CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 6 Şubat'ta Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a yönelik protestoları 'sitem' olarak nitelendirerek, bu protestoların çoğunun hükümete yönelik olduğunu belirtti. Özel, CHP'nin aday belirleme sürecinde anketlere büyük önem verdiklerini ve Lütfü Savaş'ın Hatay'da yapılan dört ayrı ankette de en popüler aday olarak öne çıktığını ifade etti. Ayrıca, CHP'nin adaylarını belirlerken ve adaylık sonrası süreçte de anketlerle değerlendirme yaptığını vurguladı.
11 Şubat 2024

Arjantin Milli Takımı'nın mart ayında Çin'de Nijerya ile oynamayı planladığı hazırlık maçı, Lionel Messi'ye Çin'deki futbolseverlerin gösterdiği tepkiler nedeniyle iptal edildi. Messi, Inter Miami ile Hong Kong'da oynanması planlanan bir maça çıkmamış ve daha sonra Japonya'da Vissel Kobe'ye karşı 30 dakika sahada yer almıştı. Bu durum, Çinli futbolseverlerin tepkisini çekti ve Hangzhou Spor Ofisi, Arjantin ile Nijerya arasındaki maç için uygun koşulların oluşmadığını belirterek maçın iptal edildiğini açıkladı. Arjantin Futbol Federasyonu şimdi alternatif bir kent arayışında.
10 Şubat 2024

Türkiye Kupası'nda Antalyaspor, Beşiktaş'ı ağırlıyor ve maçın dikkat çekici bir yönü, Beşiktaş'ın eski oyuncusu ve şampiyonluk kazandığı dönemin teknik direktörü Sergen Yalçın'ın bu kez Antalyaspor'un başında olması. Beşiktaş, maçta defansif bir oyun sergileyerek rakibi geride karşılamaya çalışıyor, ancak bu strateji etkili olmuyor ve takım kanatlarda boşluklar bırakıp, orta sahada güçsüz kalıyor. Sadece Rashica ve Semih'ten bir şeyler bekleniyor, ancak takımın genel performansı yetersiz kalıyor.
9 Şubat 2024

Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu değerlendirerek, Türkiye'de yüksek enflasyonun kalıcı olacağını öne sürdü. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasına rağmen, enflasyonun beklenen düzeylere inmemesi ve hatta artış göstermesi eleştirildi. Karatepe, enflasyonla mücadelede yeni yönetimin de sorumluluğunun olmadığını ve enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36 yerine muhtemelen yüzde 50 civarında olacağını ifade etti.
9 Şubat 2024

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Hatay'da yaşananlar ve halkın tepkileri nedeniyle birkaç gün içinde 'kapsamlı bir anket' yapılacağını duyurdu. Depremdeki sorumluluğu nedeniyle eleştirilen mevcut Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın yeniden aday gösterilmesi tartışmalara yol açmıştı. Daha önce yapılan anketlerde Savaş'ın alternatifinin bulunamadığı ve açık ara önde olduğu belirtilmişti. Ancak son tartışmaların ardından CHP, Hatay'daki durumu yeniden değerlendirmek üzere yeni bir anket yapma kararı aldı.
7 Şubat 2024

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA), 2023'te yüzde 8,2 azalarak 526,8 milyar dolara gerileyen küresel çip satışlarının, 2024'te yüzde 13,1 artışla toparlanacağını öngörüyor. 2023'te Avrupa, yıllık bazda büyüme kaydeden tek pazar olarak öne çıkarken, diğer tüm bölgesel pazarlarda satışlar düşüş gösterdi. Çin, Asya-Pasifik, Amerika ve Japonya'da satışlar sırasıyla yüzde 14, yüzde 10,1, yüzde 5,2 ve yüzde 3,1 oranında azaldı.
5 Şubat 2024

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), 'Büyüme için Temelleri Güçlendirmek' temasıyla hazırladığı Ekonomik Görünüm Ara Dönem Raporu'nda Türkiye ekonomisi için bu yılki büyüme öngörüsünü değiştirmedi. Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, 2025 için büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1 olarak revize edildi. Raporda ayrıca, küresel ekonomik büyümenin geçen yıl yüzde 3,1 olduğu, ABD ve Avro Bölgesi'nin büyüme tahminlerinde düşüşler yaşandığı, Çin ekonomisinin ise düşük talep ve yüksek borç nedeniyle yavaşlayacağı belirtildi.
5 Şubat 2024

Barış Terkoğlu'nun yazısında, 1999 depreminde yıkılan binaların müteahhidi Veli Göçer'in yargılanmasına karşın, binaların yapımına izin veren ve denetim görevini yerine getirmeyen belediye başkanlarının yargı önüne çıkarılmaması ele alınıyor. Terkoğlu, deprem öncesi imar usulsüzlükleri nedeniyle yargılanan ancak depremle ilgili suçlamalardan muaf tutulan belediye başkanı Ahmet Yaşar Birinci örneğini vererek, deprem sorumluluğunun sadece müteahhitlere yüklenmemesi gerektiğini vurguluyor. Yazı, depremle ilgili yargı süreçlerinin eksikliklerine dikkat çekiyor.
5 Şubat 2024

Çin, yapay zeka teknolojisiyle donatılmış ilk ticari 'hiper uydu' olan 'Xingshidai-18' (Rongpiao) adlı uydusunu Smart Dragon-3 (SD-3) roketiyle uzaya fırlattı. Bu uydu aynı zamanda Mısır'ın NExSat-1 uydusunu da taşıyordu. Guoxing Havacılık ve Uzay Teknolojisi Şirketi tarafından üretilen uydu, yapay zeka ile çalışan ilk ticari uydu olma özelliğini taşıyor.
3 Şubat 2024

Çin'de soyadı Liu olan zengin bir kadın, çocuklarının kendisini ihmal ettiği gerekçesiyle 2.8 milyon dolarlık servetini evcil kedi ve köpeklerine bırakmaya karar verdi. Kadının bu kararı, Çin'de genel olarak olumlu tepkiler almış. Mirasın yönetimi için yerel bir veteriner kliniği görevlendirilecek, çünkü Çin yasalarına göre hayvanlara doğrudan miras bırakmak mümkün değil.
3 Şubat 2024

Geçen yıl Hatay'da meydana gelen depremde yıkılan ve 269 kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Yaşar Coşkun, binanın yan yattığını ancak çökmediğini savundu. Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması tamamlandı ve müteahhit Coşkun dahil olmak üzere birkaç kişi hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan dava açıldı. Bilirkişi raporunda, binanın malzeme kalitesinin düşük olduğu ve deprem yönetmeliğine uyulmadığı belirtildi. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar kusurlarını reddederken, bazı belediye görevlileri 'tali kusurlu' bulundu.
2 Şubat 2024

Fransa'da kürtaj hakkını anayasal güvenceye almayı amaçlayan yasa tasarısı, Ulusal Meclis'te büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Tasarı, 493'e karşı 30 oyla onaylandı ve şimdi 28 Şubat'ta senatoda görüşülecek. Senatoda sağcıların çoğunlukta olması nedeniyle tasarının burada zorlanabileceği öngörülüyor. Eğer tasarı yasalaşırsa, Fransa kürtaj hakkını anayasal düzeyde güvence altına alan ilk ülke olacak.
31 Ocak 2024

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez hak ihlali kararı verdiği TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliği, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay'ın AYM kararlarını tanımamasının ardından TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, muhalefet milletvekilleri kararı protesto etti. Sosyal medyada ve siyasi çevrelerden gelen tepkilerde, bu kararın 'yargı darbesi' olarak nitelendirildiği ve halk iradesine darbe vurulduğu ifade edildi.
30 Ocak 2024

Tesla CEO'su Elon Musk, hükümetlerin gerekli önlemleri almaması durumunda Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin küresel rakiplerini yok edeceğini belirtti. Bu yorumlar, Çinli otomobil üreticisi BYD'nin Tesla'yı geçerek dünyanın en çok satan elektrikli araç şirketi olduğu haberinin ardından geldi. Musk, Çinli şirketlerin rekabetçi olduğunu ve ticaret engelleri olmadan diğer otomobil şirketlerini neredeyse yok edebileceklerini ifade etti.
27 Ocak 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Adana'ya Ahmet Hakan Arıkan, Iğdır'a Erden Sakarya ve Siirt'e Necmettin Öztürk emniyet müdürü olarak atandı. Ayrıca, 19 şehre vali yardımcısı ve 127 ilçeye kaymakam ataması gerçekleştirildi. ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ise Yalçın Aydın atandı.
27 Ocak 2024

Türkiye sinemalarında bu hafta İtalya'nın Oscar adayı 'Kaptan Benim' dahil olmak üzere dokuz yeni film vizyona giriyor. 'Kaptan Benim', Senegal'den Avrupa'ya gitmeye çalışan iki gencin hikayesini anlatıyor. Diğer filmler arasında Nicolas Cage'in başrolünde olduğu 'Rüya Senaryo', bir uçak kazasını konu alan 'Çıkış Yok', Cem Karaca'nın hayatını anlatan 'Cem Karaca'nın Gözyaşları', dans temalı 'Haydi Tut Elimi', Trabzonspor'un tarihini anlatan belgesel 'İnadıyla Şampiyon', animasyon 'Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir' ve iki yerli korku filmi 'Ruhlar Bölgesi: Karanlık Taraf' ve 'Şeytan1' bulunuyor.
26 Ocak 2024

Time dergisi, Morning Consult araştırma şirketinin verilerine dayanarak, 43 ülkede İsrail'e desteğin azaldığını yazdı. İsrail, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırıları sonrası Gazze'ye savaş ilan etmiş ve sivil yerleşim yerleri ile hastaneleri hedef almıştı. Ankete göre, Çin, Güney Afrika, Brezilya ve Latin Amerika ülkelerinde İsrail'e karşı olumlu görüşler olumsuza dönüşmüş, Japonya, Güney Kore ve Britanya'da da destek oranları düşmüştür. ABD ise İsrail'e desteğini sürdürmekte, ancak oranlar azalmıştır.
22 Ocak 2024

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, 2024 Milletler Ligi'nde mücadele edeceği maçların programını belirledi. Takım, üç ayrı haftada dört maç yapacak şekilde planlanan ligde Antalya, ABD ve Hong Kong'da oynayacak. İlk sekiz sırada yer alacak takımlar finallere katılma hakkı kazanacak. Türkiye'nin maç programı, Mayıs ve Haziran aylarında Japonya, Hollanda, İtalya, Fransa, Almanya, Sırbistan, Güney Kore, ABD, Tayland, Dominik Cumhuriyeti, Çin ve Brezilya ile karşılaşmaları içeriyor.
20 Ocak 2024

Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı (JAXA) tarafından fırlatılan SLIM uzay aracı, Ay yüzeyine yumuşak iniş gerçekleştirdi. Bu başarıyla Japonya, Ay'a iniş yapan beşinci ülke oldu. SLIM, Ay'ın Mare Nectaris bölgesini inceleyecek ve iki küçük gezgin robotu görevlendirecek. Bu robotlar, Ay yüzeyinde kendi verilerini toplayacak.
19 Ocak 2024

SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen 'SES Yılın Kadınları' ödülleri, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barış için dayanışmaya katkıda bulunan, kadın hakları mücadelesinde öncü olan 13 kadın ve gruba verildi. Ödüller, Pera Müzesi'nde düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Ödül alanlar arasında A Milli Kadın Voleybol Takımı, Kızılcık Şerbeti dizisinin oyuncuları ve meme kanseri teşhisinde yenilikçi bir icat geliştiren Canan Dağdeviren gibi isimler yer aldı. Gastronomi alanında ödüllü Şef Ebru Baybara Demir, yaptığı işlerde Atatürk'ten ilham aldığını belirtti.
19 Ocak 2024
İşaretlediklerim