Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi göğüs hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yakup Arslan, tütün kullanımının adı konulmamış bir pandemi olduğunu belirtti. Dünya genelinde her yıl 8.2 milyon, Türkiye'de ise 80 bin-100 bin insan tütün ve tütün ürünlerine bağlı olarak hayatını kaybediyor. Sigara bağımlılığı, hem biyolojik hem de psikososyal bağımlılık yaparak insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Sigara bırakma tedavileri, kısa hekim müdahalesi ve yoğunlaştırılmış tedavi olarak iki aşamada uygulanıyor ve devlet bazı ilaçları ücretsiz karşılıyor.
15 Eylül 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülke olduğunu açıkladı. TÜİK verilerine göre, Temmuz 2019'da yüzde 13,9 olan dar tanımlı işsizlik oranı Temmuz 2024'te yüzde 8,8'e düştü, ancak geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 26,5 olarak kaydedildi. DİSK-AR raporuna göre, geniş tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2024'te 10 milyon 700 bine ulaştı ve Covid-19 salgınından sonra bu oran yüzde 7,2 arttı. Türkiye'deki geniş tanımlı işsizlik oranı, Avrupa Birliği ve ABD ortalamalarının oldukça üzerinde.
11 Eylül 2024

Bossa nova müziği ve samba dansının tanınmasında büyük rolü olan Brezilyalı müzisyen Sérgio Mendes, 83 yaşında Los Angeles'ta hayatını kaybetti. Mendes, kariyeri boyunca 35'ten fazla albüme imza atmış ve birçok altın veya platin plak kazanmıştır. Ayrıca, 2012'de animasyon film 'Rio' için yazdığı 'Real in Rio' şarkısıyla Oscar'a aday gösterilmiştir. Ailesi, Mendes'in uzun süredir Covid-19 hastası olduğunu ve 2023'ün sonundan bu yana solunum problemleri yaşadığını belirtti.
6 Eylül 2024

Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacılar, Covid-19 salgınının genç yetişkinlerin içki tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğini inceledi. 21 ila 29 yaşları arasındaki 234 aşırı içki içen genç üzerinde yapılan çalışmada, pandemi sırasında ve sonrasında içki tüketiminde belirgin bir azalma gözlemlendi. Araştırma, Z kuşağı ve milenyum kuşağı arasında 'sober curious' yani alkolden uzak durma yaşam tarzının popülerlik kazandığını ortaya koyuyor. TikTok'ta bu yaşam tarzıyla ilgili 89 binden fazla video paylaşılmış durumda.
31 Ağustos 2024
İşaretlediklerim