ABD merkezli haftalık yayın yapan Time dergisi, her yıl geleneksel olarak verdiği 'Yılın Kişisi' ödülü için 2023 yılı finalistlerini duyurdu. Finalistler arasında Hollywood grevcileri, şarkıcı Taylor Swift, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, OpenAI CEO'su Sam Altman, Barbie filmi, İngiltere Kralı 3. Charles, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Trump davasındaki sorumlu savcılar yer alıyor. Önceki yılın kazananı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski idi.
5 Aralık 2023

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehri, BM İklim Değişikliği Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Zirvede iklim krizi, artan etkileri ve alınması gereken önlemler tartışılacak. Ancak BAE'nin fosil yakıt üretiminde önde gelen bir ülke olması ve zirvenin başkanının bir petrol şirketinin başında olması eleştirilere neden oluyor. Zirve, 12 Aralık'a kadar devam edecek ve 200 hükümetin temsilcilerini ağırlayacak. Ayrıca, 2015 Paris Anlaşması hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve 2030'a kadar temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gibi konular da gündemde olacak.
30 Kasım 2023

Çin'de Pingdingşan Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencisi Li Hao, staj yaptığı Henan Qinyi Kültür şirketinde 26 günde 240 saat canlı yayın yapma ve 15 kısa klip yükleme şartıyla anlaşmıştı. Li, beş gün boyunca her gece 9'dan sabah 6'ya kadar canlı yayın yaptıktan sonra 'yorgunluktan' hayatını kaybetti. Babası, oğluna gece vardiyasına geçmesi için baskı yapıldığını iddia ederken, şirket bu iddiayı reddetti ve Li'nin resmi bir çalışan olmadığını, sadece basit bir ortaklık yaptıklarını belirtti. Şirket, aileye 'insani yardım' olarak 5000 yuan teklif etti.
30 Kasım 2023

Türkiye, 2053 yılında net sıfır emisyon hedefine rağmen kömür kapasitesini artırmaya devam ediyor ve Avrupa'da termik santral kapasitesini artıran tek ülke oldu. 2022'de üretilen elektriğin %35'i termik santrallerden sağlandı. Almanya'nın aksine, Türkiye kömürden enerji üretiminde Avrupa'da ilk sıraya yükseldi ve 2030'a kadar tüm termik santrallerini kapatma planı olmadığı görülüyor. Ember Türkiye, Ukrayna ve Batı Balkanlar Bölge Lideri Ufuk Alparslan'a göre, Türkiye'deki bazı termik santrallerin lisans süreleri 2050 sonrasına kadar uzanıyor ve devlet bu santrallere tazminat ödemek istemiyor.
29 Kasım 2023

Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Ayşe Zarakol, Koç Üniversitesi Rahmi M. Koç Bilim Madalyası'nı aldı. Cambridge Üniversitesi'nde profesör olan Zarakol, tarihsel sosyoloji ve uluslararası ilişkiler alanlarında yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Batı'nın İsrail politikaları ve liberal uluslararası düzenin geleceği hakkında eleştirilerde bulunan Zarakol, mevcut düzenin değişeceğini ve potansiyel düzensizlik dönemlerinin yaratabileceği sonuçlar hakkında uyarılarda bulunuyor. Ayrıca, doğu ve batı arasındaki ilişkilerin tarihsel evrimine ve uluslararası düzende eşitlikçi bir sistemin olmamasının sonuçlarına değiniyor.
29 Kasım 2023

Makale, son dönemde Türkiye'de yaşanan ve medyada geniş yer bulan zenginleşme skandallarını ele alıyor. Polat ve Candan ailelerinin lüks yaşamları ve sonrasında yaşanan hukuki süreçler toplumun dikkatini çekmiş durumda. Yazar, bu skandalların toplumda yarattığı tepkilerin, özellikle kadınların bu skandallardaki rollerinin ve medyanın bu konudaki tutumunun altını çiziyor. Ayrıca, toplumun bu tür olaylara karşı gösterdiği tepkinin, genellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir 'temiz toplum' talebine dönüştüğünü ve asıl suçluların göz ardı edildiğini vurguluyor.
25 Kasım 2023

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı rapora göre, G20 ülkeleri emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmiyor ve bu durum, yüzyıl sonunda küresel sıcaklık artışının 2,9 dereceye kadar yükselmesine yol açabilir. 2022'de sera gazı emisyonları yüzde 1,2 artarak rekor seviyeye ulaştı. Enerji sektörü en büyük paya sahipken, ABD ve Çin en çok emisyon üreten ülkeler arasında. UNEP, ülkelerin ulusal katkı beyanlarındaki emisyon azaltım hedeflerini güncellemeleri gerektiğini belirtiyor.
25 Kasım 2023

Bu hafta Türkiye sinemalarında, Ridley Scott imzalı 'Napolyon' başta olmak üzere, farklı türlerde beş yeni film izleyici ile buluşuyor. 'Napolyon' filmi, ünlü Fransız liderin hayatını ve eşi Josephine ile ilişkisini ele alıyor. 'Kızıl Gökyüzü' yangın tehdidi altındaki bir grup arkadaşın hikayesini, 'Aybüke: Öğretmen Oldum Ben' ise terör saldırısında hayatını kaybeden genç bir öğretmenin hikayesini anlatıyor. 'Zina' adlı yerli korku filmi, para kazanma hırsıyla yola çıkan genç kadınların başına gelenleri konu alırken, 'Maşa ile Koca Ayı: Sonsuz Eğlence' ise çocuklara yönelik bir animasyon filmi olarak dikkat çekiyor.
24 Kasım 2023

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin'de çocuk hastanelerinin hasta çocuklarla dolması ve 'tanı konulmamış' zatürre vakalarının artışı üzerine Çin'den bilgi istedi. Çinli yetkililer, grip benzeri hastalıklarda artış olduğunu ve bunun Covid-19 önlemlerinin kaldırılmasına bağlı olduğunu ifade etti. WHO, bu artışın zatürre salgınıyla bağlantılı olup olmadığını belirlemek için Çin'den daha fazla bilgi talep etti. Çin ayrıca Covid-19'u 'A kategorisi salgın hastalık' olarak ele almayı bırakma kararı aldı.
23 Kasım 2023

Türk kökenli Dilan Yeşilgöz, Hollanda'da Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi'nin (VVD) genel başkanı olarak başbakanlık için en güçlü adaylardan biri haline geldi. Hollanda'da yapılan seçimlerde VVD, anketlere göre az bir farkla önde gidiyor. Yeşilgöz, 18 Haziran 1977'de Ankara'da doğdu ve siyasi kariyerine VVD'de başladı. 2021'de Ekonomik İşler ve İklim Politikası Devlet Bakanı, 2022'de ise Güvenlik ve Adalet Bakanı olarak atandı. Mark Rutte'nin siyaseti bırakma kararının ardından VVD'nin genel başkanı seçildi.
22 Kasım 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

Türkiye genelinde elektrikli araçlar için kurulan şarj istasyonu sayısı 20 Kasım itibarıyla 10 bin 576'ya ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerine göre, sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 147'ye yükseldi ve bu şirketlerden 102'si aktif olarak hizmet veriyor. Türkiye'deki elektrikli araç sayısı 51 bin 813'e ulaşırken, beş elektrikli araca bir şarj noktası düşüyor.
21 Kasım 2023

Popüler Türk polisiye dizisi 'Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi'nin ikinci sezon fragmanı izleyiciyle paylaşıldı. Dizi, 7 Aralık'ta BluTV'de yayınlanacak. İkinci sezonda, Behzat başkomiser ve ekibi Ankara'daki kaosu çözmeye devam edecek. Yeni sezonda kadroya Sergen Deveci, Alper Kut ve Devrim Yakut gibi isimler katılırken, yönetmenliğini Devrim Yalçın'ın üstlendiği ve senaryosunu Ercan Uğur'un yazdığı belirtildi.
16 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan ankete göre Türkler, geleceğe en karamsar bakan ulus olarak öne çıkıyor. Ankete katılan Türklerin %60'ı geleceğe karamsar bakarken, yaşamak için ilk tercih olarak AB ülkelerini gösteriyor. Güvenlik konusunda ABD ile işbirliğini, değerler konusunda AB'yi, ticarette ise Çin'i tercih ediyorlar. Türkler ayrıca liderden ülkenin bağımsızlığını savunmasını bekliyor ve nükleer silahlanmaya karşı çıkmıyor. Rusya-Ukrayna savaşında barışın önündeki en büyük engel olarak Batı'yı görenlerin oranı %50.
15 Kasım 2023

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ve Oxford Üniversitesi tarafından 21 ülkede yapılan bir ankete göre, jeopolitik ittifaklar giderek daha parçalı ve karmaşık bir hal alıyor. Ankete katılanlar, çeşitli meselelerde farklı ülkelerle işbirliği yapılacak 'alakart' bir dünya düzenine geçiş yapıldığını belirtiyor. Batı'nın 'yumuşak gücü' hala popülerken, ticaret konusunda Çin tercih ediliyor. Ayrıca, Avrupa Birliği'nin geleceği konusunda belirsizlikler ve Ukrayna savaşının algılanışı gibi konularda da farklı görüşler mevcut. Uzmanlar, Avrupa'nın 'stratejik karşılıklı bağımlılık' politikası izlemesi ve askeri yatırımlar yapması gerektiğini öneriyor.
15 Kasım 2023

Kıvanç Tatlıtuğ ve Beren Saat'in başrollerini paylaştığı 'İstanbul İçin Son Çağrı' filminin yeni fragmanı yayınlandı. Film, izleyicilere New York'ta geçen ve ilişkiler üzerine farklı bir perspektif sunan bir hikaye vaat ediyor. Gönenç Uyanık'ın yönettiği ve Nuran Evren Şit'in senaryosunu yazdığı film, 24 Kasım'da Netflix'te izleyiciyle buluşacak. Serin ve Mehmet isimli iki evli karakterin tesadüfen karşılaşmaları ve New York'ta geçirdikleri unutulmaz bir geceyi konu alıyor.
14 Kasım 2023

INSEAD işletme okulu tarafından hazırlanan 2023 Küresel Yetenek Rekabet Gücü Endeksi'ne göre, İsviçre dünyanın en yetenekli insanlarını çeken ülke olarak ilk sırada yer aldı. Singapur ikinci, ABD ise bir sıra yükselerek üçüncü sırada bulunuyor. Endeks, 134 ülkenin yetenekleri nasıl çektiğini, büyüttüğünü ve elinde tuttuğunu ölçüyor. Japonya'nın yerini Güney Kore'ye bırakması ve Çin'in 40'ıncı sıraya yükselmesi dikkat çekici değişiklikler arasında. Hindistan ise 103'üncü sırada yer alıyor ve bu durum, yetenek çekme kabiliyetindeki düşüşe bağlanıyor.
13 Kasım 2023

Çin'in Gansu eyaletinde, 8 ila 12 yaşlarındaki beş kız çocuğuna tecavüz ve 8 ile 14 yaşlarındaki 17 kız çocuğuna cinsel taciz suçlarından hüküm giyen eski bir ilkokul müdürü Cang Longci'nin ölüm cezası infaz edildi. Sanığın temyiz başvurusu Gansu Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi ve ceza 7 Kasım'da uygulandı. Suçtan etkilenen öğrencilere psikolojik destek sağlandı ve ilgili okul kapatılarak başka bir okulla birleştirildi.
13 Kasım 2023

İsrail, Gazze'de bulunan ve elektrik sıkıntısı nedeniyle iki prematüre bebeğin ölümüne tanık olan Şifa Hastanesi'ndeki erken doğmuş bebeklerin başka bir güvenli yere nakledileceğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hastaneye yakıt teklifinde bulunduklarını ancak Hamas'ın bunu reddettiğini ifade etti. Şifa Hastanesi doktorları, enerji kaynaklarının onarımını öncelikli görmekte. Bölgede faaliyet gösterebilen tek hastane olan El Ehli Hastanesi'nin ise Ekim ayında füzeyle vurulduğu belirtiliyor.
12 Kasım 2023

Eski organ nakli koordinatörü hemşire Aygün Mengelli, yaklaşık 28 ay önce çift taraflı akciğer nakli olmuş ve şimdi organ bağışının önemini vurgulamak için çaba gösteriyor. Kendisi de kistik fibrozis hastalığı nedeniyle akciğer nakli geçiren Mengelli, Türkiye'de organ bağışının yetersiz olduğunu ve pandemi döneminden bile daha kötü bir durumda olduğumuzu ifade ediyor. Sağlık çalışanlarının beyin ölümüne inanmama sorununa değinen Mengelli, özel hastanelerin organ bağışı konusunda yetersiz kaldığını ve Türkiye'de yoğun bakım yatak sayısının fazla olmasına rağmen organ bağışı ve nakli konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtiyor.
12 Kasım 2023
İşaretlediklerim