkı yazdı. Şarkı, avukat ve müzisyen Mercan Argunağa tarafından seslendirildi ve Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümünde Argunağa'nın YouTube kanalında yayınlandı. Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şarkıyı sosyal medya hesabından paylaştı.
28 Kasım 2023

Hamas, bir esir takası anlaşması çerçevesinde 12 Tayland vatandaşını ve 13 İsrailli esiri serbest bıraktı. Tayland vatandaşlarının serbest bırakılması, Katar'ın aracılık ettiği İsrail-Hamas anlaşmasının bir parçası değil. Mısır'ın aracılığıyla gerçekleşen bu serbest bırakma, Mısır'ın yoğun çabalarının bir sonucu olarak duyuruldu. Ayrıca, İsrail ordusu, serbest bırakılmaları beklenen Filistinli esirler için toplanan kalabalığa Ofer Cezaevi önünde göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.
24 Kasım 2023
İşaretlediklerim