Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını düşürdü. Bu yıl yedi kez fiyat indirimi yapan şirket, en son bir Model 3 varyantında 2,680 dolarlık indirim yaparak satış fiyatını 42,060 dolara çekti. Ayrıca Model Y, Model X ve Model S modellerinde de çeşitli indirimler gerçekleştirildi. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla uygulanıyor.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferinin ardından oluşturacağı yeni kabinede eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e yer verme olasılığı güçleniyor. Reuters'a konuşan dört üst düzey yetkili, Erdoğan'ın Şimşek'i cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atamayı düşündüğünü, ancak Şimşek'in doğrudan ekonomi politikasından sorumlu bir pozisyonu tercih edebileceğini belirtti. Yetkililer, Şimşek'in ekonomideki mevcut sorunlarla mücadelede önemli bir rol oynayacağını ve gerekirse faiz artışı gibi kararları alabileceğini ifade etti. Daha önce aktif siyasete dönmeyeceğini açıklayan Şimşek'in sağlık durumu ve Londra'daki iş sözleşmeleri nedeniyle Türkiye'ye dönüş yapmayacağı iddia edilmişti.
31 Mayıs 2023

BluTV'nin popüler polisiye dizisi ‘Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi’nin ikinci sezon çekimleri Cuma günü başlayacak. Dizinin yapımcılığını Ortaks Yapım üstleniyor ve ilk sezonun başarısının ardından yeni sezonda da Erdal Beşikçioğlu, İnanç Konukçu gibi isimler yer alacak. Yeni sezonda Özge Yağız ve Selen Öztürk konuk oyuncu olarak devam ederken, Sergen Deveci, Alper Kut ve Devrim Yakut gibi yeni isimler kadroya katılıyor. Dizinin yönetmenliğini Devrim Yalçın yaparken, senaryosunu Ercan Uğur yazıyor.
30 Mayıs 2023

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in, Singapur'da Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Savunma Bakanı Li Shangfu ile görüşme teklifi, Çin tarafından reddedildi. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD'nin rekabetin çatışmaya dönüşmemesi için iki ülke arasında ordular arası iletişim hatlarını korumanın önemine inandığını belirtti. Ryder ayrıca, Çin'in bu tür anlamlı tartışmalara girme konusundaki isteksizliğinin, ABD'nin iletişim hatları arama taahhüdünü azaltmayacağını ifade etti. General Li'nin ABD yaptırımları altında olmasının görüşmeye engel oluşturmadığı ancak Çin'in teklifi reddettiği vurgulandı.
30 Mayıs 2023

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Amerika Ulusları Birliği (UNASUR) zirvesine katılmak üzere Brezilya'ya gitti. Sekiz yıl sonra Brezilya'ya gelen Maduro, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva tarafından karşılandı. İki lider, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Maduro, Latin Amerika birliğinin önemini vurgularken, Lula ise Venezuela'nın BRICS grubuna dahil olmasını desteklediğini ifade etti.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinin ardından eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme hakkında detaylı bilgi verilmezken, Bloomberg muhabirleri Fırat Kozok ve Kerim Karakaya tarafından Twitter üzerinden duyuruldu. Erdoğan'ın yeni kabineyi cuma günü açıklaması bekleniyor. Daha önce ekonomi modeli nedeniyle yabancı yatırımcıların ülkeyi terk ettiği ve Erdoğan'ın Şimşek ile ekonomik sıkıntıları aşmak istediği belirtilmiş, ancak Şimşek aktif siyasete dönmeyi reddetmişti.
29 Mayıs 2023

Almanya'nın ana muhalefet partisi CDU'nun dış politika sözcüsü Jürgen Hardt, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının çözümünde Almanya ve Avrupa Birliği'nin (AB) gerekli olduğunu belirtti. Hardt, Türkiye'nin Rusya ve Çin ile olan ilişkilerinin ekonomik kaynak sağlamada yetersiz kalacağını ve Türkiye'nin AB ile işbirliği yapmak durumunda kalacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa ve Almanya'ya karşı dostane bir tutum sergilemesi ve insan hakları konusunda bazı beklentilere yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.
29 Mayıs 2023

Çin'in yerli üretim orta mesafe yolcu uçağı C919, China Eastern Hava Yolları tarafından Şanghay'dan Pekin'e ilk ticari seferini 128 yolcu ile gerçekleştirdi. Boeing 737 ve Airbus 320'ye rakip olarak tasarlanan C919, ilk test uçuşunu 2022'de yapmış ve gerekli lisansları almıştı. China Eastern, bu uçakları iç hat uçuşlarında kullanmayı planlıyor. C919, bazı kritik bileşenlerin ABD şirketleri tarafından üretilmesine rağmen, Çin'in dışa bağımlılığını azaltma hedefine katkıda bulunuyor.
28 Mayıs 2023

Türkiye hükümeti tarafından uygulanan 'yeni ekonomi modeli' cari işlemlerde fazla vermeyi ve yüksek enflasyonu düşürmeyi hedefliyordu. Ancak ekonomistlerin uyarılarına rağmen modelin hedefleri tutmadı ve ekonomi, piyasa dışı düzenlemeler ve rezerv satışlarıyla destekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları sürdürme kararlılığına rağmen, hükümet yetkilileri mevcut modelin devamı veya seçim sonrası 'ortodoks' ekonomi politikalarına geçiş üzerine görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etti.
27 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerinin Türkiye'nin finans sistemine döviz depo ederek Merkez Bankası'nın rahatlamasına katkıda bulunduğunu ifade etti. Türkiye Merkez Bankası'nın net rezervleri 19 Mayıs haftasında eksiye düşmüş ve swap hariç net rezerv eksi 60,3 milyar dolara gerilemişti. Erdoğan, bu durum için Körfez devletlerinin araya girdiğini ve geçici bir süre için döviz likiditesi sağladığını söyledi. Türkiye'nin Çin, Katar, BAE, Güney Kore ve Rusya ile swap anlaşmaları ve Suudi Arabistan'dan doğrudan finansman aldığı bilgisi verildi.
26 Mayıs 2023

Avustralya merkezli insan hakları derneği Walk Free'nin 2023 Küresel Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, her bin kişiden 15,6'sının 'modern köle' olarak tanımlandığı bir oranla Avrupa ve Orta Asya'da en yüksek modern köle oranına sahip ülke oldu. Türkiye bu oranla dünya genelinde 8'inci sırada yer alırken, Hindistan listenin ilk sırasında bulunuyor. Raporda Türkiye, modern kölelikle mücadele konusunda en az eylemde bulunan ülkelerden biri olarak gösterildi. Modern kölelik, insanların zorla çalıştırılması, borç esareti, soy temelli kölelik, zorla evlilik ve ev hizmetlerindeki kölelik gibi çeşitli sömürü yollarını içeriyor.
24 Mayıs 2023

Çin'in son imparatoru Aisin-Gioro Puyi'ye ait olan ve dünyada sadece sekiz adet bulunan Patek Philippe marka kol saati, Hong Kong'daki Phillips Asia Müzayede Evi'nde yaklaşık 51,5 milyon liraya satıldı. Saatin Puyi'ye nasıl ulaştığı tam olarak bilinmese de, Paris'teki bir lüks mağazadan alındığı ve Puyi tarafından İkinci Dünya Savaşı sonrasında savaş esiri olarak kaldığı Sovyetler Birliği'nde tercümanına hediye edildiği biliniyor. Müzayede evi, saatin hikayesini doğrulamak için üç yıl süren bir araştırma yürüttü.
24 Mayıs 2023

ABD federal hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşması ve borç tavanı krizi nedeniyle JP Morgan stratejisti Marko Kolanovic, hisse senetleri ve özel sektör tahvillerindeki risklerin arttığını belirterek, bankanın portföyünde hisse senetleri ve şirket tahvillerinin ağırlığını yüzde 1 oranında azalttığını ve nakit dağılımını yüzde 2 artırdığını açıkladı. Ayrıca, Çin'deki resesyon riskleri ve yavaşlayan büyüme nedeniyle enerji emtialarında da karar değişikliğine giderek altına geçiş yapıldığı belirtildi.
23 Mayıs 2023

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, geçici olarak ihraç edildiği CHP'ye dönüş yapacağını Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla duyurdu. Özcan, geçen yıl belediye meclisindeki bir olay nedeniyle CHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından oybirliğiyle geçici olarak partiden çıkarılma cezası almıştı. Cezasının bitmesine 22 gün kala, Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını ima eden sözlerine atıfta bulunarak 'Ben Tanju, dönüyorum' ifadesini kullandı.
22 Mayıs 2023

Nobel ödüllü Çinli yazar Mo Yan, bir derginin yıldönümü kutlamasında yazar arkadaşı Yu Hua'ya kitap ödülü takdim ederken konuşmasını yapay zeka uygulaması ChatGPT ile hazırladığını açıkladı. Mo Yan'ın bu açıklaması, etkinlikteki izleyicileri şaşırttı ve Çin merkezli sosyal medya platformu Weibo'da geniş yankı buldu. Bazı kullanıcılar, ChatGPT'nin Çin'de henüz kullanıma açılmamış olması nedeniyle yazarın bu açıklamasının yasal sorunlara yol açabileceğini belirtti.
21 Mayıs 2023

Elektrikli araç üreticisi Tesla, ABD'de bazı Model 3 araçları için 1.300 dolardan fazla indirim uyguladı. Bu yıl altı kez fiyat düşüren şirket, Model Y SUV ve Model 3 sedan modellerinin fiyatlarını yılın başından bu yana düşürmeye devam ediyor. Model S ve Model X modellerinin fiyatları artmasına rağmen, bu modeller 2023 başlangıcına göre yüzde 20 daha ucuz durumda. Tesla'nın bu stratejisi, müşterileri geleneksel otomobil üreticileri ve diğer elektrikli araç firmalarından çekmek amacıyla yürütülüyor.
20 Mayıs 2023

Montana Valisi Greg Gianforte, Çin'in istihbarat topladığı iddiaları nedeniyle Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'u yasaklayan bir yasayı imzaladı. Bu yasakla birlikte, Google ve Apple'ın uygulama mağazaları Montana içinde TikTok hizmeti sunamayacak, ancak kullanıcılar cezalandırılmayacak. Yasak 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. TikTok, ABD'de milletvekilleri ve devlet yetkilileri tarafından ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle ülke çapında yasaklanması yönünde baskı altında.
18 Mayıs 2023

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

Diyarbakır ve Gaziantep'te, Vatan Partisi tarafından haber verilmeden sandık kurulu üyesi yapılan çok sayıda seçmen, kendi sandıklarında oy kullanamadı. Oy kullanabilmek için seçmenlerin, görevli oldukları sandığı öğrenmeleri ve '142 belgesi' almaları gerekiyor. Diyarbakır Barosu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'ne 100'e yakın ve 200'e yakın başvuru yapıldığı, durumun tutanak altına alındığı bildirildi.
14 Mayıs 2023

İYİ Parti, Bursa Yenişehir Belediye Meclisi'nde, Ankara'da öldürülen Sinan Ateş'in anısını yaşatmak için adının bir cadde, park ya da sosyal tesise verilmesi önerisinde bulundu. Ancak bu önerge, MHP'li belediye başkanı Davut Aydın ve meclis üyeleri tarafından kabul edilmedi. Sinan Ateş, 30 Aralık'ta Ankara'nın Çankaya ilçesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Cinayetle ilgili soruşturma kapsamında MHP'li isimler dahil 21 kişi tutuklanmıştı.
13 Mayıs 2023
İşaretlediklerim