ABD Başkanı Joe Biden, ABD ordusunun envanterinden Tayvan'a 345 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacağını duyurdu. Yardım, savunma malzemeleri ve askeri eğitim ve öğretimi kapsıyor. Bu hamlenin Çin'in tepkisini çekeceği düşünülüyor. Çin, Tayvan'ın kendi topraklarının bir parçası olduğunu savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına karşı çıkıyor.
29 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın altın dahil brüt rezervleri 21 Temmuz itibarıyla 0,5 milyar dolar artarak 113,6 milyar dolara çıktı. Bu artış, seçimlerden bu yana yaşanan hızlı artışın yavaşladığını gösteriyor. 14 Temmuz haftasında 113,1 milyar dolar olan brüt rezervler, 21 Temmuz itibarıyla 0,5 milyar dolar artış gösterdi. Yılın başından bu yana rezervlerdeki gerileme 15,2 milyar dolar oldu.
28 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 'İktidar İçin Değişim' sitesine gelen öneri ve yorumları paylaştı. İmamoğlu'na göre, toplum CHP'de lider ve yönetiminin değişmesini, bu değişimin hem kuşak hem vizyon ekseninde olmasını istiyor. Ayrıca toplum, gençlerin güçlendirilmesini, iletişimin güçlendirilmesini ve Atatürk ilkelerine bağlı bir tutumun öne çıkarılmasını talep ediyor. CHP'de kurultay süreci başladı ve parti meclisi ikiye ayrılmış bir görünüm veriyor.
27 Temmuz 2023

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Bu durum, bazı ekonomistler tarafından olumlu karşılanırken, bazıları tarafından eleştirildi. Eleştiriler genellikle, bu yüksek enflasyon tahmininin Türkiye ekonomisindeki mevcut sorunları ve politikaların çelişkilerini vurgulamaktaydı. Öte yandan, bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekçi bir tahminde bulunduğunu ve bu durumun kredibilite açısından olumlu olduğunu belirtti.
27 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ederken, ağaç kesimi başladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ortak bir açıklama ile ağaç kesiminin ve saldırıların son bulmasını talep etti. Açıklamada, ormanın çevresindeki yaşamın, tarım alanlarının, köylerin ve binlerce yıllık kadim kültürün, kömür madenleri tarafından 40 yılı aşkın süredir ve Çevresel Etki Değerlendirme raporu dahi düzenlenmeden yok edildiği belirtildi. Ayrıca, Akbelen Ormanı'ndaki maden sahasının genişletilmesine karşı dava açan İkizköylüler'in talebiyle yerel idari mahkemenin, yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı.
26 Temmuz 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün verilerine göre, Marmara Denizi'nin dibindeki oksijensiz tabaka giderek yüzeye doğru ilerliyor. 1980'lerde litrede 2 miligramın üstünde seyreden oksijen değerleri, bugün litrede 0,5 miligramın altına inmiş durumda. Uzmanlar, artan kirliliğin önlenememesi durumunda bir felaketin yaşanacağı konusunda uyarıyor. Kirliliğe karşı önlem alınmaması halinde müsilaj, denizanası sayısında artış ve toksik gazlar çıkaran zararlı alg patlamaları gibi olayların daha fazla yaşanacağı belirtiliyor.
26 Temmuz 2023

Çin'in Şandong eyaletinde, deniz üzerinde güneş panelleri bulunan çiftlikler elektrik üretmeye başladı. Bu girişim, Çin'in en büyük yenilenebilir enerji geliştiricisi State Power Investment ve Norveç merkezli Ocean Sun tarafından yürütülüyor. Şandong, 2025'e kadar denizde ekstra 11 gigawatt güneş enerjisi üretmeyi ve toplam kapasiteyi 42 gigawatt'a çıkarmayı hedefliyor. Bu, Norveç'in kapasitesine eşit bir miktar.
25 Temmuz 2023

Fransa'da doğan ilk panda olan Yuan Meng, neslinin devamı için Çin'e gönderildi. Yuan Meng, 2012'de Çinli yetkililerce Fransa'ya ödünç verilen ilk pandalar Yuan Zi ve Huan Huan'ın erkek yavrusu. Covid-19 salgını nedeniyle Çin’e gidişi ertelenen Yuan Meng'i uğurlamaya yüzlerce kişi geldi. 12 saat sürecek yolculuk boyunca bir veteriner Yuan Meng'e eşlik edecek ve yanına 90 kilogram bambu ağacı bitkisi konuldu.
25 Temmuz 2023

Türkiye'nin daha önce Avrupa'da düzenlediği 'Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları'nın Asya ayağı, Çin'de başladı. Bu toplantılar, Türkiye'ye yatırım ve döviz çekmeyi hedefliyor. Toplantıya Türkiye Varlık Fonu yetkilileri ve Türk ve Çinli iş insanları katıldı. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti.
25 Temmuz 2023

Politico'nun araştırmasına göre, Çinli firmalar paravan şirketler üzerinden Rusya'ya yüz binlerce kurşun geçirmez yelek, kask, insansız hava araçları ve termal nişangah satışı yaptı. Bu yıl Rusya'nın Çin'den 100 milyon doların üzerinde insansız hava aracı ithal ettiği belirtildi. Ayrıca, Çin'in Rusya'ya yönelik kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan seramik ihracatı bu yıl yüzde 69 artarak 225 milyon doların üstüne çıktı. Araştırmacılar, Rus ordusuna ait silahların kritik bileşenlerinin yüzde 60'ından fazlasının ABD merkezli şirketlerden geldiğini savundu.
25 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı ağlatan sözleriyle tanınan AKP'li Bolu Belediye Meclisi üyesi Hacer Çınar, ekonomik zamlara tepki gösterdi. Çınar, sağlık işçilerinin geriye dönük haklarının ödenmesi konusunda bir basın açıklaması yaptı ve 'sabırlarının tükendiğini' belirtti. Çınar, ev kiralarının, vergi oranlarının ve temel ihtiyaç maliyetlerinin arttığını, altın ve döviz fiyatlarının fırladığını ve bu durumun işçilerin yaşamını zorlaştırdığını ifade etti.
21 Temmuz 2023

Çin'in Washington Büyükelçisi Şie Fıng, ABD'nin çip sektörü ve yatırımlarını hedef alan ulusal güvenlik önlemlerine karşı misilleme yapabileceklerini ifade etti. ABD'nin çip ihracat kontrolleri ve yaptırımlarına karşı Çin'in sessiz kalamayacağını belirten Şie, Çin'in 'kısasa kısas' ilkesiyle yaklaşmadığını, bir ticaret ya da teknoloji savaşı istemediklerini vurguladı. ABD'nin çip üreticileri Nvidia ve diğerleri üzerindeki kontrolünü artırabileceği, Çin'in ise galyum ve germanyum metallerinin ihracatını kısıtladığı belirtildi.
20 Temmuz 2023

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen 2023 FIVB Milletler Ligi finalinde Çin'i 3-1 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Bu başarı, takımın organizasyon tarihindeki ilk şampiyonluğu olarak kayıtlara geçti. Maçın ardından teknik direktör Daniele Santarelli ve oyuncular zaferi dans ederek kutladı. Takım kaptanı Eda Erdem Dündar kupayı kaldırdı ve milli oyuncular seyircilerle kutlama fotoğrafları çektirdi. Melisa Vargas, turnuvanın en değerli oyuncusu seçilirken, Zehra Güneş ve Gizem Örge de rüya takımda yer aldı.
17 Temmuz 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, Merkez Hakem Kurulu başkanlığına Ahmet İbanoğlu'nun getirildiğini açıkladı. Bu atama, TFF yönetim kurulunun bir toplantı sonrasında Lale Orta'nın yerine gerçekleştirildi. Ahmet İbanoğlu başkanlığındaki yeni MHK üyeleri de belirlendi ve isimleri açıklandı.
15 Temmuz 2023

Diyarbakır'da, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan 18 gazetecinin yargılandığı dava duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmada beş gazeteci savunma yaptı ve davanın yarın devam edeceği belirtildi. Gazeteciler, iddianamenin siyasi olduğunu ve gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiğini ifade ettiler. Duruşmayı ulusal ve uluslararası basın örgütleri temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de takip etti. Gazetecilere yönelik 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
11 Temmuz 2023

Global Firepower tarafından yayımlanan '2023 Askeri Güç Sıralaması' raporunda 145 ülke askeri teçhizat, asker sayısı, mali durum ve coğrafya gibi faktörlere göre sıralandı. ABD, dünyanın en büyük askeri gücü olarak birinci sırada yer alırken, Rusya ikinci, Çin ise üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye, özellikle hava gücüne yapılan vurgu ile 11'inci sırada yer aldı ve yükselen bir askeri güç olarak nitelendirildi.
11 Temmuz 2023

Rapçi Uzi, Ağrı konserine ekonomi sınıfında uçmak istemediği için katılmadığı iddialarını reddetti ve bu durumun Mustafa Sandal ile ilgili olduğunu öne sürdü. Uzi, 2023 yılında kimin daha popüler olduğunu ve Mustafa Sandal'ın neden hala son sahneye çıkmak istediğini sorguladı. Mustafa Sandal ise Twitter üzerinden Uzi'ye hitap ederek, onun başarılarını takdir ettiğini ve genç yeteneklere destek olmaya hazır olduğunu belirtti. Sandal, halkın tepkisinin en iyi cevap olduğunu ve Uzi'nin de bir gün onun başarılarına ulaşabileceğini ifade etti.
11 Temmuz 2023

Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS) anketine göre, 2030'a kadar gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomilerdeki 24 merkez bankası dijital para birimlerine geçiş yapmayı planlıyor. Nakit sirkülasyonunun azalması ve dijital ödemelerin artması nedeniyle merkez bankaları, para birimlerinin dijital versiyonlarını geliştiriyor. İsviçre Ulusal Bankası ve Avrupa Merkez Bankası bu konuda çalışmalarını sürdürürken, Çin, Hindistan ve Brezilya pilot testler yapmakta veya dijital para birimlerini piyasaya sürmeyi planlamaktadır. Nijerya ve Bahamalar ise zaten dijital para birimlerini kullanmaktadır.
10 Temmuz 2023

Hollanda'da koalisyon hükümetinin istifasını takiben Başbakan Mark Rutte, gelecek seçimlerde Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) başında olmayacağını ve yeni hükümet kurulduktan sonra aktif siyaseti terk edeceğini duyurdu. Rutte, Hollanda'nın en uzun süre görev yapan başbakanı olarak 12 yıl 8 ay 26 gün başbakanlık yapmıştır. Göçmen politikaları konusunda anlaşmazlık yaşayan koalisyon hükümeti, 543 gün görevde kaldıktan sonra istifa etmiştir. Rutte, seçimler yenilenene kadar geçici hükümetin başında kalacak.
10 Temmuz 2023

Çin'in Guangdong eyaletinde 25 yaşındaki bir saldırgan, bir anaokuluna bıçaklı saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda altı kişi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı. Saldırgan olay yerinde gözaltına alındı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı ancak saldırıda ölenlerin kimlikleri hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Temmuz 2023
İşaretlediklerim